Blogg

Mitt 308:e RW Blogginlägg


”Jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks/ För dig skall jag göra det tusen gånger om”  (Daniel Adams Ray)

-Veckans träning: ett pass (1) 40 min cykel + core

-Veckans läkning av ryggen: Mycket god på gränsen till utmärkt

-Veckans kosthållning: Bra mat , fruktstund 3 ggr samt 3 Pollypåsar

-Veckans sysselsättning: Förbereda fyra nya avsnitt av CoachLG podden, se fyra avsnitt True Detective, 16 avsnitt Modern Family, 2 tim/dag vinylstund, förbereda kommande skolaktiviteter, dammsugning och dammtorkning vid ett tillfälle, skrivit två träningsprogram samt tyckt synd om mig själv vid ca 30 min/dag

-Veckans skönaste: När Malin plockade bort metallklamrarna ur ryggen

-Veckans present: Den limiterade vinylen av Daniel Adams Rays nya IRL (I’d rather live)

-Malin går som tåget i sitt ”Team Ingebrigtsens” influerade träningsprogram. Mycket tröskelvarianter i både 2.5 mmol och 4 mmol belastning. Plus styrka som gjort hennes löpsteg ännu bättre.

-Garmin Fenix 5S plus är nog marknadens bästa klocka. Den gör allt utom att springa tusingar åt dig. Googla…

-Umeå har haft mellan minus 12 och minus 24 grader i 14 dar nu. Mina elever skall bada isvak vecka 14. Fortsätter detta kommer Nydalasjön vara bottenfryst eller ha åtminstone 120 cm is. Fru Lena har dock cyklat till och från jobbet 2 x 5 km varje dag. Heder

-Nästa blogginlägg skall ni få lite inside-information från kommande podinspelningar med artisten Petter, fd elitlöparen Lars Södergård, dietisten Emma Lindblom och fysiologen-testledaren Olof Södergård.

-Markus Larsson dundersågar Melodifestivalen vid fotknölarna redan efter första genrepet. Vad sägs om följande: ”Förra säsongen var en pärs. Vissa saker kan fortfarande få sansade människor att vakna mitt i natten och skrika av förtvivlan. Under sex veckor i fjol var Melodifestivalen inte ett tv-program. Det var ett ogenomtänkt och obegripligt klotterplank med konfettikanoner. Alla fjantiga idéer och sköna dumheter fick plats samtidigt. Allt var tillåtet, utom ett manus.Det borde inte vara några problem för SVT att överträffa förra årets kollaps. Att lägga en synål på marken och kliva över den är antagligen en svårare utmaning. De fyra programledarna behöver egentligen bara ställa sig framför kameran och säga ”knurp”. Det vore ungefär dubbelt så bra och roligt jämfört med totalsumman av fjolårets samtliga sex veckor.Vad kan egentligen gå fel?”

 Fruktstund är underskattat.

-Veckans vinyler Countryrock och pop från Italien!

Veckans Hasse: Fy tusan vilken kall januari. Det gäller att klä sig rejält på löprundan för att slippa frysa. Antar att ni alla springer i superunderställ av funktionsmaterial. Tro det eller ej men jag har fortfarande en grå långärmad Crafttröja från 1995 som jag fortfarande använder. Den håller passformen och är helt luktfri (nåja..). Anta att tröjan kostade 300 spänn och att jag har haft den i 24 år… Det blir sådär 12 kronor per år. Har jag sedan haft den i snitt 30 dagar per år så landar vi på 40 öre per pass! Här snackar vi investering! Superunderställ är framtidens pensionsfonder och kommer att ersätta allt vad värdepapper heter. Kom ihåg var ni läste det först!


Nytt fullmatat nummer!

i butik 30 september – 22 oktober

 • Stor skoguide. 19 nya modeller
 • Bästa alternativträningen. 10 smarta pass som du måste testa!
 • Ny studie: Den mest effektiva intervallträningen
 • Så tränar du på att hålla rätt fart
 • Så blev Fanny fri från ätstörningen
 • Träna fötterna i tre enkla steg
 • Bo, 75 år, springer 20 mil – i veckan
Bli prenumerant
Blogg

Mitt 307:e RW Blogginlägg


Take my hand, take my whole life too/For I can’t help falling in love with you” (Elvis)

 -Veckans träning: noll pass (0)

-Veckans läkning av ryggen: God, på gränsen till mycket god

-Veckans kosthållning: Bra mat och dryck. Dock 4 påsar Polly

-Veckans sysselsättning: Skriva halvmaraton artikel till Runners World nr 3, Skriva svar på ”Fråga Coachen”, Skriva två träningsprogram, sammanställa omdömen till mina elever, se säsong 1-2 The Office UK, se säsong 7-9 The Office US, se A star is born, spela vinylskivor, reflektera över framtiden.

