Blogg

Mitt 296:e RW Blogginlägg


”Here comes the beautiful ones/ the beautiful ones/la la la la ” (Suede)

-Tillbaka efter min Miami/New Yorkresa. Coach och ledare för 19 löpare på precamp i Miami och sen 4 dagar i New York med föreläsning, banbesiktning, nrlappsexpo och hålla kolla på löpare och anhöriga. Det är en fantastisk kombo som Springtime fixar med bravur. 9.6 på en tiogradig skala. Szacke 2.46 , Anna Haag och Emil Jönsson 3.09 samt vinoraklet Alf Tumble 2.59 var våra snabbaste gäster. Sanna Heds 3.18.30 skall också nämnas. Hon är hängiven och har jobbat sakta men säkert mot bra tider. Löpning har ingen ålder.

-Själv fick jag en kortisonspruta i mitt vänstra knä innan jag åkte och kunde springa 6 pass på mellan 4-7 km. Igår fick jag en spruta i mitt andra knä och hoppas att det tar lika bra. Framtiden ser ljus ut.

-På måndag kör jag och Lena igång ett kostprogram som Peppe skickat. Det är inte Peppes solrosfrödiet utan ett beprövat system. Jag räknar med att slimma till mig och minska belastningen på mina taskiga knän. Kombinerat med styrka, vattenlöpning, crosstrainer och yinyoga så blir det LG 3.0 som glider fram i januari.

-Kolla min coola nya Apple Watch 4 som kom häromdan. Ni som följt mig sen 2012 då jag började blogga har noterat att jag bara har grymma prylar. Med jämna mellanrum uppdaterar jag mobil, dator, klocka och klädsamlingen. Och jag ligger alltid i framkant. Det är en bedrift att alltid hamna rätt. 2019 kommer jag  ha kurser där jag lär ut just detta. 1195:- för 2 x 3 timmar.

-Erik Niva är nominerad till stora journalistpriset för sina #jagärfotboll berättelser fotboll och migration. Mycket läsvärt och välförtjänt. Vi är kompisar och brukar ses på storsjöyran. Kanske fira jul nästa år.

-Lennart Adolfsson är en av Springtimes resenärer i New York. Han sprang sin 155:e mara i New York. Mellan 2004-2014 sprang hann 100 maratonlopp! Alltså 10 per år. De flesta i Sverige. Respekt Lennart!

-Anders Forselius är rolig. Han lyckas alltid hitta åskådare med roliga skyltar. Nästan alltid snygga kvinnor?

-Mats Olsson har skrivit boken ”Jag är Zlatan”. Otroligt bra. Skriven i kronlogisk ordning från Malmö-Ajax – Juventus -Inter osv. Intervjuer med Zlatan, tränare och lagkamrater. De flesta biografier om idrottsmän/kvinnor är så tråkiga att min vänsterfot somnar.  Men inte denna. Köp!

-Jag samarbetade med Asics för några år sen. Dom minns mina insatser fortfarande. I veckan kom ett paket med deras nya vinterkollektionsjackor/tröjor. Tack Camilla! Och ändå är jag bara mig själv.

-Jag hade en föreläsning på Beacon Hotel i New York. Det var många maratondebutanter där. Jag gav rådet att lägga upp loppet genom att gå 1 min varje mile, Du förlorar 1.7 km eller 10 min. Men vinner återhämtning, lättare att tillgodogöra dig dryck samt kunna använda andra muskler. Alla tog sig i mål och mådde bra. Så gör man.

-Tyvärr lyckades inte mitt Umeå FC fixa kvalplatsen till superettan, utan avslutade med två förluster. Till veckan gör jag styrketest på dem och gör i ordning program inför deras ledighet. Sen har vi avslutningsmiddag på torsdag. Då kommer jag att tacka för mig. Jag har varit fystränare i 33 år (17 år i Umeå IK, 17 år i Umeå FC, 4 år i Björklöven , 2 år i Tyresö, 5 år i Umeå City, 2 år i Team TG mm). Nu räcker det. Skall jag kunna utveckla Umeå FC ytterligare måste vi höja dosen fysträning till 2-3 ggr/vecka tränarledd fys. Den tiden finns inte. Grabbarna har gett mig massor av glädje under de sista två åren.

