Blogg

Värst är bäst


När jag och pappa var ute på fjället en gång när jag var liten så haglade det. Pappa var lite flint och det studsade på hans huvud. Jag tänkte att varför tar han inte mössa på? Det måste göra ont.

Men jag tror att han gillade det så. Det skulle vara lite åbäkigt ibland, och så smakade säkert fikat godare sen. Jag har ärvt lite av det här. Det ska vara lite jävligt. Då är det roligt. Lite snor och spott i nävarna. Inte så mycket pärlor och klackar. De plockar jag av kl 17.00.

Idag var det inga som helst problem att hitta åbäkighet eller jävlighet.

1) Jag har haft ont i huvudet hela dagen. Jättetrött. Jätteseg.

2) Det snöade i sidled, blåste snålkallt. Säkert väldigt halt.

3) N var inte heller så sugen på att springa.

4) Det skulle springas fort. Jag springer hellre 5 mil långsamt än 10 km fort. Så är det bara. Ultramotorn har plockat bort växel 4 och 5 och de vet jag inte hur jag ska få fatt i. Eller jo, det vet jag- träna fart.

Men jag går lite igång på de här obäkigheterna så ut med oss. Runt Lötsjön och ängarna och 2 km uppvärmning avklarat i snigelfart. Så sega. Långbacken tornade upp sig. Tanken var 5 vändor kortbacke och sen 1 km tröskel x 3.

Sket i det. Ville bara mata. Ned. Upp. Sista biten är brantast. Nästan 300 meter backe där de sista 20 meterna är branta. Och hala.

Upp och ned. Mörkret lade sig. Räknade ned. Inget känns långt längre. Kroppen bara kör. Syran låg och pumpade i låren och hann rensas undan på vägen ned. De tre sista var vidriga. Tog slut flera gånger om men energin kom av att jag faktiskt tog mig ut ändå. Trots allt.

Efter sista vändan bestämde vi oss för att lägga in ökningen då. Bättre sent än aldrig liksom. Runt sjön for vi. Benen bara studsade iväg i mycket snabbare fart än jag trott var möjligt efter så mycket backe. Inga problem.

Älskade ben.

Vad har vi lärt oss idag? IGEN?

Att man ALDRIG ångrar ett löppass!20130318-222203.jpg

Inga pärlor till grispass men kanske leopardmönstrat för fart?


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Långpass- för alla


20130317-091214.jpg

Om fredagmorgonens solostrides var det ena benet av min löpning så är gemensamma långpass med ultraanda det andra benet som glädjen i löpningen vilar på.

Min vän Peter hade ritat en rutt som var indelad i 5 km etapper med beräknade hålltider så man kunde kliva på och av som man själv ville.

Vi möttes utanför World Class Vasastan som igen ställer upp så snällt med omklädningsrum för oss! Cirka 20 stycken glada i solen. Många kramar och namn som fick ansikten.

Vi joggade iväg mot färjeterminalen och lyckades pricka Estlandsfärjans trötta passagerare precis när de klev av! Vidare mot Ropsten, Bergshamra, Näckrosen, genom Sundbyberg mot Pampas, ut på Kungsholmen och tråcklade oss över broarna till Gröndal. Helt fantastiskt väder!

Jag kände mig seg i kroppen och lite låg på energi i början men allteftersom vi sprang blev det bättre. Efter det goda fikat vid 27 km så lossnade det. Där avvek några och en anslöt och det var riktigt fiffigt upplägg det här- att kunna hoppa på och av!

Flera stycken slog sina distansrekord- Jenny som ska springa Tjejmaran hade sprungit runt 25 km tidigare och blåste förbi maratondistansen. Grymt imponerande. Så kan det gå när man tar det lugnt, har bra sällskap och ett bra fokus!

Väl framme vid World Class passerade vi precis maratondistansen! En riktigt fin dag med så mycket löparglädje och nya bekantskaper! Jättekul!

Tusen tack Peter för rutten och tack alla som kom och sprang och inspirerade! Mer sånt! Lovar!

20130317-091225.jpg
20130317-091234.jpg
20130317-091239.jpg
20130317-091244.jpgLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Njutarlördag!


En njutarlördag vaknar jag tidigt. Får vara ute och springa med massa fina människor och dessutom N som följer med idag! Cirka 50 km blir det för min del medan Lillan leker hos sin moster!
Kartan är ritad av bästa Peter, solen skiner och russinen packade!
Ha en fin lördag!

20130316-091036.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Löpning my way or the high way


20130315-125138.jpg

Ganska ofta får jag höra att löpning så långt, så mycket, så kallt, så tidigt, så tomt, osv inte kan vara bra. Inte hälsosamt.

Jag har full förståelse- och välkomnar varmt frågor och funderingar på vad jag gör, på hur mycket jag springer, på hur det känns.

Men jag är inte speicellt intresserad av att höra en annan person tala om hur de tror sig veta att det är för mig. Vore jag skadad. Hade jag varit sjuk i vinter- då, gärna, ifrågasätt! Men det är jag inte. Jag är frisk, glad, pigg, energisk och kroppen tuffar som ett ånglok.

Jag tänker ofta på det när jag är ute på mina små äventyr. Att jäklars vad många missuppfattningar det finns. Säkert har jag mina egna.

