Blogg

Hur kommer jag igång med löpningen? Frågestund!


Jag får den frågan så otroligt ofta. Nätet, tidningar och tv till och med översvämmar av tips och prylar och man får lätt en tanke om att det måste vara rätt knepigt.

Ord som, stegringslopp, tusingar, drop, satelliter (ja till och med rymden ska vara med!!!),tröskelfart, stegar. Vad betyder allt? Behöver jag veta det?

Nejdå. Men det finns en massa frågor därute. Så…

Vi gör såhär! Ni skriver frågor, antingen här eller på mail- jag har redan fått några som jag ska svara på. Så reder vi ut begreppen.

Jag har varit både nybörjare, lat, rädd för backar och intervaller en gång i tiden och fortfarande, trots tycker jag rätt bra kunskap om träning och löpning så är det oftast det enkla som funkar.Och jag är fortfarande nästan livrädd för att springa i grupp- om jag inte leder själv förstås :).

Men fråga på ni. Jag ska ut bland snöflingorna och leta inspiration till ett inlägg hos Lidingöloppet och sen är det yoga precis utanför mitt kontor med Ari Lipponen. Så bra man kan ha det då!

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Annie goes gym goes strong


Jag har varit på klockrena Mornington Hotel idag. Vars entre ser ut såhär:

Jag var med på dag 2 av kursen Diplomerad Kostrådgivare som leds av otroligt kunniga Martin Brunnberg. Jag ska gå fördjupningen men har ihop med Martin kommit överens om delar av grundkursen jag ska vara med på. Idag blev det mest repetition av områden jag läst tidigare: energiprocesser och sådant men alltid värdefullt att höra igen Det mesta jag har läst har jag läst på engelska och det är bra med svensk terminologi för när jag själv ska föreläsa. Det mesta heter samma sak tack o lov!

Mornington Hotel har verkligen lyckats nischa sig! Allt är..genomtänkt! Andra är bättre på att förklara sånt här men jag gillar när det finns ett tänk bakom allt. Bakom fikat. bakom layout. Mat. Bakom vad som finns i omklädningsrum, på toaletter etc.

Och jag ÄLSKAR gym som har roliga grejer! På plan 6 innanför konferensen ligger deras gym. Här var det rena lekstugan: Massa hopprep, kettlebells, bosubollar, yogamattor, rep, pinnar, bollar, medicinbollar, gummiband. Bra maskiner och massa vikter. Och bäst av allt: lite folk! Alla som kom verkade där för att träna. Gillas!

Jag hade en plan:

..men den släppte jag. Gjorde dock alla övningar på pappret men det blev några till. Jag är stark. Fick höra att jag borde träna fitness. Nåja. Det är väl trevligt att man kan se ut så när man tränar styrka sisådär i snitt var tionde dag..hrm.

Kände mig iallafall urstark. Kände ingenting i benen från igår utan hoppade på lådor och hoppade med 10 kg viktplatta och benböjade- förvisso med max 20 kg i famnen/på raka armar men ändå.

Några ord om styrka för löpning

Eftersom löpning, speciellt lång löpning som ultra blir så otroligt repetitivt med relativt små rörelser om och om igen i tusental så ägnar jag rätt stor del av den lilla styrka och alternativa träning jag gör med fokus på explosivitet och dynamiska rörelser för höfterna. De ska få veta att de kan göra annat helt enkelt.

Jag tränar inte småmuskler som bicep och triceps utan jag koncentrerar mig på stora muskelgrupper som jag behöver för att orka bibehålla en bra hållning i flera mil.

Fokus ligger på att utmana fötter, anklar knän och höft att vara starka i flera plan. Göra olika saker- fötter ut fötter in. Hoppa. Vrida.

För överkroppen- stora övningar som armhävningar, och sen mest fokus på rygg och bålövningar. Jag tycker jag har bra muskulär balans men fortfarande är min vänstra höft svag och beter sig skumt vilket gör att jag sätter i foten lite tokigt när jag springer. Gör inte alls ont men jag ska ge den massa kärlek och övningar nu inför TEC.