-Den 24 nov skall jag ha föreläsning och praktikpass på Umeå Performance Center. Ett otroligt fint och välutrustat gym. Dom har allt och dessutom bra testutrustning. Det ser jag fram emot.

-Det var fint att träffa mina elever igen efter höstlovet. Vi har haft fotboll med teknikinriktning på specialidrotten samt simning/livräddning på idrotten. Otroligt artiga och ambitiösa elever. Glädje och stolthet.

-Malin är på gång igen efter sin hälseneskada. 5 veckor med 10 timmar alternativ träning har nu blandats med löppass på 15-20 min också. 2019 blir Malins år.

Veckans Hasse:

Hösten är ju något av marathonloppens tid med perfekt löparväder. Amsterdam, New York, Chicago och Valenica är några av dem. Jag har aldrig sprungit något av dessa. Dock har jag sprungit i flera av städerna. T.ex. så var jag i Chicago sommaren 2017. Det tajmade sig dessutom så bra att jag och dottern kunde springa ”Chicago Bears 5 k” tillsammans. Ett lopp med start och mål inne på Bears hemmaarena Soldier Field.

Vi gick ”all in” för loppet och kutade i Sverigekläder och vikingahjälmar. Amerikanarna bara älskade oss vikingar och vi fick ställa upp på ett antal selfies såväl före som efter loppet: ”Hey, you guys look so cool!”

Innan start var det Star Sprangled Banner, fyrverkerier och cheerleaders. Ute efter banan fick vi sedan ett riktigt hallelujamoment när hela Chicagos skyline uppenbarade sig framför oss. När vi sprang in på stadion för målgång så skedde det genom björnportalen som normalt används vid matcher, häftig musik, målgång på storbildsskärm, high five med lagmaskoten innan det var dags för den fetaste medalj jag sett. Därefter afterrace med öl, läsk, pretzels, godis, fotografering med spelare, band som lirade och olika tävlingar för att vinna supporterprylar.Fy tusan! Amerikanarna kan det där med show! LG brukar ju alltid inleda med en textrad så jag får väl avsluta med en och säga att om ni vill ha en häftig löparupplevelse utöver det vanliga så är det västerut som gäller:

”Go west in the open air
Go west where the skies are blue
Go west this is what we’re gonna do ”

 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Mitt 295:e RW Blogginlägg
Blogg

Mitt 295:e RW Blogginlägg


-Well I hope I don’t fall in love with you/Cause falling in love just makes me blue (Tom Waits)

-Sitter på Royal Palm hotel , south beach Miami och vinkar åt alla kändisar. Är ledare för 19 löpare som har en precamp härnere innan New York Maraton på söndag. Igår morronjogg och rörlighet samt en föreläsning med frågestund. Idag körde vi fartkontroll där deltagarna fick springa 1 km i sin tänkta maratonfart samt 15 sek snabbare än sin marafart. Hitta känslan, löpsteget och självförtroendet. Sen hade jag lektion hur man får jämnaste solbrännan. Imorgon kollar vi pulsfall. Torsdag vila.

-En av deltagarna (Håkan Karlsson) hade en intressant spaning om att det är dödsfarligt att ta selfies. Vi hat tagit massor av selfies på Miami Beach under passen. En studie från vetenskapstidskriften Journal of medicine har 259 människor dött när dom tagit en selfie. Den vanligaste dödsorsaken  är drunkning där personen svepts med av en våg eller ramlat överbord när dom tagit selfie. På andra plats kommer trafikselfies (påkörs av bil eller tåg) På tredjeplats är fall från höga höjder eller i samband med bränder. Åtta personer har dött av selfies på djur. jag skall skärpa till…

-När jag publicerade mina teser om tomduscht och klädkod för löpare så väckte det starka redaktioner bland kreti och pleti. Mest positiva. De negativa fattar inget. Mest glad blev jag att Jogg.se (Krister Strömqvist) hörde av sig och ville publicera detta på www.jogg.se. Känns bra.

-Jag fick en kortisonspruta i knät av Jon på ortopeden i Umeå. Och efter 3 dagars vila har jag kunnat springa med gruppen med bara lite smärta. Det är 60% bättre än innan. Jag kommer tillbaka med stormsteg. Dr Erikson som hjälpt mig mycket får nu en laddning pigga träningskläder igen av mig. Jag såg honom på IKSUs löpband med Musse Pigg tröja i bomull och surfshorts??

