Jag hittade den här artikeln. Och följde upp några av länkarna men har inte lusläst all forskning den hänvisar till. Men jag tycker den var ganska bra på att förklara varför fetma ökat så mycket de senaste 30-40 åren. Datan gäller för amerikaner men jag tror det går att hitta likheter med gamla Svedala.
Sammanfattningsvis kan kan säga att artikeln lyfter fram att vi:
1) Äter mer skräpmat Och det kan man ju förstå. MackeDonken kom hit 1973 och sen dess har vi ju betydligt fler snabbmatskedjor. Det är inte direkt hälsosam mat man åker dit för att äta även om de gärna berättar om sallader och nyckelhålsmärkta hamburgare. Lite näring, mkt dåligt fett och en hel del socker.
2) Sockerkonsumtionen har ökat drastiskt Mycket står läsk och söta drycker för. Socker driver insulinokänslighet, kommer ofta med andra tomma kalorier och är lätt att bli ”beroende” av eftersom vi är programmerade att vilja ha det. Socker är en bristvara i naturen och kroppen hade aldrig kunnat ana att vi skulle ha socker i överflöd. Den har inte hängt med i att programmera om oss att inte gilla det helt enkelt. Det måste vi göra själva.
3) Folk går upp i vikt på semestern och går sen inte ned Ja det här vet jag inte hur mycket växlar man ska dra på men det ligger säkert något i det.
4)Fetmaepidemin startade när lågfettskosten börjades förespråka- Det här älskar LCHFarna att köra med. Det finns andra grafer som visar på ökad fetma i de länder där man har stort fettintag också. Jag lämnar den. Men det är klart att förespråkar man lågfettskost som man ersätter med massa socker så..tja. Jag minns när jag bodde i England och min dåvarande svärmor bantade med lågfettsyoughurt med massor av socker i.
5) Mat är billigare än förut Intressant! Senast idag läste jag någonstans att dagens matkasse kostar mindre än 1995. Vi lägger mindre procent av vår inkomst på mat nu än då. Mat och mat. Det går att köpa hem mycket saker från mataffären som är billiga men frågan är om det är mat. Vete, socker och vegetabiliska oljor är billigt. Tillsatser lika så.
6) Vi dricker mer söta drycker än förut Hänger ju ihop med det ökade sockerintaget. Jakob Guidiol på Träna styrka illustrerar det bra här. Det mesta kommer från de söta dryckerna. Saft, MER, juice och den förbaskade läsken.
7) Ökat utbud av snabbmat och mat generellt leder till att vi äter mer Ja det kan jag ju bekräfta själv: Ta bara ett julbord. För att det finns så mycket att välja från så äter man mer. Kanske gäller samma när man handlar? Men vad är det variationer på egentligen?
8) Vi gör inte av med lika mycket energi som förut när vi jobbar Nej det kan man ju köpa. Man behöver knappt röra sig nuförtiden i de flesta jobb. Dator, skön stol. sitta på bussen, ta en taxi, ta en hiss och ta en rulltrappa. Sitta och ha möte. Datorn gör jobbet. Bra för mycket, mindre bra för hälsan.
9)Vi äter mer vegetabiliska oljor, mest från processad mat Dåliga fetter som billig solros och palmolja är inte det bästa för hälsan.
10) Vi äter mer i grupp och mer på helgen Hur detta har ökat förstår jag inte direkt men så kan det säkert vara. Samtidigt tror jag många tröstäter i sin ensamhet och äter hälsosamt och ”lagom”. Ja jag vet inte.
11) Vi sover mindre Ja det tror jag också. Och det driver både ohälsa och aptit
12) Vi äter mer Skriver de. Ja det kanske vi gör.
Sammanfattningsvis var det intressant att läsa och reflektera över. Jag tänker på den föreläsning jag var på under Allt för Hälsanmässan med Charlotte Erlandsson som pratade om vår ”homostatiska mättnad” och vår ”hedoniska hunger”. Vi tänker och pratar om mat så mycket mer än just runt måltiderna. Det är mer än att bara ”oj nu måste jag visst fylla på med energi och näring så jag kan återgå till det jag ska göra och jag behöver exakt det här XYZ”. Vi är omringade av sötsaker till och från jobbet och på affären står sötsaker som frestande torn strategiskt utplacerade i varje hörn. Det spelar på vår stenåldershjärna och det finns miljarder att tjäna. Livsmedelsindustrin vill sälja och göra vinst. Det gör man genom att sälja så mycket man kan av så billiga ingredienser det går. Väldigt förenklat.
Det är så mycket mer än så. Förstås. Men läs gärna hela artikeln med ett kritiskt öga.