Blogg

Det optimala träningsupplägget


Vad är det bästa upplägget att träna för en ultra? För 16 mil? För ett maraton?

Det finns otaliga program att köpa online och flera olika skolor: Hudson, Canova, Lydiard med fler. Olika sätt att formtoppa, kolhydratladda. Springa lågglykogent eller med raketbränsle.

Man söker ofta efter det optimala träningsupplägget utanför sig själv. Från externa källor. Hen säger att man ska träna styrka flera gånger i veckan. Någon annan säger att det bara är att springa. Någon säger att fler hårda pass är bra. Några säger att Mafetone (lågintensiva pass på en fast puls) är det som är skonsammast men mest effektivt.

Man tittar på hur andra tränar. Man läser om någon som sprungit jättefort elller jättelångt. Eller både och. Och man vill göra likadant.

Och man kan låna träningspass, övningar, inspiration men man kan aldrig låna någon annans träningsupplägg.


Svaret på vad som är optimalt ligger- tada- inom dig. Och kanske inom din eventuella familj och dina långsiktiga prioriteringar.

För du är du. Där du är idag är du för att du levt ditt liv hittills och lever ditt liv just nu. Och imorgon. Din kropp skickar dessutom ganska tydliga signaler till dig om hur det står till och vad den behöver och klarar av. Motion behöver den och klarar av väldigt ofta. Träning, inte alltid. Det kan stå intervallstege på det där programmet och du kan klura på hur du ska få in det i den här hektiska torsdagen medan din kropp klurar på hur du ska täcka upp för flera dagars dålig sömn, stress på jobbet och infektionen som ligger och lurar.

Vi har alla vår helt egna unika bakgrund in i varje intention att träna. Aldrig detsamma som någon annan. När du och jag gör samma övning så får den helt olika effekt på oss. För vi är olika. Mina vänner utan barn har helt andra förutsättningar att träna än jag. Jag kan se det som ett hinder för mig. Eller så ser jag det som det är och utgår ifrån det jag kan göra där jag är med det jag har och har mina prioriteringar solklara för mig.

Det kan vara optimalt att lägga långpass varje söndag eller var tionde dag men du börjar få dåligt samvete över att du aldrig är där på söndagarna  för familjen. Då är inte  långpass varje söndag optimalt för dig. Då kanske det är varannan vecka även om det rent fysiologiskt inte leder till maxad superkompensation.

Det kanske är optimalt att köra massa galna funktionella övningar på gymet men för att hinna både dit och även springa så får du inte ihop tiden. Det blir inte lika utmanande övningar med gummiband och en kettlebell hemma- men det är det som är optimalt i ditt liv för då hinner du faktiskt få till passet och inte missa middagen med familjen.

Löpningen är aldrig en enskild aktivitet som går att lägga rakt över livet. Det måste passas in i livet. Det kan aldrig vara optimalt om det bygger på en helt externt ihopsatt plan. Det optimala är inte en perfekt mängd träning på en viss tid och distans utan ett optimalt pussel där du får byta ut bitar efterhand du lägger pusslet. En hörnkant kanske får hamna i mitten ett tag.  Det kan få knuffa undan onödiga saker. Det kan få ta plats där andra viktiga saker har plats då och då. Men det kommer aldrig bli hållbart om du inte får till balansen med de övriga delarna.

Det värsta och bästa är att bara du har svaret. Jag jobbar mycket med det här i min coaching. Det står ofta ”känn efter”. ”Våga backa” i mina program. Du kan ta hjälp utifrån med vad du ska göra när du väl ska springa. Vilka pass som ska finnas med i verktygslådan. Men bara du kan känna om du kan ta dem till dig just då. Om de ger eller tar.

Vad som är optimalt är unikt och det vet bara du.

Balansera och optimera. Så har du kött kvar på rumpan att sitta på när du är 90.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Fem farthöjande pass du måste testa
 • Det händer vid överträning
 • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
 • Artros i knät?
 • Nya sköna löparskor
 • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tips på enkel, god och bra hemlagad bebismat


Igen: Disclaimer! Vi har inga allergier och jag är inte exert på barnmat. Jag har däremot två glada fiska barn som äter med god aptit och aldrig matvägrat så jag kör på med min egen hemma-barnmats-fabrik. Nu äter ju stora tjejen samma som oss sen fyra år men det här handlar alltså om bebismat för små fnattar runt halvåret och uppåt.

Tidigare skrev jag om frukost och gröt.

Jag har läst på barnmatsburkar jag sett i affärer och det är ju inget konstigt i dem och absolut en supersmart lösning om man fått det lite bråttom men det är ju så kul att göra eget, går så fort och går att göra så himla mycket och varierat så lätt!

