Veckans träning och provträning på Elixia


Varannan vecka är av naturliga skäl lättare att träna mer. I några månader till iallafall.

Den här veckan vilade jag tre dagar för att lura en hotande förkylning. Det hjälpte. Bara lite daglig rörlighet och extra promenad blev det måndag till onsdag. Men huvva, jag mådde inte bra. Normalläge är att svettas lite varje dag.

Torsdag sprang jag 7 km runt Djurgårdsbrunnskanalen med Magnus. Mycket trevligt!

I fredags blev det bara en kort jogg innan dagishämtning och i lördags fick jag till en jätteskön morgonjogg som kändes som den kunde fortsatt hela dagen.

Idag ville Lillan leka med grannen och då smet jag iväg på 5 km runt sjöarna och på eftermiddagen när hon åkte till pappa använde jag Elixias ”provvecka” erbjudande.

Jag har redan en gratismånad på Nordic Wellness och har skaffat ett Friskis o Svettiskort som går ut runt datum för beräknad förlossning. Detta eftersom jag vill köra lite mer styrka nu under grav samt gillar stämningen på Friskis. Enda gången sen jag var sisådär 17 år jag har betalt för ett gymkort är just på Friskis när jag väntade Storskrot. Det ligger på vägen hem från jobbet- går inte att missa liksom.  

Förra veckan provtränade jag på Sats Signalfabriken och nu var det dags att testa ett nytt gym alltså eftersom jag ändå skulle åka förbi där på vägen hem tänkte jag. Ja, jag är sjukt smartlat när det gäller gymträning. Finns ingen motivation i mig att ta mig någonstans långt bort för att träna inom fyra väggar.

Elixia i Sundbyberg är ett stort gym med massa klatschiga färger. De har väldigt trevlig personal  och har varit väldigt aktiva här i området för att locka folk inför öppning. När jag träffade försäljare så frågade jag hur de tänkt slå sig in bland Sats, World Class, Fitness Club ( där jag vickade spinning förut), Puls och Träning, och Fitness 24/7. De menade att de höll en helt annan klass än dessa gym och det är ju fine så länge de potentiella medlemmarna fattar det också, och tycker det. Att bara anse att man är mycket bättre gör inte någon sommar. Det är information- inte kommunikation.  Jag hade alltså väldigt höga förväntningar!

Jag har ofta undrat hur sjutton det ska gå runt för det verkar inte vara så mycket folk där (big like!) men med två stora höghus snart klara för inflytt mittemot så kommer de garanterat få fler medlemmar. Nu var jag själv i damernas omklädningsrum fram till jag skulle hem (kl 17). Det såg ut som ett helt vanligt omklädningsrum för övrigt.

I det enorma gymet där ”allt” fanns var det också som vanligt mest killar vid crossfithörnan. Och jag med mina pluttvikter på stora stången.

Iallafall. Hurra för utrustningen och de stora ytorna! Det var helt underbart att ha massa plats. Så länge det spelas discomusik kör jag med Iphonen i sportbhn och allt från Foo Fighters till Kyuss på hög volym i öronen. I min egen bubbla.

Idag körde jag superset med följande:

Uppjogg 5 min med rörlighet med pinne efteråt

Frontsquats/armhävningar

Skridskohopp/frivändning med press

Enbens woodchopper (bål och rygg) växelvis höger och vänster

Rörlighet efteråt.

Tog bra märkte jag när jag skulle tvätta håret. Elixia var verkligen ett fint gym men det kändes lite som ett Sats i neonfärger. Ingen aning om vad det kostar men jag hittade ungefär samma utrustning som på fina Friskis o Svettis Haga och där är det billigt att träna.

Inför nästa vecka har jag planerat att träna lite mer. Jag slarvar lite med en lam ursäkt om att ” jag är ju ändå gravid” och till och med N tycker att mina löppass är lite väl korta ibland :). Har bara känt mig trött efter ett pass och det var mitt långpass så varför inte passa på att strukturera lite så länge det går? Nu ska jag försöka få till följande:

1 pass 4 x 4 min med upp till 85% av maxpuls

En morgonjogg (de funkar kalas nu igen)

1 styrkepass

1 yogapass

1 vanligt MAF distanspass

1 x 15 kilometer med terränginslag

och ev…om jag får till det så ska jag simma. Tids nog får jag nog dra ned på löpningen och det här med att jag bor 500 meter från en simhall. Well det kanske ska utnyttjas. Kanske.

Hoppas du haft en trevlig helg och har en kul vecka planerad. Om inte- GÖRT!

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Magnesium för löpare


Magnesium är faktiskt en antioxidant och är inblandad i flera hundra processer i kroppen. Förutom nervfunktion är det viktigt för musklernas funktion, benstommen och massor av enzymer bildas med hjälp av magnesium.

