Mitt 74:e RW Blogginlägg


– ” Jag skulle ge dig allting du pekar på. Men bara när du inte hör vågar jag säga så” (Kent-Utan dina andetag)


– En vecka kvar tills vi har träff nummer två med Asics-utmanarna. Dom är inne på 6:e veckans träning nu. Lite mer fokus på mängd några veckor nu. Det är ju ändå ett maraton dom siktar på. Och långpass samt veckovolymen är viktiga komponenter i deras program.

– Umeå IK spelarna har kört mycket bra denna vecka. Vi ligger långt framme rent fysiskt. Nu skall Jonas och Jens bygga laget och fotbollen. Truppen är stark men lite tunn. Nåt nyförvärv till behövs nog för att slåss om platserna 1-4. Tyresö och FC Rosengård (Malmö) har ruskigt starka trupper med världsspelare på många platser.  Umeå IK får satsa på unga, hungriga, vältränade spelare.

– Värvet hade Nina Persson(Cardigans) som gäst. Där dom spelade alla låtarna från hennes kommande soloplatta (släpps den 29 jan) Nina berättade efter varje låt hur den kom till och vad den handlade om. Underbart program. Och en fantastisk platta av det jag hörde.

– Min egen träning denna vecka har varit intervaller med UIK, 2 x 90 min cykel, crosstrainer och styrka. Ja ja…

– Den gamle chefen för längdlandslaget, Hasse Schultz har preparerat mina längdskidor. Så imorgon bitti blir det premiär på SM spåren på Gammlia. Funkar det bra skall jag bygga upp min fysik med mycket längdskidor ett tag. I mina yngre år tävlade jag i skidskytte (4 DM guld) Men nu har det varit sparsamt med skidåkning några år.

– Var kommer ordet syndabock från ?

– Hoppas ni sett filmen ”Känn ingen sorg” om Håkan Hellströms liv. Mycket sevärd och kul att se vad som inspirerat låttexter mm.

– Nu är mina elever i bra form. Vi har i samband med varje fotbollslektion kört mellan 24-36 Arsenal löpningar (15 sek löp- 5 sek vila) + styrka (cirkelträning, crossfit Wod mm) samt mycket smålagsspel. Jag är jättenöjd med dem. Inget lag skall få ta oss på fysiken.

– Magasinet Café skickade sin reporter, Johan Hurtig på en stand up comedy kurs under några dar. I slutet av veckan veckan skall dom uppträda i källaren på en pub på Södermalm. Hans inledningskämt var följande: -”.. Och precis som min sexdebut sker den alltså i en mörk källare tillsammans med 30 främlingar”!   Publiken skrattade.

– Mo Farah gör maratondebut i London Maraton!! Jag skall dit som ledare för Springtime. Det kan bli världsbästa. För Mo Farah alltså.

– Jag var med som reseledare till London Maraton i början på 90 talet. Jag skulle springa Terräng SM helgen efter så jag hade inga planer på att springa maran. Men vi hade en nummerlapp över, så jag startade loppet och körde stenhårt, passerade halvmaran på 1.10.45 och låg ju hyfsat långt fram i fältet. Men för att inte bränna alla krafter inför nästa helgs Terräng SM så låtsades jag stuka foten precis vid halvmaran. Och tog mig tillbaka till målet och tog emot våra gäster.

– Det har varit tyst nu i debatten mellan Wallerstein, Petra Månström och Ultra- Björn Sunesson. Björn kritiserade Petra för att vara ytlig och fåfäng mm. Wallerstein sågade Björn och menade att han var lika fåfäng och ville ha uppmärksamhet. Gå in och kolla på www.jwallerstein.blogspot.se

– Jag har varit med Springtime i Thailand 4 år i rad. Nu har vi haft uppehåll i två svängar men dec 2014 har jag anmält mig igen som ledare och föreläsare.

– Garmin 620:n blir roligare och roligare trots att jag inte kört så många löppass per vecka.

– Och mitt Jawbone armband funkar fint. Dock så är sömnanalysen intressantast. Dagtid visar den bara steg och kalorier.

– I nummer 3 2014 av Runners World skriver jag om träning för milen. Dessutom bifogar jag ett 4 veckors-program för Sub 40, Sub 50 och Sub 60 min på 10 km. Av alla frågor jag får handlar de flesta om träningsprogram för att klara en viss tid.  I dagsläget skriver jag program åt 5 st 10 km löpare och 5 st maratonlöpare.

