Food for 100 miles
Jag äter inte direkt annorlunda mot hur jag brukar såhär några dagar innan.
Börjar dagen med min supershot: vetegräspulver, bipollen, linfrön, chiafrön och lite persilja. Två matskedar Megavital. Två koka ekologiska ägg.
Äter mycket grönsaker. Bra protein.
Det är som sagt fettförbränningen som kommer göra störst skillnad under loppet. Ju längre loppet pågår desto mindre sugen blir kroppen på att tömma sitt glykogenlager och desto mer vill den bränna fett. Det som jag tränat den att göra.
Med det sagt så är det, i min värld, dumt att inte ladda på glykogenlagren så gott det går. Så från och med idag så äter jag lite mer kolhydrater.
Långsamma först och egentligen rätt långsamma hela vägen fram till start. Jag vill ju stimulera fettförbränning från början och snabba kolhydrater stimulerar glykogenförbränning så i största möjliga mån blir det helt vanligt frulle på lördag fast kanske en portion hirs också. Och en stadig middag på fredag med alla näringsämnen som går.
Däremot vet jag att jag kommer unna mig precis vad som helst på fredagkväll så jag gissar på mina cocosbollar och tunnbrödmackor. Jag är rätt bra på att äta mycket.
Under själva loppet så kommer jag att äta lite av varje. Fokus är att få i sig så mycket som magen klarar utan att jag behöver sakta ned. Halvsnabba kolhydrater, så lite gluten jag kan förutom de underbara tunnbröden. Cocosfett, avokado, jordnötssmör, mina egna energibollar. Russin. Proviva. Varm apelsinjuice (späder med hett vatten). Buljong. Smågodis. Kaffe på morgonen.
Siktar på cirka 70-80 g kolhydrater per varv och 6-7 dl vätska. Resorb Sport (snart på marknaden, jag har fått prover!) innehåller både natrium, kalium, kalcium och magnesium- dock inte rent magnesium utan magnesiumoxid som är den billigare varianten så jag har med magnesiumtabletter. Magnesium är viktigt för att motverka kramp och i maten finns det mycket i tex pumpafrön.
Den vanliga resorben innehåller bara natrium och kalium och här finns alla elektrolyter. Bra där Nestle! På tiden!
Två saker har jag dock aldrig råkat ut för: kramp och gå in i väggen. Men så har jag bara sprungit hälften av sträckan som ska avverkas.
Ja som ni hör så är det inte raketforskning. Jag försöker äta så näringsrikt och gott jag kan, med ett litet överskott. Ingen tömning och laddning. Ingen fettladdning. Inget galet. Det är inte en extra portion mat som kommer ta mig i mål. Det är min skalle. Hur den funkar ska jag återkomma med.
Jag är ju som sagt på några dagar av PNC’s grundkurs för kostrådgivare. Det är mycket jag kan, men mycket nytt också. Martin Brunnberg är en enornt duktig och bra lärare.
Jag vill bara veta mer och när det är lite lugnare efter loppet hoppas jag ta mig tid att skriva mer om nytt jag lärt mig om kosten.
Har du frågor om kost? Shoot! Jag letar gärna upp svar om jag inte har dem!
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in