Tips för höstens träning
Det är många som tänker eller vill tänka nytt inför höstens träning. Kanske har man ett nytt lopp eller en ny utmaning inför nästa år? Kanske blev inte årets hittills genomförda träning som man tänkt?
Man inspireras av andra som är viga, uthålliga, starka och kan balansera på saker. Man blir lite avundsjuk.
Man tycker inte tiden räcker till, man har stora ambitioner inför veckan men sen blir det inte riktigt som man tänkt. Den träning man planerar blir inte av helt enkelt.
Ibland är det inte lätt- men det är ganska enkelt. Vill du vara rörlig och ha bra balans? Då måste du träna det. Vill du bli uthållig och kunna springa långt? Öva upp det! Vill du bli snabb? Spring så snabbt du kan. Vill du klara en chin? Öva på det!
Och det kan låta som att det är många saker som tar mycket tid men de flesta kan du faktiskt träna tillsammans ganska tidseffektivt. Här är fem tips att tänka på innan du drar igång på alla cylindrar denna höst:
1) Investera i din sömn! Nej jag menar inte en ny säng (fast några kanske behöver det också). Jag menar att jobba med att få till en bra sömn. Nästan varje dag. Ibland går det inte. Men de flesta dagar behöver du sova både tillräckligt mycket och tillräckligt bra för att hålla dig frisk, alert och orka ta till dig träningen. Det finns massor med tips men att kasta ut alla telefoner och läsplattor ur sovrummet är ett första steg. Stäng av trådlösa nätverket, sätt telefoner på flightmode över natten om du kan. Låt det vara mörkt. Ha det lite svalt. Varva ned en stund innan du ska sova och testa att bryta det du gör och gå och lägg dig. Det mesta går att göra dagen efter.
2) Se över dina träningsplaner! Springa/simma/träna styrka flera tidiga morgnar innan jobbet i veckan? Hinna gå på yoga? Långpass varje helg? Really? Är det realistiskt? Hinner du det utan att kompromissa för mycket annat? Kan du använda din resa till jobbet på något sätt? Cykla en bit? Springa en bit? Springa+pendla? Kan du träna både styrka och rörlighet på samma pass? Yoga hemma? Kan du tänka lite less is more och få till en långsiktigt och hållbar träningsplan som både motivation och tid räcker till?
3) Motionera räcker långt! De veckorna du inte hinner träna, och jo det är faktiskt ok att inte hinna träna så bör du iallafall motionera för hälsan: Röra på dig lite då och då hela dagen. Sätt en påminnelse varje timme. Röra på dig kontinuerligt 30 minuter varje dag. Och få upp flåset ordentligt 2-3 gånger per vecka minst 20 minuter. Prioritera frisk luft.
4) Välj bra mat långt i förväg! Det är tråkigt att planera men spontana val när det gäller mat brukar inte vara råkost direkt. Du vet när du blir hungrig. Du vet vad du har tänkt att äta. Och du vet hur det brukar bli. Förebygg det. Koka ägg. Packa nötter och frukt. Ta med avokado och makrill och några skivor knäckebröd så har du mellis redo. Låt inte maten bli en sån förbaskad prestation. Riv morötter och sedär- raw food. Ta bort förbud och ta in bra grjejer att äta. Spar pengar på att ta med rester och dryga ut med något annat så vet du vad du äter och kanske kan ta en promenad med någon kollega eller vän istället för att sitta ned på lunchen också. (Om du har ett stillasittande jobb).
5) Count your blessings! Det kommer bli ont om tid. Du kommer få välja bort saker. Ha väldigt klart för dig vad som är viktigt. Din familj (ej nödvändigtvis blodsband), dina vänner, tid i naturen, tid att varva ned. Såna där ”mjuka saker” som faktiskt kan vara hårdare än sten om man ignorerar dem länge.
Lycka till! Ta hand om dig så du kan ta hand om andra! Och du, visst ska du också springa när du är 70 år? Då är det inte allt eller inget nu. Då gäller hållbarhet.
Antal kommentarer: 1
Ann-Sofie Forsmark
Tack Carin! Det gör mig glad att höra!