Imorgon är det en fullspäckad dag på kontoret och sen är det kurs i två dagar till. Det är helt ärligt som semester för mig att sitta i lugn och ro på en stol och lyssna. Problemet är att eftersom jag är min egen avdelning så är det en del i inkorgen att rodda med på kvällen men jag är van att sitta och jobba en timme mellan nyhetssändningarna.

Hade en avstämning med en av mina chefer igår och känner mig trots allt rätt lugn och trygg med att jag gör rätt saker.

Magen och hjärtat säger det också. Så tut tut. Nu tuffar vi vidare!

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Värst är bäst


När jag och pappa var ute på fjället en gång när jag var liten så haglade det. Pappa var lite flint och det studsade på hans huvud. Jag tänkte att varför tar han inte mössa på? Det måste göra ont.

Men jag tror att han gillade det så. Det skulle vara lite åbäkigt ibland, och så smakade säkert fikat godare sen. Jag har ärvt lite av det här. Det ska vara lite jävligt. Då är det roligt. Lite snor och spott i nävarna. Inte så mycket pärlor och klackar. De plockar jag av kl 17.00.

Idag var det inga som helst problem att hitta åbäkighet eller jävlighet.

1) Jag har haft ont i huvudet hela dagen. Jättetrött. Jätteseg.

2) Det snöade i sidled, blåste snålkallt. Säkert väldigt halt.

3) N var inte heller så sugen på att springa.

4) Det skulle springas fort. Jag springer hellre 5 mil långsamt än 10 km fort. Så är det bara. Ultramotorn har plockat bort växel 4 och 5 och de vet jag inte hur jag ska få fatt i. Eller jo, det vet jag- träna fart.

Men jag går lite igång på de här obäkigheterna så ut med oss. Runt Lötsjön och ängarna och 2 km uppvärmning avklarat i snigelfart. Så sega. Långbacken tornade upp sig. Tanken var 5 vändor kortbacke och sen 1 km tröskel x 3.

Sket i det. Ville bara mata. Ned. Upp. Sista biten är brantast. Nästan 300 meter backe där de sista 20 meterna är branta. Och hala.

Upp och ned. Mörkret lade sig. Räknade ned. Inget känns långt längre. Kroppen bara kör. Syran låg och pumpade i låren och hann rensas undan på vägen ned. De tre sista var vidriga. Tog slut flera gånger om men energin kom av att jag faktiskt tog mig ut ändå. Trots allt.

Efter sista vändan bestämde vi oss för att lägga in ökningen då. Bättre sent än aldrig liksom. Runt sjön for vi. Benen bara studsade iväg i mycket snabbare fart än jag trott var möjligt efter så mycket backe. Inga problem.

Älskade ben.

Vad har vi lärt oss idag? IGEN?

Att man ALDRIG ångrar ett löppass!20130318-222203.jpg

Inga pärlor till grispass men kanske leopardmönstrat för fart?


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckan är klar!


Planering är A och O! Men det är inte alltid det är såhär. Strukturerat i förhand! Men ibland måste det vara så och jag gillar det. Älskar att planera. Har börjat använda min elektroniska kalender mer och mer och spärrar av tider, lägger ”repeats” och påminnelser och känner att det funkar. Fredag lördag söndag är helt jobbfria förutom nu söndagkväll då jag jobbar en timme och planerar veckan. Skriver en ” att göra” lista som jag mailar mig själv.

