Blogg

Mitt 294:e RW Blogginlägg


-Har satt mig i soffan hos en psykolog/ Och jag frågar varför man blir låg (Docenterna)

 

-Runners World har bytt hemsida och layout. Jag hade problem att få över mina gamla inlägg men nu verkar det funka. Tanken är att Szacke skall kunna promota oss lite bättre. Jag vill ta upp kampen med Bianca Ingrosso i sociala medier. Hon kliver inte ur sängen för mindre än 50000:- på faktura. Jag är nöjd med en påse röda Polly. Förut fick man då och då testa skor, klockor mm via bloggen. Men nu är man iskall.

-Lite seg vecka hittills rent träningsmässigt. Men imorgon blir det 8×3 min vattenlöpning och myren på söndag. Jag måste bli stenhård innan Miami/New Yorkresan. Då skall jag springa och utbilda en 20 tal löpare. Knät och knölen under foten är bättre men inte bra nog. Men jag klippte mig i en modern amerikansk frisyr i tisdags, vilket gav mig kraft och energi.

-Malins hälsena är nästan bra. Hon kan jogga 15-20 min varannan dag. Men hon fortsätter med crosstrainer, vattenlöpning och styrka ett tag till. Förra veckan 10 timmar träning. Hon skall också snacka med Marie på Springtime om att vara ledare till våren på Training Camp och löparresor. Hon har blivit duktig på att föreläsa och instruera löpgrupper. När jag lägger min verksamhet på hyllan skall hon få ärva mina 5-6 olika föreläsningar och mina metoder vad gäller träningsupplägg och program.

 

-Denna vecka har jag Tabata-styrka och yinyoga med mina idrott 1 elever. Idrott 2 hade boxning med Micke Nygren (mycket kul och jobbigt) Dom fick till och med sparra mot honom. Fotbollseleverna har haft avslut-tillslag och numerära överlägen. När jag åker till Miami/New York så har eleverna höstlov. Det behöver dom och vi.

 

-Så här glad blev jag när jag hittade en kvarglömd påse röda Polly i mitt musikrum. Testa fem och fem. Då känner ni chokladsmaken och tuggmotståndet bäst. Kan det ens vara lagligt? Så gott är det.

-Fick tag på lite vinyler på skivmässan på Kulturgaraget samt Burmans. Bäst var nog Elvis Costello och Docenterna. En rolig punksamling och samling med Tammy Wynette&George Jones räddade kvällen. Även John Hiatt håller  bra klass.

-Min gamla elev David Åhman vann ungdoms OS i Argentina i beachvolley igår.(mamma Sofia och pappa Fredrik är träningsprofiler med galet bra fortplantningskvalitet) Syrran Fanny är också ett A-barn och volleybollstjärna. Grattis till allt.

-Ni missar väl inte P3 musikdokumentärs podcast? I veckan handlade det om Frank Ocean. Bra avsnitt med Taylor Swift, Beyonce och The Hives också. Lyssna och lär er.

-Den norske senstationen Jakob Ingebrigtsen som vann EM guld på 1500 m och 5000 m i somras (han är bara 17 år) gjorde nyss tröskeltest hemma i Norge. Där dom mäter vilket fart han kan springa i utan att dra på sig mjölksyra. Enligt säkra källor hade han mellan 21-22 km/h? Det betyder att han kan springa en halvmara på 59 min utan att drunkna i mjölksyra. Missa inte Team Ingebrigtsen säsong 1-2. Det finns på youtube och varje avnött är 35-40 min. Mycket sevärt.

-Min kompis och den gamle RWbloggaren/löparen Lars Södergård har tyckt att Anna Book varit ganska ok tidigare. Men häromkvällen ringde han och gjorde avbön. När hon fått sin lägenhet helrenoverad och uppstädad gratis var hon ändå grymt missnöjd. Hon grät och skrek och skämde ut sig och förnedrade sig i programmet ”Arga snickaren-vad hände sen”. Det är okej Lasse. Jag tar emot din ursäkt. Men Anna Book existerar ej för mig. Jag har förträngt allt med henne.

-Nu är det nära att VD:n på Sprintime, Patrik Yderberg fixat några fina uppdrag åt mig. Jag kanske får coacha en av mina idoler (och hennes syster) inför ett 10 km lopp. Dessutom är det mera kul på gång i podcast-världen. Passa ryggen Bianca!