Mina grunder är:

 1.  Koka inte steka (om inte pankis)
 2. Koka gärna under lock på låg värme så det inte försvinner för mycket näring
 3.  Skär i rätt storlek: morötter som kokas med potatis tex måste vara i mindre bitar för att bli mjuka samtidigt
 4. Ekologiskt så långt det går
 5. Inte spenat, rödbetor, mangold som innehåller lite för mycket nitrat för små bebisar. Tomat kan vara lite känsligt också. Annars go!
 6. Mosa med gaffel inte stavmixer då det blir väldigt geggigt. Om du inte vill ha det så förstås.
 7. Som jag tipsat innan- blir maten för varm, kyl ned med frysta kryddor som persilja, dill eller andra frysta kryddor!
 8. Koka en stor portion och frys in i fryståligt glas eller låt svalna och frys in i foliepaket som är lätta att ta med överallt.
 9. Inget salt!
 10. Ta det försiktigt med för mycket fiber om din bebis inte är så matglad då fiber kan bli väldigt mättande fort.

När det gäller lunch och middag brukar jag tänka:

 1. 2-3 grönsaker
 2. En kolhydratkälla- som förstås kan vara en av grönsakerna
 3. En anmalisk eller vegetabilisk proteinkälla
 4. Bra fett så det blir krämig konsistens
 5. En god krydda- inte salt men peppar, oregano, persilja, dill, muskotnöt, basilika tex. Rosmarin och timjan blir lätt lite ”barrigt”

Oftast gör jag ”baser” som jag sen blandar med den proteinkälla som står på vår meny för dagen. Eller så blandar jag två vegetariska baser med lite olja och ett ägg eller en klick creme fraice eller lite mosad keso eller avokado.

Några baser jag brukar laga är:

Potatis, morot och palsternacka– skär i tärningar och koka mjuka, Krydda med lite riven muskotnöt, basilika och oregano och stompa med gaffel. 

Quinoa och röda linser: Koka enligt instruxer, de kan ha olika koktid då får man stjälpa i den ena senare.

Hirs och röda linser: Som ovan.

Ris och kikärter: Du kan med fördel köra riset i matberedare först och sen koka med kikärter enligt instruxer. Krydda. Tips: spiskummin passar bra med kikärter!

Sötpotatis och morot: Fina färger och god variant på potatis.

Broccoli och ärtor: Blanda md quinoa eller ris eller hirsblandningen ovan för den blir väldigt ”grönsakig” i sig.

Kött, fisk och annat

Lax med citron, lite peppar och basilika Koka och gaffelmosa.

Ägg Stjälp i ett ägg i rester från tidigare måltid och värm på låg värme och rör om tills det blir en krämig röra. Eller ta fram en bas och gör samma sak. Bästa enkla måltiden med bästa råvaran!

Vit fisk Samma som laxen- kanske krydda med dill och lite peppar.

Köttfärs i tomatsås: Koka KRAVfärs i krossade tomater med yttepytte vitlök och krydda med oregano för en god italiensk rätt. Koka gärna med lite kikärter och mosa.

Kikärter i krossade tomater och kokosmjölk med spiskummin Koka och krydda försiktigt.

Röda linser i krossade tomater och kokosmjölk med basilika: De blir härligt mosiga. Noga med att koka ordentligt.

Italiensk kyckling: Koka kyckling med yttepytte vitlök i krossade tomater och lite vatten och krydda med oregano.

Snäll asiatisk kyckling: Koka kyckling i lite kokosmjölk med yttepytte gurkmeja, peppar och basilika.

Ja det var det jag hade tips på nu. Börja försiktigt med små smakportioner och se hur barnets mage reagerar. I jämförelse med hur burkmaten från affären luktar så är det här mumma som du själv kommer vilja smaka på.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Äntligen! 225 000 kr är framme på Panzisjukhuset #dogood


Äntligen! Är pengarna överförda och jag fick kvittens igår från personal på Panzi att de kommit fram. Det är lite nervigt att föra över så mycket pengar till ett land som Kongo.

Med det så stänger vi 2014 års insamling på otroliga 225 000 kr! Och börjar om med 2015 års insamling.

Alla är varmt välkomna att springa, det finns platser kvar. Kom och utmana fjolårsvinnaren Torbjörn från Team Nordic Trail eller njut av ett riktigt vackert lopp med EKO-tänk, gott ändamål och fantastisk service!

Vill du samarbeta och har en idé om något vi kan göra tillsammans? Hör av dig till mig!

Och läs gärna mer på vår hemsida.

Kvinnor syr som en del av utbildningen på Maison Dorcas på Panzisjukhuset. Våra pengar stödjer Maison Dorcas arbete både förra året och i år.