-Elva häftklamrar i ryggen

-Imorgon (söndag) släpps avsnitt 3 i CoachLG podden. Gäst är fotbollstränaren Andre Jeglertz. Längd på avsnittet: 27 min 32 sek. Några citat ur podden –”Fotboll är en löpsport” och ”Träning skall inte vara ballonger, serpentiner och kladdkaka”.Vi hade ett bra snack och Andre förklarade varför löpningen var viktig för honom som coach också.

-Jag har hamnat i konflikt med mig själv angående min hygien. Man får ju aldrig ”tomduscha”, alltså duscha utan att ha gjort nåt fysiskt innan. Där minimikravet är 15 min jogging eller 25 situps+25 pushups. De tre första dygnen efter min operation duschade jag inte. Bara tvättade ansiktet, underlivet och borstade tänderna. Sen fick jag några övningar av sjukhusets sjukgymnast (spänna magen, lyfta höften,lätta squats, samt sträcka benet bakåt) Då omvandlade jag det till ett halvt pass. Så du kunde jag duscha varannan dag. Nu är mitt hår rent, min haka rakad och jag luktar som ett spädbarn igen.—

Veckans kärlek till Antonia, Camilla. Patrik och Pär. Pollyförrådet är fullt igen.

-Jag längtar tills jag får gå ut med min Country Levisjacka med pälsfoder igen. Och vinka åt grannarna.

-Jag längtar tills jag får svettas igen. Och bli sådär blank på hela kroppen så man kollar länge i   spegeln efteråt.

-Jag längtar tills jag får bli trött av ansträngning. Typ crosstrainer, armcykel, cykel och matrixmaskinen. 20 x 1 min med 30 sek vila

-Jag längtar tills jag kan springa igen. Lång backe 10x 90 sek, 5 x 4 min, 25 st 45-15

-Jag längtar till skolan och mina kolleger och elever. Och Guns luncher.

-I vår (9-11 mars) så är det Liverpool-Burnley 3 dagar med min son. Underbart roligt att visa Mattias allt som Liverpool har att erbjuda.

-I vår (11-13 maj) så blir det Liverpool-Wolverhampton 3 dagar med min kompis Håkan. Vår 7:e Liverpoolresa. Och kanske får fira guldet i Premier League

-I vår(6-13 april) så kör jag (förhoppningsvis) en vecka i Portugal med Springtime (Musse, systrarna Kallur, Carolina, Mommo, Micke, Hasse mfl. Kolla nedan.

-Vi fick ingen idrottsminister denna gång heller. Amanda Lind är kombinerad kulturminister (och lite idrott) Hon gillar att lajva, se vinterstudion och vill införa konstnärs och kulturbidraget igen?

-Alex Schulman sågade Fredrik Lindström i veckan och menade att han kommer undan med felaktigheter eftersom han är en ”auktoritet”. Lindström påstod att svenskar fokuserar på kvadratmeter yta när man köper bostad. Vilket inte görs i andra länder. Där inte bostadens storlek nämns i annonser enligt Lindström. Detta googlade Schuman och det visade sig att visst stod kvadratmeteryta mm i annonserna på bostäder utomlands. –  Det är nånting med det där, med en auktoritet som inte är en auktoritet som gör att jag blir superirriterad. Fredrik Lindström sitter i soffan och leker vetenskapsman. Det är babbel! Avslutar Schulman

-Therese Johaug! Respekt!  Åtta av åtta.