 

-Veckans Hasse: Sedan en tid tillbaka så har jag börjat lyssna på en skvalradiostation på mornarna där man varje dag kör en lista på ”X antal saker du inte… o.s.v”. Det slog mig att vi  givetvis även behöver fler listor i löpningens värld. Så håll till godo:

5 saker man inte vill höra på startlinjen…

5. Slå personbästa? Hur ska det gå till? Du är ju som en gammal sur filmjölk i kylen på Konsum. Bäst-före-datum är ju passerat för flera år sedan…

4. Lättlöpt bana? Nä, dom har dragit om den sedan ifjol, varför tror du jag har cyklop på mig?

3. Vadå ”känner sig i form?” Du har väl aldrig varit i form!

2. ”5-kilometersloppet”? Det startade för två timmar sedan, nu är det starten på maran.

1. Jäklar vad pissnödig jag är… ursäkta mig men jag ska försöka undvika att det stänker på dig..

 Den händelse som toppar listan har jag faktiskt erfarenhet av. När jag sprang London Marathon 2008 och stod i startfållan tillsammans med min polare Janne Nordlinder så hör jag plötsligt Janne med viss tvekan säga ”vad är det som stänker..?” följt av ett högljutt ”NÄ, FY FAN VILKEN ÄCKLIG JÄVEL”.. Bakom oss hade nämligen en italienare gått ner på knä i trängseln och försökt pissa lite diskret. För kännedom: det går inte att pissa diskret i startfållan på ett marathonlopp…


Nu finns ett nytt fullspäckat nummer i din butik!

 • Kom igång! Så bygger du en grund för 2023
 • Vägen till framgång. Hitta ditt varför
 • De 14 bästa vinterskorna. Stor Guide
 • 7 perfekta pass för löpbandet
 • Ont i smalbenet? Det här kan vara orsaken
 • Möt Andreas Almgren
 • Är Backyard Ultra ett mytiskt Gladiatorspel – eller en motionform för alla?
Bli prenumerant
Blogg

Mitt 289:e RW Blogginlägg


-”Some velvet morning when im straight/Im gonna open up your gate (Nancy Sinatra)

 

-Livet är inte alltid lätt. Löpförbud av Dr Eriksson pga av knähelvetet och en knöl jag fått under främre fotvalvet. Det ställer till det i vardagen om det blir långvarigt. Men alternativ träning en tag skall få mig skratta igen. 30 km cykel, 1 tim crosstrainer, 5 km skierg och styrka har roat mig i veckan.

 

-Tobias Karlsson gjorde dundersuccé när han besökte Minervagymnasium i veckan. Föreläsning för 900 personer (Gymnasiet, högstadiet + personal) i Aula Nordica. Mycket bra om värdegrund, följa sina drömmar, allas lika värde och lite anekdoter från Lets Dance trollband alla elever i 80 min. Han inledde med att visa min gratulations video som jag skickade åt honom när han fyllde 40 år. Jag berättade bland annat om att jag rodnat i 5 år sen Pernilla Wahlgrens fruktansvärda historia om henne, Tobias och Agneta Sjödin. Jag jämförde menyn som Tobias hade på sin fest med min 60  årsfest (Björkskogsmarinerad Hjortstek och italiensk hallonparfait vs Kassler med ananaskivor och päronhalvor med after eight. Han hade sin fest på ett slott dit man tog sig per båt. Jag höll till i en kvartersgård och de flesta kom med färdtjänst och rullator…

 

-Tungt för Malin. Efter lite sega resultat sista veckorna och en kropp som drog på sig mjölksyra i 3.50 fart, tog hon en del prover på Norrlandskliniken (där hon jobbar som distrikstsköterska) Usla blodvärden och järnnivåer visade resultaten. Hon minskade träningen och tog järntabletter, blutsaft, spenat mm och kände sig lite bättre efter 10 dar. Men reda efter några km på dagens Stockholm halvmaraton var det kört. Mjölksyran sprutade i benen och han klev av efter 6 km. Nu blir det vila, lugn distans och medicinering. Kostexperten och peppdrottningen Emma Lindblom skall hjälpa henne med upplägg och trodde det krävs 4 veckor med sprutor, kost, lugn träning innan kroppen svarar igen. Trist som fan för Malin som är den mest hängivna löpare jag känner. Hon lever och älskar löpningen.

 

-Kommande vecka är fullspäckad med lärarjobbet, två föreläsningar, Minervaloppet (900 deltagare) Team TG-Umeå FC i div 1 samt hinna träna lite också. Tur att dygnet har 24 timmar och att jag är stenhård och bara mig själv.

-Veckans inköp: 3 pack kalsonger från CDLP (rabattkod Alex&Sigge) , Några klockrena vinyler från Stefan, Vinylanläggning till Acche & Malin (begagnad) Samt beställt Iphone xs och Apple Watch 4 (Malin får min Iphone X och Acche min apple watch 3). Jag tror att man blir gladare när man köper saker. Hade jag varit i kanonform och pumpat tusingar i 3.30 fart så hade jag inte ens köpt en påse polly.

