Blogg

Behövs den här dagen?


Jag hade önskat att den inte gjorde det. Men så länge det ser ut såhär. Så länge kvinnor behöver vara rädda för mäns våld. Tjäna mindre för samma arbete på vissa tjänster. Så länge vi har separata korta gulliga tjejlopp bara för oss. Då behövs den.

Jag tycker det är svårt att kalla sig feminist. Det läggs så mycket i det ordet som inte stämmer med akademins ordlista. Enligt den, som säger att det är att verka för kvinnors jämställdhet med män- så är jag det.

Jag lever i ett liv där jag självklart brottas med de vardagliga förutfattade meningarna om hur könen ska vara. Jag får frågor som min dotters pappa aldrig skulle få.

Men samtidigt så är jag väldigt förunnad med en uppväxt präglad av jämställdhet, och ett liv omgiven av starka kvinnor och män. Så är det inte för många. Och vissa ojämlikheter är så subtila och så invanda att vi kanske inte reagerar på dem.

Det finns en oändlig massa stenar att vända på fortfarande. Men vända måste vi. Vrida på det mesta. Ifrågasätta och göra om och göra rätt.

Så ja! Idag behövs. Länge till.

Ha en fin dag! Det har jag!

20130308-084107.jpg
god morgon! Start 05.45


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ultrisar på gymet


Mia är lite halt i fossingen och springer inte så långt som vanligt. Vi hade en ide om att åka skidor men i måndags var det massa grenar i spåren i Ursvik och grus i jobbmaskineriet för oss båda tror jag. Eller bara mycket i maskineriet.

Mia heter ju MarathonMia vilket gör att man tänker att hon kan allt! Men liksom jag är hon inte så intresserad av att hållas på gym. Jagkänner mig lite hemma där trots allt eftersom jag jobbat flera år just i gym. På den tiden fanns inte lekställningar med sandsäckar, kettlebells, stege i taket och tunga rep dock. De kan man hitta på massa övningar med. Så jag bestämde att vi gjorde supersets. Vi kan ha småpratat bort lite av effekten av just superset men det gör som inget.

Mia får inte hoppa och jag ville inte trötta ut benen inför ett långpass en gång till så vi gick lös på rygg. Jag tog ju i så det knakade förra veckan så körde högre reps idag och inte lika hårt.

Väldigt trevligt att få ha Mia för sig själv bara sådär. Kan verkligen rekommendera Friskis Haga. De har liksom en hel lekställning i mitten med sånt jag nämnde ovan. Till och med en snett liggande studsmatta som jag antar man ska dänga medicinbollar i? Eller gick den att plocka loss? Måste undersöka nästa gång. Biffiga grabbar med gymvälling blandas med damer som med nogsam teknik gör övningar efter program och kids där pojkarna tränar pecs och axlar. Love Friskis.

Jag lyckades som vanligt inte fota något men Mia tog århundradets knasigaste träningsbild på mig som jag bjuder på längre ned. Jag vill förstås hitta en bild på Mia så googlade och föll för den här:

Imorgon är det #ultrafredag. Hurra!

20130307-212327.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Motion och kost för hälsa


Idag var det lite debut för mig som föreläsare. Visst nu har jag pratat framför grupper lite här och var men idag höll jag en halvtimmes kort inspirations (well I hope) föreläsning för ett av våra kontor som har en hälsosatsning i tre månader.

En hälsosatsning. Inte träningstävling!

Jag lovade någon annan att skriva på bloggen vad jag pratade om. Jag kan börja med att säga att jag inte pratar om att springa 16 mil. Inte om intervaller. Inte progression, pulsering, formtoppning eller ATP. Inte LCHQ eller GI eller morötter (jo jag nämnde morötter faktiskt!).

Jag pratade om varför vi ska röra på oss. Hur mycket som är hälsosamt och jag pratade lite kort om saker att tänka på när man vill äta bra. Jag pratade om ren mat och om kanelbullar bakade med riktigt socker och smör till fredagsfikat.

Det viktigaste tycker jag är när man vill komma igång med motion och träning är att inse att det inte kommer vara helt lätt. Det dyker inte upp en lucka vips utan den måste man skapa.

Man ska sätta mål och de får gärna vara SMARTa- Specifika, Mätbara, Attraktiva, Realistiska (allt är möjligt så allt är realistiskt 😉 och Tidsbestämda. Men innan man definierar dem utifrån dessa 5 parametrar tycker jag man ska fundera på detta:

1) Vad villl jag uppnå? Är ett maraton eller milen viktig för mig? Eller är det någon annans förutbestämda mål som jag tar?

2)Vad kostar det här målet? Är det värt det om jag inte hinner umgås med vänner och familj lika mycket som jag vill?

3) Hur känns det när jag nål målet? Känns det helt grymt? Kan jag visualisera det? Då kan jag använda den bilden för att motivera mig. Känns det lite ”jaha?”. Ja då kanske det är fel mål.

4) Varför vill jag det? ”För att det är coolt att ha klarat en Ironman?” Vem säger det? Känner du det?

5) Och viktigast: Vad ska jag göra idag för att vara på väg mot målet?

Det kan man komma tillbaka till när man tappar styrfart och känner sig villrådig. Backtracka. Till idag.

Koppla ihop målet med var du är idag. Se vägen framåt. Ser det roligt ut? Känner du lite pirr? Blir du glad? Är det lite läskigt men mest hissnande? Då är du på rätt väg.