-Abraham Kiptum satte nytt världsrekord på halvmaraton i Valencia i söndags. Efter milpasseringarna 28.02 och 27.16 bröt han målsnöret på 58.18 (3.00 sista 1100 m) Herregud! 27.16 sista milen.

-Jag undrar vad Gunilla Persson och Anna Book skulle göra för tid i Valencia? Om man har dom i olika startgrupper ökar chanserna. För dom pratar och gråter så mycket att det skulle vara syrebrist runt ikring dem om dom startade samtidigt. Men skitsamma.

-Malin har struligt med sin häl/sena/muskel. Kan ej springa men kör 10 timmar alternativ träning i veckan.

-Vi har ett norskt par (Ingrid och Sigurd Hetland) från Sandsnes. Dom berättade roliga anekdoter om Ingebrigtsens och Northug. Återkommer kanske.

Veckans Hasse

LG lär visst dra till Miami och New York nu till veckan. Grymt coola ställen som passar honom som fisken i vattnet. Jag som (tvärtemot LG) har en mer filosofisk ådra drar istället till Paris för några dagar av reflektion och kultur. Senast jag var i den franska huvudstaden var 2014 i samband med en konferens. Med på resan var även en annan löpare. På söndagen som var konferensfri så passade vi på att ta en löpande sightseeing runt Paris med start 07.15 på morgonen. Vi gjorde oss ingen brådska utan stannade till, fotade och upplevde staden med alla sinnen.  T.ex. kunde vi konstatera att det mest luktade piss under broarna i Paris och att fransmännen inte alltid plockar upp det som deras små chihuahuor lämnar efter sig när de promenerar längs Champs Elysses – halkvarning för alla löpare!Totalt med ett antal stopp var vi ute nära 3 timmar och han med att bocka av det mesta av det bästa. Den löpande sightseeingen avslutades med backlöpning upp till Montmartre och sicksacklöpning i trängseln av turister. Efter rundan varvade vi ner med en karaff rött och en mör entrecote i höstsolen på en kvarterskrog vid hotellet. En bra dag i livet rätt och slätt!


Blogg

Mitt 294:e RW Blogginlägg


-Har satt mig i soffan hos en psykolog/ Och jag frågar varför man blir låg (Docenterna)

 

-Runners World har bytt hemsida och layout. Jag hade problem att få över mina gamla inlägg men nu verkar det funka. Tanken är att Szacke skall kunna promota oss lite bättre. Jag vill ta upp kampen med Bianca Ingrosso i sociala medier. Hon kliver inte ur sängen för mindre än 50000:- på faktura. Jag är nöjd med en påse röda Polly. Förut fick man då och då testa skor, klockor mm via bloggen. Men nu är man iskall.

-Lite seg vecka hittills rent träningsmässigt. Men imorgon blir det 8×3 min vattenlöpning och myren på söndag. Jag måste bli stenhård innan Miami/New Yorkresan. Då skall jag springa och utbilda en 20 tal löpare. Knät och knölen under foten är bättre men inte bra nog. Men jag klippte mig i en modern amerikansk frisyr i tisdags, vilket gav mig kraft och energi.

-Malins hälsena är nästan bra. Hon kan jogga 15-20 min varannan dag. Men hon fortsätter med crosstrainer, vattenlöpning och styrka ett tag till. Förra veckan 10 timmar träning. Hon skall också snacka med Marie på Springtime om att vara ledare till våren på Training Camp och löparresor. Hon har blivit duktig på att föreläsa och instruera löpgrupper. När jag lägger min verksamhet på hyllan skall hon få ärva mina 5-6 olika föreläsningar och mina metoder vad gäller träningsupplägg och program.

 

-Denna vecka har jag Tabata-styrka och yinyoga med mina idrott 1 elever. Idrott 2 hade boxning med Micke Nygren (mycket kul och jobbigt) Dom fick till och med sparra mot honom. Fotbollseleverna har haft avslut-tillslag och numerära överlägen. När jag åker till Miami/New York så har eleverna höstlov. Det behöver dom och vi.

 

-Så här glad blev jag när jag hittade en kvarglömd påse röda Polly i mitt musikrum. Testa fem och fem. Då känner ni chokladsmaken och tuggmotståndet bäst. Kan det ens vara lagligt? Så gott är det.