-Ebba Andersson! Respekt! På pallen 5 ggr

-Moa Lundgren och Frida Karlsson! Respekt! 3 guld på JVM-U23VM

-Knepig presskonferens inför helgens världscup i Ulricehamn. De svenska damerna är glada och avslappnade. De ser framemot helgen och VM med stora medaljhopp. Så långt är det underbart. Så blir det herrarnas tur och då handlar det om att dom hoppas det går hyfsat och jag gör mitt bästa. Och lägger krut på att spy galla på Anders Blomqvist. Jaja……

Veckans Hasse:

Så himla kul när satsningar lönar sig! Doroteakillen Patrik Wikström som tävlar för IFK Umeå är ett bra exempel. Helyllekille och svärmorsdröm som verkar kunna springa hur mycket som helst. Som bäst har det blivit 2.31 på maran och givetvis har då 2.30-gränsen hägrat…Efter jul satte han sig på ett plan ner till Kenya för 3 veckors hård träning på hög höjd. Första veckan innebar 24,5 mils löpning och hela 4150 höjdmeter. Andra veckan 14 mil och lite mer fart i passen. Grymt bra sparring på passen med drösvis av snabba löpare i träningsgruppen.  Sista veckan, nedtrappning och prepp inför hemresan som skulle gå via Dubai och Dubai marathon som en formtest. Som uppladdning för maran så avslutades Kenyvistelsen med en rejäl festmåltid: get (kanske inte den vanliga laddarmaten för en löpare).Loppet gick sedan av stapeln i fredags med start kl. 07:00 på morgonen. Flack bana, bra temperatur och Patrik var full av självförtroende. I jämn fart checkades kilometrarna av och låga 1.13 på första halvan följdes av höga 1.13 på andra halvan och katjing: 2.27.55 i mål – nytt PB! Om jag tittar i kristallkulan så tror jag att Patrik kan springa snabbare än så. Främst har han stora utvecklingsmöjligheter på de lite kortare distanserna som även kommer att hjälpa honom att ta nästa steg på maran. Förresten, är ni intresserade av Kenyansk träning? Läs ”Train hard win easy” av Sverigebekantingen och förre Spårvägenlöparen Toby Tanser. Fascinerande läsning och jäkligt inspirerande!


Blogg

Mitt 305:e RW Blogginlägg


-Jag skall dansa fastän hjärtat brister(Säkert/Annica Norlin)

-Nu har jag opererat min rygg. Det blev snabba ryck. Förra fredagen upptäckte dom 2 cystor på ryggraden via MR. I onsdags opererade jag mig. Grymt bra sjukvård. Läkaren (Patrik G) är pappa till en av mina elever. Cystorna (godartade) satt på insidan ryggraden. Dom skar upp i ländryggen, lossade ryggmusklerna från ryggraden för att komma åt. Skar bort ena cystan. Den andra satt fast på kotutskottet, så dom fick såga bort en del av den för att få loss cysta två. Sydde fast musklerna igen och dagen efter kunde jag stå upp! Nu är jag i bostaden och kan gå korta sträckor samt stå, sitta och ligga. All smärta sen tidigare är borta. Nu börjar rehaben mot ett kanonbra liv igen. Tack svensk sjukvård. Tack för alla fina hälsningar från elever, kolleger och vänner. Fick till och med en videohälsning från Springtimes årsfest igår.

-Träningsmässigt denna vecka är noll (0)

-Netflix tack för att du finns

-Mitt musikrum tack för att du finns

-Mitt bokförråd tack för att du finns

-Antikrundan, Farmen och Kändisar bakar tack för att ni finns. Skoja bara! Skojar fattar ni väl!

-Även avsnitt 2 av CoachLG:s podcast blev en succé. Nu med Szacke som gäst. Bland kommentarerna finns plusfaktorer som: Bra längd på avsnitten (35-36 min), avslappnad ton, bra tips och ett språk som alla fattar. Tackar så mycket. Nästa söndag kommer avsnittet med fotbollstränaren Andre Jeglertz. Löpning och bollsport mm. Kul att vi breddar oss. Därefter följer i tur och ordning: Avsnitt 4 Olof Södergård- löpningens fysiologi, tester mm Avsnitt 5 Lars Södergård – Olika tränar filosofier, vad är bästa sättet att träna på ? Avsnitt 6 Emma Lindblom – Löpning och kost Avsnitt 7 – artisten Petter – Träning, musik mm

-Lugnt på vinylfronten men intressanta skivsläpp: The Delines (vacker singer-songwriting/americana) Maggie Rogers (folkpop) kolla på youtube när Pharell Williams hör henne när han besökte en musikklass i New York och Sharon van Etten (folkpop). Kolla upp! I övrigt har jag lyssnat på Elvis Costello, The Cramps, Arctic Monkeys och givetvis Håkan Hellströms nya.

