Blogg

Ohälsosamma sötningsmedel


Via ett inslag på Vetenskapsradion på P1 imorse hittade jag vidare till tidningen Natures hemsida.

NAS- Non caloric artifical sweeteners är en relativt ny företeelse. Tänkta att erbjuda sötma utan att ge vare sig kalorier eller insulinpåslag har de förespråkats som sött alternativ för diabetiker och även för de som vill gå ned i vikt eller helt enkelt minska sockret.

Jag har alltid instinktivt tyckt att det känns lurt med sötningsmedel. Som att försöka äta kakan och ha kvar den.

Inom NAS finns det flera olika sorter. Det finns inte så mycket studier gjorda på potentiella effekter av sötningsmedel men det kommer fler med tiden.

Den här studien visar på att sackarin hos möss kan påverka tarmfloran och insulinfrisättningen på ett sätt som ökar risken för diabetes.

Forskarna uppmanar en omvärdering av det enorma användandet av NAS i och med dessa resultat. Läs mer här.

Jag brukar försöka minska sockret i det jag bakar och äter rakt av. Behövs det socker försöker jag använda honung eller ekologiskt rörsocker eller liknande. Ibland har jag använt stevia men det..tja… känns inte helt rätt.

Hur sockrar du?

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

TEC 50 miles 2015- JAG ÄR ANMÄLD!


Trodde inte riktigt jag skulle bli så exalterad. Men TEC är TEC. TEC är magiskt. Det var där det började. 50 km 2011. 80 km 2012. 16 mil 2013. Som gravid funktionär och coach för flera löpare 2014.

2015 blir TEC mitt återtåg till ultradistans. Ett första lopp i en ny satsning. Nu har jag sprungit några ultror, jag kan betydligt mer om både träning och kost och framförallt om mig själv och vad jag tror att jag har i mig.

Anmälan släppte idag kl 10.05 och jag gissar att det är fullt snart. Nyhet för i år är 200 miles som startar på fredagen. 32 mil alltså och där de löparna får sällskap av 50 och 100 miles löparna på lördag morgon och 50 miles nattlöparna på natten.

För mig blir det ett lugnt testlopp. Bebis är då 9 månader och jag kommer nog knappt vara redo för den distansen men eftersom det går så bra framåt nu och jag kommer sluta amma runt 7 månader har jag två månader då jag är fri från amningshormoner och har vid det laget förhoppningsvis lagt en bra stark uthållighetsgrund under vintern. Pannbenet vet jag ju sen mina tidigare lopp att jag har.

Det kommer vara 1,5 år sen jag sprang mina 16 mil på Black River Run som går i helgen. Förhoppningsvis kommer jag stå på startlinjen där nästa år och då jäklar ska jag lyckas. Förra året vann jag loppet men inte mitt lopp. Nästa år struntar jag i placering men ska springa betydligt snabbare med en hel mage än jag gjorde 2013.

TEC har en väldigt speciell plats i mitt hjärta på flera sätt. Första året var N med och det var nästan första gången jag var i Täby- där också hans föräldrar bor. Nu mina svärisar. Vi hade nyss träffats och han hade nyss fått veta att han måste genomgå en levertransplantation för att krasst klara sig. Mycket känslor i omlopp.

Då, 2011 fick jag träffa den underbara ultrafamiljen av vilka flera nu är goda vänner. Jag känner mig väldigt exalterad över att kunna se fram emot att vara ute på banan med dem 2015. Coacha andra ultralöpare mot ett lopp jag själv ska springa. 

Det känns som en målnål är fastbankad i min karta över vägen framåt. Nu backtrackar jag från 18 april- exakt 7 månader tills idag i mitt exceldokument och planerar vad jag måste göra. Vill göra. Ska göra.

HURRA! Ultra is ON igen!

Ska du springa? Har du sprungit förut? Är du sugen och vill ha hjälp med coaching? Kommentera och eller maila!

Fattar ni hur fina vänner jag har? 16 varv fick jag se detta som Annika och Sara gjort och satt upp längs varvet 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hälsa i vardagen


Jag älskar att föreläsa! jag gör det både i min tjänst som hälsostrateg och i mitt egna företag Formstark Hälsa. Just nu är jag mammaledig men gör lite insatser här och var i form av att föreläsa och leda träningspass. Var tvungen att tacka nej till en föreläsning för ett stort företags kvinnonätverk nyligen och det kändes väldigt tråkigt men så är det , bebis kommer först! Men med lite framförhållning hinner jag med det mesta med hjälp av min fantastiska familj.

Förra veckan föreläste jag för 60 personer på mitt ”vanliga” jobb om hälsa i vardagen. Nästa vecka gör jag det igen för en annan grupp.

