Blogg

Löparfastan är över


Jag vilade 10 dagar från löpning. På den 10e dagen skulle jag nämligen spela in webb-tv om just löpning och det blev mycket spring fram och tillbaka, upp o ned, hit o dit. Under de dagarna innan som jag vilat så har min rygg bara blivit sämre och sämre. Jag hade ju inte ont direkt i ryggen förut men på senare tid har det börjat värka någonstans mellan skulderbladen. Efter allt det här hoppandet och farandet så var det faktiskt bättre. Inte sämre.

Nervstrålningen i sittben och runt bäckenet har jag inte förstått mig på. Ryggen har i övrigt känts mjuk och fin men det har känts som att hela ryggen inte ser ut som det S som det borde göra.

Men vila från löpning har inte gjort något bättre alls.

Så igår sprang jag hem från jobbet. Värmde upp ordentligt, sprang som oftast utan klocka och bara tassade hem på känsla.

Hur det kändes?

Underbart! Idag sprang jag tillbaka till jobbet och det gick också bra.

Jag har lagt till lite nya övningar och tagit bort vissa saker jag gjort. Nu hoppas jag att det här kommer att funka. Jag vågar inte hoppas för mycket men den förklaring jag fått nu på problemen är det mest logiska jag hört hittills.

Jag sätter inga mål med löpningen utan går på hur det känns. Det ska bara vara roligt och mysigt och alla de delarna får jag på söndag för då ska jag och bästmannen springa Glädjeruset med lilla S i den Bugaboo Runner som vi fått låna. Jag har inte varit intresserad av löpvagn förut eftersom man inte kunnat ha barnet vänt mot sig. Men det kan man här. N är redan helt frälst- han var ute med lillan igår i den och jag kommer testa den på söndag och utvärdera den här. Det ska bli så himla kul.

Hoppas du också ska ha en springig helg, luften och naturen nu är ju oslagbar!

 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bokrelease: Hälsohets- när jakten på hälsa blir sjukt


Hälsohets omslagImorse var jag på ett väldigt intressant och aktuellt boksläpp. Hälsohets handlar om något som vi nog alla har en relation till på ett eller annat sätt.

När att sträva efter hälsa blir en ångestfylld jakt och där man luras att mäta hälsa utifrån och genom prestation.

Elina har både erfarenhet av psykisk ohälsa men kan även sätta ord på saker.

Jag hann bläddra lite i boken men ser fram emot att läsa den ordentligt och jag kan rekommendera er att skaffa ett exemplar och få flera tankeställare.

Här kan du läsa mer och beställa.

Tack Elina och Boel på Miro Förlag för en intressant frukost!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mer tips för höstens träning- träna hållbart


I förra inlägget gav jag lite tips för att tänka runt själva ansatsen i träningen och saker runtomkring. Och förutsatte att de flesta brottas med:

1) tidsbrist

2) utmaningen att hålla sig frisk medan man bryter ned kroppen med träning

3) skador

Tänk om jag hade lösningarna på allt ovan i punktform? Visst vore det fantastisk?

No can do!

Men skicka med några saker att tänka på det kan jag göra!

Tidsbrist kan vara en blessing in disguise. Hinner du inte träna så mycket så minskar du risken för överträning. Problemet är om du stressar över att du inte tränar och sen tränar ”fel” saker när du väl tränar. Stressen är sjukt onödig. Och opassande. Har du möjlighet att stressa över utebliven träning så har du det väldigt väldigt bra. Du är inte på flykt från Syrien om man säger så. Om du inte tränar för att du gjort massa ”onödiga” saker istället och inte kommer till skott- ja då har du egentligen inte tidsbrist utan prioritetsproblem.

Men nu har du tidsbrist och då gäller det att vara smart med den träning du faktiskt gör.

Vad är målet? Springa långt? Då ska du göra det. Hur ofta? Det kanske får räcka med låååånga pass varannan vecka och verkligen ha tid att ladda för det och vila efteråt. Trappa upp distansen försiktigt.