  

-Jag skrev en artikel till kommande RW om vad man gör om motivation tryter i nov-dec. Det blev fyra olika alternativ. Men inget av alternativen var ”Lägg dig ned och lipa”.

Alt 1) fortsätt löpa lugna sköna pass. Gärna i ny terräng. Schemalägg inga fartpass utan håll benen igång som du vill. Lämna gärna klockan hemma

Alt2) Testa alternativ träning som crosstrainer, cykel, rodd, vattenlöp mm

Alt3) Lägg 6-8 veckor på styrka och rörlighet och få ett lyft när du jobbat bort dina svagheter och blivit starkare och rörligare.

Alt 4) Blanda alt 1-3

-Oj vad skitnödiga många blev när jag skrev om fakturan från Transpotstyrelsen. Det kostar 18 :- att köra tur och retur över Sundsvallsbron. Jag missade datumet med några dar och fick en förseningsavgift på 300:-?! Så fakturor blev 318:- istället. Det tyckte många var rimligt. Flera av de usla kommentarerna tyder på att de är sponsrade av Transport styrelsen . Men jag har antecknat vilka det var och ni är mina ovänner länge. länge…

-Idag bröt Lena vår 137 veckor långa tradition med att äta ryggbiff och hasselbackspotatis varje lördag?! En katastrof! Jag är splittrad och osäker på vilken dag det är och sjunker in i en dimma av sorg och osäkerhet.–” Jag är less på ryggbiff nu. Idag blir det fiskgratäng. Det är barnsligt att ha sån extrem tradition. Du blir värre och värre för varje år”sa Lena med alldeles för hög röst.

 

-Peppe skall börja äta solrosfrön till lunch igen. –”Man ser inte mina blodådror på benen längre och äta är överskattat”, sa Peppe. Han blir konstigare och konstigare och skäggigare och skäggigare. Men sonen Ziggy blev 6:a på ett traillopp i Bollnäs i veckan. Utan solrosdiet.

 

-Springtime satsar stenhårt på Training Camp Portugal i år. Fyra olika hotell och ännu tajtare ledarstab med massor av bra pass. Maten är uppgraderad och stranden 5 plus. De testar även en nytt ställe 4 mil söder om Lissabon där Cecilia Gustavsson skall frälsa alla med sina klokheter och underbara pass. Den kvinnan säger bara kloka saker. VD Yderberg tränar på 5 pass/vecka men dock mest padeltennis och bänkpress. Fru Kerstin tycker han är hetare nu när han släppt sin maraton satsning.

  

Veckans Hasse:

Följde ni finnkampen? En mytomspunnen tävling där massvis med legendariska löpare tävlat under åren. På 70-talet hade finnarna ett gäng riktigt vassa löpare som mer eller mindre sprang i 8:or runt svenskarna. 

En story från den tiden utspelar sig i omklädningsrummet på Olympiastadion i Helsingfors innan 10000 metersloppet där en svensk långdistansare trycker öronen fulla med bomull. ”Vad håller du på med?” frågar en av hans svenska löparkollegor. ”Ja, men det är ju ett sån’t jävla liv på publiken där ute. Dom skriker ju som galningar varje gång man blir varvad av en finne”. Alltså… raka motsatsen till finsk sisu!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 288:e RW Blogginlägg


-”Put another dime in the jukebox baby”(Joan Jett) 

Träningen går trögt. Knät spökar som fasen efter ommålningen av huset. Men några cykelpass och stavgång i slalombacken har det blivit. Samt kvitterat till 6-6 mot myren. Kommande vecka skall jag köra två pass yinyoga samt styrka för benen. Jag ger mig aldrig, aldrig.. 

 

-Jag vill se bra ut naken och springa bra igen och vara stark och ha jämn och fin avföring.

-Jag var till en hudläkare i somras pga en hudförändring på ryggen. Läkaren konstaterade att det var ofarligt men avslutade undersökningen med att säga: -” Du har den slätaste rygg jag nånsin sett på en 60 åring”!  Lena gapskrattade och trodde jag hittat på.  Men han sa precis så. Den slätaste ryggen nånsin. 

Malin blev 2:a på Umemilen idag efter klubbkompisen Charlotte. Fin och avslappnad löpning med låg puls. Men det går lite för sakta. (38.41) Hon borde göra 37.00-37.15. Träningsmässigt har hon tränat bra och är väl halvmaratontränad kan man säga. Dock så har hon inte riktigt bra tryck i fötter och ben. Hon blir trött i baklåren de senaste loppen. Hon testade att köra ett pass benstyrka förra veckan (låga vikter) Då fick hon träningsvärk i 4 dar?! Nu är det två veckor kvar till Sthlm halvmaraton. Långa trösklar, lite backe, ett långpass samt lite benstyrka skall vi lägga in tills dess. Hon har grundkondition för en hel löparklubb.