I helgen har jag äran att föreläsa på MåBra Åre. Sofie Åhman och jag föreläser och jag tror våra ämnen krokar i varandra.

När jag föreläser om löpning så blir det inte så mycket fokus på hur man lägger upp det perfekta intervallpasset. Det handlar mer om hur man kan göra en satsning på mer än motionerande utan att tumma på hälsan. Kost och återhämtning som stöttar både träningen och livet.

Föreläser jag om hälsa för företag så handlar det förstås lite om friskvård- kost, motion och sömn. Men lika mycket om de psykosociala aspekterna som har kanske den största påverkan på dig under arbetsdagen. Du kan komma dit utsvövd, nytränad och med den grönaste av gröna smoothies i handen men har du för mycket att göra, saknar rätt verktyg,  inte kan påverka din situation, får du inte uppskattning och inspireras du inte av din uppgift- eller kanske inte ens vet vad den är så kommer det förr eller senare att leda till någon form av ohälsa.

Många saknar flera av dessa delar. Våra jobb är ofta så komplexa och arbetet är inramat av en fritid som ofta även den är fylld av krav. När vi förr hade ett relativt enkelt men kanske inte lätt jobb har vi nuförtiden ofta ganska ”röriga” jobb både avseende var och hur, för vem och med vilka vi jobbar. Den psykiska  ohälsan ökar och jag tror mycket ligger i den här komplexiteten.

Ibland är det svårt att påverka sin arbetssituation från dag till dag. Men att förstå vad det är som saknas och hur det påverkar min hälsa kan hjälpa mig vara lite snällare mot mig själv.

Efter två svängar utbrändhet (med helt olika anledningar) samt att vi har en lite speciell situation i familjen som gör att oron ligger nära ytan hela tiden har jag lärt mig använda det här sättet att tänka. Dessutom har jag investerat i att kunna påverka min arbetsvardag, sänka kraven på vissa håll och kräva tydlighet både av mig själv och andra. Det är några delar i min vardagsbalans. Och några delar i att kunna vara riktigt tacksam och lycklig.

Vi har haft några tuffa dagar hemmavid igen. Oro sliter enormt. Nu är allt lugnt igen men att förstå att jag behöver mer vila och tänka lite extra på andningen och att även om jag inte tränat hårt så behöver jag någon form av återhämtning från den stress som varit gör att jag kan förebygga att stressen bara ackumuleras.

Vill du anlita mig som föreläsare är du varmt välkommen att kontakta mig på min mailadress.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Uppbyggnadsfas på gymet och 5 tips för löparkul på gymet #waybackto100miles


Lillspark (gör inte skäl för sitt namn- stor bebis, måste vara grädde i mjölken..) är nu 2,5 månader exakt. Jag tar det lugnt, gör mina mammamage-övningar (kan varmt rekommendera den appen för de flesta faktiskt. Många löpare som inte aktiverar bålen på rätt sätt och det finns både skador och energi att spara!). Smågåggar lite med vagnen. Igår ställde jag den på en gräsplätt och tassade upp och ned för en kort grässluttning 10 gånger. Kände mig som en löpare igen även om konditionen är helt borta. Herregud.

Men det är ganska kul att börja från början! Man gör ju framsteg hela tiden. Jag bygger en grund för en stark, uthållig och skadefri löparsatsning. Jag försöker inte gå ned de 5-6 kilon jag har kvar till ”race-vikt” ännu. Så länge jag ammar går det före allt annat och för att producera mjölk behövs ordentligt med bra mat. Det verkar funka..ungen är en liten kerub.

Löpningen kommer få växa in i vardagen i takt med att jag ammar mindre. Dens plats upptas istället av mer fokus på styrketräning. Stark inifrån och ut är fokuset.

Jag har inte mycket tid, snarare tar mig inte mycket tid, för gymet och tycker inte det behövs. Jag har inget behov av att träna biceps och triceps eller vader enskilt utan  fokuserar på stora övningar som involverar flera muskler. 40 minuter tycker jag är en bra tid i gymet och sen varvar jag ned på mattan med någon yogaövning.

Eftersom jag sysslar med löpning så handlar tiden på gymet om att jobba på ett sätt som stöttar löpningen. Därför är:

* Enbenta övningar

* Höftstyrka

* Ryggstyrka

och

* balans

i fokus.

Jag ska försöka filma några övningar men tycker det är lite corny att hållas med iphonen på gymet (och har inte tid!!) så det får vänta.

