Blogg

Glädjeträning


Säsongsvila kan se lite olika ut. En del verkar medvetet gå all in på onyttigheter och inte träna alls. Andra har mer eller mindre ofrivilligt kapitulerat inför julen. Återfinns i ett soffhörn under en burk med pepparkakor. Reser sig 1 jan.
Andra drar ned på mängden och tränar alternativt. Stärker upp.
Jag tränar lite oplanerat just nu. Spontantränar med max sju dagars framförhållning. Det enda jag håller mig till är att var tredje vecka är lång. Innehåller nyckelpassen. Vad gäller dem så känns det rätt med distans och mängd nu med tanke på var jag vill vara i april 2013. Redo att rocka 16 mil.
Fast egentligen skulle jag träna strukturerat med en ökad mängd, hastighet och intensitet omvartartannat redan nu och så tänkte jag lite irriterat att jag inte alls gör det och fy för det men så ser och framför allt, viktigast känner jag att jag gör rätt.
Det gör inget att det blir lite hur som och inte indelat i ”snabbvecka” ( försök i snömodd) ”back/styrkevecka” och ”långvecka”. Det blir väldigt bra ändå.
Det är väldigt varierad träning. Jag känner att jag är stark. Uthållig. Löpsteget har ”satt sig” i nya skorna. (Landar nog någon centimeter längre fram och vaderna har varit i uppror).
Skidåkningen kommer lägga grunden för ännu bättre kondition, skonsam mängdträning och träningseufori. Och en jäkligt stark rygg och starka axlar i sommar. 🙂
Dock har jag lyft blicken lite idag och träffat Magnus för att prata igenom mitt styrketräningsmål för 2013 och även våra ideer inför WorkoutÅre. Taggad är bara förnamnet!
Så den här veckan blir det lite intervallpass ikväll, styrkecirkel på Friskis imorgon i samband med ett möte ( älska nya sätt att ha möten) juljogg fredag, spinning och styrka lördag och skidor eller löpning på söndag. Hur bra som helst, hur lugnt och ostressigt som helst. Hur roligt som helst. Och det måste väl vara det viktigaste?

20121212-092249.jpg

20121212-092442.jpg
Spännig skidåkarrygg anno 2011


Nytt fullmatat nummer!

i butik 30 september – 22 oktober

  • Stor skoguide. 19 nya modeller
  • Bästa alternativträningen. 10 smarta pass som du måste testa!
  • Ny studie: Den mest effektiva intervallträningen
  • Så tränar du på att hålla rätt fart
  • Så blev Fanny fri från ätstörningen
  • Träna fötterna i tre enkla steg
  • Bo, 75 år, springer 20 mil – i veckan
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vara här


Den här veckan måste iallafall gå till historien som den spretigaste. Den är som en kulmen på en höst jag knappt hann med och innebär också att, förhoppningsvis, ikväll sluta en oändligt sorglig, tung, traumatisk cirkel jag hamnade i i februari i år. Man pratar ibland om closure, avslut. Tror inte man får det efter något sånt här men hoppas andas lite lättare och kanske slippa vara så stel i axlarna.
Vad som hänt hör inte hit. Men lär dig HLR (hjärt-lungräddning) säger jag.
Igår hade jag fina tjejerna Annika och Sara på Nobellkvällsmys. Vi hade så trevligt att jag bara vet att Vickan hade grön klänning och en plåt med kettlebellspeppisar brändes!

20121211-094205.jpg
Igår hade jag även med mig MiniMe till jobbet så den dagens träning blev pulkadrag.
Idag hade jag en hälsoundersökning, en sk ”balansprofil” på jobbet. Min puls är väldigt låg men är ändå galet nöjd med att kunna trampa 150 kW med 115 slag i puls. Fick ca 4,2 i vo2max värde vilket inte är exakt men väldigt bra! 🙂
Jag hann ut på en kort vacker morgonjogg också innan jag betade av en föreläsning inför den tenta jag har imorgon. Nu är det jobb hela dagen och kvällen viger jag åt det här jobbiga, som jag hoppas inte blir så jobbigt utan meningsfullt.
I

20121211-094900.jpg
Imorgon blir det en morgonlöptur igen, en webbföreläsning, sen har jag en intervju för att bli mentor. Följt av en kul lunch, som följs av löpträning på jobbet där jag är hjälptränare och sen gäller det att stoppa Lillan isäng inför torsdagens tidigt och utomhusbelagda luciafirande. Men också för att skriva en online-tenta i Kost för prestation som jag pluggar på distans.
fredag ska jag göra mitt allra sista kundbesök innan det är dags för facebookeventet ”juljoggen” med efterföljande knytisjulbord.
lördag ska jag träna spinning och core på ”mitt” gym eftersom jag ska vicka de två klasserna efter jul och vill spana in upplägget på core’n.
Lördag em och kväll är heligt obokade. Söndag blir det längd eller skidor och lite Tjejmarathonjobb. Spana in sajten nu- ni kan vinna en eftertraktad startplats!
När det är mycket gäller det att inte missa allt genom att tänka på vad man ska göra sen. Vara här.. Göra klart. Göra ordentligt. Och sen vidare.