 

-Jag har ett friskvårdsprojekt med Electrolux home (Umeå-Sthlm) med 5 träffar (föreläsningar och träningspass) Uppstart igår på Norrbyskär med föreläsning och lagtävling i crossfit samt löpa på idealtid. Härligt gäng och jämna tävlingar. Dom hade tryckt upp vattenflaskor till alla deltagare med mitt ena motto: ”Du skall aldrig tomduscha”.

 

-Jag och Naprapat-Hasse testade en ny myr igår (Grössjön) Men den var för torr i början. Och för blöt på slutet. Jag fortsätter på min Nydala-Kinabromyr. Sen fick han äta vår ryggbiff-hasselbackspotatis-rödvin-lösviktsgodis-meny. Vi avslutade med Jason Bournefilmen där Alicia Vikander har en bärande roll. Hon är så vacker att jag måste vända bort blicken ibland.

 

-Det är kul att få ha lektioner med mina elever igen. Fyra nya klasser med nyinryckta elever samt specidrott och Idrott 2kurs med gamla elever. Artiga, peppade och glada är dom alla. Jag kommer ha orientering, baseball, padeltennis, La crosse, Ultimate freesbee, pulslabb och paintball de närmsta veckorna. Synd att Skol SM är inställt i år. Av ekonomiska skäl säger skolidrottsförbundet.

-Jag såg förresten att familjen Buud har drillat sina barn i MTB cykling. Lilla Elvira hade grymt bra balans utför den slingriga serpentinbanan.

-På onsdag har vi bjudit in Tobias Karlsson (Lets Dance) för att hålla sin fantastiska föreläsning på Aula Nordica. Hela gymnasiet och grundskolan med personal (900 pers). Därefter lär han personalen att dansa i en timme. Det blir en underbar dag i värdegrunden, allas lika värde och följa sina drömmars tecken.

 

-På vinylfronten ganska lugnt. En samling med The Pretty Things (cool presentation av bandet) Jag längtar tills min kompis Stefan Nilsson skall göra sin bästa powerpop samling åt mig. Snart.

 

-Nu har det börjat en ny säsong av Team Ingebrigtsen på Nrk. Tyvärr kan jag ej se den på min dator. Måste kanske vänta tills den kommer på Svt play. Nån som vet hur man gör?

-Veckans podcast: Alex& Sigge samt avsnittet med Erik Niva på Lundhs pod.

Veckans böcker som skall läsas: Allt med Leif GW

Veckans Hasse:

Genom att vara LG:s sidekick här på bloggen så har jag smittats av hans småstruliga knän (fråga mig inte hur?!?). Efter att haft problem med högerknäet ett tag så stod jag i valet mellan att ta gift eller gå till en doktor. 

Valet blev det senare och jag besökte i förra veckan Sportsmedicine här i Umeå. 

Dr Liljeholm (gammal medeldistansare av klass) tittade på mig, bröt, bände och satte sedan en förbaskat stor spruta RAKT I KNÄLEDEN. Jag tyckte att vi hade kunnat boka en ny tid om nå’n månad eller så för sticket… men icke! PPR-metoden var det som gällde! (PPR=Pang på rödbetan) 

Planen för höst, vinter, framtid är nu försöka leva som man lär… d.v.s vara noga med att lägga in alternativ träning i prehabsyfte och ha styrketräning som en fast punkt i träningen…


Antal kommentarer: 1

Lars Gunnar Lindefelt

”En slät rygg” är inte illa vid 60, själv chockade jag sjuksköterskan på Previa häromsistens: -Oj, du har väldigt låg puls … 35 slag tror jag inte jag sett tidigare.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 287:e RW Blogginlägg


”Hur undviker man att hjärtat samlar damm? (bob hund)

-Dålig träningsvecka. Ont i knät och lägerverksamhet med eleverna gjorde att det blev 3 vilodagar. Men några bra morronpass på löpband. Bland annat 24 min backe på 10% lutning enligt ”20 sek löpning – 10 sek vila”. Totalt 48 st korta backar. Inga superfarter men bra för löpsteget. Ett pass i slalombacken och ett pass MTB cykel är ok. Kommande vecka skall jag bomba stenhårt varje dag.