Vill du vara stark? Smidig? Vig? Ha bra balans? Blir avis på alla som står på händer, huvud, gör chins i tunnelbanan? Det blir inte av om du inte övar på det.(Ha igen perspektiv på att ha tid att vilja lära sig en chin det är oss riktigt rika och trygga förunnat men inte resten av världen). Ta dig tid att leta upp övningar som ger dig lite av allt! Jag ska försöka bli bättre på min instagram (ansofisticated) att lägga upp filmer och bilder. Idag tipsar jag om armhävningar på bosuboll till exempel.

Kombinera styrka och smidighet under ett pass. Avsluta med balans och rörlighet. BAM. Fyra flugor i en smäll.

Maxa dina löppass: spring riktigt trixig terräng om du ska springa ordentlig terräng.Strunta i mellanmjölkspassen.

Ska du springa lågintensivt så kan du testa att göra det med lite kolhydrater i kroppen så får du extra effekt på fettoxidationen. Istället för att ”slösa bort” ett lågintensivt pass på att bränna högoktaniga kolhydrater. Fyll på med dem efteråt istället. Ta en slurk kaffe innan vetja.

Ladda inför dina intervaller så du kan ge dem den kraft de förtjänar. Så passet blir så bra det kan bli. Våga strunta i passet och ta en promenad i prasslande löv istället om du inte känner dig frisk, har stressat för mycket och sovit för lite. Att strunta i ett hårt pass kan vara en investering i ett riktigt #vavavoom-pass nästa gång.

Förkylningar brukar komma som ett brev på posten under hösten. Träning är nedbrytande. Du är extra känslig för infektioner efter ett hårt pass. Kosten och sömnen kan vara det som stjälper men också räddar dig. Har du sovit dåligt och ätit dåligt och dessutom är lite stressad så är du redan på minus innan du startar träningen. Att backa från ett pass, lägga dig tidigt och balansera upp maten kan spara dig att behöva missa betydligt fler pass. Tänk på det när du ska klämma in backintervaller en blöt, kall stressig trött kväll.

Skador uppstår när något belastas för mycket och eller fel. Det går inte att skriva generella råd om det men jag märker att det är många som tids nog drabbas av något när de satsar hårt eller inte växlar upp träningen i en takt som kroppen klarar av. En tröst är att man ofta lär sig något nytt av skadan (om inte annat tålamod och att uppskatta att kunna springa eller vad det är man vill göra.

Ha ett mål. Det behöver inte vara ett lopp men ett mål gör att du kan utvärdera vad det är som ska in i det utrymme du kan ta dig till träningen.

Kolla var du är idag i förhållande till målet. Planera in att göra det som du behöver göra för att vara på väg mot målet med ett lagom kliv från där du är nu.

Tänkt uthållighet, styrka, snabbhet, rörlighet och balans. Allt behöver inte få lika stor plats. Men allt ska med.

Och för sjutton- ha kul! Njut av resan, uppskatta det du gör för dig själv. Är det mer ångest och press än #vavavoom så  ta en perspektivpaus och gör något annat ett tag!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tips för höstens träning


Det är många som tänker eller vill tänka nytt inför höstens träning. Kanske har man ett nytt lopp eller en ny utmaning inför nästa år? Kanske blev inte årets hittills genomförda träning som man tänkt?

Man inspireras av andra som är viga, uthålliga, starka och kan balansera på saker. Man blir lite avundsjuk.

Man tycker inte tiden räcker till, man har stora ambitioner inför veckan men sen blir det inte riktigt som man tänkt. Den träning man planerar blir inte av helt enkelt.

Ibland är det inte lätt- men det är ganska enkelt. Vill du vara rörlig och ha bra balans? Då måste du träna det. Vill du bli uthållig och kunna springa långt? Öva upp det! Vill du bli snabb? Spring så snabbt du kan. Vill du klara en chin? Öva på det!