– Dessutom har jag hjälpt Markus Torgeby med råd och program de senaste 2 åren. Han är ju van att träna två pass om dan, 7 dar i veckan. Och alltid halvfort. Jag styrde om så vi pulserade med 3 tuffa veckor och en lugnare. Jag la in vilodar och större skillnad mellan distansfart och intervallfart. När han var med oss i Portugal i våras så körde han några grymma pass. Bland annat en stege: 3 km (9.20 )- 2 km (5.58)- 1 km (2.49) med 3 min joggvila. Hade han tävlat då hade han nog gjort 31.30-31.45 på 10 km. Lyssna på intervjun i Petras ”Maratonpodden”

– Jag fick inte igen översta lådan i köket (där Lena har lock till alla kastruller) Om man inte lägger dem exakt så går inte lådjä…..n igen. Så jag tog ett lock som passade till flera kastruller. Sen slängde jag resten. Oturligt nog råkade Lena gå ut med soppåsen och upptäckte mitt initiativ. Det var inga vackra ord jag fick höra om vi säger så…

– Jag har spelat mycket Power-Pop denna vecka.( Someloves, The Pop, Beat, Raspberries, Brian Sutcliff mm) Mycket glädje kan jag säga. 

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Han är tyvärr skadad i ett baklår. Och det påverkar hans sinnesstämning negativt. Krya på dig broder. Och njut av sambo och DJ anläggning.

– Bäst just nu enligt LG: Power-Pop och Mo Farahs maratondebut

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 73:e RW Blogginlägg


” I wanna be with a Rock´n Roll girl” (The Beat)

– Jag har aldrig varit ihop med en ”Rock´n Roll girl” faktiskt.  Undrar om det är en annorlunda tillvaro? Ja ja, nu är det sent att tänka i dom banorna. Jag undrade bara. Patti Boyd var en rock´n roll girl (tillsammans med både Clapton och Harrison)

– Kall vecka som tusan här i Umeå. Skid SM pågår för fullt och arrangörerna har gjort ett kanonjobb med spåren. På grund av SM veckan i en massa idrotter har Nolia hallen varit upptagen, så Umeå IK spelarna har fått köra mycket fys istället. Det börjar se lovande ut med det unga laget. Topp 3 kanske?

– Jag har fortsätt utreda min huvudvärk. Och besökte en nackspecialst (Micke Johansson). Han fixade och trixade med nacken så att rörligheten blev mycket bättre. Under två dar hade jag ingen huvudvärk. Men sen kom den tillbaka lika ihärdigt igen. På torsdag blir det en undersökning på Neuologen och sen får vi se…

– Träningsmässigt sådär efter den fina sviten på träning 19 dar i rad. Dock två bra löppass med UIK och ett eget. Men 3 hela vilodar är inget man skryter med.

– När jag var snabb och het så tränade jag som mest 101 dar i rad. Min vilodag bestod av 10 km lugn löpning i skogen. Det kändes som massage.

– I onsdags var jag förbannad på fyra av mina klasser av olika anledningar. Två klasser hade slamsat i matsalen, en klass var okoncentrerad och hade dålig inställning på lektionen och en klass var inblandad i en brand i en papperskorg. Såna dagar vill man spy på skolan och eleverna. Dagen efter var alla klasserna klockrena?!  Jättebra inställning på lektionerna, artiga, trevliga och bidrog till mycket glädje. Vi hade Öppet hus på kvällen för att visa upp vår verksamhet med fotbollsprofil mm. Jag var ruskigt stolta över dom alla. Såna dar älskar man skolan och eleverna.

– Asics-utmanarna är inne i en mängdperiod (vecka 3-6) Och alla har nu hittat en bra rytm och örjar förstå innehållet i programmen. Den 1 februari har vi träff nr 2 i Stockholm. Då skall vi köra ett träningspass (löpteknik, stegintervall mm). Sen kommer jag att föreläsa om träning och ha personliga samtal med alla fem deltagare. Jonas Lund och Vanessa kommer redovisa hur framtiden ser ut och Herman och Luca kommer fotografera och skriva en artikel.

– Igår hade jag träff nr 1 med vår Herrklubb ” I musikens tecken” hemma hos mig. Vi är fem medlemmar varav alla älskar musik. Stefan Nilsson äger Burmans Musik och har väl 20-30000 skivor i sin samling. Han kan precis allt om allt (kanske nån lucka i hip-hop). Hjalle är power-pop specialst och luftgitarrens mästare. Han saknar dessutom spärrar vad gäller att ta kontakt med artister. Bland annat gick han upp på scenen och hälsade på Mark Knopler i Dire Strats under en konsert i Köpenhamn. Leif har så mycket skivor att han inte kan ha möbler i lägenheten. Jag och Roger är amatörer i musikkunskap jämfört med dem. Men jag har snyggaste musikrummet. Varje medlem tar med sig två skivor som dom skall spela och berätta om. Igår var temat Power-Pop.

– Mitt under vår träff så bankade det på dörren hos mig. Och in gled sju av mina fotbollstjejer i åk 9. Dom ville se hur jag bodde och säga hej. Jätte-fina tjejer som bidrog till att höja humöret ytterligare. Evelina var mest imponerad över James Dean tavlan. Ayan är så fåfäng och ville vi skulle ta om bilden. Och jag ser ut som jag sover? Nu har jag beställt SM tröjor där dom får bestämma sitt egna ryggtryck. Fantasin var stor kan jag säga. Tack för besöket tjejer. Ni är bra!