-Förra helgen hade vi familjehelg på Steam Hotell i Västerås. Det var en present jag fick av familjen. Jag, Lena, Malin, Ahmed, Linn, Mattias och lilla Chloe hade det mycket bra med god mat, shopping och bad i actionbadet. Malin körde 5 x (60-45-30-15 sek) på lördag och 19 km distans på söndag. Det var roligt att hinna prata med gänget och leka med lilla Chloe (hon måste vara Sveriges smartaste sub 3 åring). Det enda tråkiga var att Acche fuskade i pingis och vann med 2-1 i set. Han kastade bollen mot racketen vid serven!!!

  

-Jag och kompis Håkan har bokat resa till Liverpool i maj för att se sista matchen i ligan. Och kanske fira guldet. Det blir 6:e gången vi åker. Jag tänker även ta med Mattias till Liverpool (mar eller april)- Det stavas livskvalité.

 

-Malin har haft tävlingsfritt förra helgen och tränat bra i 14 dar. Korta intervaller, backe och lite styrka. Samt kompletterat med distanspass i olika längd. Fyra dar före tävling kör hon ofta 3 x 1000 m + 8 x 30 sek. Tusenmetersloppen skall gå på 3.45 min och hon får inte titta på klockan under loppet, utan försöka bedöma farten. Första loppet gick på 3.33! Sänk farten tänkte hon. Andra loppet gick på 3.36! Sista loppet kändes som distansfart medn gick på 3.39!  Då är man i form. Terränglopp 7 km imorgon, Umemilen nästa helg. Sthlm Halvmaraton 16/9 samt Umemaran 13/10 väntar.

Komikern Mårten Andersson hade en rolig spaning på sitt Instagram. Det gällde en valaffisch på Liberalernas Nina Lundström. Hon har cykelhjälm och nån fleecebadrock på sig på bilden?!  Hur tänkte hon där? Har hon ingen rådgivare som gav råd. Med mera. Det är många frågetecken som jag delar med Mårten Andersson. Vad säger ni? Jag har inget emot partiet som sådant men det känns sådär…

 

-Jag har även testat Pegasus Turbo vid 4 pass på slutet. Anders Larvia skrev en doktorsavhandling om skon i sitt förra blogginlägg (mycket roligt) Det är en av de skönare skorna för distans, tröskel och intervallträning på länge. Skön passform, bra dämpning, skön hälkappa. Men svindyra. Jag återkommer om dom knäcker Asics olika modeller.

 

Mitt Umeå FC vann omstarten i div 1 mot Arameiska i Sthlm. Vi ligger nu 4:a och har häng på kval till superettan. Vi har även flyttat upp ytterligare två av våra egna talanger till A-laget. Både Viktor Kampf. Och Yoel Embaye gjorde mål i sin första A-lagsmatch. Visserligen i Sv cupen mot lägre motstånd. Men ändå. Enda molnet är att huvudtränaren Andre Jeglertz fått jobb som ass förbundskapten för Kanada (damer). Han fullföljer sitt kontrakt säsongen ut med Umeå FC men blir borta under 6 matcher i höst. Jag gläds med Andre som får denna fina möjlighet att jobba heltid med ett landslag som är rankade 4-5:a i världen.

-Jag gjorde några fina vinylklipp i Västerås. Perssons Pack, Fugees, Pretty Things och The Vipers. Coola och bra plattor som gör sig bra i mina hyllor. Nu skall jag be Stefan Nilsson på Burmans göra en 10 bästa lista på powerpop. Detsamma skall Hjalle få göra. Båda har bra smak.

 

Eleverna har börjat igen. Vilket kändes roligt. Vi tillbringade några dagar på Norrbyskär för Teambuildning. Och i fredags fick dom sitt schema och Iksukort mm. PÅ måndag börjar vi på riktigt med lektionerna. På idrotten kör vi Ultimate freesbee samt lacrosse vilket är bra aktiviteter för samarbete och rörelse. Sen blir det pulsträning med pulsklockor och skapa förståelse för belastning-puls mm. Den 5 sept kommer Tobias Karlsson till Minervagymnasium och har sin fantastiska föreläsning samt ett danspass med all personal.  Och den 19 sept kör vi Minervaloppet 3.7 km löpning (550 från gymnasiet och 300 från grundskolan = 850 deltagare) Livet är underbart.

 

-Jag får ju frågor via Runners World till det så kallade fråga coachen. Detta nummer fick jag två bra frågor som ofta återkommer.

Fråga1)

Hej LG. Hur tycker du man skall träna inför ett lopp. Typ veckorna innan

Vissa säger man skall vila mycket och andra säger träna på. Vad tycker du?

Tacksam för svar.