-Jag hann skriva klart artikeln till nästa Runners World. Det blev ”komma igång-program” för 10 km , halvmaraton och maraton. Många tycker det är skönt att få tips och struktur med sin löpträning efter julhelger och mörka vinterveckor.

-Malin är inne på vecka 3 av ”Team Ingebrigtsens filosofi”. Det funkar väldigt bra och går hyfsat att få in i hennes vardag som Distrikstsköterska 07.30-17.00. i grova drag följande:

Mån distans 10 km

Tis 06.00  2 x 3 km 3.50 min/km vila 2 min

17.00. 8 x 1000 m 3.40 min/km vila 45 sek

Ons distans 14 km

Torsdag  17.00. 20 x 400 m med 45-60 sek vila

Fre Vila

Lördag  08.00  6 x 5 min (3.45 min/km) vila 1 min

16.00 16 x 200 m backe (fokus teknik)

Söndag långpass med 2 x 5 km (3.50 min/km) vila 2 min inlagt Totalt 20-24 km.

-Det blev ryggbiff igår igen. Efter ett uppehåll (Lena var less) Det känns verkligen som lördag med ryggbiff och hasselbackspotatis. Det borde alla fatta och testa.

-När inspirationen laddats upp kommer det klokare och fylligare inlägg.

-Anci Näslund fick pris som årets ledare inom Springtime. Mycket välförtjänt av en kvinna som behärskar många moment inom träning. Hon är dessutom godheten själv. Om hon vore godis skulle hon vara både röda Polly och wienernougaten i dom gula Paradisaskarna.

Veckans Hasse:

Har ni sett ett målfoto någon gång? Misstänker t.ex. att ni kan ha sett det på TV efter något av Usain Bolts otaliga världsrekord. Man visar då mätpunkten på löparens torso och hur det läses av till sekunder och hundradelar. Snyggt och prydligt! Välkommen till en annan verklighet! Västerbottens-DM i friidrott! Här blir målfotona ”nalta eljest” som vi säger här uppe… Eller ”helt skruvade” som övriga Sverige uttrycker det. Nu senast på DM så hade vi en kille som kroknade rätt rejält på 3000 m. Sista varvet gick i joggfart och 20 meter före mål så är det mer promenad än löpning. Sista metern lägger han sig ner och mer eller mindre kryper över mållinjen för att bli liggandes kippandes efter andan som en nyfiskad abborre. Hur blir ett så’nt målfoto? Inte bra kan jag säga… kolla in bilden nedan och föreslå en lämplig mätpunkt för när bröstet skär mållinjen. Rätt svar vinner ett par använda Sub-4 splitshorts…Förresten, vet ni hur det gick för Nicke Berglund i loppet? 10 minuter innan start ropade livsnjutaren Micke Grahn från läktaren att ”Nicke har sms:at att han är på väg in för att springa, han har precis stuckit från jobbet”.Efter 7 minuter så joggar en lätt stressad Nicke in i hallen, fixar en (vääldigt sen) efteranmälan, rusar i väg i sista stund för ett toalettbesök… Bara för att sittandes i fartställning på muggen höra ett avlägset ”Pang” när startskottet går…

 

 


Blogg

Mitt 304:e RW Blogginlägg


”Don´t be ashame when the going gest tough/ It´s not easy/Don´t give up (Sade)

-Tung vecka… Gjorde MR på min onda rygg i tisdags. Dom hittade två cystor på ryggraden. Jag skall operera bort dem på torsdag. För att komma åt måste delar av kotutskotten sågas bort, muskeln lossas, ett ledband skäras bort för att komma åt cystorna. Orkar inte tänka mer på detta. Har förmodligen haft dom en längre period. Men smärtan försvinner och jag bygger upp min kropp igen. Rehabperiod ?

-Träningsmässigt av ovanstående skäl enbart 45 min armcykel + lite coreträning vid 4-5 tillfällen.

-Jag har kunnat genomföra mina lektioner, dock med mest instruktioner och mindre visning. Mina elever på MInervagymnasium är guldungdomar som fixade alla fotbollspass och danspassen lysande. Tack för den energi och glädje ni ger mig. Mina klockrena kolleger ger mig fullt stöd och jag är tillbaka innan ni hunnit svälja wienerbrödet.