-Fick tag på lite vinyler på skivmässan på Kulturgaraget samt Burmans. Bäst var nog Elvis Costello och Docenterna. En rolig punksamling och samling med Tammy Wynette&George Jones räddade kvällen. Även John Hiatt håller  bra klass.

-Min gamla elev David Åhman vann ungdoms OS i Argentina i beachvolley igår.(mamma Sofia och pappa Fredrik är träningsprofiler med galet bra fortplantningskvalitet) Syrran Fanny är också ett A-barn och volleybollstjärna. Grattis till allt.

-Ni missar väl inte P3 musikdokumentärs podcast? I veckan handlade det om Frank Ocean. Bra avsnitt med Taylor Swift, Beyonce och The Hives också. Lyssna och lär er.

-Den norske senstationen Jakob Ingebrigtsen som vann EM guld på 1500 m och 5000 m i somras (han är bara 17 år) gjorde nyss tröskeltest hemma i Norge. Där dom mäter vilket fart han kan springa i utan att dra på sig mjölksyra. Enligt säkra källor hade han mellan 21-22 km/h? Det betyder att han kan springa en halvmara på 59 min utan att drunkna i mjölksyra. Missa inte Team Ingebrigtsen säsong 1-2. Det finns på youtube och varje avnött är 35-40 min. Mycket sevärt.

-Min kompis och den gamle RWbloggaren/löparen Lars Södergård har tyckt att Anna Book varit ganska ok tidigare. Men häromkvällen ringde han och gjorde avbön. När hon fått sin lägenhet helrenoverad och uppstädad gratis var hon ändå grymt missnöjd. Hon grät och skrek och skämde ut sig och förnedrade sig i programmet ”Arga snickaren-vad hände sen”. Det är okej Lasse. Jag tar emot din ursäkt. Men Anna Book existerar ej för mig. Jag har förträngt allt med henne.

-Nu är det nära att VD:n på Sprintime, Patrik Yderberg fixat några fina uppdrag åt mig. Jag kanske får coacha en av mina idoler (och hennes syster) inför ett 10 km lopp. Dessutom är det mera kul på gång i podcast-världen. Passa ryggen Bianca!

 

-Veckans Hasse: Sedan en tid tillbaka så har jag börjat lyssna på en skvalradiostation på mornarna där man varje dag kör en lista på ”X antal saker du inte… o.s.v”. Det slog mig att vi  givetvis även behöver fler listor i löpningens värld. Så håll till godo:

5 saker man inte vill höra på startlinjen…

5. Slå personbästa? Hur ska det gå till? Du är ju som en gammal sur filmjölk i kylen på Konsum. Bäst-före-datum är ju passerat för flera år sedan…

4. Lättlöpt bana? Nä, dom har dragit om den sedan ifjol, varför tror du jag har cyklop på mig?

3. Vadå ”känner sig i form?” Du har väl aldrig varit i form!

2. ”5-kilometersloppet”? Det startade för två timmar sedan, nu är det starten på maran.

1. Jäklar vad pissnödig jag är… ursäkta mig men jag ska försöka undvika att det stänker på dig..

 Den händelse som toppar listan har jag faktiskt erfarenhet av. När jag sprang London Marathon 2008 och stod i startfållan tillsammans med min polare Janne Nordlinder så hör jag plötsligt Janne med viss tvekan säga ”vad är det som stänker..?” följt av ett högljutt ”NÄ, FY FAN VILKEN ÄCKLIG JÄVEL”.. Bakom oss hade nämligen en italienare gått ner på knä i trängseln och försökt pissa lite diskret. För kännedom: det går inte att pissa diskret i startfållan på ett marathonlopp…


Blogg

Mitt 293:e RW Blogginlägg


13 okt 2018

-Hey, little girl, I wanna be your boyfriend
Sweet little girl, I wanna be your boyfriend
(Ramones)

-Det behöver inte vara krångligare än som Ramones”I wanna be your boyfriend”. Jag slutade köpa blommor till min fru för 30 år sen. Varje gång jag gjorde det så misstänkte hon att jag gjort nåt helsicke som att jag köpt massa nya skivor (vilket hände) eller att jag skulle bort på nån tävlingsresa utan att förvarna (vilket hände). Men hon vet att jag älskar henne mycket och får fina presenter då och då (Garminklocka 645 och nya löparskor nyss)

Veckanbestod av 1 pass vattenlöpning, 1 pass crosstrainer, 1 pass cykel, 1 pass skiErg med Naprapat Hasse, samt 90 min yinyoga och styrka. Imorgon blir det myren igen. Jag leder med 9-8, så spänningen är olidlig.

