Blogg

Ha något GOTT på armen


Jag sitter på ett gäng riktigt fina armband! Det skulle vara så roligt att få skicka ut dem till nya ägare- tjejer som killar. Bland annat har Mirja, som idag springer Skövde 6hrs skickat ett gäng nya alldeles nyss som hon pärlat.

Jag har både ”ultra4good” och ”Run4Panzi”. De kostar minst 100 kronor- du får gärna betala mer och allt läggs i den insamling som går direkt till Panzisjukhuset när vi gör nästa överföring. ( i år skickade vi 225 000 kr).

Det är en fin present till en löpare! Inboxa mig på adressen i högerkolumnen och pengarna sätter ni direkt till Tjejmarathons konto: Handelsbanken 6153-609212648. Märk med ditt namn och ”armband”.

TACK på förhand för ditt stöd- du gör stor skillnad!

Vill du läsa mer om Tjejmarathon så klicka här


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

3 anledningar att springa 2 Sjöar Runt


Jag ska sätta på mig en nummerlapp om 9 dagar. Det låter ju helknas men det är bara för en god sak och bara ”på skoj”.

För 2 Sjöar Runt ”måste” jag nästan springa! Varför?

1) Stötta vår fina lokala sunda idrottsklubb Sundbybergs IK. (Vi är medlemmar hela familjen).

2) Det firar 50 år! 1965 var det första året som loppet gick som också var..

3) .. det första loppet i Sverige som erbjud en motionsklass och därmed banade väg för flera motionslopp. Sånt ska firas tycker jag!

För egen del är det också så att jag bott precis vid starten i 6 år och det verkligen vore smidigt att ta ett kort långpass nästa helg och få uppleva känslan att stå i en startfålla så enkelt och smärtfritt. Kan gå hemifrån 10 minuter innan start. Det är inte många lopp jag springer så varför inte passa på att uppleva det trots att jag inte tränat för det..

För fixar jag 16 kuperade kilometer? Ja vi får väl se. Nära hem om det inte skulle funka. Men jag vet att jag kan tassa den distansen och annat än tass blir det inte. Det blir distansrekord på över ett år iallafall. Jag mår jättebra i kroppen men har ju inte sprungit mycket alls på grund av skadan. Men den är ok nu. Ryggen. Jag har ju blivit av med 10 dåliga lyft per dag. Däremot jobbar jag med mitt knasiga vänsterben men har fått fantastisk hjälp av Andreas Öhgren med att jobba in lite nya rörelser där så benet inte rör sig som ett ”Z”. Jag springer bättre än jag går tydligen. Det är ju alltid något..

Ska du springa? Känner du igen mig så heja gärna! Jag kommer vara bruden som har turkos löparkjol och grönt pannband och neongulgröna skor och ser glad ut hela tiden 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#fredagsgottis Ta vad man har bröd


N påstod att jag ”aldrig bakat vanligt bröd”. Att ”det alltid är massa mysko saker i”. Jahapp. Så jag tänkte att jag bakar väl ett ”vanligt bröd” då. Men det var väl inte så vanligt ändå visade det sig sen men det blev gott. Det går att göra lite hur som helst. Man tar vad man har hemma och ett paket jäst. Mycket bröd blir det, typ två plåtar!

Smula ett paket jäst i en stoooor bunke.

Värm 1 liter vätska. Jag tog 5 dl havremjölk, 2 dl ohomgeniserad mjölk, lite olivolja, lite kvarg och ett ägg så det blev en liter. Lite honing också.

Lös jästen i lite av vätskan och rör sen ned resten av vätskan. Lite salt och lite brödkryddor eller kanske timjan. Jag hade i 1 msk gurkmeja!

Börja sen ösa i mjöl och annat. Jag hade i:

1 dl kokosflingor

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

3 dl havregryn

3 dl bovetemjöl

Ca 8 dl dinkelmjöl tills det blir en lös deg. Du behöver flera dl till när du ska baka ut.

Låt jäsa 40-60 minuter.

Knåda och forma till frallor medan du tillsätter mer mjöl så det blir hanterbart, kanske blir 15-20 stycken. Låt jäsa på plåten 30 minuter till och sen skjuts in i ugnen på först 250 grader i 5 minuter för att få en fin skorpa, sänk sen till 200 grader i 10-20 minuter till tills de låter ihåliga när du knackar på dem.

Njut med smält smör och ost. Hedonistiskt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Veckans 5-lista 5 goda byten


Små saker kan göra stor skillnad. Här är fem saker att byta ut och byta in!

1) Svart té eller kaffe bort mot grönt te efter lunch och framåt. För bättre sömn, mindre stress och mer antioxidanter. Avsluta gärna kvällen med en kopp kamomillté.

2) Om du har barn- våtservetter mot torra tvättlappar du doppar i vatten och olja. Testa ta bort tusch eller dylikt med våtservetter så förstår du hur giftiga de är. Passar inte på rumpor, runt munnar eller på händer.

3) Lightkvarg med ”hallonsmak” eller annan ”smak” mot ekologisk mager kvarg med bär. Tarmhälsan mår inte bra av låtsassocker i flera fall. Vill man gå ned i vikt vill man verkligen ta hand om sin tarmhälsa. Då ska man undvika låtsassocker.