-Coach LG podden släppte sitt andra avsnitt imorse. Gäst är Anders Szalkai och vi snackar löpband, klädkod mm. 36 min långt med bra flyt. Jag är jättenöjd. Dock blev det lite under bältet i samband med klädkodspunkten. (Dom som har för små splitshorts på gymmet. ”Man ser rätt in i mumindalen” sa jag) Avsnitt 3 har fotbollstränaren Andre Jeglertz som gäst. Sen följer Olof Södergård (fysiolog-testledare mm), Lars Södergård (Fd elitlöpare-filosof), Emma Lindblom (dietist RF) och artisten,löparen mm Petter!

 

-Mitt musikrum är min oas i tunga stunder. Ett smakprov av veckans skyltning och nya vinyler med The Cramps och Arctic Monkeys.

-Peppes son Ziggy har skapat lite olika Tshirts. Jag köpte denna ”Angelic-Demon” eftersom jag har både det änglalika utseendet och demonstämpeln på mig.

-Camilla Läckberg blev upptaxerad med 10.000:- stod det i stora rubriker i kvällstidningarna! Oj! Hon tjänade 43 miljoner ifjol och hade en vinst på 18 miljoner (18.000.000:-)

-Jag har tittat på massor av gamla klipp från ”Så mycket bättre” eftersom årets säsong var så usel. Herregud vad många guldkorn det finns. Petters version av Stockholm i mitt hjärta är stark. Bäst är Agnes version av ”Hanna från Arlöv”, Lalehs ”Ängeln i rummet” samt Miss Li och ”Här kommer natten”. Sämst är allas med Sylvia Vrethammar, Christer Sjögren och Kajsa Grytt.

-Henrik Schyfferts show ”Var inte rädd” är nästan lika genialisk som hans ”The 90s ett försvarstal”. Finns på SvtPlay. Otroligt snyggt hur han knyter ihop hatmailet från ”Odenkorsriddare”. Och hur han bollar fittskämt,allvar, politik med publik i olika åldrar. Genialiskt. Han vore en drömgäst i CoachLG podden. Schyffert tränar mycket (mest crossfit på Crossfit Solid i Sthlm) Men enligt säker källa kliver han inte ur sängen för under 50000:-. Jag har dock ett sparat sms från honom. Det är från min tid som sportchef på Springtime där jag erbjöd honom en träningsvecka i Portugal mot att han höll en stand-up show för alla mina ledare på vår årsfest. Men då turnerade han med showen ”ljust och fräscht”. Sms:et är kvar i min mobil som en isbrytare när jag måste imponera på tjejerna eller tröga polare.

-Min fru Lena är 5 plus. Hon är mitt hjärta och min själ i samma person.

-Träningstips kommer i ett annat inlägg.

-Jag skrev artikel till nästa nummer av Runners World. Då bifogar jag träningsprogram för att komma igång efter juluppehållet. Det blir program för 10 km, halvmaraton och maraton.

Veckans Hasse

Bra start på det nya året! På löparfronten så är det ett ruggigt bra drag just nu uppe i norr. Det blåser så positiva vindar att jag misstänker att det var det draget som gjorde att jag blev liggande i en förkylning över nyår. På tjejsidan i IFK Umeå har vi en toppbredd som aldrig förr. När vi i helgen körde inomhus-DM så fick vi t.ex se ett rejält genombrott av Charlotte Andersson på 3000 m. Efter kilometrar på 3.20, 3.22 small det sedan bara till på sista kilometern där det blev en tuff duell mot IF Götas Olivia Weslien. Tjejerna pushade varandra stenhårt och Charlotte drog det längsta strået med en sista kilometer på 3.11!! Verkligen kul! Jag tror faktiskt att det finns mycket mer att hämta där! IFK:s tjejer var grymma 2018 men 2019 tror jag blir året då Charlotte, Angelica, Evelina och Malin (för att nämna några) alla kommer att ta nästa steg. Alla är dessutom ödmjuka och trevliga personer – bra människor helt enkelt som inspirerar varandra.

På killsidan så har vi fått hit en grym doktorand på Umeå Universitet. Detta i form av tyske Karsten Meier. Vad sägs om 2.16 på maraton och silver på tyska mästerskapen 2018 samt 13.51 på 5000 m. En klasslöpare som dels kan hjälpa till att ge IFK:s Robin Rohlen bra pace på träningarna men som också bidrar till att höja ribban för vad som kan anses som bra. Karsten kommer garanterat att göra att fler vågar sikta mot stjärnorna.