– Värvet fortsätter leverera. Nu vill alla vara med i Kristoffers Triumf podcast. Peter Jöback och Malena Ernman var senast. Men jag är fortfarande lite tagen efter Alexander Bards medverkan ?

– Vissa löpare är rädda för styrketräning. Men då skall ni åtminstone prova TRX-band. Välj några bra grundövningar att köra några gånger i veckan. Jag har ett TRXband som man kan fästa idörren hemma. Kör följande övningar:

1. Enbens-knäböj (pistols) håll i banden och gör en benböj med det andra benet sträck framåt ( 3 x 6 reps/ben

2. Benindragningar (bål) Stoppa ii båda fötterna i öglorna. Stå med kroppen i pushups-ställning. Dra båda benen mot bröstkorgen. 3 x 20 reps

3. Utfallsteg. stoppa in ena foten i öglan och gör utfallssteg. Håll balansen och fixera blicken. 3 x 10 reps/ben

Bilder kommer i nästa blogginlägg.

– Jag funderar på att börja med balett. Kolla vad mjuk och rörlig jag blivit.

– Testa detta träningspass om ni vågar: 5 x 1200 m (med fartökning varje 400 m)första 400 m i milfart- andra 400 m i 5 km fart – sista 400 m stenhårt. Alltså ingen vila mellan 400 m , utan 1200 m isträck. Vila 2 min gå/jogg .

– Malin fortsätter imponera. I tisdags 5 x 400 m med 200 löpvila (78-80 sek) + 5 x 300 m med 100 m gåvila (54-55) + 5 x 200 m med 30 sek ståvila (35 sek). Då hade hon med sig bland annat Patricia Hägglund. Hon var en barnstjärna i skidor och löpning innan hon satsade på fotbollen. Nu har hon börjat löpa igen. Idag körde dom 26 km distans.

– Mina gamla kolleger på Springtime, Runners World och Fitness Magazine(Womens Health) utmärker sig på oiika sätt. Lotta Larsson åker Europa runt och ser New Kids on the Block, Magnus lägger ut halvnakna egobilder hela tiden, Pernilla har slutat tvätta sig sen hon hälsade på Foppa, Bella har livit snällare sen jag flyttade, Patrik har slutat träna, Hasse Lodin är mer fokuserad på solbränna än träning, Anna-Lena har blivit kontorets starkaste tjej (rätt mycket nakenbilder där också), Johanna är mest nykär och inreder sitt fina hus. Jag skall på kontoret den 5 feb och styra upp verksamheten igen. Hur mycket hinner man på 8 timmar?

– Bäst just nu enligt broder Anders: ? han har gått under jorden. Broder! Hallå!

– Bäst just nu enligt LG: Mina elever på Bräntbergsskolan och Herrklubben ”I musikens tecken”


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 72:a RW Blogginlägg


” En del hittar inget. En del hittar allt. En del hittar bara sånt som inte räknas alls” ! (Thåström)

– Mats Olsson slutade sin fasta tjänst på Expressen 31/12 2013. Nu blir han frilans och skriver söndagskrönikor varannan söndag, skriver artiklar från OS och kör Pådden med Patrik Ekwall. Dessutom har han skrivit en hårdkokt deckare som kommer snart.

– Idag skickar jag ut träningsprogrammen för period nr 2 till mina Asics-utmanare. De första 4 veckorna har syftat till att få struktur, fartkontroll och fastställa träningstålighet. Nästa 4 veckor blir lite mera mängdinriktad (mera km och mindre fart). Nu har alla kommit igång bra och hittat hur dom skall planera vardagen.

– Jullovet är slut och eleverna är tillbaka. Jag hade verkligen saknat elevkontakten och veckan har varit jättebra. Vi har egentligen skridskoperiod i några veckor. Men den usla vintern har inte gett oss varken snö eller is. Så jag kör inne-aktiviteter några veckor till. Med åk 9:s fotbollsklass har jag inlett varje lektion med 24 st Arsenal-intervaller (15 sek löp – 5 sek vila). Eftersom dom hade svaga resultat på yo-yo testen före jul. Och dom har visat lysande inställning och jobbat jättebra. Bra fart och det efterföljande smålags-spelet höll hög intensitet också. Nu skall jag fixa snygga träningströjor med tryck åt både åk 8-9 inför det kommande SM slutspelet i april.

– Emma Svensson har en jättefin fotoutställning här i Umeå som heter ”I kroppen min”. Det är ett hundratal foton på artisten och författaren Kristian Gidlund som tragiskt gick bort i cancer ifjol bara 29 år gammal. Jag skall gå dit på måndag och kolla. 