4) Sitt på huk. Sitt på golvet. Sitt på pilatesboll. Rigga en yta där du kan stå och jobba på datorn istället för att sitta ned.

5) Vatten att dricka istället för all annan måltidsdryck. Gärna kokt vatten (nej har inga vetenskapliga belägg men tror på det). Dricka kalorier mättar dåligt. Smakar möjligtvis gott.

Se där- igen ganska billiga byten eller hur! Lägg dem med de fem gratistipsen veckan innan så har du 10 bra billiga hälsosamma tips!

Nästa vecka kör vi fem galet enkla, goda, näringrsika middagar med minimum fuss och disk!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Jenny- jo men det är inte i närheten så mycket i gröna teér, iofs beroende på vilkan man väljer! Jag kan inte sova på kaffe men grönt té går jättebra!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

200 gram, 20 kilometer och 2 kilo från lycka


Jag läste Svd’s serie om psykisk ohälsa i allmänhet och stress i synnerhet. Om bland annat stressade 30-40-åringa duktiga tjejer. Mammor. Som sliter ut sig på jobbet och sen fortsätter slita ut sig hemmavid. Som hur det nu är, generellt kommer bry sig mer om det inte är rätt present till kalaset, inte hembakt, inte städat, inte inrett på ett fint sätt än deras män.

Inte hinner hämta tidigt, laga den mat man tänkt, vara glad och energisk och ändå lugn och sval och fin och ha starka naglar och ett hollywoodskt hårsvall. Som vill vara mamma. Yrkeskvinna. Kanske löpare. Kanske känna sig stark och vacker. Men känner att hon inte räcker till någonstans. Når inte målsnöret på någon arena. Försöker och sliter och gör våld på sin ropande kropp som ger alla signaler på att det här måste sluta.

Det håller inte.

Du håller inte.

Jag kunde vara en av dem. Jag kunde så så lätt vara en av dem. Jag har träffat många både på och utanför jobbet. Jag känner många som rör sig i trakterna av utläggningen ovan om än inte så extremt.

Som inte någonsin är nöjd med sig själv fast de är så fantastiska och aldrig skulle döma eller kräva av någon annan att efterleva de krav man smyger på sig själv dag ut och dag in.

Som går så mycket bra. Som försöker varje dag och lyckas med så mycket. Är så uppskattade. Är så fina. Så duktiga. Som räcker och blir över.

Men som slår ned på sig själva när det inte blir som den hårda perfekta bild de målat upp för sig själv. Känner sig otillräckliga trots att de levererat värt stående ovationer den dagen. Som ansträngt sig så. Gjort så mycket rätt på vägen mot sina mål.

Känner att de misslyckats på grund av, i det stora hela, små saker.

Saker som 200 gram choklad. Ett missat 20 kilometers pass. 2 kilo upp på vågen.

Jag önskar önskar önskar att jag inte behövde läsa om det här i tidningen i 7-dels artikelserie. Att mitt arbete som hälsostrateg på dagens arbetsmarknad skulle handla mindre om övermäktiga krav som individ lägger på sig själv.

Att vi var fler som hjälptes åt att lyfta fram en sundare norm. Fler som vågar visa en rak och ärlig verklighet med mycket närvaro och f*** it attityd mot ytliga attribut som inte ger livskvalitet.

Det betyder inte att man måste ha det stökigt. Men väldigt livligt och närvarande. Mycket öga mot öga. Mycket livsperspektiv.

Då sänker man garden.

Då sänker man kraven.

Då förstår man vad som är viktigt.

Då börjar man leva ordentligt.

Då kan man må riktigt bra.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Anna. Ja du lyfter fram så många delar som kan kan stressa. Eller som kan vara delar i livet som man ibland bara inte hinner med och får släppa. Ofta VET vi ju vad vi vill prioritera men det är svårt att genomföra!
Klokt att du känner att du är i riskzon- det är nu du kan göra något stort för dig själv! Heja!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

AKTIV Tvättmedel, galltvål till dina träningskläder


Erik på Galltvål kontaktade mig och undrade om jag ville testa deras produkt Aktiv Tvättmedel för funktions och träningskläder. Jag är ju ganska selektiv med vad jag tar emot men det här är helt i linje med vad jag vill lyfta fram!

AKTIV tvättmedel är ekologisk och produceras med grön energi. Den är i och för sig producerad i Tyskland så kanske inte transporteras hit så miljövänligt vad jag vet.

Den innehåller inga kemiska färgämnen och är ECOCERTkvalificerad vilket betyder att det måste vara 95% naturliga ingredienser men inte är en jättesträng certifiering. Den har inte Svanenmärkning noterar jag.

Den luktar lite citron! Jag brukar inte använda parfym i mina tvättmedel men den här citrondoften är väldigt snäll och behagligt.

Jag har inte använt den så länge så jag kan säga att det är jättestor skillnad men jag tycker det är ett trevligt alternativ till de mer omiljövänliga produkter som ofta används med mycket mer parfym och

Man ska alltid sträva efter att använda så lite tvättmedel som möjligt då produkten belastar vattenrening och därmed miljön. Läs mer hos Naturskyddsföreningen.

Galltvål hittar du här


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Jag brukar tvätta fivefingers med galltvål. Funkar bra och luktar gott efteråt.


Ann-Sofie Forsmark

Johan- bra att veta! Funkar säkert på andra skor då 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*