Mer energi! Ett exempel på kostcoaching
Jag coachar inte individer just nu på grund av att dygnet bara har 24 timmar oavsett hur mycket skoj man vill göra. Drygt jag vet.
Men när Carina kontaktade mig kunde jag inte låta bli att hjälpa till! Jag har följt Carina sen hennes första 100 miles 2011. Mest känd är hon nog för det hon och Kristina Paltén gjorde våren/sommaren 2013. Då de för egen maskin sprang hela vägen från Istanbul till Stockholm, första genom att springa 3262 km för att sedan paddla nästan 500 km över Ålands hav.
Hon är en alltså en väldigt rutinerad ultralöpare och en riktigt smart tjej och jag blev faktist förvånad över hur dåligt hon åt! ”Som en tonåring” var min dom över hennes kostdagbok.
Hon tränar hårt, coachas av Andreas Falk men har alltså skött sin kost själv. Skött och skött tyckte jag och Carina själv tydligen :).
Carina har ett skönt förhållande till mat och det är ett väldigt bra utgångsläge. Ett ganska ovanligt utgångsläge också, tyvärr. Så många har ofta med sig i bagaget ett svårt förhållande till mat men inte Carina – skönt!
Eftersom Carina tränar så mycket behöver hon både mycket energi och mycket näring. Hon hade känt sig sliten, ”inflammerad” och haft lite upp och ned med energinivåer så fokuset var att påverka detta genom kosten. Minska ned spontanätande av choklad och mackor till middag och öka struktur och näring i maten.
För att identifiera att det inte är något annat som ”spökar” så tar jag förstås reda på hur det är med andra delar av livet. Sömnen funkade bra, träningen gick bra men energin har det varit lite si och så med ibland.
Vi har fokuserat på att Carina ska:
1) Planera. Storhandla råvaror till god och enkel mat med mycket näring..yes #foodsforeverydaychamps. Carina har köpt två böcker jag tipsde om- Ulrika Hoffers Good Mood Food och Ärlig mat. Planerar man sin mat och handlar hem det som man bestämt att man ska äta ligger man före sig själv och kan också se att man får i sig både varierat och näringsrikt eftersom man ser veckomatsedeln i sin helhet. Till exempel se till att det blir fet fisk, mycket ägg, vegetariskt, en kött, gärna en rätt med inälvsmat, eller leverpastej(riktigt bra för oss kvinnliga uthållighetsidrottare) osv. Se att allt finns med helt enkelt.
2) Förbereda När man vet när man brukar bli hungrig och eller behöver äta så kan man förbereda det man tänkt äta till de tillfällena så det inte blir en Snickers eller godis med protein (brukar kallas proteinbars och är riktigt sockrigt alt fullt med skräp) i i Pressbyrån.
3) Fokusera på näring Mycket grönsaker. Mycket vegetariskt. Mycket råvaror. Väldigt lite halvfabrikat. Ugnsgrilla en hel kyckling och sen koka buljong på skrovet. För att ta hand om leder och en hårt tränande kropp behövs massor av bra grejer.
4) Rätt näring vid rätt tillfälle Ha ätit bra med kolhydrater inför styrkepass och intervallpass. Mindre av det och mer fett inför lågintensiva pass.
5) Utrymme att balla ur Det är inte att det blir mackor och choklad till middag någongång då och då som är problemet. Att göra goda val som stöttar hälsan de flesta dagar gör att det går alldeles utmärkt med ostmackor och mjölkchoklad ibland när man bara inte får till det.
Carina upplever mer energi och att sötsuget minskat. Dessutom har hon ändrat lite i träningstimingen så hon tränar när hon har mest energi under dagen och det funkar bäst med andra saker. Därtill säger hon att det är lättare att ta itu med saker men det kan ju också bero på att det blir ljusare! Att minska den inflammatoriska känslan i kroppen kan ta längre tid än de två veckor hon lagt om kosten men jag är säker på att det börjat ge effekt redan nu.
Det ska bli jättekul att följa Carina det här året och jag gläds verkligen genuint med att hon märker en skillnad. Vavavoom!

Foods for everyday champs!
Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .