När jag föreläser om hälsa brukar jag säga att ”Det finns mat i mataffären, men det finns massa annat också”. Och så hör jag ibland motargumentet att, ofta för att äta tex makaroner och falukorv att ”man måste ju få äta vanlig mat”.
Utbudet av varor i mataffärerna har ökat enormt de senaste decennierna. Kanske inte så mycket nya råvaror, egentligen. Men nya varianter på saker som fort går att laga till. Som heter saker som de inte alltid är. Mamma Scans köttbullar. Perssons skinka- fast från Tyskland. Att lita på att det som säljs där som ”mat” är bra för dig är att lura sig rejält.
Har man vant sig och sina barn att äta vita makaroner, med vanlig ketchup och korv som förvisso har lite kött i sig men ofta en hel del annat också- ja då kanske man har en resa att göra som ibland kan verka lite jobbig. Det är ju så lätt. Det går ju så fort. Det är ju gott. Det måste väl vara bra? Inte kan de sälja något farligt?
Vi skulle inte släppa in en främling i hallen men många av oss stoppar i oss och våra barn ämnen som vi inte vet hur de framställs och vad de kan ha för effekt på kroppen. Alla tillsatser som ofta är där för att ersätta de betydligt dyrare råvarorna. Vi ska banne mig veta vad vi äter! Tar vi reda på vad saker och ting innehåller kanske de spontant faller ur kundvagnen.
Det går säkert bra att äta halvfabrikat, raffinerade veteprodukter och växa upp och leva på det. Men det finns nog med forskning och anekdotala berättelser för att hävda att vi och miljön har mycket att vinna på att köpa just mat, riktiga råvaror istället för enkla billiga mängdlösningar skapade av företag som inte har just din och din familjs hälsa i åtanke.
Mat är en investering. En investering i att handla mat kanske gör att prislappen på matkassarna under månaden går upp. Men jag tror vi tjänar på det- inte bara i plånboken utan i färre sjukdagar och friskare friskhet. Mer energi. Jämnare humör. Färre trötthetsutbrott.
Japp det låter ju jävligt präktigt det här och jag lever inte helt perfekt. Men vi har tagit några, tycker vi, enkla men viktiga beslut om hur vi gör med mat i vår familj. Vi äter gott, vi unnar oss god mat, vi unnar oss sött och vi unnar oss hög kvalitet på det vi äter. Det gör att vi inte går på spontana infall att välja pizzerian som lite frestande ligger 200 meter från huset utan att vi får planera och förebygga lite. Genom att förebygga och planera och äta bra 6 av veckans 7 dagar gör det inget när det blir mackfest och blodpudding en dag under helgen. När vi på vägen till landet har med oss grova hembakta mackor med avokado, ägg, morot, eget kaffe, frukt och nötter så gör det inget att vi på vägen hem hamnar på Max.
Nu när jag är hemma har jag fått lite ny inspiration att se till att alla äter bra. Storskrot är en energisk 5-åring som jag vabbat väldigt få dagar. Hon har aldrig varit magsjuk och har hämtat sig snabbt från de få förkylningar hon haft. N är levertransplanterad och äter för resten av livet en tuff blandning av mediciner som hämmar immunförsvaret. Jag- ammar och har ambitioner att palla med träning och vara pigg och glad på dagarna trots att jag förstås inte har eller kommer få sova hela nätter på sisådär kanske 6-7 månader.
Där ligger ribban. Där ska den ligga. Vi vill må bra. Orka med en aktiv vardag och inte få energidippar. Växa med ren och bra mat. Allihop. Vara friska.
Det har funkat! Jag kan ju inte sitta här och hävda att detta är raka receptet till att vi är så friska som vi är men jag inspireras av att tro att det spelar en stor roll. Att 5-åringen sällan får utbrott, sällan är trött och grinig och att det gäller för oss andra också.
Dessutom vet ni som läser bloggen att jag inte gillar att ägna för mycket tid i köket. Det ska gå undan, det ska vara gott och nyttigt och inte generera massa disk. Och den delen funkar den med. Jag brukar dela tips på recept på fredagar som kanske aldrig skulle passa i en flådig kokbok men de slinker ned i hungriga magar med ett ”mums”.
Tänkte tipsa om hur jag tänker när jag handlar!
1) Börja med grönsaker Go bananas på grönt! Tänk vilka grönsaker som ska ingå i olika rätter: Ugnsrostade grönsaker, en god sallad, grönsaker i grytor osv. I min kyl trängs spenat, grönkål, lök, vitkål, rödbetor, morötter, broccoli, squash, avokado, blomkål, fänkål, bladpersilja, tomater och…ja det var nog allt. Paprika och morot passar bra att muta barnet med innan middagen. Bygg maten runt grönsaker helt enkelt! Minst tre grönsaker till varje måltid. Börja där. Sen kanske fem. Det går- jag lovar!
2) Tänk säsong och närodlat Det brukar bli både billigare och naturligtvis mer näring om det går att få svenskodlat som inte transporterats så länge från där det växt och fått näring.
3) Tänk magra och/eller ekologiska mejeriprodukter Och testa annat- tex havremjölk. Avokado istället för ost (#kämpa här hemma med det just nu- vi saknar osten :)). Jag har skrivit om det tidigare. Få fettet från rätt källor. Ekologiskt smör från kor som betat gräs, får mer ekologiskt grovfoder får en bättre fettsammansättning än de som får sämre foder. Se till att fettet i kosten kommer från bättre källor än oekologiska mejeriprodukter från djur som får antibiotika och annat.
4) Kött max en gång i veckan- och självklart KRAVmärkt Värsta utmaningen kanske för många. Det låter ibland som det är en integritetskränkning att hävda att vi ska äta mindre kött. ”Det har vi gjort i tusen år”. Japp. Men vi kastar masssa kött. Och vi lever längre än de stenåldersmänniskor vi gärna hänvisar till. Det är inte hållbart att vi äter så mycket som vi gör. Det kött vi ofta äter produceras inte etiskt. Vi får inte bara i oss kött utan massa andra saker. Det påverkar vår hälsa negativt. Ja det går att hitta hur mycket stöd som helst för detta. Men det är så invant. Köttbullar. Köttfärssås. Korv i alla de former. Men man kan börja med att läsa om nitrat och sen väljer att plocka bort det ur sin kost så ryker mycket skräp. (Parantestips- kroppen hanterar nitrat bättre om det äts ihop med C-vitamin. Massor av spenat till korven alltså om man vill äta den).
Man kan börja trappa ned till två gånger i veckan. Byta köpesbullar till hemrullade köttbullar (små barnhänder rullar de finaste bollarna!). Låta köttet vara ett tillbehör. Dryga ut köttfärssås med kikärter eller kidneybönor. Byta köttpålägg till avokado eller hummus.
5) Idétorka? Gör omelett eller paj Går att variera till tusen. Går att peta i all världens matrester i. Spenatsoppa på fryst spenat med pankis gjort på havremjölk och lite olika mjöl enligt 3 dl mjöl + 6 dl mjölk och 4 ägg med lite tinade frysta bär- så enkelt!
6) Ha alltid hemma: ekoägg, röda linser, vitkål och kikärter. Det passar till det mesta och har bra hållbarhet. Finns säkert mer men det var det jag kom på nu.
Har du något tips på hur du har förbättrat era matvanor? Dela gärna med dig!
Så enkelt och så gott- ugnsrostade grönsaker

Man-tager-vad-man-haver-paj blev med broccoli, mager fetaost, soltorkadetomater och lite ostrester. Pajskal med ägg, kvarg och olika mjöler utan gluten