Antal kommentarer: 1

Otto Elmgart

Fantastiskt bra gjort!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Veckans 5-lista – bra bättre EKO!


Igår när jag storhandlade reflekterade jag lite över vilka varor som är väldigt dyra EKO, svåra att hitta i EKO och vilka som bara är marginellt dyrare. Nu har jag inte räknat på procent men även om 1 kr mer på tex 9 kr är betydligt mer än 5 kr på en hundring så känns det inte så mycket dyrare- eller hur?

Jag försöker handla allt eko men brukar på bet på saker som korv, buljong, blodpudding, bröd, kvarg och kyckling. Det blir bättre och bättre märker jag dock. Efterfrågan fortsätter öka. Annars kan man förstås gå och handla på en annan affär som har just det men det är det här med att använda tiden smart och då handlar jag helst allt på Willys i ett svep.

Men igår hittade jag både ekobuljong och EKOkyckling! Hurra!

Det är dyrare med EKOvaror men Ica och Coop brukar ha ”veckans eko” så då kan man passa på att handla de varorna då. Det var tips 1. Fyra andra varor som inte är så värst mycket dyrare EKO, är fulla med bra näring och lätta att äta och variera till tusen är:

1) Havregryn. Med mer protein / 100 g än keso (om än inte med samma biologiska tillgänglighet) så är havregryn lite mirakelmat. Faktiskt. Fantastiska vattenlösliga fibrer, går att använda i gröt, pankis, musli, biffar…you name it.

2) Morötter Brukar inte vara så mycket dyrare än besprutade. ÄT som de är. Riv i pankissmet och annan mat. Slanta i grytor eller ugnsrosta. Eller gör soppa.

3) Mjölk Också oftast bara någon krona dyrare och KRAVmärkt mjölk betyder att korna både har det bättre och äter bättre.

4) Röda linser Billigt och enkelt att göra linsgryta på (som går att variera till tusen- gör med kokosmjölk och curry eller kanske med tomatbas och mer italienska kryddor). Eller varför inte linsbiffar som du vänder i sesamfrön och steker försiktigt.

Har du fler tips? Shoot i kommentarsfältet!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Katta och Nina- bra input! Absolut så, jag känner mig inte så petig med apelsiner tex men defo med päron-speciellt till barnen!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Annie testar: Skora Tempo


Jag köpte ett par Skora FIT för några veckor sen  från den danska sajten med det goda namnet The Good Karma Company och blev då tipsad om Skora TEMPO som också är en nolldropsko i den här underbara ”sockeplast”klassen. Men, med mer stötdämpning. Så jag beställde dem också.

16mm mellansula med väldgt tunn men stark mesh på ovansidan. De känns som de har lite stöd i hålfoten och det är defintivt skillnad på den här sulan och den tunna på FITén. 

De är inte lika ”myssköna” som FIT men helt fantastiska för längre pass. Verkligen. För mig är det en enorm skillnad mot en sko med drop. Det är som att de är gjorda för mina fötter. Det kan ta lite tid att vänja sig vid om man sprungit i skor med flera mm dropp men många hävdar ju att det här med nolldrop är det naturliga sättet att springa- med så lite påverkan på vår isättning som möjligt. Jag står för det iallafall.

Jag har sprungit i Tempo denna vecka och, tja, måste testas helt enkelt. Skora är helt fantastiskt härliga skor. Det är som inget annat jag sprungit i. Jag gillar inte Vibram till löpning- tårna gör ett jobb tillsammans och ska få vara just tillsammans. Däremot har Vibram en fantastisk sula för fäste. Mina FIT de är så sköna så när Magnus Hagström testade dem så ville han ha dem och de är alltså på Patagonien nu på hans vandringsäventyr.

Det jag saknar, som kanske finns i Skora, är en sko för riktigt utmanande terräng. Där kommer jag fortfarande lita på Inov-8.

Nu vill jag beställa ett par Skora för vardags också. Det finns ett par svarta med getskinn…

Har någon läsare testat Skora? Vore kul att höra från någon annan!

Visar IMG_1141.JPG
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Jag fick tag på ett par tidigt- maila dem på Good Karma Co så hjälper de dig! Ja Roadglove har jag kikat på också!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lyssna på en av mina inspirationskällor


Tove Langseth.  Så badass hon är alltså. Som inte springer ”trots” att hon gör karriär och har tre barn. Utan för att hon älskar att springa. Jag kan inte jämföra mig med henne men det finns lite likhter i vår vardag och jag blir så inspirerad. RIktigt!

Nu bloggar jag på min ajpädd så kan inte göra en normal länk men här hittar ni henne hos Petra och Maratonpodden: https://maratonpodden.wordpress.com/2014/12/28/21-tove-langseth/Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*