-Malinfår ihop 10 timmar alternativ träning denna vecka pga sin hälsena. 3 pass vattenlöpning och 6 pass crosstrainer , 1 pass cykel samt styrka. Hoppas senan läker snabbt så hon kan börja satsningen mot 2019.

-En snigelknackade på dörren hos en man  på Berghem i Umeå. Mannen öppnade och fick se snigeln på sin trappa ”Fan vad äckligt” , sa han och slängde iväg snigeln 30 m bort i en buske innan han stängde dörren. Två år senare knackade samma snigel på dörren hos mannen igen. När mannen öppnade sa snigeln ”Va fan var det där?”

-Mina eleverpå Minervagymnasium har haft yinyoga, tabatastyrka och gym intro i veckan. Specialidrotts-fotbollen har haft poängspel samt drill i 4 passningsövningar. Löpgruppen körde fartkontrollsintervaller. Ytterligare en femplus-vecka in på kontot. Jag är glad…

-Det är roliga saker på gång medRunners World.Jag hade möte i veckan med VD:n Patrik Yderberg och han presenterade 3 olika ideer som snart kanske går i lås. Återkommer i ämnet.

-Mitt lilla barnbarn Chloe måste vara norra Europas mest begåvade unge. Hon pratar bättre än sin pappa. Hon räknar till 20 (även på engelska) Hon vet vad mjölk heter på engelska och vad potatis heter på tyska. Igår gick hon för första gången till tandläkaren. När hon kom in i behandlingsrummet sa hon –” Hej, jag heter Chloe Skoog och har 20 tänder”! Mina farfars-gener smälter sönder.

-Hollywoodfrun Gunilla Perssonförstör ofta min sinnesstämning. Jag tittar inte på programmet men mina ögon dras som magneter på varje löpsedel hon flashar. Människan måste vara galen. Punkt. Hon är ovän med alla. Nu är hon skyldig svenska staten 350.000:- för felaktiga bidrag hon utkvitterat. Dessutom snodde hon ett par solglasögon för 6000:- i LA och blev fångad på film. Hon kom undan med 100 dollar i böter och 20 timmars samhällstjänst (som hon skröt om att han inte behövde göra). Hon lät måla en gigantisk oljemålning på sig själv, sin dotter och sin 80 åriga mamma. Usel kvalite och likheten var 15%. Nu måste jag sluta reta upp mig och låta henne förstöra mina dagar. Hejdå Gunilla!

-Liverpools James Milnervar en mycket god medledistanslöpare när han var yngre. Han vann skol EM på 1000 m bland annat. Dessutom löpte han mest av alla i Premier League ifjol. Han tacklade mest och hade flest assist. Dessutom är han nykterist. Respekt Milner.

-Bra träningspass: Fartkontrollsintervaller.Välj en sträcka mellan 300 m och 1000m. (Ett bra exempel är 10 x 400 m) Löp sträckan i progressiv fart utan att titta på klockan (bara vid start och mål) Löp första loppet lugnt och utgå från den sluttid. Därefter skall du löpa nästa lopp 5 sek snabbare. Tredje lopet ytterligare  5 sek snabbare osv. Det får inte bli så att du löper första loppet på 2.00 min och andra loppet på 1.45 min. Försök hitta den lilla fartökning som krävs för 5 sek snabbare per lopp. Lägg märke till hur din löpteknik förändras ju fortare du springer. När du inte klarar av att öka farten med 5 sek, så börjar du om med ett lugnt lopp och stegrar vidare. I onsdags klarade min löpgrupp 9 lopp med en ökning på 5 sek varje lopp.

