Blogg

#fredagsgottis Smoothietips- Hållkäftengrön och Lingonkoko


Herregud vad jag grejar i köket nuförtiden. Bakar bröd av alla de slag (idag lingonbröd), fröknäcke och så blir det ju både lunch och middag oftast eftersom jag är hemma.

Och smoothies. Storskrot vågade sig på att smaka en av mina gröna men ratade den direkt. Däremot gillade hon denna.

Lingonkoko

1 banan

lite kokosflingor

2,5 dl havremjölk

1,5 dl lingon

Mixa och servera. Syrligt mums!

Jag gjorde denna igår som går att variera med lite mer vatten och 3 msk hampaprotein. Då blir den militärgrön. Lite läbbig färg faktiskt.

Den här blir bara grön och fin!

3 cm från en bunt bladselleri

en stor näve spenat

en liten näve grönkål

en näve bladpersilja- eller mer om du vill

1 mks vetegräspulver

2 dl vatten

saften av en citron

1 hackat päron

Mixa allt och njut i ett stoooort glas!

Jag gillar inte att slänga mat så det är bara mixer som gäller hemma hos oss. Råsaftcentrifug i all ära men mycket fiber försvinner iväg och ärligt talat- det här med att spara och använda i grytor och annat- vem lyckas göra det med allt? Nej här blir det till att putsa lite innan men alla fibrer åker med.

Låt smoothien stanna i munnen lite och känn hur det ” vattnas i munnen”. Det är amylas som utsöndras i saliven vilket bryter ned kolhydraterna. Eftersom du inte tuggar så sväljer du förmodligen fortare och då hinner inte amylaset med. Det utsöndras längre ned i magen också men lite mer är aldrig dumt.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Maten- ett präktigt inlägg


När jag föreläser om hälsa brukar jag säga att ”Det finns mat i mataffären, men det finns massa annat också”. Och så hör jag ibland motargumentet att, ofta för att äta tex makaroner och falukorv att ”man måste ju få äta vanlig mat”.

Utbudet av varor i mataffärerna har ökat enormt de senaste decennierna. Kanske inte så mycket nya råvaror, egentligen. Men nya varianter på saker som fort går att laga till. Som heter saker som de inte alltid är. Mamma Scans köttbullar. Perssons skinka- fast från Tyskland. Att lita på att det som säljs där som ”mat” är bra för dig är att lura sig rejält.

Har man vant sig och sina barn att äta vita makaroner, med vanlig ketchup och korv som förvisso har lite kött i sig men ofta en hel del annat också- ja då kanske man har en resa att göra som ibland kan verka lite jobbig. Det är ju så lätt. Det går ju så fort. Det är ju gott. Det måste väl vara bra? Inte kan de sälja något farligt?


Vi skulle inte släppa in en främling i hallen men många av oss stoppar i oss och våra barn ämnen som vi inte vet hur de framställs och vad de kan ha för effekt på kroppen. Alla tillsatser som ofta är där för att ersätta de betydligt dyrare råvarorna. Vi ska banne mig veta vad vi äter! Tar vi reda på vad saker och ting innehåller kanske de spontant faller ur kundvagnen.

Det går säkert bra att äta halvfabrikat, raffinerade veteprodukter och växa upp och leva på det. Men det finns nog med forskning och anekdotala berättelser för att hävda att vi och miljön har mycket att vinna på att köpa just mat, riktiga råvaror istället för enkla billiga mängdlösningar skapade av företag som inte har just din och din familjs hälsa i åtanke.

Mat är en investering. En investering i att handla mat kanske gör att prislappen på matkassarna under månaden går upp. Men jag tror vi tjänar på det- inte bara i plånboken utan i färre sjukdagar och friskare friskhet. Mer energi. Jämnare humör. Färre trötthetsutbrott.

Japp det låter ju jävligt präktigt det här och jag lever inte helt perfekt. Men vi har tagit några, tycker vi, enkla men viktiga beslut om hur vi gör med mat i vår familj. Vi äter gott, vi unnar oss god mat, vi unnar oss sött och vi unnar oss hög kvalitet på det vi äter. Det gör att vi inte går på spontana infall att välja pizzerian som lite frestande ligger 200 meter från huset utan att vi får planera och förebygga lite. Genom att förebygga och planera och äta bra 6 av veckans 7 dagar gör det inget när det blir mackfest och blodpudding en dag under helgen. När vi på vägen till landet har med oss grova hembakta mackor med avokado, ägg, morot, eget kaffe, frukt och nötter så gör det inget att vi på vägen hem hamnar på Max.

Nu när jag är hemma har jag fått lite ny inspiration att se till att alla äter bra. Storskrot är en energisk 5-åring som jag vabbat väldigt få dagar. Hon har aldrig varit magsjuk och har hämtat sig snabbt från de få förkylningar hon haft. N är levertransplanterad och äter för resten av livet en tuff blandning av mediciner som hämmar immunförsvaret. Jag- ammar och har ambitioner att palla med träning och vara pigg och glad på dagarna trots att jag förstås inte har eller kommer få sova hela nätter på sisådär kanske 6-7 månader.