– Jag har köpt ett Jawbone armband. Som registrerar aktivitet, steg, sömn mm. Sen kan man via en app i Iphonen kolla hur dygnet varit. Jag vill få koll på min sömnkvalitet mm.Detta kommer bli mitt lyft i livet (skoja bara)  Hasse Castergren har haft ett Jawbone i ett halvår, och för honom går det jättebra. Het bland tjejer, tjockt självlockigt hår och i bra trim. Jag undrar vad Magnus Bergman och Johan Wallerstein tycker om Jawbone?

– Mina skivinköp denna vecka. Nya Bruce Springsteen (dubbel vinyl + cd) Mycket stark platta. Jag ger den en solklar 4.a!  Plus en underbar box med Elvis Costello (cd + dvd + vinyl+ skitsnygg bok) Den är dessutom signerad av Mr Costello själv!! Jag är jätteglad nu!

– Nya numret av Runners World är kanonbra! Herman har en välarbetad artikel om olika maratontränares filosofier som jag gillar. Åkesson skriver roligt. Werhhults träningartiklar är oftast 100%. 

– Jag tränade 19 dar i rad under jullovet.Och fick till en ganska bra form både på löpning och styrkemässigt. Men denna vecka har jag tre dar med till-tvingad vila pga av min jä…a huvudvärk. Skall till en nackspecialist på tisdag igen.

– Malin körde 3000 m på löpband igår (10.27) och var hyfsat fräsch.

– Garmin 620 fortsätter att imponera. När jag börjar springa på allvar igen skall jag kolla hur de uppskattade tävlingstiderna stämmer överens. Men den hittar signalerna snabbt och verkar väldigt exakt i beräkningen av sträckan. Mina klienter i Asics-utmaningen är jätteduktiga på at använda sin garmin 220 också.

– Umeå IK spelarna har kört igång på allvar med fotbollen nu efter en lång period med löpning och styrka. Jag kollade av deras form i tisdags med olika intervaller. Vi körde 2 x supertusingar (400-300-200-100) + 2 x 12 Arsenal (15 sek löp-5 sek vila) + 5 x 400 + 5 x 200 m. Dom låg mellan 4-6 sek bättre än vad jag satt upp som mål. Bra tjejer !

– Imorgon skall jag testa och springa 5 km i stegrande fart. Sen blir det kaffe och Toscabullar + Liverpool- Stoke + 2 timmar skivlyssning + föna håret (skoja bara)

– Min son Mattias friade åt sin flickvän för nån månad sen. Vit Limo, hotell, rosor, tända ljus, gå ned på knä, ring, roomservice och sovmorgon! Han ringde och frågade mig -”Pappa, hur gjorde du när du friade till mamma”? Ridå.  Jag friade aldrig på riktigt min son. Du har inte ärvt den romantiska sidan från mig i alla fall! Men han har ärvt andra sidor av mig som ni ser. (OBS Ironi)

– Bäst just nu enligt broder Anders: Jag vet inte faktiskt. Han har inte hört av sig!

– Bäst just nu enligt LG: materiella saker och toscabullar


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 71:a RW Blogginlägg


”Två ensamma själar bara föll i en famn.De hade inget val, som gjorda för varann” (Peter le Marc)


– Har gått igenom en massa löparbloggar under julen. (det finns hundratals). Jag funderade på syftet? Varför har jag själv en blogg i RW? Jag startade bloggen efter förfrågan från Hasse Lodin, Stefan Larsen och Jonas Lund eftersom jag skriver artiklar i tidningen. Då kunde bloggen vara ett komplement och samtidigt möjlighet att beröra andra ämnen som musik, fotboll och livet. Vissa bloggare hoppar på varandra och menar att ”du vill bara synas” , ”Du har bara massa egobilder”, ”Du kan inget om löpning”, ”Vad har du gjort för resultat egentligen” och liknande påståenden kan man hitta. Och visst kan jag hålla med ibland. Det finns en massa skit och konstiga tips i en del bloggar. Men många är ganska roliga och jag tror att de flesta vill ”synas”. Men låt folk blogga. Vill man inte läsa så är det bara att skippa. Har man lite kunskap om löpning/träning så kan man nog lära sig att sålla bland de konstigaste råden.

– Rapporterna tickar in från mina fem klienter i Asics-utmaningen. Huvuddelen väldigt positiva och bra. Har man inte följt ett träningsprogram tidigare så kan det vara svårt att bli styrd. Därför har jag inte låst vilka veckodagar dom skall träna, utan kallar det ”nyckelpass” istället. Mina klienter har mellan 2-5 nyckelpass/vecka. Sen kan dom komplettera med styrka, andra konditionsformer, yoga mm. Problemet är att samtliga vill göra tider på maraton. Då är det så mycket som spelar in (träning, mängd,styrka, kost, ha en bra dag mm) Och att klara ett maratonlopp(på 3 tim-4,30 tim) och samtidigt må hyfsat efteråt så krävs det minumum 3 löppass/vecka och man bör ha en veckovolym som pendlar mellan 30-80 km/vecka. Det blir spännande att se om alla klarar sitt mål. Jag känner mig 90% säker på det om allt flyter som vi tänkt. Dom är jätteduktiga på att använda sin Garminklocka. Specielt Malin Bolte. Hon verkar kunna varenda funktion på klockan. Imponerande!

