Blogg

#Måndagspeppen – Vinnare försöker


Jag har stora planer och drömmar. Min största bromskloss i det är- jag själv! Jag har jobbat en del mentalt med mig själv under våren och tidigare.

När jag var liten och så länge jag växte upp trodde jag att det var något fel på mig. Jag skulle inte kunna göra sånt som andra gjorde för.. Ja det var bara något fel. En person som jag träffade mycket i min barndom sa också någongång att det var något konstigt med oss. Det var det inte. Förstår jag nu. Det var nog inte menat så.

 Men jag har insett att det där sitter kvar. Förföljer mig. Jag har bevisat att jag kan vissa saker. En hel del. Men fortfarande kan jag undra om det vara var en flux. Trots att jag lätt kan reflektera och se att jag slitit som fan för att klara av det. Vare sig det handlar om att springa 16 mil med magont eller skapa sin egen tjänst. Jag vet inte riktigt än hur jag ska komma runt det. Och tänker ibland att jag kanske inte måste tro att jag klarar allt. Att tveksamheten gör att jag är mer noga med förberedelser och det jobb jag gör.

Men det jag hittat ro i, som jag ville dela idag är att: Jag ska alltid försöka. Försöka är ingen garanti för framgång. Men det krävs för att ens ha en chans för succé. Men det är en garanti för att kunna se bakåt och säga att man gjorde det bästa man kunde. De som vågar försöka, vinner. Jag ska försöka på mitt håll. Hoppas du också gör det!

20140727-171245-61965584.jpg

Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Antiinflammatorisk kost


I en pod jag lyssnade på häromdagen hörde jag att man spådde att i framtiden skulle idrottare tävla i återhämtning- snarare än träningen. Träna hårt kan många, balansera återhämtningen optimalt är mycket svårare.
En faktor är förstås kosten. Rätt näring vid rätt tillfälle kan vara skillnaden som gör skillnaden.
Att öka intaget av Omega 3 och minska omega 6 till exempel är ett sätt att minska den inflammatoriska effekten av mat.
Vidare har olika grönsaker och olika maträtter olika inflammatoriska effekter på kroppen.
Det finns en hemsida och en app där du kan läsa mer och lära dig mer om antiinflammatorisk kost och recept.
Här kan du läsa om det!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foodsforeverydaychampions – Tonfisksallad med go’dressing


I den här avskyvärda värmen (jo jag klagar aldrig på kylan och det är faktiskt inte så roligt med en liten bebis i 30 grader så jag får klaga) så är det inte så roligt med för varm mat.

Den här enkla rätten gjorde jag igår. Tonfisksallad med kapris är ju en klassiker men jag gjorde den lite med man-tager-vad-man-haver och lät fisken och äggen vara på sidan så känns den lite fräschare! Kaprisens sälta passar bra en varm dag.

För cirka 4 personer

Koka 4 ägg och låt dem kallna och skala dem förstås.

Hacka ett stort romansalladshuvud

Hacka en lök- lägg hälften åt sidan

Hacka ett paket salladsbönor

Har du lite kokt färskpottis över- ha i det också, annars ta mer bröd till salladen

Skär två tomater i skivor

Ha i en liten påse ruccolasallad

Ös i en burk små kapris- så mycket du tycker efter smak

Blanda allt detta

Öppna 3 små eller 2 stora (såna där runda) konservburkar med tonfisk.

Lägg på fat med ägghalvorna bredvid.

Gör dressingen:

1 del vitvinsvinäger

3 delar olja

lite senap

lite hackad gräslök

hälften av löken fint hackad

lite flingsalt

några varv med pepparkvarnen.

Blanda om ordentligt.

Rosta några brödskivor, ta surdegsbröd eller rågbröd- ditt favoritbröd helt enkelt och sen är det bara att lassa upp på tallriken!

Ät och njut!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Träna som ett djur- ät som ett djur


Jag har hittat en rolig app! Med Safari Fit kan du träna som en gasell eller en tiger eller varför inte en Gibbonapa? Enkla program i din smartphone. Kan vara ett roligt alternativ till träning på semestern. Sök på app store eller kika här.

Dessutom apropå djur så MÅSTE du se detta klipp. Kissapåsigvarning.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Armhävningar FTW


Eftersom jag sällan lyfter samma vikter på samma ställe brukar jag benchmarka min styrka genom armhävningar.

Innan magen blev lite för stor brukade jag göra 3 x 10-15 stycken på tårna när jag körde styrka.

Nu bygger jag upp styrkan igen och började med 5 x 3 set på tårna och gjorde sen resterande upp till cirka 12 stycken per set på knäna. Målet är att klara 12 st på tårna och sen börja göra dem på en fot och sen reptilarmhävningar. Igår gjorde jag 7 st på tårna och resten på knäna. Notera igen att jag inte har någon diastas och är stark i bålen trots förlossning för 3 veckor sen – annars skulle jag inte kunna /borde inte göra dem.

Ett sätt att utveckla sina armhävningar från scratch är att börja med sk ”box”armhävningar- alltså på alla fyra.

Vidare till att stå på knäna. Här skulle jag rekommendera att först ställa dig i ”på tårna” position för att få in den tekniken från början och sen komma ned på knäna.

När du klarar kanske 10 stycken på knäna kan du börja göra dem på tårna. Bålen aktiverad och håll emot på vägen ned så du inte  bara använder gravitationen- testa göra dem långsamt.

Kanske klarar du ett par stycken på tårna och kan sen göra klart setet på knäna.

När  du klarar så många du tänkt- 8-10-12 på tårna kan du testa att göra dem med en fot i. Superviktigt att bålen här stabilisrerar så kroppen är rak. Foten kan korsas över den andra eller testa att hålla den bara i luften. För oss löpare är alla övningar med en fot i luften till hjälp för löpningen.

Testa också att göra sk reptilarmhävningar där du rör dig framåt likt en ödla eller ”sidglidande. Går även att göra på boll, med överkroppen högre eller lägre än resten av kroppen osv osv.

Som vanligt- fina instruktioner och idéer för variation på denna övning finns på dintraning.se- under övningar och scrolla ned till armhävningar! Lycka till!

 Min finaste modell!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Viktminskning? Vegetariskt går lika bra!


ajcn.org  alltså American Journal of Clinical Nutrition är en av mina favoritsajter.

Idag läste jag en studie där med bakgrunden att vegetarisk kontra animalisk kost skulle mätta olika och således påverka viktminskning olika.

I studien fick 20 överviktiga män äta en vegetarisk och en animalisk högproteinkost och man mätte viktminskning (både effekt på fett och annan kroppsmassa), hunger och mättnad.

Det framkom inga skillnader i förmåga att kontrollera hunger eller i effekt på viktminskning mellan de två dieterna. Inte heller såg man större hormonella skillnader i magen (ghrelin som är ett ”hungerhormon”).

Detta förespråkar att det går lika bra att gå ned i vikt på en helt eller till större del vegetarisk kost vilket ju förstås är bättre för både plånbok, hälsa och planet.

Det som var intressant när man läser studien var också att efter ett intag av qorn (veg protein) och tofu kontra kyckling så åt man ad libitum ( ”så mycket man ville”) 18% mindre måltiden efter man intagit de vegetariska proteinet kontra det animaliska från kycklingen. Jag skulle gisssa att det höga fiberinnehållet i qornet hjälper mättnaden.

Här kan du läsa mer om studien.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*