Blogg

Lärorikt, proffsigt och trevligt hos Aktivitus


Jag har varit i kontakt med Aktivitus i Solna för att göra lite tester hos dem. Hade tänkt göra dem i vintras men min rygg (nerver i kläm) har ju strulat under våren så jag har inte sprungit på så mycket som planerat och jag var helt enkelt inte så sugen på att göra ett laktattest när det nog skulle visa ”under baseline” på mig.

Men nu har jag iallafall varit igång även om min rygg fortfarande strular ibland. 

Men nog om det.

Jag är otroligt ovan att springa på löpband så var mest rädd för det. Rädd för att ramla av. Jag springer också väldigt annorlunda på löpband, drar upp axlarna och ”tåspringer” fram.

Jag blev varmt mottagen av Johan Hasselmark (Multisportare, vinnare Celtman 2014 etc etc) och det var med ens inte så läskigt. Trevlig men proffsig stämning.

Jag hade inte riktigt stämt av vad vi skulle göra men det förklarade Johan och det kändes väldigt tryggt och pedagogiskt. Man kan göra testen på löpband, på cykel eller i sån där stakmaskin. Gissa om jag valde löpband?

Vi började med laktattest, alltså ett submaximalt konditionstest där man går och springer på löpbandet och hastigheten successivt ökas och blodprov tas genom stick i fingret vid cirka 5 tillfällen. Från det här testet får man sen en väldigt bra och användbar rapport i grafform där man ser hur puls och intensitet ökar i förhållande till laktat och när laktatnivån ”drar iväg”.

Utifrån detta test är det sen möjligt att planera träningen utifrån den puls som härrör till den aeroba och anaeroba tröskeln.

Nu tänker nog några att jag brukar ju förespråka att springa på känsla och det kan man för all del göra och så har ju jag gjort för det mesta, speciellt eftersom min puls pga mitt hjärtfel varit allt annat än bra att lita på. Men för den som tenderar att ta i för hårt när det ska vara lugnt, och ta i för lite när det ska vara hårt, och vill förbättra sin syreupptagningsförmåga och göra träningen effektivare så är det ju ett fantastiskt verktyg att se hur ens olika trösklar ligger och sen kunna följa upp att den träning man gör förbättrar den.

Sen gjorde Johan ett löptekniktest på mig. Det var så mycket enklare än det jag gjorde på Salming i det mörka high-techrummet med alla små ”pluppar” jag hade på kroppen och folk var tvugna att gå ur rummet. Det här var, gissar jag, lika effektivt med motion capturekameror som fångade upp allt jag gjorde. Sprang en minut på strax under tröskelfart och sen kom en omfattande men väldigt överskådlig och bra rapport på mitt löpsteg. Energisnål som en miljövänlig tvättmaskin men gör något knas med vänstersidan fortfarande. Gör du testet får du både en genomgång på plats, rapporten på mail och med dig övningar för att jobba in ett förändrat löpsteg om det skulle behövas.

Efter laktat och löpstegsanalys fick jag göra maxpulstest. Laktattestet hade ju då gett indikationer om en bra hastighet att börja på så jag fick på mig den där masken (fick såna flashbacks till förlossningen så jag blev helt full i skratt). Sen sprang jag med successivt ökad lutning och blev påhejad att orka liiiite till. Även om det var tufft så var det inte alls så läskigt som jag trodde. Kändes väldigt tryggt hela tiden. Om än jobbigt!

Det mest värdefulla är ändå genomgången av resultatet efteråt. Jag halvlåg lite trött efter maxpulstestet på en soffa och Johan förklarade hur det här testet kan användas för att styra träningen och vad som skulle kunna förbättra just mina värden (som var typiska för någon som springer långsamt och långt- ingen överraskning). För min del är det ju intressant att veta på vilken puls och intensitet jag rent hypotetiskt kan ligga och nöta väldigt länge. Man har inte ”råd” att dra på sig syra när man ska springa 8-16 mil.

Resultatet då. Ja jag är ju en tävlingsmänniska så mina 50 mil/kg/minut var jag ju förstås inte nöjd med. Charlotte Kalla har över 70 tydligen. Svensk damelit har runt 60-65. Det vill jag också närma mig och det kommer jag kunna göra mer riktat om jag bara tränar som jag borde.

Min maxpuls är ganska låg, det visste jag. Landade på 173.  Jag tror att den lokala kapaciteten (mina ben) hindrade mig lite. Flåsmässigt var jag ganska ok men benen stummade rejält.