Lena

Svar fråga 1)

Hej Lena. Det finns olika filosofier för förberedelse till tävling. Jag tycker det funkar bäst om

Du fortsätter träna men minskar veckomängden från 80-70-50% sista tre veckorna. Du kör samma antal pass men löper kortare på distanspassen samt löper förre antal upprepningar på intervallerna. Jag tycker också att du skall jogga 20 min samt löpa 3-4 stegringslopp dagen före loppet för att väcks kroppen och hålla igång motoriken/steget. Två dagar före loppet tar du en dags helvila.

Mån vila

Tisdag 3×1 km något snabbare än din tänkta tävlingsfart. Vila 2 min per lopp

Ons lugn distanslöpning 30-45 min

Tors vila

Fre jogg 20 min + 3-4 stegringslopp på 150 m

Lör tävling

Fråga 2)

Hej LG. Finns det nåt universalpass som funkar för alla tävlingsdistanser?

Henry/Undrande nybörjare

Svar 2)

Hej Henry. Bra fråga men jag kan inte ge nåt facit. Smaken är olika och vilken träning man tror på.

Men generellt kan man säga att distanspass på 10-20 km bör alla ha. Och tusenmeters intervaller behövs nog till de flesta lopp. Själv gillar jag ”stegar” i olika farter. Typ 8-6-4-2 min i halvmarafart-milfart-5 km fart- samt avsluta 2 minintervallen nära maxfart. Vilan är 3 min-2 min – 2 min. Då får du ett pass på 20 min med högfart.

CoachLG

Veckans Hasse: 

2 september så arrangerar vi Umemilen. Ett medelstort lopp med sådär 400 deltagare. Under åren har jag som arrangör fått vara med om både det ena och det andra. Jag kan dela med mig av några intressanta upplevelser: 

 • 2 månader innan loppet kommer ett mail där man undrar om vi kommer att ha lika goda hamburgare som ifjol (hallå, är du inte med för att springa??)
 • 80-åringen som åberopar stjärnstatus och vill ha gratis startavgift i och med att han är ”känd” i och med att han springer så långsamt (hallå, du gör att våra banvakter får stå en timme extra på banan du borde slanta upp dubbla startavgiften)
 • Segrarinnan som drabbades av lite taskig mage och med nedskitna ben ogenerat gav intervjuer till lokalpressen (hallå, om ni trodde att löpning är en glamoursport så trodde ni fel!)
 • Värsta utskällningen: 1994 när vi stänger målgången och plockar ner skynket på barnloppet i tron att sista knatte gått i mål. 30 minuter efter alla kommer en liten kille och framför allt hans skogstokiga farsa… (Hallå, gratis startavgift, fri varmkorv, gratis läsk och fri ponnyridning på tävlingsledarens rygg – vad gör man inte för att slippa kok stryk…)


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 286:e RW Blogginlägg


En man som inte står för något, kan falla för vad som helst(Malcolm X)

-Livet som långledig är över, men träningen mot LG 2.0 fortsätter. Dock lite toppar och dalar på slutet. Målningen av huset och klättrandet på en smal stege tog fan på knät (var för bekväm för att hyra en ställning). Två cykelpass på 30 km vardera. Två pass i slalombacken. Ett 90 min pass på crosstrainern och lite styrka har det blivit sista veckan.

-Och idag kom seger nr 5 mot myren. LG-Myren 5-6 nu. Sanningen är att den är ju mycket torrare än i maj-juni. Men en seger är en seger. Imorse körde vi kl 06.10. (Lena, Marlene och Sverre Örmin hängde på). Jag var duschad och klar 07.15. Då blev det frukost i sängen, läsa nya Café Magazine och lyssna på värvet. Sen körde jag igång robotdammsugaren och såg Bourne Idenity för 3:e gången. Jag skulle vilja vara agent i ett annat liv…

 

-Malin tog seger nr 7 och 8 förra veckan. Skärgårdsloppet och Stöcksjön runt. Dock måste hon bygga lite fart och styrka nu i några veckor. Återstår ett terränglopp, Umemilen samt Sthlm Halvmaraton.

 

-Nya vinyler förstås. George Harrison plattan (original 1970) är ju otroligt bra. Nationalteatern med Totta Näslund på sång likaså. Nya Ry Cooder och nypress på Uriah Heep. Jag är glad som ett barnkalas igen.

 

-Som ni vet är jag klok som en bok oftast. Jag lyssnar, snappar upp klokheter, har ett hästminne och är bara mig själv. Då kommer det upp kloka livsråd. Varsågoda.

