Blogg

#Måndagspeppen Gör din jul god


Det är bara 17 november men den kommersiella julpushen är redan igång. Och alla vill väl ha den där perfekta julen? Samtidigt är det fler som redan nu har lite ångest. Ångest över hur man ska lösa det med familjen man vill eller inte vill fira med. Hur man ska hantera allt mat och gottis som det bjuds på eller man vill men ändå inte vill baka. För en del blir det nästan som att ge upp i några veckor och sen börja om med ett sunt liv efter nyår. Fine med det om man njuter, men de flesta mår faktiskt lite dåligt av det.

Kontrasterna är skarpa. På gatorna sitter tiggare och vi kryssar förbi dem med påsar fullla med det som ska skapa vår allra mysigaste jul.

Men om du tänker tillbaka. Eller drömmer framåt- vad är det som är det mysigaste med julen?

Det är förmodligen inte ett ting eller ens ett bakverk (jo ok utan knäck är det tamejfasen inte jul här iallafall) men ni förstår.

Att ta en lång promenad en ledig dag, komma in, göra en kopp te, sätta på fin julmusik och tända ljus. Är inte det mysigt? Eller är det att spela spel? Vara på landet? Vara hemma? Ha lite mer tid att läsa? Promenera? You name it men jag slår vad om att om du tänker efter så är det inte egentligen att konsumera som gör din jul det bästa. Om du tänker efter så kommer inte behovet av att köpa ljus av paraffin som luktar massor från dig. Det skapas utifrån. Att ha massa olika rätter på julbordet, kommer utifrån. Du är mest sugen på ett fåtal saker.

Ta en funderare på vad DU vill göra med den här julen. VEM som egentligen får dig att köpa hem massa saker och äta dubbelt så mycket som du brukar.

Jag kommer använda bloggen till att försöka tipsa om sätt att vara lite grönare och lite GODare i jul. Och försöka efterleva det själv. Utmaning! Dela gärna dina tips här!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Veckans träning och Tunnelloppet


Jag vet inte hur jag tänkte när jag anmälde mig till Tunnelloppet. Jag hade ingen aning om, för det första, att det skulle vara så många som sprang. Sen tänkte jag nog inte riktigt på att jag skulle ha en 4,5 månader gammal bebis. Och så går det i en tunnel. Jag har klaustrofobi.

Dessutom, en mil? Jag har aldrig sprungit ett millopp. Jag är en snigel. Så:

Jag gillar inte trängsel. Gillar inte att vara i små utrymmen. Gillar inte folksamlingar (om det inte är konsert). Gillar inte millopp. Och kanske det viktigaste: jag har inte tränat! Men på lördag springar jag och N Tunnelloppet. Han tror att jag kanske ballar ur av panik så kanske får han springa med mig istället för fort…

Jag bygger grund just nu och kroppen är absolut inte redo för att trycka på i 10 km på asfalt. Dessutom helammar jag en bestämd liten tjej som inte tar flaska och äter ..jämt! Går inte att var borta så länge så barnvakt måste följa med.

Den här veckan har träningen dock gått riktigt bra. Jag ser inte morgontassarna direkt som träning- de är mina för att balansera energin under dagen.

Men i tisdags, onsdag och torsdags tassade jag en sväng på morgonen. I torsdags kväll skulle jag springit lite fortare på landet men det var för mörkt! Jag vågade inte trycka på utan att se gropar i marken. SÅ det blev en liten jogg och lite hittepå styrka med mitt spett och syrrans gummiband.

På fredagen sprang jag 7 x 400 meter backintervaller. Backar är nog det bästa träningspass som finns i min värld: Det drillar syreupptag och dessutom löpteknik och löpstyrka. Det här är mitt 4e kvalitetspass sen förlossningen och jag tycker kroppen svarar riktigt bra. Jag matar på med bra kolhydrater inför de passen och tränar lågglykogent på de lätta. Tycker inte det är mycket ide att mata på med raketbränsle när man ska tuffa lugnt. Bättre passa på att låta kroppen jobba upp fettförbränningen då.

I lördags ”vilade” jag med att kratta och släpa säckar med löv och idag stack jag och N iväg själva för första gången på länge. Vi tog min 15 km runda som är lite böljande kuperad med, tyvärr, bara asfalt. Känslan var lätt förutom mot slutet i sista backen då jag kände mig som en heffaklump men pulsen låg och fin på 6:00 snittfart. Vi sprang förbi kyrkan och nej jag är inte religiös som så men när jag springer långpass på söndagarna så är hela passet som en bön. Det klarnar i skallen. Det är en renande process. Välgörande för allt jag är inblandad i.

Jag ligger helt i fas. Jag får inte sova alls bra just nu men det går bra. Det hade jag räknat med. Jag njuter av löpningen och längtar till varje pass. Men kan inte låta bli att tänka långt, långt fram. Få ta i så det knakar. Men inte på lördag!

Det går framåt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

De springer på vattnet


Tjejmarathon är som sagt så mycket mer än ett lopp.(Ett lopp för både tjejer och killar i vacker terräng på 50 km). Det är en massa fantastiska människor som vill göra skillnad. 

Det på går långt innan och  långt efter själva loppet och har hittills med allas fantastiska kreativa sätt att samla in pengar genererat över 200 000 kr till Panzisjuhusets arbete i Kongo.

Ni kan läsa mer om Tjejmarathons ”varför” på  http://tjejmarathon.wordpress.com.   