Överdosering är ovanlig  eftersom kroppen lätt ”rensar ut” men brist kan leda till sömnsvårigheter, kramper, oro och även påverkan på hjärtat.

Det är populärt att ta magnesium som tillskott men ska man göra det bör man vara noga med vad det är man petar i sig. Kostar burken under 100 kronor så är det gissningsvis magnesiumoxid som är svårt för kroppen att tillgodogöra sig.

Magnesiumcitrat däremot är perfekt att ta som tillskott på kvällen för en god natts sömn.

Här är en studie på det.

I en publicerad studie hos AJCN föreslås ett intag på 7-10 mg /kg kroppsvikt för oss som äter en västerländsk diet rik på protein, vitamin D och protein som  kan störa upptaget.

Utan att kunna hänvisa till någon bra studie så är jag också en av dem som smörjer muskler och leder med magnesiumkräm när de är lite trötta. Det är de ju inte så ofta nu men vid större volym så gör jag det. Som sagt- jag tror att det funkar. Men jag kan inte hänvisa till några studier. Men placebo är ju en av de starkaste effekterna vi har.

Hos Ancient Mineral hittade jag min hudcreme och bra magnesium hittar du hos en välsorterad hälsokost. Magnesiummalat är också ok om det finns med!

Apropå att inte ha så trötta ben: för exakt ett år sen sprang jag snöiga 6 mil på fredagen och såsade sen runt Engelbrektshalvan på helgen plus en skidtur till. Om ett år tänker jag att jag är så uthållig igen….

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Li- helt rätt, finns mkt studier runt effekten av brister!
Sofia- den såg ju bra ut- men som sagt man får äta kanske 2-3 av dem beroende på vad man äter annars! Pumpafrön, vetekli och paranötter är bra källa också !Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fredagsbäst är..


..att ligga kvar i sängen med Mysan och kramas och snosa

.. ta det lugnt och lämna på dagis lite senare

..jobba hemma i lugn och ro, dricka eget pressadokaffe med kanel. Eftersom jag jobbar 75% och försöker hålla mig till det så är det inte många timmar att jobba idag. Sen bryter jag. Bestämmer att veckan är gjord. För jobbet tar aldrig slut ändå och ingen dör om jag inte jobbar över varje vecka. Däremot ökar min arbetsglädje inför måndag när jag kan styra själv.

..äta lunch med mr 300 km genom öknen

..jobba lite till

…springa en snabb runda och köra styrka på väg till att

..hämta på dagis, gå till dansen, sen hem och göra fredagsmiddag och mysa i soffan med något gott – säkert med gluten i-. Natta med två sagor, titta på På Spåret och jobba lite med egna företaget. Lägga sig tidigt med små volter i magen.

Det är mitt fredagsBÄST idag! Hoppas du får en toppenfredag!

Antal kommentarer: 1

Tommy Bryntse

Tack, det samma! =)
/TommyDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Att leva som man lär


På min föreläsning om hur jag lägger upp löpträningen- och träning över huvudtaget så trycker jag speciellt på tre saker:

* Sömn * Kost * Återhämtning

Om inte de bitarna är på plats så är det ingen höjdare att gå ut och dundra på med ett långpass eller ett hårt pass. Vi är motionärer- hälsa före prestation! Annars ingen prestation.

När Niklas sprang World Transplant Games i Sydafrika berättade han skrämmande om att flera av de tävlande där hade fått nya hjärtan för att de tränat med infektioner i kroppen. Sug på den!

Jag har inte varit förkyld men runtomkring går det både magsjukor och förkylningar. Jag kände av det i måndags och det finns bara en sak att göra: Vila i förebyggande syfte. Speciellt nu.

Tre dagar. Efter att ha tränat/motionerat i cirka 35 dagar i sträck. Känns inte bra alls. Behöva duscha utan att ha varit i träningskläder först? What?

Men så blev det ingen förkylning heller. Och nu blir det träning varje dag resten av veckan. Hurra hurra! Det lönar sig att leva som man lär!

Ikväll ser jag också fram emot nätverksmöte med Lidingöloppet i Globen. Sen är det XL-galan men då åker jag faktiskt hem och avlöser Risiskruttis mormor och nattar. Man kan inte vara överallt men man kan alltid vara där man är.

Happy thursday med en #throwbackthursday bild från toppturen på Workout Åre 2012. Väl värt allt slit uppför att få rusa utför i djupsnö! I år är jag ”mammaledig” från den här turen men hoppas få vara med och leda den nästa år igen!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

EXCITED! #ultra #TEC


Tack alla som kom till Runners Store igår! Vad kul det var att få prata om något man verkligen brinner för, inför så många och med några ultraidoler i lokalen.