Så 2019, nu kör vi!

 


Blogg

Mitt 303:e RW Blogginlägg


-Jag ville skriva en liten visa / Där ögonblick blir till verklighet (Håkan H & Mats Paulson)

-Jullovet är över för denna gång. Fantastiska dagar på många sätt. I inbördes ordning:

1.Julaftonen med Chloe och resten av familjen i Täby. Jag var tomte. Jag var 5 plus

2.Veckan på Kanarieöarna med Lena. Sol, vila, podlyssnande, musik, film , ”träning”, mat

3.Mina lediga dagar innan jul där jag såg 5-6 avsnitt per dag av The Office Us.

4.Liverpools-Arsenal 5-1

-På minussidan är mitt ”ryggproblem” (diskbråck? Diskutbuktning?) .Träningsmässigt har det varit armcykel, promenader och lugn jogg i backe. Men jag tar mig knappt ur sängen på morgonen. Det strålar i båda skinkorna och skör som en kniv. Ingen reflex i vänster ben.

-Glädjande var att första avsnittet av min pod ”Coach LG” gick upp på första plats under några dagar under kategorin sport-fritid-träning. 35.50 min bra samtal och tips med coachen Sanna Hed. Proffsigt som fan av Alex Sjöblom. Varannan söndag kommer nytt avsnitt. Szalkai och träning på löpband 13 jan. Andre Jeglertz och träning för fotboll mm 27 jan. Sen följer Lars Södergård (löparfilosofier), Emma Lindblom (löpning-kost) samt Olof Södergård (fysiologi, tester och vad som begränsar en löpare) Missa inte.

-Min pälsfodrade Levisjacka i countrymodell gör succé vart jag än går. Jag måste ta ett uppehåll med den nu. När man skall handla, tanka bilen eller åka ner på Burmans Musik så hänger folk (mest kvinnor) som klasar efter mig och vill känna och titta.

-Peppe har börjat med bodybuildning. Håret är kvar. Trumpinnarna likaså. Undrar hur det går?

-Filmen ”Roma” har varit den stora snackisen i höst. En svartvit skildring av den mexicanske regissören Alfonso Cuarons uppväxt i en medelklassfamilj på 70 talet i Mexico City. Filmen får fyror och femmor överallt. Jag fattar ingenting! I april fyller jag 61 år och har skaffat mig livserfarenhet genom 20 år som officer, 21 år som lärare och 2 år som sportchef. Jag har gymnasieexamen och 160 högskolepoäng. Jag funkar i sociala sammanhang. Men fattar ingenting. Nada.. zero…. Filmen var så tråkig att båda mina fötter somnade. Vad är det för fel på mig?

-Tacka vet jag Modern Family, The Office, Bron, Breaking Bad, Suits, Mad Men, Gökboet, Oväntad vänskap, The Green Mile, A star is born, Fucking Åmål, Rocky, Gudfadern, The Big Lebowski, Pulp Fiction,pretty Woman, Notting Hill, Schindlers List mm

-Varje dag på Kanarieöarna såg ut så här:

07.45 vaknade

08.00 frukost (omelett, bacon, mackor, kaffe juice)

09.00 Se ett avsnitt The Office

10.00 Sola och lyssna på musik (The Hives, The Band, Årsbästa listor, Kacey Musgraves)

12.00 promenad

13.00 Lunch på balkongen (ägg, skinka,tomat, lök)

14.00 Sola och lyssna på musik

16.00 ”träning” jogg i backe

17.00 duscha, föna håret, läsa tidningar på nätet

19.00 middag

21.00 Se ett avsnitt ur serien Bodyguard

22.00 sova

Repeat 7 dagar..

-Om ryggen läker ihop snabbt ser våren intressant ut. Roliga saker med mina elever på Minervagymnasium (Hemavan, skidor, snöbivack, glädje) Dans, racket, skridskor, volleyball mm. Teknik och spel med mina fotbollselever. Liverpool x 2 med Mattias och Håkan, Portugal med Springtime och systrarna Kallur samt förhoppningsvis nån skön utmaning med min träning.