– Jag hjälper även några klienter som vill klara sub 40 min och sub 45 min på 10 km. Det är mycket lättare att styra upp. Det är färre faktorer som kan gå fel på 10km jämfört med ett maratonlopp. Där låter man klienten stegvis höja farterna på intervaller mm så det matchar deras önskade måltid. Veckovolymen är inte lika hög heller som för en bra tid på maraton.

– Jag har tränat 16 dagar i rad (60-90 min) Var 3:e dag löpning och övriga dagar har bestått av cykel och crosstrainerintervaller samt styrka. Börjar känna mig hyfsat vältränad. Huvudvärken som plågat mig i 14 månader (25 dar/mån) är fortfarande kvar. Dock så håller den inte i lika långa perioder. Nu pendlar det mellan 2-10 timmar per gång. Och eftersom jag haft jullov så har jag haft möjlighet att styra träningen när jag varit symptonfri. Vi får se vad Dr Eriksson hittar. Vill helst sluta äta alla mediciner och få bra nattsömn. Då kanske det blir fart i benen igen.

Det var bättre förr. Här var man 20 år yngre och 12 kg lättare. Och sprang milen 10 min fortare. Bless!

– När livet känns segt så funkar det för mig att göra några fina inköp. Just nu gläds jag åt nya vinylskivor, min Chicago Blackhawks tröja samt min nya Iphone 5s. Moget säger du ? Och vad är noll gånger noll säger jag? Så mycket bryr jag mig om vad andra tycker!

– Johan Wallerstein är en skön fd löpare som gjorde mycket bra tider. Bland annat 7.54 på 3000 m och 13.45 på 5000 m. Han har debatterat mycket varför inte Sverige får fram fler elitlöpare ? Vilken filosofi den svenska tränarkåren jobbar efter? mm. Han skriver väldigt tänkvärt och poängterar tränarens förmåga att utbilda, motivera samt hitta bra balans på intensiteten av träningen. Han sticker ut hakan och har retat många inom SVFF och andra tränare. Men kolla gärna in hans blogg så hittar ni bra intervjuer med duktiga utländska tränare och intressanta inlägg. Då kan ni bilda er en egen uppfattning.

– Kolla in min 12 bästa lista från 2013.

– Jag saknar mina elever på Bräntbergsskolan lite grann. Hoppas dom sovit och vilat som tusan nu. Men samtidigt hållit igång med lite träning ändå. Vi får se på tisdag.

 

– Dotter Malin är stark nu. Förra veckan körde hon pulserande tusingar (3.45-4-20) 40.25 i totaltid. Igår körde hon 16 x 500 m (varannan i 4.00 fart med 30 sek vila och varannan i 3.30 fart med 1 min vila) Hon har även testat 20 x 200 m på bana (10 st på 36-38 sek med 200 m joggvila + 10 st på 35-36 med 30 sek ståvila) Men den typen av intervaller var tuff för henne. Jag hade hoppats på nån eller några sekunder bättre. Nu får hon växla mellan 200 m , 300 m och 400 m intervaller var 10:e dag. I övrigt blir det mängd, trösklar och längre intervaller.

-Här är Malin och Mattias i London. Mattias bjöd henne dit då hon fyllde år. Snäll bror. Han jobbar som PT på SATS,  SPårvagnshallarna och har sysslat med fotboll, innebandy och lite löpning. Senaste året har han satsat på MMA (till vår förskräckelse) han har även gått några träningsmatcher men vid den senaste åkte han på ett armlås, så att hans armbåge pajade. Nu slutar han sin MMA karriär. Och söker en ny utmaning. Tack för det!

– Ekwall & Mats Olsson fortsätter att vara roliga i podcasten Pådden. Dom återkommer ofta om hur olika uttryck tillkommit. Några exempel på roliga uttryck som användes förr och kanske nu. ”Lusing” och ”dagsedel” när man får en liten smäll. ”Vacker som en dag” använde min svärmor när hon fått håret nylagt och borstat. Eller minns ni ordet ”Yuppie-nalle” ? 

– Umeå IK spelarna har tränat bra under juluppehållet. Ledigheten var 21 dagar och dom har kört 10-12 löppass och 6-7 styrkepass. Vi får se på tisdag. Emma Berglund har lagt mycket tid på sin hund. Hoppas hon hunnit träna ändå. Mina gamla Tyresö-spelare har kört efter mitt upplägg också. Annica Svensson och Caroline Seger har skickat grymma rapporter.