Det som händer idag är något riktigt häftigt. Helt klart ”´#badass kategori:

11 löpare, varav 10 coola brudar och Andreas Falk, en av Sveriges bästa ultralöpare, springer från 20.00 ikväll till 8.00 imorgon medan Birka Cruisesfärjan tuffar mot Åland.

Under tiden sitter några av deras män i baren med bössor och samlar in pengar. Löpdäcket är avstängt för löparnas skull och sex stycken support är på plats för att se till så allt flyter på och det finns mat och vätska på plats under de 12 timmarna

Media har förstås uppmärksammatdet här också. Det är ett äventyr! Ett riktigt gott äventyr och du kan följa dem via twittertaggen #Birka 12hr samt på Facebooksidan 

https://www.facebook.com/Birkatolvtimmars

Allt som samlas in går direkt till Panzisjukhuset. Jag sätter över pengarna med direkt kontakt med Panzi i december.

Vill du vara med och stötta kan du köpa ett snyggt armband eller bara skänka en slant till kontot. Mer uppgifter på vår hemsida alltså http://tjejmarathon.wordpress.com.

Är du intresserad av att jobba med oss nästa år? Kanske vill ditt företag vara med och samarbeta runt årets GODaste lopp? Inboxa mig!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#fredagsgottis- Müsli Anniestyle


Madde var här i fredags. Hon är på deff, det var två veckor kvar till tävling. Jag fick inte bjuda henne på något men hon gav mig ett recept på musli som hennes mamma gjorde till henne.

Jag har ju som bekant väldigt svårt att följa recept. Det gick inte här heller men hennes mamma ska ha cred för receptet. Såhär gjorde jag:

5 dl rågflingor (går bra med dinkel el bovete el vad som)

1 dl solrosfrön

1 dl kokosflingor

1 dl sesamfrön

1 tsk vanillinsocker

1/2 tsk salt

1 tsk kardemumma

Blanda detta i en bunke

I en separat bunke blanda:

1 dl vatten

1/2 dl olja (ekologisk raps använde jag)

Rör sedan ihop detta och sprid ut på en plåt på bakplåtspapper.

Jag satte ugnen på 150 grader och det fick vara därinne tills det fick bra färg men inte längre. Det går nog att variera till tusen detta. Men den här blev god.

Testa!

För snygga bilder? Sök ej här!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpning som release


Det började nog faktiskt när jag var gravid. Jag tränade inte direkt. Utan ville mest motionera. Visst jag hade sprungit morgonpass tidigare- jag och Maria brukade ibland mötas upp okristligt tidigt och klippa flera kilometer, ibland flera mil innan jobbet.

Jag brukade börja springa tidiga långpass men inte i syfte att ladda inför dagen.

Nu gör jag det nästan varje morgon. Jag är skittrött ändå och en lätt lågpulsjogg när jag ändå är vaken ger mig faktiskt mer energi. Det är bara ett kort lätt tassande och det har blivit en vana som jag är beroende av. Ibland sover jag istället. Om jag är för trött.

Men den här stunden ute själv på morgonen innan jag försöker pussla ihop min dag med, idag, båda barnen hemma själv, min adept Z som kom hit med en knepig svenskläxa och massa allmänt fix och trix, den ger så mycket.

Den är motion som räcker där jag är just nu. Lagom till kvällen är jag sugen på ett pass till. Förutom idag. Jag är svimfärdig av trötthet. Såhär är det att ha bebis. Det är en kort period. Det är få förunnat att få vara snurrig i huvudet av trötthet på grund av ens egna barn. Så tänker jag.

Det är så många som vittnar om den här känslan. Den här releasen som löpningen ger. Trots det är tröskeln ibland så hög. Uppfattas vara hög. Både morgon och ofta kväll efter jobbet. Man är sömnig. Men egentligen inte trött. Man vet att man mår bättre när man tar sig ut. Men det tar emot.

Jag brukar tipsa mina adepter att suga i sig känslan efter ett pass. Så de har det tillhands när det tar emot. Ibland är det kanske bra att ha en låt eller en filmsnutt att ta till.

Well.

Här har ni en. Ren löparglädje. Tack Sara. The freedom series!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vegetarisk kost- för muskler, mot inflammation


Det här med mer vegetarisk kost och inflammatorisk kost. Här kommer mer vatten på hjulet!

Ur en databas med 9000 aktiva tvillingpar, (80% kvinnor) har forskare vid universitetet i East Anglia i England studerat sambandet mellan kost och muskelmassa på kvinnor i åldrarna 18-79 år.

Syftet med studien var att baserat på bevis att kost, livsstil och inflammation påverkar så kallad sarkopeni vilket är muskelförlust vid sjukdom och åldrande. Man ville titta på sambandet mellan intag av specifika näringsämnen och dess samband med muskelmassa, styrka och muskelkvalitet hos dessa kvinnor. Därutöver ville man undersöka sambandet mellan kost och markörer för inflammation och därigenom se om kosten kan påverka förhållandet mellan muskelmassa och inflammation.

Studien påvisade ett positivt samband mellan intag av vitamin C och E, magnesium, kalium och flera karotenoider (organiska fettlösliga näringsämnen som är färgämnen i tex bär och grönsaker) och muskelmassa.

Därtill fann man att markörer för inflammation påverkade muskelmassan negativt men nutrienterna ovan kan påverka nivån av inflammation positivt och alltså hjälpa att bibehålla muskelmassa. 

Fram för mer grönt på byggartallriken med andra ord och för löparen med för den delen!st!

Här är en länk till en sammanfattning av studien.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*