1) När du funderar på saker man tänker göra för att må bra. Fundera över hur det känns när du gör det. Men även på hur det känns när du inte gör det. Då hittar man lättare saker med en glädjefull ansats. Eller som är riktigt viktigt. Sömn tex.
2) Hälsa är en gråskala. Och en tavla att måla. Ju bättre den är ju bredare penseldrag kan du måla med. Stora svepande tag när du mår bra, mer minutiöst fokus på detaljer när man är riktigt sjuk.
3) Hälsa blir du aldrig färdig med. Du måste stötta den hela tiden om och om igen så gör det väldigt enkelt för dig att ta hand om den så är den lättare att ha med sig och du kan använda den till att göra roliga saker.
4) Vad det är att må bra brukar de som inte gör det kunna definiera väldigt enkelt: Bli frisk, eller att en anhörig ska vara frisk. Då blir allt bra. Sen blir kanske allt bra men då nöjer man sig sällan där utan börjar försöka optimera sin hälsa. Det är ofta där det blir tokigt.
5) Ibland känns det som att allt är svart eller vitt. Speciellt i sociala medier. Antingen gör man hälsosamma saker och #taggar inläggen efter det. Eller så ska det vara tvärsom (genererar ofta mer ”likes” eftersom folk är så hälsoängsliga och när någon sanktionerar en stor påse lösgodis är det så befriande!!). Men det finns så mycket däremellan. Livet i sig liksom. Beror på hälsa. Men inte på hur mycket man fokuserar på den. Livet är massor av saker som kan flyga under radarn för hälsa. Bara råka vara det.
Och så är det ju så att hälsa oftast inte säljer. Och begreppsförvirringen om vad hälsa är har jag nog skrivit om tidigare (och det faktiskt pratas om en del). Den är så så störig.
I helgens DN var det en bilaga om hälsa som med en inledning av vår Folkhälsominister Gabriel Wikström handlade om att, bland annat, om 15 år kommer 1 av 4 svenskar vara överviktiga.
Men resten av tidningen handlade om att träna för Stockholm Marathon, börja med ultra, börja med swimrun..osv. En bild på Mårten Nyléns sexpack och diskussion om att byta mål alldeles för ofta. Isabella Andersson på omslaget och intervju om hennes enorma satsning.
Suck. Tänk den som behöver komma igång och röra på sig och börjar bläddra..
För att gå ut och gå på lunchen, jogga i skogen, köra motionsbingo, skaffa Naturpasset och bara röra på sig- det tjänar ingen storkovan på. Det säljer inga annonser som Fredrika Gullfot sa på förekommen anledning. Att vi däremot satsar på triatlon och skaffar utrustning för nära 50 tuss, betalar flera tusen för anmälningsavgifter till olika lopp, besöker PT’s för att persa i marklyft och sen går sönder och finansierar naprapatkliniker runtom hela Sverige- det är katsching. (Guilty as charged!!!).
Köper mattor, taggbollar, speciella kläder, dyra tights, sen nya dyra tights, dyra skor, nya dyra skor. Tränar i bur, tränar i hetta. Tränar ute, tränar inne.
Det är inget fel med allt detta! Men det blir helt fel när man genom sociala medier och genom insatser som görs på företag leds att tro att träning= hälsa. Produkter=hälsa. Specifika kostval= hälsa. Träna mycket och satsa på tuffa lopp och gå och dricka proteinshakes klädd i träningskläder = satsa på hälsa.
Att må bra, det har vi ett driv mot inom oss. Ett driv att röra på oss och göra saker som vi tycker om. Vara i rörelse som vi var i barnsben. Äta bra grejer. Sånt vi vet är bra. (För vi vet, det handlar ofta inte om det). Men det är lätt att tappa kontakten med det där drivet och om det verkar vara komplicerat att ”träna”, om det låter som det ska vara avancerat, ja då känns det kanske längre bort.
Tröskeln blir så hög när man tror att det ska till sån här…tuff lek!
Vi har som samhälle och individer så mycket att tjäna på både ekonomiskt och i inre lugn och ro (aka del av hälsa) på att inse att rörelse, motion och träning är olika saker. Alla kan röra på sig. Att äta bra och gott är inte dyrt men det kan behövas lite förståelse och att gå emot impulser som nästan alla matvarubutiker spelar på.
Vi kan alla påverka hur vi pratar om hälsa. Att ibland inte prata om det alls. Och att bredda begreppet och rikta det bort från dyra mjölksyrasprutande nummerlappsaktiviteter.