Det kommer alltid vara så att man känner att man ”inte hinner”. Men det viktigaste då är att det som inte hinns är annat än sömn, tid med familjen och att hinna ta hand om sig på det sätt man valt. Jag jobbar hårt och gör det ”jag ska” men aldrig på bekostnad av att jag inte hinner med det som gör att jag orkar göra ”det jag ska”. Om ni fattar? 🙂

Igår var jag helt slut- löpning en hel dag är rena semestern kontra att åka till Ikea, handla där och rodda hemma efteråt. Och då var ändå underbara Hjälten här och gjorde det mesta byggandet. Tidigt isäng för en stor vecka innan jag är ledig i 10 dagar. Ja ledig och ledig- jag kommer jobba lite men bara med kreativa saker. Mycket studier och mycket läsande. Har köpt 5 böcker att läsa i min säng med utsikt över Ottfjället.

Men den här veckan då:

Måndag: Rätt fullbokad dag på jobbet och sen har jag möte med min adept. Vi pluggar inför nationella prov och imorgon är det matte på schemat. Träning: Backintervaller här hemma i Sumpan med Hjälten.

Tisdag: Kurs! Jag har ju läst mycket nutrition så ska gå fördjupningen hos PNC (Pauluns Nutritions Center, inte att förväxla med något kokosvatten eller musli!) för Martin Brunnberg med flera. Får därtill plocka ”russinen ur kakan” på grundkursen för att få till samma bakgrund som de jag ska gå med i höst på fördjupningen.

Träning: Styrka på Mornington Hotel där kursen hålls. Fuskat med styrkan. Inte bra!

Onsdag: Jobb och yoga på jobbet.

Torsdag: Morgonjogg tidig. Kurs och bokrelease för en god vän! Mer om det närmre!

Fredag. Kurs!

Lördag: Da ultimate pre-TEC 100 miles- long run. Ett riktigt långt pass. Bara jag. Fokus på att testa att äta som jag tänkt äta under TEC. Något svårt att få med allt men men.

Söndag åker jag och Lillan till Jämtland och njuter av vårvintern. Jag hoppas få umgås med mina underbara vänner i Åre och kanske också hinner till Östersund! Men nu kör vi måndag!

20130318-081423.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Långpass- för alla


20130317-091214.jpg

Om fredagmorgonens solostrides var det ena benet av min löpning så är gemensamma långpass med ultraanda det andra benet som glädjen i löpningen vilar på.

Min vän Peter hade ritat en rutt som var indelad i 5 km etapper med beräknade hålltider så man kunde kliva på och av som man själv ville.

Vi möttes utanför World Class Vasastan som igen ställer upp så snällt med omklädningsrum för oss! Cirka 20 stycken glada i solen. Många kramar och namn som fick ansikten.

Vi joggade iväg mot färjeterminalen och lyckades pricka Estlandsfärjans trötta passagerare precis när de klev av! Vidare mot Ropsten, Bergshamra, Näckrosen, genom Sundbyberg mot Pampas, ut på Kungsholmen och tråcklade oss över broarna till Gröndal. Helt fantastiskt väder!

Jag kände mig seg i kroppen och lite låg på energi i början men allteftersom vi sprang blev det bättre. Efter det goda fikat vid 27 km så lossnade det. Där avvek några och en anslöt och det var riktigt fiffigt upplägg det här- att kunna hoppa på och av!

Flera stycken slog sina distansrekord- Jenny som ska springa Tjejmaran hade sprungit runt 25 km tidigare och blåste förbi maratondistansen. Grymt imponerande. Så kan det gå när man tar det lugnt, har bra sällskap och ett bra fokus!

Väl framme vid World Class passerade vi precis maratondistansen! En riktigt fin dag med så mycket löparglädje och nya bekantskaper! Jättekul!

Tusen tack Peter för rutten och tack alla som kom och sprang och inspirerade! Mer sånt! Lovar!

20130317-091225.jpg
20130317-091234.jpg
20130317-091239.jpg
20130317-091244.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Njutarlördag!


En njutarlördag vaknar jag tidigt. Får vara ute och springa med massa fina människor och dessutom N som följer med idag! Cirka 50 km blir det för min del medan Lillan leker hos sin moster!
Kartan är ritad av bästa Peter, solen skiner och russinen packade!
Ha en fin lördag!

20130316-091036.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in