– podcasten Värvet (min favoritpodcast) har haft några halvsega intervjupersoner på slutet. Men den stora överraskningen var Alexander Bard! Jag tycker han varit ganska osympatisk i många sammanhang. Men i Värvet visade han andra sidor. Mycket intressanta synpunkter om förr och nu. Lyssna gärna. Kristoffer Triumf har verkligen lyckats bra under dessa 101 avsnitt.

– Undrar hur fort Marilyn Monroe och Sara Carbonero skulle springa/sprungit milen på?

– Läs Stefan Larsens utmärkta krönika/ledare i nya numret av Runners World. Och kolla in Petra Månströms intervju om Anders Szalkais hår. Underbart!

– Suunto Ambit och Garmin 911 får en del röster om bästa sportklocka. Men jag tror att Garmin 620 kommer knäcka alla andra. 

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Fortfarande barmark och sina två vinylspelare som han spelar skum obskyr techno på.

– Bäst just nu enligt LG: Träning 16 dar i rad och sportrådet i Springtime och mina uppdrag åt Runners World.

Antal kommentarer: 1

Emil Zingmark

Tjena LG!
Förra årets utmaning känns långt borta nu när man läser om Asics Maraton grupp. Förstår att dom nu har fullt fokus på sina upplägg och njuter av utmaningen. Är superkul att följa deras väg mot Stockholm 31 maj.
Är jag avundsjuk? JA
Är jag missunsam? NEJ för hel….!
Tänkte egentligen bara ge dig ett tips som eventuellt får bort huvudvärken.
Byt tröja till Toronto Maple Leafs så ska du se….. 🙂
Hälsningar före detta adept men fortfarande löpare
EmilDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 70:e RW Blogginlägg


– ” Hälften av dom som kämpar, går under. Och hälften av dom som älskar, exploderar”! (Håkan Hellström, Fri till slut)

– Dag 8 på mitt jullov. Och jag har tränat 8 dar i rad mellan 60-90 min. Styrkemässigt är jag MVG och konditionsmässigt VG. Ville helst det skulle vara tvärtom.

– Varför måste Zlatan uttala sig i ”bil-debatten”. Han är en gigant på många sätt. Därför lider jag extra med damfotbollspelarna här i Sverige. Caroline Seger utryckte det starkt på Instagram.

– Jag har sprungit/varit sponsrad/jobbat som Nikeambassör av Nike mellan 1981-2011. Helt fantastiska skor och kläder. Och vi har haft massa roliga aktiviteter under åren med Wernhult, Wiktorsson och Axel Lönnqvist. Nu har vi Asics som sponsor via Springtime och Asics-utmaningen. Och kvalitetsmässigt så måste jag säga att Asics har det bästa skosortimentet jag testat hittills. Asics har inte heller hoppat på barfota-trenden utan gör istället lätta smidiga skor med dämpning och stöd. Utan att tappa löpkänslan.

– Men jag har även haft förmånen att testa andra märken som Reebook, Adidas samt den stora överraskningen, Pearl Izumi. Vars löparkollektion har gett mig mycket glädje under sommar-hösten. Nu kommer jag få testa den nya löparskon Airia One som är en svensk uppfinning med 0 mm drop från häl-tå. Men speciellt tåparti och en sula som skall ge bättre respons. De tester som gjorts visar på bättre löptider för huvudelen av testlöparna säger VD:n Mattias Geisler. Det blir skoj att testa och se om det stämmer. Kolla lite mera på: www.airiarunning.com

– Om man snackar löpteknik så fokuserar man på armföringen, höftens läge samt fotisättningen. En mycket viktig faktor är att sätta ned foten under kroppen istället för framför. Då slipper du den bromsande rörelsen/stötchocken från underlaget. Och kan istället lära dig och flyta på steget. Se bild.

– Ekwall/Olsson hade en rolig diskussion i senaste Pådden. Om varför äldre män tar på sig strumporna först när man duschat och sen går omkring i omklädningsrummet? Ekwall menar att det bör vara kalsonger, byxor, skjorta och sist strumpor. Han anser att det kommer med åldern och börjar med att man lyssnar på ”Ring så spelar vi” (och vinner en kylskåpsmagnet) Sen ser på ”Så ska det låta ” (ett av de uslaste programmen jag vet) och slutligen bli en sån som tar på sig strumporna först efter dusch. Hur gör du ?

– En av anledningarna varför jag anser att backträning bör finnas med i alla program är att du tvingas ligga på framfoten och jobba aktivt med fotisättning och avveckling av steget. Se bild.

– Jag fick faktiskt fina julklappar. En 90 min massage på en salong av min fru. En Liverpool-tröja med mitt namn på av Malin och Acche samt Svennis bok och skönhetsprodukter av Mattias och Linn. Dessutom låg Svennis bok i min brevlåda strax före jul (utan avsändare) Tack så mycket vem den nu var ifrån. Det finns faktiskt folk som gillar mig. Stina från Örebro blir glad av min blogg. Zandra Buud har börjat gilla fotboll tack vare min blogg och Danne Blom kommenterar alltid positivt.