Är det däremot en känsla av att ”hur FASEN ska jag hinna detta?” Det är inte roligt, du vill mest få träningen överstökad. Lite ångest. Då. Vet du vad? Det kanske inte är värt det. Om ditt liv och inkomst inte hänger på det så kanske du kan göra något roligare.

Livet ska vara roligt. Det händer så otroligt mycket hemska saker ändå så i varje tillfälle vi har möjlighet tycker jag vi ska försöka göra sånt som gör oss glada. Som ger eufori snarare än kakafoni. Som ger lite vavavoom. Ryggsvett snarare än handsvett.

Lämnar mersmak. Inspirerar dig själv. Gör dig till en bättre människa.

Ha en fin torsdag!

20130307-145408.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Veckans träning


Halloj!
Efter förra veckans varje-dagträning så började jag måndagen med vila. Försökte få en tid hos Access Rehab för massage men deras system låter mig inte boka! Fick massera mig själv med något sämre resultat….

 Igår stack jag sent från jobbet efter en lång dag. Utan klocka med musik på hög volym. Cirka 8 kilometer fartlek med tabataintervaller i backe som avslut. Tips! Om du vet hur många steg per minut du tar kan du lätt få till intervallerna utan app eller klocka: Jag tar cirka 180 steg/minut och 20 sekunder blir då 60 steg. Spring så fort du kan medan du räknar till 60. Sakta ned, räkna till 10 och iväg igen!

Jag han i stort sett bara hem, äta duscha och isäng tidigt för…

 ..imorse ringde klockan 05.30. Kaffe, BCAA och iväg. Det är ljusare och jag kände mig så vaken och energisk!  En pigg mil med snyggingen och snabbingen Maria. Lite prat om TEC också eftersom Maria är min första pacer. Hennes roll är att försöka få mig att hålla farten uppe någotsånär från mörkrets inbrott fram till cirka 11 mil.

Känner mig så oförskämt fräsch även om mitt vänsterben känns ”obehagligt”. Det är ett långsiktigt jobb att balansera upp kroppen och ibland vill jag ta till snabba fixar- och måste- för att det inte ska bli en skada. Nästa vecka har jag äntligen tid hos kinesiologen och ”magikern” Daniel som både Ingmarie och Magnus tipsat om.

Imorgon ska jag träna ett hårt styrkepass på Friskis Haga och på fredag är det dags för en sån här #ultrafredag igen. En månad sen sist. Börjar klockan 05.30 och möter upp bästa Annika för 2 timmar med henne sen lufsar jag vidare. Hela dagen är det tänkt fram till cirka 15.00. Fort kommer det inte gå och handlar inte om det. Handlar om time on my feet.

Lördag ska jag simma inomhus eftersom jag bor 300 meter från en simhall om jag har lust då på morgonen. No pressure på lördagar. Borde gjort det förut! Bara testa. Har ju bassängskräck och väntar helst till OWsäsongen. Söndag håller jag en workshop i löpning så då blir det lite jogg och löpskolning och lite styrka efteråt.

Lika fort som det gick att läsa detta känns det som den här veckan går!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ultralördag med Running Sweden och save the date 16 mars


Runners World + Lidingö Ultra + Running Sweden = sant.

På lördag är det en ”ultradag” ute på Rönneberga på Lidingö. Gemensamt långpass (i flera farter och distanser utgår jag ifrån), spa, lunch och föreläsningar.

Jag kommer att ansluta till föreläsningarna då jag springer mitt ultrapass själv på fredagen.

Ska bli riktigt intressant att höra vad Axa säger om hur man ska äta under ultralopp….havregryn? :).

Det finns platser kvar- läs mer här och anmäl dig så kanske vi ses!

Är du sugen på att springa en sväng nästa lördag den 16e mars, allt från 5- cirka 50 kilometer så kika in här. Vore jätteroligt att träffa några av er och eftersom man kan springa hur kort/långt man vill så passar det alla.

Nu ska jag springa hemåt. En riktigt lång spretig dag till ända men där jag känner mig mycket mer positiv än igår. It. Is. All. In. The. Head.

Jag har sprungit nästan 50 mil i år. Inte ett steg på löpband. Inte ett steg med broddar. I samma underbara men trasiga Inov-8 Xtalon 190 som nu ska ersättas av ett par tuffare 212’or. I stort sett alla milen helt själv. Genom kallgrader, isvindar, mörker, blixthalka, i skog. På landsvägar. I gegga. I snö som regn som sol. Jag har aldrig ångrat ett pass. Jag har inte halkat en enda gång. Jag har inga skador. Jag är frisk. Jag är stark. Jag är på väg mot mitt första 100 miles lopp och jag börjar längta.

Ha en fin kväll!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

4- timmarskroppen


Har ni hört om den? I jakten på snabba lösningar så låter ju detta fantastiskt! Från 5 km till 50 på tolv veckor? Sova 2 timmar per dygn och vakna utvilad?
Jo men det finns någon som hävdar att detta är möjligt.
Vad jag förstår så har han själv inte gjort så många av de saker han hävdar vara möjliga men en bok har han skrivit. Läs mer här.
Jag har en 7,5+ 6 + 10,5 timmars kropp: 7,5 timmar sömn, 6 timmar jobb och 10,5 till annat fritidsjobb och ledighet. Börjar man tjafsa med den balansen blir det som igår: grinigt!
Ha en fin tisdag!

20130305-073336.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*