Hälsa i vardagen
Jag älskar att föreläsa! jag gör det både i min tjänst som hälsostrateg och i mitt egna företag Formstark Hälsa. Just nu är jag mammaledig men gör lite insatser här och var i form av att föreläsa och leda träningspass. Var tvungen att tacka nej till en föreläsning för ett stort företags kvinnonätverk nyligen och det kändes väldigt tråkigt men så är det , bebis kommer först! Men med lite framförhållning hinner jag med det mesta med hjälp av min fantastiska familj.
Förra veckan föreläste jag för 60 personer på mitt ”vanliga” jobb om hälsa i vardagen. Nästa vecka gör jag det igen för en annan grupp.
I helgen har jag äran att föreläsa på MåBra Åre. Sofie Åhman och jag föreläser och jag tror våra ämnen krokar i varandra.
När jag föreläser om löpning så blir det inte så mycket fokus på hur man lägger upp det perfekta intervallpasset. Det handlar mer om hur man kan göra en satsning på mer än motionerande utan att tumma på hälsan. Kost och återhämtning som stöttar både träningen och livet.
Föreläser jag om hälsa för företag så handlar det förstås lite om friskvård- kost, motion och sömn. Men lika mycket om de psykosociala aspekterna som har kanske den största påverkan på dig under arbetsdagen. Du kan komma dit utsvövd, nytränad och med den grönaste av gröna smoothies i handen men har du för mycket att göra, saknar rätt verktyg, inte kan påverka din situation, får du inte uppskattning och inspireras du inte av din uppgift- eller kanske inte ens vet vad den är så kommer det förr eller senare att leda till någon form av ohälsa.
Många saknar flera av dessa delar. Våra jobb är ofta så komplexa och arbetet är inramat av en fritid som ofta även den är fylld av krav. När vi förr hade ett relativt enkelt men kanske inte lätt jobb har vi nuförtiden ofta ganska ”röriga” jobb både avseende var och hur, för vem och med vilka vi jobbar. Den psykiska ohälsan ökar och jag tror mycket ligger i den här komplexiteten.
Ibland är det svårt att påverka sin arbetssituation från dag till dag. Men att förstå vad det är som saknas och hur det påverkar min hälsa kan hjälpa mig vara lite snällare mot mig själv.
Efter två svängar utbrändhet (med helt olika anledningar) samt att vi har en lite speciell situation i familjen som gör att oron ligger nära ytan hela tiden har jag lärt mig använda det här sättet att tänka. Dessutom har jag investerat i att kunna påverka min arbetsvardag, sänka kraven på vissa håll och kräva tydlighet både av mig själv och andra. Det är några delar i min vardagsbalans. Och några delar i att kunna vara riktigt tacksam och lycklig.
Vi har haft några tuffa dagar hemmavid igen. Oro sliter enormt. Nu är allt lugnt igen men att förstå att jag behöver mer vila och tänka lite extra på andningen och att även om jag inte tränat hårt så behöver jag någon form av återhämtning från den stress som varit gör att jag kan förebygga att stressen bara ackumuleras.
Vill du anlita mig som föreläsare är du varmt välkommen att kontakta mig på min mailadress.