20121211-110729.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tiden går #måndagspepp


Hej!

Måndagspeppen såklart!

Era kommentarer förra veckan var helt fantastiska! Tro inte att jag kan välja en vinnare av boken- nej jag skrev ned era namn och så fick Lillan dra ett- grattis Christina W – maila mig så kommer boken signerad på posten! Happy reading!

Nu till dagens tankar.

Jag går och funderar på en till tatuering. Vill ha en på underarmen. En mening på latin som ska inspirera mig att bli mitt bästa jag. Det är inte lätt. Det finns många fina ord och jag är inne på låttexter från både Pearl Jam och Foo Fighters som slår an på en stark sträng i mitt hjärta. Men jag fastnar mer och mer för denna:

Tempest neminem manet.

Tiden väntar inte på någon. Så är det. Kanske låter stressande? Ja lite. Men det går att göra till en sporrande katalysator. Det är en sån välanvänd klyscha att säga att ”man har bara ett liv” eller ” man får inte leva om sitt liv” och en till klassisk latinsk fras är ju ”fånga dagen”. Jag älskar såna här aforismer men precis som ”jag älskar dig” så kan man inte bara slänga med dem slentrianmässigt. För att de ska vara något att ha måste man ta till sig innebörden.

Jag tror att vi alla har ett eller flera ”sen”. En massa outtalade anledningar till att inte ta tag i något som vi vet egentligen tar oss framåt. Dit vi vill. Ringa ett jobbigt samtal. Boka ett möte. Kolla upp något. Fylla i något. Kanske helt enkelt ta den där löprundan du skjutit på? Välja in något nyttigt till lunchen. Säga förlåt. Säga hej. Säga hejdå- till något, kanske till någon?

Gör det nu.

Tiden väntar inte på dig. Inte på dina mål. Inte på att du ska börja vandra mot dem. Inte på bättre dagar, inte på gyllene tillfällen. Det här är den enda 10e december 2012 du får. Någonsin. Den här dagen kommer inte igen. Du vet inte hur många dagar du får. Du vet bara om den här stunden.

Tiden går.

bild; fyeahtattoos.comLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Klä dig rätt i vinter


20121209-215956.jpg
20121209-215818.jpg

Det är verkligen inte alla som vet hur man ska klä sig när det blir kallgrader. Och det vore ju trist om man skulle behöva vara inomhus bara därför. Det som gör mig lite ledsen är att jag tror att det kanske kan vara en ekonomisk fråga också- I Ursvik idag såg jag massvis med skidåkare från topp till tå kittade i dyra träningskläder och sprillans skidor. Familjer med skidpulkor och Sorelstövlar till stora som små. Flera tusen kronor i värmande lager.

Såg även en mamma som hade (ja hon eller pappan då) klätt barnet i tunna gummistövlar. En scarf i bomull och förvisso overall. Men frusna tår. AJ!

Jag köper gärna second- hand till MiniMe. Inga problem. Men jag och hennes pappa har enats om att lägga pengar på riktigt bra grejer till henne på vintern för hon är ju ute hela dagarna och fryser man inte så är det roligt! Jag klär henne enligt samma princip som jag klär mig själv för när vi är ute är det full fräs men så stannar vi och fikar och då vill vi vara varma.

Här är lite tips på hur att klä dig om du vill slippa frysa ute i vinter:

1) Lager på lager- Det skapar luft mellan lagren som blir varm. Du kan reglera genom att ta av ett eller två eller ta på igen. Du kan använda vissa plagg året om- tex kan en regnavvisande jacka funka på sommaren över ett linne. Jag har ofta två par yllestrumpor tex- dra lite i tårna på dem så det blir lite lösare där, då är det lättare att röra på tårna men även skapa lite luftcirkulation.

2) Bra material- helst inte bomull. Det suger åt sig fukt som sen kommer kyla ned dig. Många har som jag spenderat vintrar med frusen rumpa och det kan avhjälpas med att ha ett annat material närmast rumpetumpen. Stringtrosor är i detta fall bättre än stora bomullsschabrak. Jag har just investerat i de dyraste trosor jag någonsin köpt men ack så värt: Icebreaker merinoull och nu är mitt ass varmt när jag springer och skidar! Har även silkesboxershorts och ett par 40 år gamla mamelukker.

Ull– varmt även när fuktigt och luktar inte så mycket. På minuskontot är att det är dyrt och ullkvaliten och hur det produceras varierar stort.

Syntet– billigare, transporterar fukt bra men luktar rätt illa efter en användning. Värmer inte bra när det väl blir blött.

3) Huttra när du startar träningspasset. Är du varm när du går ut är du för varmt klädd och svettas du blir det mer fukt för kläderna att transportera. Ligger det kvar blir det snabbt kallt och kyler ned dig.