Veckans Hasse

Nästa år så står IFK Umeå som värd för terräng-SM. Som ett led i förberedelserna så genomförde vi förra helgen en testtävling för att få en check på banan. Inget stort startfält men som alltid med ett skönt gäng profiler på plats. En av de första som dök upp var Skägg-Pär från Jalles som hade plockat med sig 5 par skor ”ut-i-fall-att”. En annan som sprang var  Umeås skönaste veteran tillika trummis, Reino som laddar för M70 nästa år men som den här gången DNF:ade efter ett varv (känningar i baksida lår efter fredagens blueskväll på Droskan).Junior-Wille var annars först att jogga ut på ett uppvärmningsvarv. Men redan efter 150 meter hade hans lokalsinne överbelastats så till den grad att han blev ståendes som ett frågetecken i en kolonilott undrandes: ”går banan genom ett morotsland?”. Samtidigt stod Angelica och Jessica och funderade över vilken färg på solbrillorna de skulle välja för loppet. Robin Rohlén var även han lätt stressad in i det sista över att skäggstubben inte var perfekt trimmad. Till sist fick vi styr på det här förvirrade gänget och genomförde en riktigt bra test. Bara positiva känslor och omdömen och vi ser fram emot ett grymt terräng-SM i Umeå 2019.


Blogg

Mitt 292:a RW Blogginlägg


7 okt 2018

I’m the number one attraction in every supermarket parking lot
I’m the queen of Kansas City, no thanks Omaha, thanks a lot 
(Kacey Musgraves)

-Det märks att man fyllt 60 år!  Faan hur kroppen känns på morgonen. När jag wobblar till toaletten 06.15 är man inte snygg. Jag tror dock på en vändning snart.

-Veckan bestod av 6 x 3 min vattenlöpning, 40 min på myren, två ggr i slalombacken med stavar, styrka samt två vilodagar. Det är inte dåligt men jag vill springa 5 pass i veckan. Snabbt och lätt…

-President Trump slutar aldrig överraska (negativt) I veckan hånade han den kvinnlige professorn Christine Blasey efter hon anklagat advokaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp. Veckan innan hade Trump nominerat Kavanaugh till högsta domstolen. När president Trump förlöjligar Christine Blasey inför miljontals TV tittare under ett tal i Missisippi sitter publiken och applåderar och jublar. Alex Schulman skrev en lysande krönika om detta i söndagens Expressen. På Trumps twitterkonto lägger han ut kommentarer om vad som helst. Och han är ledare för världens mäktigaste land??

-Malin har gjort en bra säsong med 8 segrar, 2 andraplatser och 2 tredjeplatser. Men först kom en period av dåligt blodvärde följt av en halsinfektion på 11 dagar. När hon återupptog träningen förra veckan så fick hon problem med en hälsena efter ett långpass. Säsongen är nu över och Umemaran är inställd för henne. Vi skall summera säsongen och justera några detaljer. Grunden kommer vara Canova. Men styrka och backe måste få kontinuitet. Dessutom måste blodvärdet kontrolleras regelbundet. 2019 då jäklar…

-Runners World har blivit nominerad som bästa tidsskrift! Tillsammans med Filter bland annat. Grymt roligt för Hasse, Stefan, Szacke och de andra som sliter. Och lite kul för oss skribenter också. Jag erbjöd mig hålla tal om vi vann. Men Szacke skall göra det i bar överkropp. Faan också..

-Vinylerna tickar in. Paul Collins (power pop), Graham Parker, Ashley Monroe (countrypop) samt Dan Stuart från Green on Red. Herregud vilken samling min son Mattias får ärva när jag kilar vidare.

-Cecilia Gustavsson och Peppe trycker upp coola och sköna tröjor med kloka motiv. Min nästa tröja blir ”The future is female”.Sen har jag mina egna citat ”Kärlek&respekt”samt från ”L till LG”.Dom tar vi sen. Beställ från @holistictraining

-Jag skall bjuda min son Mattias till Liverpool i mars. Han har aldrig varit på Anfield och skall nu få se Liverpool-Burnley. Vi kör också Beatles-rundturen och Cavern Club. Bra biljetter på långsida med middagsbuffé i Bill Shankleys loge innan match. Jag åker även och ser sista matchen i Premier League i maj mot Brighton med min kompis Håkan. Livskvalite heter det.

-Jag funderar på att tatuera bob hund-loggan på min högra underarm. Skulle kännas bra och nåt jag kan stå för. Endera älskar man bob hund eller så hatar man dom. Men ”man skall aldrig prata med hat i munnen”

-Mina elever fortsätter att sprida kärlek&glädje på olika sätt. Små kommentarer på Instagram eller som några tjejer sa när jag mötte dem i trappan. ”Hej LG, vi blir glad när vi ser dig”! Såna kommentarer kan lyfta en hel dag.