-Jag funderar starkt på vad jag skall sätta upp för mål? Skall jag försöka få snurr på löpningen igen? Skall jag cykla som fan till våren? Nåt styrkemål? Jag är expert att hjälpa andra med målsättningar mm. Men själv vete fan..

Veckans Hasse:

Bedrövlig vecka där jag drabbades av svårartad ”man cold” dagen innan Nyårsaftonen. Dock fick jag tid att fundera på det bästa och sämsta med 2018.

Håll till godo med topp 3.

 1. Svensk löpning, 2018 har verkligen varit ett kanonår för svensk löpning. Andreas Kramer, Hanna Hermansson, Lotta Fougberg, Johan Rogestedt, Kalle Berglund, David Nilsson, Meraf Bahta, Johan Larsson, Nappe Solomon, Mikael Ekwall, Lovisa Lindh, Hanna Lindholm för att nämna några av alla grymma löpare som stormar fram.
 2. Människor som gör världen bättre. Borde kanske ligga på första plats men jag vill inte att Rikard Hedelin ska bli allt för kaxig. Läs här om IFK Umeås gamle långdistansräv (31.02,16 på 10000 m) som verkligen gör bra saker på riktigt:

https://www.dn.se/ekonomi/overlakare-mitt-guldkorn-i-jobbet-ar-nar-jag-raddar-liv/

Killen är dessutom så otäckt trevlig och sympatisk att man nästan blir förbannad på honom.

 1. Eliud Kipchoges världsrekord på marathon 2.01.39 är ju bara en helt sjuk prestation. Vilken löpare! Hallå Världen! Vi närmar oss magiska Sub 2 på distansernas distans!

Givetvis hittar vi också en ”botten-3” lista…

 1. Alla sorgliga Instagrammare som står i köket iförda träningsmundering och putar med arslet in i kameran enbart i syfte att lägga upp sjukligt kropps- och sexifierade bilder.
 2. Grejen kring Meraf… bedrövligt att en sådan fantastisk löpartjej som Meraf Bahta skulle behöva nämnas i så tråkiga rubriker efter missarna i vistelserapporteringen.Meraf platsar givetvis som ett av namnen på topplistan bland alla svenska insatser.. Det gör dock inte de runt omkring henne som borde funnits där för att hjälpa henne med allt runt själva löpningen.
 3. Vår världs alla auktoritära ledare: Putin, Trump, Kim Jong Un mfl. Inte fan har ni bidragit till så mycket gott under 2018… och vad gör ni på milen egentligen? Skärp er, världen skulle helt klart vara en bättre plats om ni istället drog på er joggingskorna och lät endorfinerna släppa loss!

 


Blogg

Mitt 302:a RW Blogginlägg


-”Du tar nästan död på mig baby/Men vart skulle jag annars dö, om inte i dina armar” (Håkan H)

-Julveckan har varit trevlig med julfirande i Stockholm med Mattias, Linn, Chloe, Acche, Malin, Linns föräldrar och hunden Notti. Mat och umgänge. Hann även till min bror Anders och träffade pappa och lilla Hedvig. En sväng förbi Mickes skivor i Hornstull givetvis. För jag fick inte en enda julklapp. Jo förresten, en teckning av lilla Chloe. Och en massagekudde och en vibrator-foamroller av LG60

-Träningsmässigt ett bakslag med 3 vilodagar. Jag sträckte mig i ryggen när jag körde marklyft för 3 veckor sen. (dåligt uppvärmd och för tung belastning). Jag har haft en strålande smärta ut i båda benen så fort jag rört mig. Micke Johansson fixade till så det blev lite bättre. Tomas Nordin gjorde samma behandling plus nålar. En aning bättre. Det är två diskar L3-L4 som stör. Har ingen reflex i vänster ben. Löpning är inte aktuellt. Armcykel och crosstrainer och promenader funkar. Irriterande som fan. Nu när jag var på gång ordentligt.

-Här kommer min 20 bästa lista över 2018 års bästa plattor.

-Jag spelade in tre avsnitt av ”CoachLG:s träningspodd” förra tisdagen på Runners World/Springtimes kontor. Det gick mycket bra och jag ser fram emot första avsnittet i januari. Avsnitt 1 med Sanna Hed som gäst handlar om träning för nybörjare, hur blir man löpare, favoritpass mm. Avsnitt 2 med Anders Szalkai som gäst handlar om träning på löpband mm och Avsnitt 3 med fotbollstränaren Andre Jeglertz som gäst behandlar löpträning för fotbollspelare samt hur han som tränare använder löpningen som avspånning. Proffsig klippning och teknik av Alex Sjöblom. Kommer finnas där poddar finns.