Där ligger ribban. Där ska den ligga. Vi vill må bra. Orka med en aktiv vardag och inte få energidippar. Växa med ren och bra mat. Allihop. Vara friska.

Det har funkat! Jag kan ju inte sitta här och hävda att detta är raka receptet till att vi är så friska som vi är men jag inspireras av att tro att det spelar en stor roll. Att 5-åringen sällan får utbrott, sällan är trött och grinig och att det gäller för oss andra också.

Dessutom vet ni som läser bloggen att jag inte gillar att ägna för mycket tid i köket. Det ska gå undan, det ska vara gott och nyttigt och inte generera massa disk. Och den delen funkar den med. Jag brukar dela tips på recept  på fredagar som kanske aldrig skulle passa i en flådig kokbok men de slinker ned i hungriga magar med ett ”mums”.

Tänkte tipsa om hur jag tänker när jag handlar!

1) Börja med grönsaker Go bananas på grönt! Tänk vilka grönsaker som ska ingå i olika rätter: Ugnsrostade grönsaker, en god sallad, grönsaker i grytor osv. I min kyl trängs spenat, grönkål, lök, vitkål, rödbetor, morötter, broccoli, squash, avokado, blomkål, fänkål, bladpersilja, tomater och…ja det var nog allt. Paprika och morot passar bra att muta barnet med innan middagen. Bygg maten runt grönsaker helt enkelt! Minst tre grönsaker till varje måltid. Börja där. Sen kanske fem. Det går- jag lovar!

2) Tänk säsong och närodlat Det brukar bli både billigare och naturligtvis mer näring om det går att få svenskodlat som inte transporterats så länge från där det växt och fått näring.

3) Tänk magra och/eller ekologiska mejeriprodukter Och testa annat- tex havremjölk. Avokado istället för ost (#kämpa här hemma med det just nu- vi saknar osten :)). Jag har skrivit om det tidigare. Få fettet från rätt källor. Ekologiskt smör från kor som betat gräs, får mer ekologiskt grovfoder får en bättre fettsammansättning än de som får sämre foder. Se till att fettet i kosten kommer från bättre källor än oekologiska mejeriprodukter från djur som får antibiotika och annat.

4) Kött max en gång i veckan- och självklart KRAVmärkt Värsta utmaningen kanske för många. Det låter ibland som det är en integritetskränkning att hävda att vi ska äta mindre kött. ”Det har vi gjort i tusen år”. Japp. Men vi kastar masssa kött. Och vi lever längre än de stenåldersmänniskor vi gärna hänvisar till. Det är inte hållbart att vi äter så mycket som vi gör. Det kött vi ofta äter produceras inte etiskt. Vi får inte bara i oss kött utan massa andra saker. Det påverkar vår hälsa negativt. Ja det går att hitta hur mycket stöd som helst för detta. Men det är så invant. Köttbullar. Köttfärssås. Korv i alla de former. Men man kan börja med att läsa om nitrat och sen väljer att plocka bort det ur sin kost så ryker mycket skräp. (Parantestips- kroppen hanterar nitrat bättre om det äts ihop med C-vitamin. Massor av spenat till korven alltså om man vill äta den).

Man kan börja trappa ned till två gånger i veckan. Byta köpesbullar till hemrullade köttbullar (små barnhänder rullar de finaste bollarna!). Låta köttet vara ett tillbehör. Dryga ut köttfärssås med kikärter eller kidneybönor. Byta köttpålägg till avokado eller hummus.

5Idétorka? Gör omelett eller paj Går att variera till tusen. Går att peta i all världens matrester i. Spenatsoppa på fryst spenat med pankis gjort på havremjölk och lite olika mjöl enligt 3 dl mjöl + 6 dl mjölk och 4 ägg med lite tinade frysta bär- så enkelt!

6) Ha alltid hemma: ekoägg, röda linser, vitkål och kikärter. Det passar till det mesta och har bra hållbarhet. Finns säkert mer men det var det jag kom på nu.

Har du något tips på hur du har förbättrat era matvanor? Dela gärna med dig!

Så enkelt och så gott- ugnsrostade grönsaker

Man-tager-vad-man-haver-paj blev med broccoli, mager fetaost, soltorkadetomater och lite ostrester. Pajskal med ägg, kvarg och olika mjöler utan gluten


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Nina! Ja det sätter saker i perspektiv!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foodsforeverydaychampions – rödbets och blomkålsbiffar


Vi har köpt en grönsakslåda från Årstiderna. Fina fräscha ekologiska grönsaker i säsong och möjlighet att hitta på nya recept!