4) Huvud, handled, händer– Ta med något extra att täcka dem- det får plats i en ficka. Tex stora vantar, en varm mössa och handledsvärmare. Stannar du kan du snabbt dra på detta över dessa kroppsdelar som ofta blir kalla. Vid handlederna är blodådrorna väldigt ytliga och det gör gott att ha något varmt här och gnugga dem mot varandra. Värmen ryker ur huvudet så kan vara skönt att ha något tunt där när man ”kör” men dra på varmt när man stannar.

Vad betyder då lager-på-lager?

Jo! Lager ett, närmast kroppen ska transportera bort fukt- svett alltså. Är det kallt är ylle ett bra val för sin värmande egenskap. Eller snarare- förmågan att hålla din kropps värme förstås!

Lager två- ska isolera och gärna vara luftigt för att hålla värmen kvar.. Lager två tycker jag är svårast att bli nöjd med. Jag använder tunna fleece oftast.

Lager tre- ska isolera och skydda mot regn/vind. I en drömvärld skulle man ha två sorter: en för blåsiga snöiga/regniga dagar som är väldigt tät. En för mildare dagar då den tillåter mer evaporering. Jag kör i stort sett bara i magijackan Trimtex Element Lzr jackan som jag även sålt till flera nöjda läsare. Den är helt enkelt helt fantastisk och jag vågar mig knappt ut i något annat när det är kallt!

Lager 4 kan behövas en riktigt kall dag. Kanske en tunn/tjock väst att hålla överkroppen varm med.

Vad gäller fötterna så är tunna yllesockar ett toppen val. Två par ger ett värmande filter i skorna. Jag kör nästan alltid i kompression så har skaffat yllesockar med kompression. Har inte kikat så mycket mer men HÄR verkar det finnas massa bra med ylle i.

Ska du ut i djupsnö kan snölås vara en ide. Lillsport har för överkomligt pris.

Ska du till skidspåret och har andra skor? Skaffa två typ Perfekta flaskor. Fyll med tokvarmt vatten. Stoppa ned i pjäxorna. När du byter om- peta ner dem i de andra skorna. Tada! Varma när du åkt klart. Såhär gör jag jämt. I år har jag även investerat i överdragsskydd för pjäxorna- vägrar frysa om fötterna denna vinter!

Så en dag med lite blåst och -10 grader gör jag som följer:

1) Merinoullstrosor, tunna långjalingar från Falke, fodrade tights från Trimtex. Ett par tunna yllesockar med kompression och ett par till tunna yllesockar över. UNderställströja, tunn lager två med tumme, Element Lzr jackan överst. Jag kokar vatten och låter det svalna lite innan jag häller det i vätskeblåsan. Låter slangen ligga innanför mot huden. Åker jag skidor har jag extra valla i sportbh’n för att hålla det varmt. Blåser det täpper jag till med en buff runt halsen. På händerna varma vantar och pannband men extra mössa med.

Det enda jag saknar är något att täcka vätskeslangen med under riktigt kalla dagar. Idag frös den del som var utanför ryggan.

Det finns många märken som gör bra vintergrejer. Jag är inget fan av att stötta stora kedjor eftersom jag gillar det här lilla personliga och vurmar för små handlare men det är helt klart billigare på stormarknader för den som har skral kassa. Förra årets modeller reas ut på den här kedjan som heter ”jättestor” fast med tre bokstäver. Jag handlar ofta på RunnersStore och Outnorth för jag gillar deras service och sortiment.

Men måste bara slå ett slag för hållbara grejer: Jag drar efter träningen på mig en Helly Hansen uststyrsel som säkert är 10 år och de flesta av mina sockor har jag haft i en evighet. Min parkas är 10 år, min kappa 6 år. Så det är inte mycket som behöver införskaffas varje år.

Sådär- nu kan vi träna ute hela vintern eller hur? :). Avslutar med bilder från en helt fantastisk utomhusdag med skidor, pulka, öppen eld och bus. Och bak.

Hoppas ni också haft en toppenhelg!

20121209-215834.jpg
20121209-215856.jpg
20121209-215908.jpg
20121209-215923.jpg
20121209-220015.jpgLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

En kortare mil


20121208-150407.jpg

Det pratas om att man ska undvika mellanmjölkspass och antingen träna hårt eller lätt. Well. Vissa dagar är för fina för att backintervallas bort och för härliga för att hålla igen när man vill öka.
Jag stack ut i gnistrande sol och sprang den runda jag brukade springa när jag var hemma i Sverige hos mamma och pappa. Då var den lång. En hel mil.
Idag är det en kort och lätt runda.Bara en mil. Allt handlar om hur man ser på det och var man sätter sina gränser.
Det var rejält slirig på sina ställen eftersom det bara är upptrampat.
Helt magiskt vackert. Ut till Görvälns badet, bort till slottet, ned mellan fälten. Upp till pappas grav och borstade bort snö. Hem till mamma och Tigerfisen igen. Lade dock in ökningar i alla backar jag passerade så lite som jag tänkt blev det.

20121208-150413.jpg
20121208-150421.jpg
20121208-150429.jpg
20121208-150517.jpgLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*