– Jag har haft förmånen att testa sportklockor under åren. Tidigare var ju Polar helt ledande och hade väldigt bra exakthet på pulsmätning. Men hade en lös GPS enhet.Då kom Garmin med sina 305, 310XT 0ch 610 modeller och tog över helt. Nike har gjort försök och lyckats framförallt på design. I höstas gjorde Tom Tom en modell som levde mycket på enkelt handhavande och snabb lokalisering av GPS signalerna. Men nu när Garmin släppt sin Garmin 620 så tror jag racet är över.

– Garmin 620: Bra pulsmätning, mkt exakt GPS, Vo2 max skattning, förmodade tävlingstider på 5-10-halvmaran och maraton mm mm.(sprang på en uppmätt 1000 m sträcka och den visade 990m) Betyg 9.4 (av 10)

– Nike: Snygg design, stora siffror, snabb lokalisering av GPS signaler, snygg hemsida. Ingen puls. Ganska stor avvikelse på GPSsträckor (sprang på en uppmätt 1000 m sträcka och den visade 920 m). Betyg 7.3 (av 10)

– Tom Tom: Snygg design, snabb lokalisering av GPS signaler, puls, enkelt att handha. Ganska stor avvikelse på GPS (sprang på em uppmätt 1000 m sträcka och den visade 950 m) Betyg 8.0 (av 10)

– Nu vet jag att Polar utvecklat sin modell med inbyggd GPS och min kompis från Norge Frank Rizzo rekommenderade Suunto Ambit.Ingen av dem har jag hunnit testa än. Så i dagsläget så anser jag att Garmin 620 är klart bäst.

– Gylle 42k gillade passet med pulserande tusingar i 10 km. Han landade på 40.13 på 10 km (3.45-4.15) Mycket bra Gylle.

– Mina Asics-klienter har kört 2 veckor nu samt kommit igång med bloggandet. Mycket trevliga och ambitiösa löpare. Vi kommer behöva justera lite farter mm efter den första 4 veckors-perioden. Sen följer 4 veckor med lite mera mängd och mindre fart. Jag märker att dom är rädda för farten. Och så är det ju. Ökar man farten blir man tröttare, blir man tröttare är det lite obehagligt och gör lite ont. Men övervinner man det stadiet så får man en bättre syreupptagning, springer fortare och så vidare. Men det är ju anpassat efter individen och handlar om 3-6 pass i veckan beroende på bakgrund och målsättning.Den 1 februai har vi ny träff i Stockholm. Då hoppas jag att jag inte snöar fast i Umeå.

– Mina elever på Bräntbergsskolan tränar lite grann under lovet, vilket gläder mig. Frida körde ett tufft benpass häromdagen. Men hon sover till 14.30 varje dag ?? Hanna kör cykelintervaller varannadag och en Crossfit wod varannandag. Grabbarna kör mest biceps och bröst. Undrar om dom lyssnar på ”Ring så spelar vi” eler ser på ”Så skall det låta”

– Vi testade restaurangen/rockklubben ”Its only Rock´n Roll häromkvällen. Fantastiska hamburgare och tillbehör, god öl och skön inredning. Grattis John Eden och Co. Tanken är livemusik tre dar i veckan och noll kronor i inträde. 

– Sofia Jakobsson hörde av sig från Tyskland i veckan och ville ha några tuffa löppass under juluppehållet. Idag fick hon köra följande: 5 x 400 m på 14 km/band + 6 x 300 m på 16 km/band + 7 x 200 m på 18 km /band. Vila 30 sek per lopp och 1 min per serie.

– Musikmässigt glömde jag The Weeknd, Joe Nolan och The National. Förlåt!

Bäst just nu enligt broder Anders: Barmark

Bäst just nu enligt LG: träning 9 dar i rad och Håkan Hellström


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 69:e RW Blogginlägg


-” Allt jag sjunger om är sant. Det har bara inte hänt än”! (Håkan Hellström)

– Heja Liverpool. Heja Luis Suarez. Tolv poäng och 17-3 på 4 matcher. Suarez har gjort 10 st på de senaste fyra matcherna. Modern passningsorienterad fotboll som det heter. Vi är många därute som är glada (Christer Lundgren, Leif Edeborg, Daniel Nordström, Emil Skoog, Håkan Bergström och Niklas Johansson och några miljoner till)

– Nu är alla fem Asics-utmanare på gång med löpning och bloggning. Några skavanker på Lena och David. Men det löser sig. De första 4 veckorna blir ett prov hur dom kan följa ett program och hitta sitt tempo. Nästa fyra veckor blir mera mängdinriktat. Några av dom vill träna för mycket och några för lite. Vi får se hur vi skall styra upp detta. 