Förra veckan hittade jag på blomkols och rödbetsbiffar som blev SÅ goda. N gillar inte rödbetor så jag åt upp alla själv. WIN!

Jag rev en halv blomkål på rivjärn. Och rev sen två rödbetor. Blandade det och rörde i lite äggvita, lite dinkelmjöl, salt, peppar och massa spiskummin och lite timjan.

Stekte sen i rikligt med rapsolja och UJ så goda de blev!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Matsvinnskollen- spara pengar och hjälp miljön


Slänga mat. Som att svära i kyrkan i min värld.

Men det är lätt hänt för många.

Nu har Livsmedelsverket startat ”Matsvinnskollen” och jag lärde mig en del av att göra testet som bara tar några minuter. En genomsnittilig familj kan spara upp till 6000 kronor per år på att slänga mindre.

Till miljön sätt är det ju också helt logiskt att mat, speciellt energikrävande mat som kött, som producerats, packats, fraktats och handlats och burits hem sen inte slängs!?!?!

Mina bästa tips är att göra omelett eller ”risotto” på rester så går de åt. Inte vara så noga med vad man blandar. Har man bra råvaror hemma kan det gott bli lite vad som till lunch!

Gör testet här och se vad du kan och vad du kan spara in!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Så mycket att läsa


så lite tid.

Det är kanske två av mina största intressen- löpning och att läsa. Läsa vetenskapliga artiklar, böcker, kokböcker (nytt intresse- hörni PRbyråer därute- kokböcker läser jag gärna- prova viner och titta på bilar- not so much!) . Läsa nyheter.

Men det är ett stillasittande pyssel och även om det finns ljudböcker så går det inte att springa och läsa det mesta samtidigt.

Just nu snurrar jag fyra böcker: Partiet av Eva Franchell, Lila Hibiskus av C Ngozi Adichie, Midnattsbarnen av S Ruschdie och så lite slappläsning i form av VIP-rummet av J Lapidus. Men i helgen gjorde jag en monoton insats och läste Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande från pärm till pärm när jag ammade.

Sen läser jag förstås Beyond Training av Ben Greenfield- snart klar! Fått bekräftat massor jag läst på andra ställen och hört honom prata om.

Och så är jag inne på National Centre forBiotechnology Information (NCBI) och American Journal of Clinical Nutrition.(AJCN). Och på Marks Daily Apple. Och sånt där.

Och så nyheter.

Och så några få utvalda bloggar.

I soffan där jag sitter ser jag våra fulla bokhyllor. Jag och Nickes boksamlingar möttes i Orhan Pamuks underbara ”Snö” som vi båda hade. Annars har jag nu både Processen och alla Dickens verk som jag också skulle vilja läsa.

Det är tur att min generation förespås kunna bli 100 år. Fast då har ju umteenth antal fler böcker skrivits som jag också kommer vilja läsa.

Så mycket att läsa. Så lite tid.

Jag är så glad att du tog dig tid att kika in här.

Vad läser du?



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

SportBH för löpning


Mitt samarbete med Falke är verkligen ett guldkorn. Förra veckan lade jag min beställning på vinterns träningskläder ur en tjock katalog med produkter för idrottare med höga krav. Förutom att kitta mig själv med en höst och vintergarderob som kommer tåla allt möjligt så har jag beställt grejer till Niklas och Skrotmos.

Visst- det är inga billiga grejer. Men eftersom de är tidlöst snygga och av så bra kvalitet kan man ha dem länge utan att tröttna.

Jag ser verkligen fram emot att maxtesta grejerna när jag gör mitt ultraåtertåg. Alla som sprungit TEC vet att bra grejer verkligen kan göra skillnad när temperaturen sjunker och man tvingas springa i dyngsura skor mil efter mil.

Sen Lillspark föddes och jag börjat amma behöver jag en helt annan sportBH än tidigare. Det måste sitta som gjuten och jag har hållt tillgodo med att sätta två stycken över varandra.

Förra veckan fick jag hem den här– Falke Bra top maximum support och den gör verkligen skäl för sitt namn. Den sitter som berget och dessutom är den väldigt skön på!

Som extra bonus så går det att amma i den! Det har jag tänkt på flera gånger, att det borde finnas sportbh’ar för oss som ammar. Ja- det går att bara ”lyfta upp” Men om sportbhn sitter åt så klämmer den åt bröstet rejält och, well, det kan bli en överraskande mjölkfest för bebisen.

Äntligen- helt enkelt. Jag har även en i medium och low support som nog kommer funka bra lite senare men just nu är det max som behövs. Skön känsla. Snygg och inget obehagligt skumpande då den stödjer hela vägen runt och har dubbla axelband. Trots detta känns den tunn och smidig och andas bra jämfört med andra sportbhar jag prövat som känns hårda och styva i tyget.

10 #vavavoom av 10.


Milkshake-maker med fiffig öppning för snabb leverans.


Glad mamma!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*