Det var så intressant. Det var så kul. Det var så givande att få rapporterna och det var så häftigt att lyssna på Johan. Han är otroligt kunnig men också bra på att dela med sig av sin kunskap vilket gör det funktionellt för dig som är där som kund.

Jag var ganska slut efter maxpulstestet förstås men var så himla glad och inspirerad när jag gick därifrån.

Under sommaren är det lite lugnare hos Aktivitus och lättare att få en tid! Du får 20% på alla deras tester under juni och juli månad om du uppger koden ”Runnerslove11”. Du behöver alltså inte vara vältränad eller bra på att springa- du har snarare mer att hämta om du inte är det!

Kika in här och läs mer.

Om du bokar in dig vore det kul att höra hur det gick för dig!


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Styrketräning för uthållighet


Jag lyssnade på en väldigt intressant pod igår om styrketräning för uthållighetsidrottare.

Det råder ju lite delade meningar om vad och hur mycket det ska styrketränas. Att det är bra med styrketräning hoppas jag ni håller med om.

I podden deltog tre grabbar från ETSU, East Tennessee State University där de på olika sätt är inblandade i träning för uthållighetsidrottare. I podden diskuterar de vad forskningen sammanfattningsvis faktiskt pekar på och vad de själva upplever och i artikeln som finns i Strengh & Conditioning journal kan du grotta ned dig mer.

Själv försöker jag träna lite styrka två gånger i veckan. En gång på gymet och då kör jag sånt som inte går lika bra ute: marklyft och assisterade chins (jag kan inte göra en enda). Jag brukar inte ha någon plan utan far runt där i strumplästen sisådär en 30 minuter och försöker jobba så stora muskelgrupper det går, så utmanande som möjligt.

Sen kör jag lite mer bål och höft och balansövningar utomhus samt armhävningar en separat dag. Ja det är ingen struktur direkt på min styrketräning (som om det var det med löpningen….) men jag tycker jag får in det jag behöver även om man säkert kunde göra mer.

Imorse hann jag med 30 minuter supersets innan jobbet. Känner mig inte starkare men känner mig stark!

Tränar du styrka? Inne? Ute? Vad är roligast?


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Fred! Sorry här: http://www.bengreenfieldfitness.com/2015/06/strength-training-for-endurance-athletes/
Tapio- ja så är det för många tror jag 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen Fem sanningar


Jag har väl levt en tredjedel av livet ungefär rent tidsmässigt. Jag tänkte bli 100 år. Jag måste. Jag hinner inte med allt jag ska göra annars.

Har insett att först tror man att man vet massor och sen lär man sig successivt att man vet ju ingenting. Ju mer man lär sig, desto mer förstår man att man inte har någon aning om. Det skulle kunna leda till en sorts vis ödmjukhet men jag vet inte om jag är så bra på att leva så. Fråga min bästman vem som alltid vet bäst.

Några saker jag lärt mig som jag försöker leva efter är iallafall:

1) Om det är illa så kommer det bli bättre. This too shalt pass liksom. Klen tröst ibland, men när det är i-landsproblem så kan det hjälpa att tänka så.

2) Om det är riktigt bra så kommer det tids nog gå illa. Så bäst att verkligen njuta.

3) ”Igår gick jag och lade mig alldeles för tidigt”. Sa ingen. Någonsin. Svaret på många frågor och hälsoproblem är att sova på saken. Sova ordentligt på saken.

4) Tid med vänner och/eller familj före jobb och ”to-do’s” ångrar man aldrig.

5) Det viktigaste. Jag kan bara påverka mitt läge utifrån mig själv. Jag kan bara påverka dig utifrån hur jag beter mig. Jag kan bara förändra världen genom att förändra mig själv. Den sanningen bär jag väldigt, tja, prominent just nu. Motton blir bara på riktigt, betyder bara något om man lever efter dem.

 


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Linda!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Veckans 5-lista : Fem saker alltid i löparryggan


Handväska har jag nästan lagt ned nu. Löparryggan rockar. Det har gått bra att springa till och från jobbet den här veckan. Jag har inte utvecklat löprundorna till några längre utsvävningar till eller från än men har varierat lite hur jag springer dit. Mer om det i ett annat inlägg.

Jag packar om lite då och då men några saker är standard att ha med för mig:

1) Telefonen. Alltid. Nå och nås. Och springer jag till jobbet så lyssnar jag på pod eller P1 i ett öra.