– Min dotter Malin gjorde ett bra pass igår. ”Pulserande 10 km” på löpband (ishalt ute) varannan km på 3.45 och varannan på 4.20. Ingen ståvila utan vilan var 1 km i 4.20. Totaltid på 10 km 40.25 min ! Mycket bra Malin. En liten svacka vid 7 km annars inga problem.

– I onsdags hade vi fotbollsgala på Bräntbergsskolan där jag jobbar som idrottlärare/fotbollstränare för våra fotbollsklasser. Bra initiativ av Frida, Hanna, Arcema mfl att behålla våra traditioner. Totalt 22 priser delades ut i allt från Guld och Diamantbollen till årets mål, årets skolprestation, årets överraskning, årets fåfäng, årets ego. Dessutom hade Lina Hurtig och Matilda Seppelin ett hederspris ill bästa kille/tjej. Lite förtäring, tacktal, snack från mig, rektorn samt några äldre fotbollsklasslever förgyllde kvällen. Som avslutades med dans (bugg, jenka och modern disco) Fina elever och mycket glädje. Klädseln varierade från glittriga pumps, tajta klänningar till mjukisbyxor och sneakers.

– Det finns en massa teorier om löpträning och en massa tränare ute i stugorna. Arthur Lydiard var tidig med sin teori som byggde på ganska hög veckovolym på alla löpare från 800 m upp till maraton. Där många av de duktiga finländska löparna skördade framgångar. Renato Canova som nu tränar flera av de bästa maratonlöparna har lyft maratontiderna till nya nivåer med hårda, långa pass i tävlingsfart samt olika block med fart. Alberto Salazar har ett bra stall i Oregon med Mo Farah och Galen Rupp som affischnamn. Han jobbar med långsiktighet-löpteknik-bra träningspartners-backträning/korta intervaller/sprints- mentalt som sina hörnstenar. Marockanerna hade sina teorier, Kenya, Portugal, Italien, GB har alla haft världslöpare under vissa perioder. Nu vill många veta vad Etioperna har tränat som har sån bredd på världslöpare. Det här med träningsmetoder har många svenska löpare varit inne på tidigare här i tidningen också. För med Ståhl, Åke Biten Eriksson, Mats Erixsson, Szalkai, Midde, Ing-Marie, Evy och flera andra kvnnor och män så var kvaliteten bra även i Sverige förr. Nu hoppas jag mycket att Musse får ett lyft nästa år och att det kommer fram ytterligare några män och kvinnor som gör såna tider. 

– ” Vi köper saker vi inte behöver. För pengar som inte är våra. För att imponera på människor vi inte gillar”! (Schyffert och Lindström)

– Vilken träningsmetod tror du är bäst?

– Anders Szalkai & Axel Lönnqvist körde 8 x 1000 m på Bosön igår. Szacke körde i mössa inomhus? Är han 14 år?

– Axel Lönnqvist förresten var fotomodell i nya mumret av magasinet Icon. Det är hur stort som helst. Jag skulle ge halva min vinylsamling om jag fick vara klädmodell i en liknande tidning. Det vore bra för min image. Men Axel är mycket snyggare än mig. Och yngre!

– Jag har tränat bra på slutet. Under jullovet blir det 1 timme/dag. Tanken är 3 pass löpning-2 pass cykel-1 pass crosstrainer-1 pass stakmaskin + olika styrkevarianter varje gång. Oj oj oj ! Ni skall få se den 7 januari. Jag har vadkompressionsskydd från 2XU. Det är inte långa strumpor.

– Jag måste bjuda på några bidrag från världens fulaste och snyggaste skivomslag. Ni får gissa vilken kategori dom tillhör:

– Passa på och lyssna på några avsnitt Värvet, Pådden, Filip&Fredrik eller spela favoritskivorna, titta på favoritserierna. Och ett kapitel Erik Niva om dan gör livet lättare.

– Jag var på Håkan Hellström i veckan. Och herregud vilken artist! Två timmar och femton minuter magi. Vilken artist. Nån tråkig jäkel surrar om ”han har ingen sångröst” eller ”han sjunger bara på svenska”. Jag säger bara ”och?”  Hans sångröst har utvecklats positivt de senaste åren. Och det bästa av allt. HAN MENAR VARTENDA ORD HAN SJUNGER!

– GOD JUL på alla mina läsare. Nästa blogginlägg kommer nästa söndag

– Bäst just nu enligt brode Anders: Zzzzz fortfarande fast i Star Trek boxen

– Bäst just nu enligt LG: Alberto Salazars träningsmetoder och Håkan Hellström

Antal kommentarer: 1

Mikael Soto

God fortsättning LG!
Håkan på Nöjesfabriken imorn! Räknar ner 🙂
Såg att du ska till Liverpool. Vilken arrangör åker du med? Vi tänkte oss oxå Newcastle, om det finns platser kvar. Bokar efter 13-helgen & vill gärna få tips på en bra researr. Bortskämd med Springtime, du vet 😉
🙂 MickeDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in