-Förra veckan åkte jag upp till min födelseort, Vilhelmina. Där hade jag träningspass, tester och info till Malgomajskolans nystartade fotbollsprogram. Det driva av Ante Fahlen och Kenna Lindström. Mycket kul att träffa elever från Vilhelmina, Åsele och Dorotea som valt att träna fotboll 2 ggr/vecka på skoltid. Vilhelmina har både konstgräs och en fin bollhall, så träningsmöjligheterna är goda. Den nya rektorn (Per Lindberg) har lyft skolans resultat och renomme rejält på de senaste 4 åren. Bra jobbat!

-Bra träningspass/testpass. ”splittad 10 km”: 2×1000+3×800+4×600+5×400+6×200 =10 km. Löp dessa lopp i ökad fart så att 1000 m går lugnast och 200 m loppen snabbast. Vila 1 min per lopp. Anteckna totaltiden på 10 km.

Veckans Hasse:

2019 så kör vi terräng-SM i friidrott. Riktigt kul tävling och vi håller som bäst på med förberedelserna.För sådär 10 år sedan var legendmannen Nicke Berglund ner på ett terräng-SM som gick någonstans i den svenska obygden. Nicke hade bokat in sig i en stugby en bra bit utanför civilisationen.  Ett stort problem var att det inte fanns något ställe där något ätbart fanns att uppbringa. Eller, det fanns det… ca. 2 km från stugbyn fanns ett konditori där man enbart serverade olika typer av bakverk. Så när det skulle ätas middag kvällen innan tävling så blev det två Napoleonbakelser nedsköljda med en kall Zingo.  På tävlingsdagens morgon upprepades proceduren. Promenad till kondiset, en Prinsessbakelse, en krämbulle och en Cola till frukost innan det var dags att traska iväg till tävlingen.Vädret var hyggligt så när Nicke väl var framme vid tävlingsplatsen lämnade han väskan med ombyteskläder ute i det fria. Givetvis hann det bli ett väderomslag med regn vilket gjorde att precis allt och alla var sjöblöta – liksom innehållet i Nickes väska. Bara att se glad ut, ta på sig blöta kläder och sätta sig på tåget hem.  Hur loppet gick? Ja, där har vi storyn om Nicke och Erik Sjökvist.. men det tar vi en annan gång.


Blogg

Mitt 291:a RW Blogginlägg


30 sep 2018

-Min alternativträningsperiod har fortsatt med bra resultat. Knät och foten är bättre. Jag kostade på mig en fotvårdsbehandling på Gå&Löpkliniken och Margita konstaterade att mina två pektår blivit gigantiska hammartår. Inte bra för löpning. Dessutom är främre fotvalven totalt nedsjukna. Ortoped-Stefan fixade till större pelotter till mina inlägg. Och genast blev det bättre. LG 2 punkt 0 har återuppstått.

-Veckan bestod av 2 pass skierg, 1 pass cykel,1 pass vattenlöpning 8 x 3 min, 2 pass styrka och 2 vilodagar. Idag blev det myren igen.LG-Myren 9-7!  Den är skonsam och våldsam mot syreupptagningen. Men den skapar karaktär och pannben. Det är visserligen mitt förnamn men ändå…

-Mitt hälsoprojekt med Electrolux Home fortsätter med två pass i okt (Sthlm-Umeå). Dom försöker omvända mig till köksguru. Jag är på gång..

-Det släpps sköna plattor under hösten. Stefan fixade Ashley Monroes första platta, Robert ”Strängen” Dahlqvist (fd Hellacopters) samt New York-bandet Beechwood (låter som Television eller Ramones). Till veckan kommer Graham Parker och Pauls Collins nya alster. Glädje!

-Jag är mycket imponerad av mina elevers drivkraft att lära sig nya saker. Mina gymnasieettor har fått lyssna på föreläsningar om kondition, styrka och träningsplanering. Detta skall leda till deras stora teori/praktikuppgift under året. Nämligen att göra ett träningsprogram åt sig själva, genomföra detta, föra träningsdagbok och utvärdera effekten. Jag ser fram emot att ta del av deras arbeten. Denna vecka har eleverna fått pass nr 2 med pulsklockor. Dom fick välja mellan löpband, crosstrainer, cykel, roddmaskin eller skierg. Sen skulle dom välja bland tre olika träningspass (intervall 5 x 2 min, tröskel 1 x 10 min eller backträning 10 x 45 sek) Jag gav den ungefärliga pulsvärden och inställningar på de olika konditionsmaskinerna. Otroligt bra nivå och hur dom reflekterade över sin trötthetsnivå, andning kopplat till pulsbelastning. Wow säger jag! Mina fotbollslever har haft tillslag/avslut samt driva boll/vända denna vecka. Och jag säger bara wow där också! Ibland är livet lätt.