Och det kan låta som att det är många saker som tar mycket tid men de flesta kan du faktiskt träna tillsammans ganska tidseffektivt. Här är fem tips att tänka på innan du drar igång på alla cylindrar denna höst:

1) Investera i din sömn! Nej jag menar inte en ny säng (fast några kanske behöver det också). Jag menar att jobba med att få till en bra sömn. Nästan varje dag. Ibland går det inte. Men de flesta dagar behöver du sova både tillräckligt mycket och tillräckligt bra för att hålla dig frisk, alert och orka ta till dig träningen. Det finns massor med tips men att kasta ut alla telefoner och läsplattor ur sovrummet är ett första steg. Stäng av trådlösa nätverket, sätt telefoner på flightmode över natten om du kan. Låt det vara mörkt. Ha det lite svalt. Varva ned en stund innan du ska sova och testa att bryta det du gör och gå och lägg dig. Det mesta går att göra dagen efter.

2) Se över dina träningsplaner! Springa/simma/träna styrka flera tidiga morgnar innan jobbet i veckan? Hinna gå på yoga? Långpass varje helg? Really? Är det realistiskt? Hinner du det utan att kompromissa för mycket annat? Kan du använda din resa till jobbet på något sätt? Cykla en bit? Springa en bit? Springa+pendla? Kan du träna både styrka och rörlighet på samma pass? Yoga hemma? Kan du tänka lite less is more och få till en långsiktigt och hållbar träningsplan som både motivation och tid räcker till?

3) Motionera räcker långt! De veckorna du inte hinner träna, och jo det är faktiskt ok att inte hinna träna så bör du iallafall motionera för hälsan: Röra på dig lite då och då hela dagen. Sätt en påminnelse varje timme. Röra på dig kontinuerligt 30 minuter varje dag. Och få upp flåset ordentligt 2-3 gånger per vecka minst 20 minuter. Prioritera frisk luft.

4) Välj bra mat långt i förväg! Det är tråkigt att planera men spontana val när det gäller mat brukar inte vara råkost direkt. Du vet när du blir hungrig. Du vet vad du har tänkt att äta. Och du vet hur det brukar bli. Förebygg det. Koka ägg. Packa nötter och frukt. Ta med avokado och makrill och några skivor knäckebröd så har du mellis redo. Låt inte maten bli en sån förbaskad prestation. Riv morötter och sedär- raw food. Ta bort förbud och ta in bra grjejer att äta. Spar pengar på att ta med rester och dryga ut med något annat så vet du vad du äter och kanske kan ta en promenad med någon kollega eller vän istället för att sitta ned på lunchen också. (Om du har ett stillasittande jobb).

5) Count your blessings! Det kommer bli ont om tid. Du kommer få välja bort saker. Ha väldigt klart för dig vad som är viktigt. Din familj (ej nödvändigtvis blodsband), dina vänner, tid i naturen, tid att varva ned. Såna där ”mjuka saker” som faktiskt kan vara hårdare än sten om man ignorerar dem länge.

Lycka till! Ta hand om dig så du kan ta hand om andra! Och du, visst ska du också springa när du är 70 år? Då är det inte allt eller inget nu. Då gäller hållbarhet.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Carin! Det gör mig glad att höra!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – Imorgon är en jäkligt bra dag


Det finns massa citat och någon sorts kutym att man ska göra saker ”idag”. Jag gillar ju självl #GÖRTliving Och med vissa saker är det ju fantastiskt men jag vill slå ett slag för ”imorgon”.

För ofta på måndagar så behöver jag ”imorgon”. För det är lite för mycket på den där listan. Man behövde kanske rulla igång veckan på växel tre istället för fem. Och plötsligt känner man bara för att göra något annat. Inte nödvändigtvis ingenting. Men något annat.

För mig är det ganska ofta att kanske ta en vilodag från träningen, att gå hem lite tidigare från jobbet (en ynnest att kunna göra det jag vet).

Då passar imorgon och en post-itlapp så bra. Jag gör det imorgon. I den meningen får jag både lite extra tid, lite lugn och ro.

Gör något imorgon. Och något annat idag.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Annars träning – bassängrekord


Ja löpvilan fortsätter. Jag vet fortfarande inte exakt vad som är fel i ryggen. Enligt Andreas på Access Rehab så rör sig allt väldigt bra. Ni vet alla brukar få höra att de är ”stela i bröstryggen”. Inte här! Allt rör sig fint men det kan finnas andra mer komplexa förklaringar till smärta. Jag låter det bero. Lite löpvila har aldrig skadat någon.

Istället har jag cyklat överallt den här veckan. Cyklat tanthoj alltså. Tränat ett pass styrka. Inget mer.

Tills imorse. Då hade jag och MarathonMia tänkt simma öppet vatten och det ska mycket till innan jag bangar något för dåligt väder men att vara ute  i hällregn och byta om och sen simma och sen försöka klä på sig ute i 10 grader och cykla hem med allt dyngsurt medan det åskade. Nja.

Så fan flög  i mig och jag gick till simhallen. Jag gillar inte klorerat vatten, jag har basssängfobi, jag gillar inte det monotona i att vända var 25e meter och tja, jag kan ju inte simma egentligen. Alltså jag crawlar men jag har fått en enda lektion i inomhussim och det gick ju bra då men jag var i 8e månaden och det var som att ha en tunna på magen.

Jag tror jag har ganska bra koll för en amatör men jag vet ju inte. Det känns bra men det går långsamt.

Jag hade iallafall på förekommen anledning fått för mig att simma 4 km. Och vara hemma duschad och klar 80 minuter senare. Jag skulle göra mitt bästa!

När jag simmar ute brukar jag ha sportbh och badbyxor. Men jag har hittat en baddräkt hemma, som jag inte vet vems det är. Saknar du en Speedo anno typ 90-tal så har jag den!

Jag hoppade i och det var två crawlbanor. Den ena var tom! Haja! Jag började crawla direkt. Jag vet inte vad man gör på ”in-sim”. Jag ba körde. hade TomTom på armen som räknade längder.

Efter tio längder tänkte jag att ute i det riktiga vattnet kan man ju inte sparka från en vägg hela tiden så jag slutade med det och knackade bara lite Rocky-like näven i kaklet och gjorde en grej av att vända utan att sätta i fötterna någonstans. Det blev således några tag bröstsim varje vända och det tar ju sin tid. Men jag fick ingen tjyvfart iallafall!

Efter 80 längder så kom jag faktiskt in i något sorts flow. Det var ju inte alls jobbigt. Det var bara lite..monotont! Men meditativt.

En duktig tjej som hade paddlar och dolme hölls på banan bredvid så frågade om lite tips. Hon gav mig råd om hur jag skulle andas mot axeln och inte korsa mittlinjen med händerna så sen var jag upptagen med att öva på det och vips var klockan lite mycket och jag hade faktiskt 130 längder, alltså över 3 km simning avverkad.

HELT otroligt! Jag har aldrig simmat längre än typ 2km. 1,9 är mitt rekord på Vansbro och det tog cirka 40 minuter då.

Och jag var inte trött- jag hade kunnat fortsätta (lätt att säga nu förstås). Allt avverkat innan frukost fast klockan var runt halv elva. Kaffe och några skedar kvarg innan bara. Har tränat ganska mycket på att bli fettdriven och det funkar verkligen bra att köra länge lågintensivt före frukost. Hurra för det.

(Får påpeka att jag även om jag är dålig på frukost ”äter ikapp” senare på dagen. Jag är bara inte så hungrig tidigt på morgonen och har accepterat att jag är så snarare än att tvinga i mig tunga saker tidigt. Don’t overthink it liksom)

Men efteråt. Oh my. Man blir ju så sömnig! Annan träning blir man ju pigg av. Här var det som att dra en nattmössa över sig.

Nåväl. Mer simning blir det. Jag har bestämt att jag ska försöka simma en gång i veckan, runt 4 km. Hoppas kunna få lite teknikhjälp tids nog. Det är väldigt mycket teknik i simning.

Och så hoppas jag faktiskt få till två till utomhussimpass innan hösten riktigt drar igång. Jag har både såna där neoprensockor och neopren”hjälm”.

Så det går ingen i-landsnöd på mig utan löpningen just nu. Hoppas ni springer lite åt mig!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*