Det var jättekul att lyssna på Mats från Enervit. Han är grymt kunnig om kost runt lopp och ödmjukt intresserad av vad vi ”gourmander” till ultralöpare vill ha. Har ni tips på vad ni brukar önska er på matstationer- mail info(@)enervit.se

Ett förslag han lade fram var digestivekex, en skiva parmesan och en klick av deras gel ovanpå. Som en syltmacka! Jag vill ha!

Reima är en av våra mest meriterade ultralöpare och har gjort så mycket för att ultralöpningen ska få ta sin rättmätiga plats inom idrottsvärlden i Sverige.

Min föreläsning handlade om min, än så länge, korta ultralresa och hur jag tänker runt träning, utrustning och det mentala. Varför jag gör det jag gör och varför jag längtar tillbaka.

Jag träffade så många fina vänner och fick mycket frågor och positiv feedback- tack så så mycket!

Dessutom fick jag prata lite TEC och det loppet får det att kittla i ultranerven. Jag kommer vara på sidan om i år, i 7-8e månaden (noll koll, vet bara när bebis ska komma) och det ska bli fantastiskt! ”Alla” ska dit! Många ska pace’a och startlistan är epic! Det är massa starka tjejer som kommer dundra in på riktigt fina tider. Jag sa det igår att min vinnartid är den sämsta genom tiderna och jag vet flera tjejer som kommer vara långt under 20 timmar så som de satsar och tränar nu.

På herrsidan kommer det också vara snabba ryck om man ska vara med och fajtas om topp 3. Åh så spännande! Här har ni startlistan. Jag har tre adepter som springer, en är riktigt snabb och har gjort fina resultat under hösten, en SKA runt på 100 miles och en debuterar på 50 miles. Kommer gå bra, kommer vara tufft- som det är!

Jag ser fram emot att vara i depån och peppa och hjälpa så gott jag kan med mina kavlar och den erfarenhet jag ändå har efter 3 st TEC på från 50 km – 100 km.

Ja. Jag önskar jag skulle springa. Men jag är väldigt exalterad över att få vara på sidan om- det är en enorm upplevelse i sig!

Kanske ses vi där!? (Alla bilder nedan: MarathonMia)

Anna Grundahl och Maria- två snabbingar

En av mina förebilder: Barbro!

Ellen aka halva Paceonearth som kommer gå SNABBT i år!

Johan ”tass” Steene. Han vann 2013 och vann nyss smått ofattbara Transomania 300 km. En av mina favoriter på TEC 2014!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

#Runnerslove- Föreläsningar och löpteknikklasser under våren


När allt (nåja) vändes upp och ner i höstas med den här överraskande graviditeten så var min fokusförflyttning från att satsa stenhårt på ultralöpning 2014 till att utveckla mitt egna företag den tiden istället en ganska lös plan. Jag satte ett mål om att ”föreläsa mer” och satte någon boll i rullning. Sen började det hända grejer och nu är det så mycket roligt som händer!

Ikväll föreläser jag om min ultraresa (ja jag vet- den är inte så lång än men kanske kan några relatera till mig som gått från 5- 16 mil på några år snarare än utopen Andreas Falk :)) och ultraträning i en hektiskt vardag. Jag tänkte puffa för denna föreläsning här- men den blev full direkt! 100 pers till Runners Store ikväll. Jag, Mats från Enervit och ultralegenden Reima kommer att prata.

Löpteknik till förmån för MOD- Mer organdonation

Ni som följt bloggen vet att min fästman är levertransplanterad. Han finns ibland oss och kan nu leva nästan ett helt normalt liv tack vare att någon gjorde det enda rätta och lät sina organ rädda liv när dennes eget liv inte gick att rädda.

Så stort, så enkelt är det faktiskt.

Att förena nytta med nöje är bland det bästa jag vet och jag blev så glad när Träning och Mingel i samarbete med MyNextWorkout frågade mig om jag ville hålla en löptekniksklass för dem till förmån för MOD

Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Därtill så är jag i Göteborg 12e mars och planerar att hålla en föreläsning om att våga satsa på något som verkar lite omöjligt träna för ultra, eller Göteborgsvarvet för den delen. Träning och kost i en hektiskt vardag helt enkelt! Lokalen är klar och mer information kommer här snart! Save the date om du vill komma på den!

Jag kommer också att föreläsa på Blogger Boot Camp 15 mars i Stockholm. Där finns det definitivt plats kvar eftersom jag har min föreläsning samtidigt som populära Lofsan :).

Jag går förstås att boka för föreläsningar om hälsa, löpning, ultra eller kost om du har en grupp eller lag eller ett gäng. Kontakta mig på mailen ovantill höger!

Jag och Magnus instruear löpteknik på Workout Åre 2013

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in