  

-Jag har möblerat om och sorterat i min musikrum samt flyttat ett tusental skivor till allrummet utanför. Smakfullt och prisbelönt i inredningskretsar. Tycker jag i alla fall.

-Malins löptester på UPC (Umeå Performance Center) gick väldigt bra. Dom gör testerna på löpband med 2% lutning. Optimal fettförbränningspuls för henne låg på 165 i puls. 2 mmol tröskeln i 178 i puls och 4 mmol i 184 i puls. Nu skall hon köra längre trösklar i 2.5 mmol (180 puls) och kortare trösklar 4 mmol (184 puls) sen utvärderar vi om 4 veckor. Hon testar en variant av Team Ingebrigtsens filosofi nu.

-Vi hade en fin julavslutning på Minervagymnasium. Dodgeballturnering, innebandy, styrkeutmaning, gladiatorkamp , fika, julbord och massa glädje och kärlek. Nu mår både lärare och elever bra av lite ledighet. Imorgon åker jag och Lena till Gran Canaria förresten. Sol, värme och motion (det ryggen klarar av) Fördelen är att musklerna syns tydligare på en brun kropp. Det blir en skuggbildning som är positiv när man poserar och flexar. Skoja bara…

-Alex&Sigge hade en bra spaning i podden idag. Det gällde Kalle Ankas jul (3.6 miljoner tittare) När Musse och Långben skall campa så är det en sekvens där Långben håller en majskolv i en gaffel. Sekunden senare äter han popcorn? I originalet så råkade Långben stoppa gaffeln i eluttaget och majskolven blev popcorn. Det klippte dom bort i Sverige så inte barnen skulle testa detta. Dessutom hittade dom en felöversättning i Djungelboken. Bagheera säger ”din sluga, dumma björn” till Baloo. Det skall vara ”din lata dumma björn”.Svt översatte ”shiftless” till dumma istället för lata. Detta kan vara en bra isbrytare vid matbordet till nyår va?

-Testa detta pass i nyår:

4 serier med (1500 m) uppdelat på 400 m hårt, jogga 100 m, 400 m hårt, jogga 100 m, 400 hårt och 100 jogg. Vila 2 min mellan varje. Formhöjande, karaktärsdanande och du lär dig vila medans du springer.

Veckans Hasse:

Tävlingssäsongen för 2018 är nu avklarad och det sista race vi anordnade var Santa Run. Inramningen var perfekt, snö på marken, start och mål vid torgets julgran , scen, storbildsskärm, renhägn, glögg, lussebullar – juligare blir det inte.Jag tänkte att jag skulle skoja till det hela lite och som tävlingsledare passa på att springa loppet i min tjusiga grandräkt (se bild i LG:s blogginlägg nr 301). Det hela gick väl sådär… vet inte riktigt hur jag ska beskriva det hela men har ni någonsin upplevt hur det är att bli fullständigt ägd av en hord 4-åringar?När jag kliver ut på torget i min grankostym dyker det plötsligt upp ett gäng barn som börjar dansa ringdans runt den intet ont anande ”granen”. Vad gör man? Står still och väntar på att det ska gå över. Dålig taktik kan jag säga… barn ger sig inte i första taget. De dansade så läge så att granen snudd på började barra…Det hela filmades dessutom av klubbens arrangemangskoordinator Anton Jonsson. Jag ser inte helt bekväm ut i situationen – men barnen verkar ha fantastiskt kul! Antons familj kommer att åka till Kanarieöarna över sportlovet. Det är han värd! (och det är priset man får betala för att undvika spridning i sociala medier).Vi avslutar med en jullåt from the 80’s. När tomten beger sig till de södra delarna av Queens, New York City, har han naturligtvis med sig guldkedjor och Adidas-skor. Kan det egentligen bli coolare än att fira jul i Hollis tillsammans med DJ Run, Jam Master Jay och Darryl ”D.M.C.” McDaniels?

https://www.youtube.com/watch?v=OR07r0ZMFb8&feature=youtu.be

God Jul och Gott Nytt År till er alla och för att citera en känd bloggprofil: ”kom i håg att det är gratis att vara glad!”