 

-Ni som gillar löpning eller idrott skall omedelbart kolla in de 8 avsnitten om ”Team Ingebrigtsen”. Den norska löparfamiljen med pappa Gjert som tränare och brödera Henrik, Filip och Jacob som gjort succe i år. Filip 3.30.01 på 1500 m (dock skadade han ett revben när han föll på en högtalare under försöken på 1500m i EM) Och givetvis lillebror Jacob 17 år och 10 månader som vann 1500 m på fredagkväll samt 23 timmar senare lekte hem 5000 m. Herregud vilken upplevelse. Dessutom gjorde han ”high-five” med broder Henrik (silver) mitt under loppet?! –” Jag ville få upp peppen lite”sa Jakob.

 

-Jag såg även reprisen på Jills Veranda med Kristian Gidlund som gäst. Det starkaste programmet under 2000 talet. Han dog i cancer 29 år gammal och bara 3 månader efter programmet spelades in. Hans önskemål var att 1) sitta på ett tak och titta på stjärnorna 2) skjuta pistol på burkar 3) åka en jänkare 4) besöka Grand ole Opry 5) vara med hästar. Han gick hårt på morfin pga av smärtan men lyckades ändå vara glad och uppträda med några låtar. Otroligt fint program.

 

-Och Duplantis 18 år!! 5.95-6.00-6.05 m i en EM final. Dessutom 6.05 med luft. Det såg ut som den faktiska hopphöjden var 6.20 m. Otroligt fint ögonblick med konkurrenterna som kramade om honom mitt under sin egen tävling. Och Villeneuve som följde med upp på läktaren till hans föräldrar. Bragdguldet är klart. Vad säger hästfolket?

 

-Jag fick fina tröjor av Peppe och Cecilia igen. Jag älskar Humane och Yogarunner-trycken. Jag älskar även Peppe och Cecilia. Och dom älskar mig. Kolla in Cecilias hemsida och instagram @holistictraining och givetvis @drumforrest (varning för mycket naket)

-Kul att många av er testade backpasset på 28 min som jag skrev om i inlägg 285. En läsare som heter Johan H sprang på 11-12-13-14-14.5 km häromdan.

Jag vill även slå ett slag för:

”Kenyansk distans” Ett distanspass som börjar mycket lugnt och sen stegrar du farten succesivt var 5-10 min kanske. Passet avslutas i tröskelfart eller snabbare beroende på dagsform. Är du seg så du kanske avslutar i tröskelfart, och är du pigg kan du skruva upp tempot lite till. 45-60 min totaltid är lämpligt. Det är jobbigare än vanlig distans men inte ett regelrätt fartpass. Ex en löpare som gör milen på 50 min (5.00 min/km) kan börja i 6.00 min/km och stegra var 5-10 min till 5.50-5.40-5.30-5.20-5.10 och avsluta i 5.00 min/km.

 -Zandra Buud fyllde 40 år nyss. Hon följer mina levnadsregler till 100% men har lagt till en punkt. Det gjorde hennes kompisar en frågesport om. Samt en fin liten tavla av. Grattis Zandra och jag håller med om bullarna.

Veckans Hasse:

Ni har väl följt med på friidrotts-EM i Berlin. Förutom löpningarna så var ju diskusfinalen en riktig höjdare med grym dramatik! En av diskusfinalens verkligt stora var hemmafavoriten Robert Harting med en fantastisk meritlista bl.a. 1 OS-guld, 2 VM-guld och 2 EM-guld. Det ni kanske inte vet är att denne världsartist faktiskt tävlade i Umeå 2016 på . Detta på en tävling som väl i världsfriidrotten klassas som en division 2-gala. Redan dryga halvåret innan tävlingen spikade vi att diskus var en gren som vi skulle satsa på. Harting var där ett drömnamn men med vetskapen om att en OS-guldvinnare kostar en arrangör 6-siffriga belopp så var det bara att inse att den budgeten inte fanns. Dock har stans kastargäng mycket goda kontakter med en viss Daniel Ståhl som trivs fint på vår friidrottsarena (bl.a. ett SM-guld från SM 2014 i Umeå). Ståhlmannen lovade veckorna innan tävling att komma upp och kasta och passade i samma veva på att slå en signal till en viss Harting i Berlin. ”För tusan Robert, kom upp till Umeå och kasta. Bra vindar på arenan och ett trevligt ställe”. Dröm om vår förvåning när vi veckan innan tävling fick klartecken. Harting kommer! Det mest fantastiska i historien är att det enda denne världsstjärna krävde var att vi betalade hans flygbiljett och hotellrum (bodde som alla andra i ett delat rum på de aktivas hotell). I själva tävlingen så tog Harting hem segern före Daniel Ståhl  på dryga 66 meter. Prispengarna då? ”Skänk dom till barncancerforskning” var Hartings svar.  Att Robert Harting var en stor idrottsman visste vi innan tävlingen. Men hans storhet växte i allas våra ögon till någonting helt annat än att vara en kille som bara kastar grejor långt. All kärlek och respekt till denne superidrottare som i år avslutar sin karriär.Åh, hörni… kolla in hans Instakonto.. han står inte i köket lutad över skärbrädan och putar med arslet Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 285:e RW Blogginlägg