Idag körde jag följande upplägg:

Jogg 1 km från dagis till gymet

Bröstryggsrörlighet 2 minuter

3 x 10 armhävningar på en fot växlat med:

2 x 10 front squats med 20 kg stång och ett set squats med 10 kg platta (brukar hoppa här men inte ännu efter förlossningen)

växlade till

3 x 8 enarmsrodd med 12,5 kilos hantel växlat med

3 x 10 utfallssteg med rotation av överkroppen och sen upp till stående på ett ben med 10 kg viktplatta över huvudet

växlade till

En specialare bra för löpare: enarmsrodd på ett ben i cablecrossen med lågt fäste. ”Ror” du med höger hand står vänster i golvet och höger ben går fram och bak i takt med att du drar. Ja..det var svårt att förklara men ger både styrka och balans likt ett löpsteg..

växlat med

Ryggresningar

Sen körde jag ”höftrull” med boll liggandes på rygg på golvet och avslutade med lite huvudstående och Utthita Hasta Padangusthasana som enligt teorin förutom att öka rörlighet i höften även stimulerar njurar och matsmältning. Well. det är ett #badass sätt att träna balans.

bild från up4yoga.com

Bålen jobbar jag med i varenda övning så det behövs inte någon specifik övning för den under det här passet. Den är trött nu ändå kan jag lova. Sen joggade jag hem till bebisen de 1 km som det knappt är till gymet.

Så 5 tips för löpare som vågar sig in i gymet:

1) Bål- inifrån och ut

2) Enbenta övningar- låt fantasin flöda

3) Höftstyrka med fokus på att få ”fram och upp” höften

4) Rörlighetsövningar

5) En stark rygg- glöm inte de viktiga rhomboiderna  till exempel som hjälper dig hålla upp överkroppen stolt även när orken tryter.

Bäst på fötterna: Falke RU4 strumpor och Inov-8 bare FX
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

En veckas middag


Förra veckan blev en bra veckas mat tycker jag. Vi är flexitarianer- äter mest vego, men ibland kött också. Här är en typisk vecka:

Måndag: Linsgryta. Det går så fort och så lätt att laga med lök, vitlök, morötter, krossade tomater, röda linser och kokosmjölk och variera kryddningen. Till brukar jag skära gurka och bladspenat. Jag tar gärna några klickar keso- går nog bra med fet matlagningsyoughurt också för frisk brytning till grytan.

Tisdag: Pannkaka- samma här, går att variera till tusen med olika sorters mjölk och mjöl. Jag brukar ha i kokos och havregryn. Kokar syrlig sylt av lingon och så spenatsoppa till!

Onsdag: Ugnsrostade grönsaker med stekt fisk.

Torsdag: Lax med smulad fetaost och tomater i ugn med quinoa till och bladspenat.

Fredag: Pestokyckling (kyckling och grönsaker frästa och sen rör man ned pesto) med ris eller quinoa.

Lördag: Matpaj med broccoli, purjo, fetaost och soltorkade tomater och en paj med annat mjöl än vetemjöl.

Söndag: Kikärtsgryta med spiskummin och bladpersilja med krossade tomater.

Andra tips är fisksoppa, thaigryta med kyckling (köper majskyckling och intalar mig att det är bättre). Ibland gör jag köttfärssås med KRAVfärs. Istället för pasta äter vi oftast ris, quinoa och potatis.

Och ibland skiter vi i alltihop och köper påspommes, gör påsbea och steker fulkyckling. Ibland blir det pizza och ibland pad thai. Men större delen av tiden är det bra mat för växande, ammande och transplanterade hårdtränande personer i hushållet!

Vad är din favoritvardagsmiddag?

En inte så god pajdeg jag gjorde.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Nina- jag måste testa den där kycklingrätten- lät jättegod och ja helt klart är lamm bättre!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen- Var lite varmare


Mitt facebookflöde och Twitterflöde svämmar över av frustration, ledsamhet och frågor- varför? Vilka är ni? Ni som röstade på SD i valet. För främlingsfientlighet och ett kallare Sverige.

Jag minns förra valet, när SD kom i riksdagen. Dagen efter på tunnelbanan som på den linje jag åker med är full av människor från olika länder precis som Stockholm är. Att jag stod där och önskade jag hade en skylt: ”Det var inte jag”. Det var inte jag som röstade på SD.

I år igen tillhör jag förstås de 87%. En av de som känner sig rädd och besviken. Jag funderar på vad som är rätt att göra.

Jag tror det är att kliva fram. Att göra gott. Lite godare. Lite varmare.

Idag hjälper jag lite extra hjärtligt min 16-åriga adept jag har via Mentor med svenskläxan hon har. Den är kämpig, hon kommer från Irak och hemma pratar de inte svenska alls. Hon har kommit in på natur- natur på gymnasiet. När jag frågar vad hon vill bli säger hon blygt ”läkare, alltså om jag klarar det”. Jag kommer inte kunna göra så hon klarar det. Men jag kan hjälpa till så gott jag kan. Kanske lite mer engagerat idag än igår.

Vi måste kliva fram och vara lite varmare. Det behövs idag.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*