2) Våtservetter. Smart och smidigt om man vill fräscha upp händerna.

3) Näsdukar. Kan funka som toapapper.

4) Vattenflaska. Ibland tom. Ibland har jag vatten med om jag ska springa lite längre eller är törstig. Jag är rätt törstig av mig och svettas lätt när det blir varmt. (Tycker allt över 15 grader är otyg).

5) BCAA. Lite tveeggat: jag är ju mest för att äta vanlig mat och inte tillskott men ofta springer jag på tom mage och det kanske tar tid efteråt innan jag äter. BCAAkapslar väger inget och är lätta att svälja med lite vatten. Jag brukar ta fyra stycken innan och sen varje timme jag springer samt efteråt om jag inte ska äta på ett tag eller bara kanske har en banan med mig. De har i flera studier visat sig hjälpa proteinsyntes och motverka nedbytning i musklerna (som förstås är nödvändig för adaptering). Ja jag har helt enkelt kört med BCAA på långpass ett tag och, tja jag tycker det besväret är helt klart värt det. Skulle aldrig köpa proteinpulver men lätta smidiga kapslar som kan göra bra skillnad men ingen skada- ja det kör jag på.

Har du något du alltid tar med dig när du springer?

Just nu springer jag i dessa. Älskar dem! Fantastisk skön sko med ”barfota”känsla!
 


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Jonas- BRA med visselpipan- glömde skriva det- den sitter fast i min rygga så tänkte inte ens på det 🙂
Christina- ja visakortet är bra för spontanfika 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Helgens lyssningstips


Den här veckan vill jag tipsa om att lyssna på Saras pod.  Speciellt inslaget om ”vikthets” och det när hon och Sofie Lantto pratar cykling. Då blir jag inspirerad att cykla och det ska ganska mycket till.

Sen tycker jag ni ska lyssna på veckans Kropp o Själ. Om superfoods. Och Raw Food. Speciellt om du är koststressad.

Lyssna på därute. Men ha gärna ett öra fritt så du kan höra eventuell trafik, fåglar och folk som ropar på dig!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt stoltaste ögonblick


Jag fortsätter haka på Sofys bloggutmaning.

Den här var svår. Men. Faktiskt. Jag är mest stolt när jag släpper mitt ego och gör något för andra. Inte att ha det så bra så jag kan springa 16 mil bara för skojs skull.

Tjejmarathon är, förutom mina barn förstås, det stoltaste jag gjort. Tror jag. Det jag kom på nu iallafall.

Tjejmarathon som på tre korta punkter är:

* Sveriges första ultralopp för välgörenhet

* Terränglopp på 50 km för tjejer och killar förstås

* Samlat in snart över en halv miljon(!!) kronor till utsatta kvinnor och barn i Kongo och Bangladesh (2013).

Vi har gjort så gott. Det är så många som utmanat sig och tagit sig an något de aldrig trodde de skulle klara och samtidigt gjort gott.

Tjejmarathon. Starten första loppet. 2012. När jag och Madde stod där och såg alla framför oss. Många som aldrig sprungit såhär långt eller i närheten någonsin. Som hade kämpat med insamlingen alla på sitt sätt.

När de kom i måll, flera stycken hand i hand så vi fick mycket färre placeringar än det var löpare. Många delade placeringar.

När vi skickade pengarna första gången. När vi får rapporter på hur pengarna används.

När jag fick träffa Dr Mukwege och ge honom en medalj från första loppet.

När jag vet att vi faktiskt gjort skillnad på riktigt för de som aldrig haft det så bra så de haft möjligheten att ta sig till en startlinje för att springa bara för egen skull. Som kämpat för sina liv.

Då är jag så galet stolt. Och jag kan bara vara stolt på grund av alla de som hjälpt till. Som ger pengar, som pärlar armband, sprider budskapet, är sistelöpare, funktionärer. Ger grejer, skjutsar. Fotar. Det är en hel radda med fantastiska människor som när min jobbiga weltsmerz sätter in verkligen kan ge en varm känsla i hjärtat. Vill du också vara stolt över det här arbetet? Kontakta mig!

Vi stöttade första året arbetet med att kunna transportera kvinnor in från byar runtom i Kongo. Sen dess har vi stöttat den vård de behöver efter det mest akuta fysiska är omhändertaget.


_G1L7167
_G1L7214Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*