”Kan du inte byta ut ditt liv så byt kanal/ lyckan bytes ut lika lätt som ideal

alla vill till himlen å åka limousine förstås/ alla vill till himlen ,till himlen(Thåström)

 

-Jag spräckte min långa rad av träning utan avbrott. Dels på grund av jag var sliten och dels på grund av Storsjöyran. Jag har dock tränat bra efter detta med rätt många cykelpass på 30 km hårt. Jag har en MB med vanliga trampor, så det blir bra motstånd. I veckan blir det myren igen plus slalombacken.

-Vi målade om vårt hus på 2 dagar vilket knäckte mitt knä. Stå på en stege och balansera som en idiot är inte formhöjande. Men nu har vi ett hus som är målat i U-706 White Frost. Grannarna dreglar av avundsjuka.

-Storsjöyran avverkades för 18 året i rad. Vi såg Kratfwerk (WOW), Zara Larsson, Thåström, Ziggy Marley, Docenterna, Vaccines, Wolfmother, Jill Johnsson, Joel Alme, Magnus Karlsson, Hov1, Blues Pills och Luke Elliott. Jag älskar livemusic och mina kompisar på Springtime vet om detta, så jag fick presentkort på tickster när jag fyllde 60 av dem. 

-Malin tränar bra som tusan trots värmen. Bland annat 2 x 5 km (17.45 min) , 15 x 300 m (56-57 sek) 120 km + 140 km de sista 2 veckorna. Nu tävlar hon tis (Skärgårdsloppet), lördag 10 km Stöcksjö och mån( 5000 m bana). Sen blir det träning innan Sthlm Halvmaraton mm.

 

-Schyffert ironiska sommarprat från 1993 måste höras minst en gång per år. Finns på SRplay mm. Avslutningsdikten till ”flickvännen” är legendarisk. ” Din kärlek går inte att försnilla. Men utan den är mitt liv vindstilla”

 

-När jag har tidsnöd och ändå vill få till ett hyfsat pass löpning gör jag så här: (exemplet är på löpband. Går även att köra ute.

-Ställ bandet på 10% lutning

-Löp 20 sek-vila 10 sek-löp 20 sek-vila 10 sek osv(typ Tabata)

-Var 4:e min (8 lopp) ökar du farten med 1 km

-Upprepa detta i 20 min (40 st 20 sek backar)

-Jag brukar starta på 8 km och öka till 9-10-11-12 km

-Med 5 min uppvärmning och 3 min nedjogg tar passet 28 min

 

-Peppe (drumforrest ni vet) skall testa New York maraton. Han har fått en variant av Canovaupplägg att ha som riktvärde. Han kan redan mycket om löpning och har en pappa som är gammal friidrottstränare. Men han tycker det är kul med att nån annan styr honom lite. Han har blivit ännu magrare i sommar. Och det där håret och skägget. Tänk Anton Krupica eller…

 

-Skivsamlingen växer

 

Veckans Hasse:

Instagram är ju faktiskt rätt kul ibland. Inför t.ex. friidrotts-EM t.ex. så får man en bra inblick i hur våra duktiga svenska löpare förbereder sig inför mästerskapet. Lite bilder från sista uppladdningslägret, kanske nå’n videosnutt från något toppningspass. Även våra norska grannar med bröderna Ingebrigtsen i spetsen är väldigt roliga att följa. De bjuder verkligen på sig själva och sin träning (har ni inte sett dokumentären Team Ingebrigtsen på NRK play eller Youtube så se det här raderna som en skriftlig order på att göra det).

Det man annars vill spy på när det gäller Instagram är de löparinfluencers som i minimala löparkläder hänger över skärbrädan i köket och putar med arslet in i mobilkameran. Alternativt fotar sig i stretchpositioner där det enda som syns är bröstklyftornas Grand Canyon. Allt i hopp om att få många likes och kanske en kartong proteindryckspulver av nå’t företag. Valet är givetvis fritt men i mina ögon sänder dessa jäkligt konstiga signaler och man blir förvånad över att mänskligheten inte har nått längre… 

Nä, ta efter de verkliga löparstjärnorna, lägg ut svettiga (och vettiga) träningsbilder, ha glimten i ögat och följ de som bjuder på sig själva i vardagens vedermödor och glädjeämnen.


Antal kommentarer: 1

Sandra Eriksson

Skriver under på varje punkt angående instagram!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*