-Vi kommer att flyga upp Lets Dance legenden Tobias Karlsson för 3:e gången till Minervagymnasium. Han skall föreläsa för de åk 9 som är på besök om värdegrund, sätta mål mm. Dessutom håller han ett danspass för våra elever. Vi älskar honom.

-Jag kasserade min artikel till RW 10 och skrev en ny istället ”Coach LG:s 10 tips för att bli en bättre löpare”. Lysande ide tycker jag. Kvällstidningarna säljer lösnummer på ”3 tips till smalare midja” eller ”5 sätt att hitta rätt partner”. Då är min artikel mer korrekt.

-Snart dags för reseledar/coachjobb med Springtime igen. Jag tar med mig 20 personer till Miami i 4 dar och förbereder gruppen för New York Maraton. Morronjogg, löpteknik, rörlighet, testa marafart, kolla pulsnivåer samt sol och bad. Därefter åker vi till New York i 5 dagar och slipar det sista innan loppet. Min grupp är alltid brunast och mest harmonisk.

-Daniel Adams Ray är en av mina coola adepter som jag skriver träningsprogram åt. Han kombinerar popstjärnelivet med pappalivet och löparlivet (han kör även swimrun och triathlon) Han satsar på en bra tid på Hässelbyloppet i oktober (sub 36 kanske) På bilden är det dock mycket solsidan-vibbar när han står på en svindyr altan och har en grill för 15000:-. Men han är en bra människa. Hans plattor finns på vinyl.

-Mats Olsson skrev en rolig krönika i expressen för två söndagar sen. Visserligen är det farligt att reta upp hästfolket men lite kul var det ändå när han spekulerade om Sveriges 18 hästar i ryttar-VM i USA. Hästarna skickades med flyg till en kostnad av 3.5 milj kronor. Vem bokar? hur står hästarna? vad händer med bajset? var några av frågeställningarna. Han fick massor av hatmail dagen efter. Varför är så många ur hästfolket så arga? Ridsporten har en bra verksamhet i Sverige och sysselsätter massor av ungdomar. Det är bra.

Ett bra intervall pass: 2 x 1 min (öka farten var 15:e sek) + 2 x 2 min (öka farten var 30:e sek) + 2 x 3 min (öka farten var 45:e sek) + 2 x 4 min (öka farten varje minut) Vila 1 min mellan varje lopp. Det blir totalt 20 min snabb löpning med progressiv fart varje intervall.

Veckans Hasse:

Ni vet hur det är! Plötsligt bara händer det! Efter att senast varit synlig i snöstormen löpandes mitt i en hårt trafikerad rondell i mitten av mars så har inte Nicke Berglund setts till. Inte så mycket som ett livstecken. Ja, inte ens så mycket som en Facebookuppdatering med en dubbel Calzone.MEN i lördags när vi arrangerade Varvetmilen och vädret var så totaljävligt att man inte ens ville stiga upp  – då dyker plötsligt legendmannen Nicke Berglund upp helt oväntat. Dessutom med god marginal till starten som gick 12:00 (Nicke var där redan 11:40!).Jag snackade som hastigast innan start med Nicke som höll en låg profil (polisongerna var dock helt rätt liksom förförarblicken som svepte över läktaren). ”har haft svårt att springa under 40 så gör jag 37 så är jag överlycklig”. Snabbspolar vi till målgång så konstaterar vi att Nicke gjorde ett riktigt bra lopp i sin comeback som 4:a med  36.22. Som kompis kan jag bara säga att det är underbart att ha glädjespridaren Nicke tillbaka igen på tävlingsbanan! Sedan är ju frågan.. vilken återhämtningsmetod användes efter loppet? Nerjogg, bananer och sportdryck? Gainomax? Nä, Nicke har ett eget recept (se bild 1 timme efter loppet):