Imorse lät jag klockan ringa lite senare. 05.30 och gav mig iväg strax efter klockan 06.00. Jag hade förväntat mig -22 grader så -15 på termometern lovade nästan värmebölja. Det är faktiskt lite spooky nu att det alltid är så kallt just de dagarna jag ska upp tidigt och springa!

Jag hade ätit en väldigt kolhydratssnål middag och jag petade i mig mina BCAA, min kopp kaffe och P1 morgon i öronen. Rullande ned genom ett sömnig, grusigt Sundbyberg och sen över bron vid Huvudsta för att testa en ny rutt. Det var så vackert i den iskalla morgonen. Jag var så lycklig! Det spelar ingen roll med TEC och massa andra lopp för det är de här mornarna jag lever för i min löpning. När kroppen bara levererar. Bara glatt reser sig ur sängen, med tomma muskler och bara springer som den inte visste annat.

Det var isigt och kändes som att springa trail och vips var jag vilse! Har ingen aning om var jag var men sprang mot solen vilket ju blir söderut nästan och hittade till slut Tranebergsbron.

Där lade jag in en ökning i rejäl fart och efter 10 kilometer kände jag mig riktigt igång med lite russin och dadlar i magen. Så sista 5 kilometerna gick lite snabbare och jag hade gärna fortsatt rulla runt i solen men jobbet kallade!

Såna här mornar är guld. Såna här mornar ger energi. Glädje. Såna här mornar är löpning när den är som bäst för mig!

Ha en fin fredag folks! Vill ni så är ni så varmt välkomna att joina det här gemensamma joggpasset imorgon från början eller längs vägen!

20130315-125147.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

5 snabba om pulsen


Hej på er!

Medan jag springer i rysskylan får ni läsa detta!

Jag gjorde ett test i veckan där det blev ett herrans fokus på antal slag per minut. Jag använder pulsen på flera sätt men eftersom jag historiskt inte kunnat lita på min puls så har jag inte ”pulstränat”.

Däremot använder jag pulsen för att:

1 Kolla vilopulsen- en bra indikator om något är fel

2 Testa maxpulsen (en gång i höstas)

3 Kolla pulsdrift* under långpass

Tänkte förklara några begrepp som ofta slängs med vad gäller pulsen:

Vilopuls Puls när du vilar helt enkelt. När du är lugn och inte rör dig. Oftast lägst direkt på morgonen när du vaknar. När du tränar upp hjärtat får du större slagvolym* vilket gör att vilopulsen kan sjunka. Vanligt är runt 60-70 slag men det finns tokar som har under 30.Förhöjd vilopuls kan vara tecken på infektion och överträning och att känna av vilopulsen regelbundet är ett bra sätt att få en kontinuerlig ”check” av sin form-även om det förstås påverkas av massa andra saker.

Maxpuls Ja precis som det låter. Max antal slag hjärtat kan slå vid en viss typ av aktivitet! Viktigt! Ju färre muskler som jobbar- desto lägre maxpuls. Jag har cirka 10 slag lägre maxpuls när jag spinnar mot när jag springer. När jag åker skidor har jag inte testat men kan tänka mig att jag kan komma upp några slag till när så många muskler arbetar som vid diagonal skidåkning. Maxpulsen sjunker generellt med åldern.

Pulsdrift är den naturliga höjning av pulsen som sker under konstant belastning under längre pass. Alltså att pulsen ökar även om du springer på exakt samma hastighet i samma lutning och samma vindmotstånd. Pulsdriften kan bli större om du inte dricker ordentligt med vätska och det är varmt.

Slagvolymen då. Det är så mycket hjärtat pumpar per slag. Ju starkare hjärtat blir desto färre slag behövs för att pumpa ut en viss mängd blod tex per minut. Bra skit att ha bra kondis alltså!

Jag har en låg vilopuls. Runt 36 och maxpuls 183. På passet jag springer just nu så ligger pulsen lågt men när jag tänker på min roliga helg så stiger den nog lite! Ha en fin fredag!

20130315-082932.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Hymn of the big wheel


Ibland måste man ha tricks för att varva ned. Jag använder gärna musik. Gärna den här:

The big wheel keeps on turning

 On a simple line day by day The earth spins on its axis

 One man struggle while another relaxes

There’s a hole in my soul like a cavity

 Seems like the world is out to gather just by gravity

The wheel keeps turning the sky’s rearranging Look my son the weather is changing

 Sometime again You’ll turn green and the sea turns red

 My son I said the power of axis over my head

The big wheel keeps on turning On a simple line day by day

 The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes

We sang about the sun and danced among the trees

And we listened to the whisper of the city on the breeze

Will you cry in the most in a lead-free zone

Down within the shadows where the factories drone

 On the surface of the wheel they build another town

And so the green come tumbling down Yes close your eyes and hold me tight

And i’ll show you sunset sometime again

The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes

As a child’s silent prayer my hope hides in disguise While satellites and cameras watch from the skies

An acid drop of rain recycled from the sea It washed away my shadow burnt a hole in me

And all the king’s men cannot put it back again

But the ghetto sun will nurture life And mend my soul sometime again

The big wheel keeps on turning On a simple line day by day

The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes

Massive Attack- Hymn of the big wheel Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*