Blogg

Premiärsimtränat


20120706-220647.jpg

Recap: Jag simmade tills jag var 8 år ungefär. Eller det var när man skulle börja simma i stora bassängen och lära sig crawla. Sen slutade jag. Något hände, vet inte vad men fick fobi för bassänger. Fortsatte bada mycket men ingen mer simning än den man var tvungen att göra i skolan. Och bara bröstsim.

2004 började jag surfa och gjorde så dagligen i ca 1,5 år. Men dyker mest i vågorna annars. Van vid vatten men simmar inte.

2011 simmar jag ca 7 gånger varav ca 4 är med hjälp av Jonas från SSIF Powersim som ger enkla ovärderliga tips. Och sen kör jag Stockholm Triathlon och det går så bra så- simmar 1500 meter på netto 29 minuter utan att ta i. Ja jag vet. Eget beröm luktar illa men jag tycker det var rätt bra gjort för att ha simmat så lite. Dessutom hade jag fortfarande mitt hjärtfel och det var ofta ”stökigt” när jag var i vattnet.

Sen blev det ingen mer simning. Men hjärtfelet blev jag av med och sen dess har ju en hel värld öppnat sig: Intervallträning funkar. Dynamisk styrka funkar. (Burpees funkar tyvärr också nu, det hade jag annars vattentätt alibi för att slippa förut). Simning funkar! Tjoho! Vilken skillnad det var idag.

Mötte upp Maria som är en go dalkulla men hon gör mig starstruck ändå. Skicka hit Rhianna och jag bryr mig inte- men Maria representerar Sverige i 24-timmars löpning den 8 september i Polen. Det är coolt. Vi var tvugna att babbla lite först för när man gapar efter luft i vattnet hinner man ju inte prata så mycket!

Jag vet ju bara en sväng, och det är att simma till den vita balkongen vid Bergeanska trädgården-dit är det ca 1 km. Lagom med 2 km runda tyckte vi. Maria hade inte heller simmat sen hon körde Kalmar Ironman förra året. Respekt!

Jag vet sen förra året att det brukade ta hela vägen dit innan jag vaknade till och det släppte men inte idag. Kändes kanon direkt.Tänkte på de där tekniktipsen jag fått men kom bara ihåg ett ”Y-tag”. Jag känner mig som en sån där fiskebåt som har två armar ut åt sidorna det hänger nät i som vaggar. Men med de tagen brukar det kännas lätt. När kroppen roterar lite med armtagen. Undrar om det är bra? Vi simmade iväg och när jag vände mig om då och då såg jag ibland Maria simma ut i sjön. Tänkte att hon tog sikte mot Dalarna- men det var andra hållet!

Fram kom vi till framför den vita balkongen och Maria frågade mig om tips!? Det är som att fråga Gerd Rexed om hur man använder en plattång (edt. lokalt skämt) . Ja alltså jag kan ju ingenting men sa det här med ”Y-tag” som jag lärt mig och antar är ett öppet-vatten trix. Sen simmade vi tillbaka och det kändes kanon. Fantastiskt! Det är svårt när man inte vet om man gör rätt men framåt kom jag utan att bli trött och det måste ju vara ett kvitto på att något var rätt!

Efteråt fick jag smaka en kladdig kladdkaksmuffin Maria bakat- MUMS! Mer sånt! Var jätteroligt att komma ut i vattnet. Det här med Ironman känns inte så läskigt längre alls. Simningen går nog bra. 3,6 km känns inte långt alls.

Har en helt egen fredagskväll så det är middag på soffan, ett glas vitt, rätt många cocostoppar och Pearl Jam på högsta framför friidrotten. Försöker planera ett havsnära äventyr för mig och Lillan nästa vecka. Eftersom jag inte sprungit ordentligt sen i tisdags så kryper det i kroppen. Tur då att jag ska springa imorgon innan konserten!

Funderade för övrigt idag på om det var dags för trisslott- stod fulparkerad på förhyrd plats i två timmar nästan och utan att betala och när jag backade ut gick en lapplisa och tittade på bilarna bredvid min.

Och för övrigt #2 så är det inte alls ”lyxigt” att jag har 7 veckors semester som jag får höra hela tiden. Jag har jobbat mig till detta. Jag har sökt ett jobb där jag kan göra det. Jag har varit fattig student i flera år på universitetet för att kunna söka det jobbet. Jag skiter i att ”göra karriär”. Jag jobbar in tiden resten av året och jag får inte betalt för mer än jag jobbar. Jag har inte råd att åka utomlands på all-inclusive utan väljer att ha mer tid ledigt hemma i Sverige istället. Jag tillhör, precis som du gör en av de rikaste i hela världen så det är verkligen inget problem för mig att ha det så. Jag vet att alla jobb inte ser ut såhär, inom vården osv skulle det ju inte funka men vi som inte räddar liv eller jobbar med vård- vi skulle nog kunna ha det så tycker jag. Kanske inte går att ordna tills imorgon – men med lite framförhållning. Och om man verkligen vill. Jag vill verkligen.

Och för övrigt #3 är jag så glad och stolt för det Tjejmarathon presterat. Vi gjorde ett val att stödja ett långsiktigt projekt på Panzisjukhuset och under Almedalsveckan har självaste Dr Denis Mukwege varit här i Sverige och pratat om just vikten av långsiktighet i biståndet. Han är alltså chef på det sjukhus vi stött och skickade en speciell hälsning till Tjejmarathon som tack för vår insamling. Läs mer här Att vi samlat in över 100 000 gör skillnad. När vi går ihop kan vi göra just skillnad och det är mer sånt jag vill göra så semestern ägnas inte bara åt att vara ledig utan även planera Goda Ting.

Och för övrigt #4 (för alla goda ting borde vara 3 och en sak till) så går Rådasjön Runt av stapeln imorgon. Samling 10.00, start 11.00. Startavgift 40 kr och bad i 22 gradig sjö efteråt med grillning. Rådasjön ligger nära Grisslehamn och banan sträcker 9.2 km. Det är våra fantastiska funktionärer från 1a vätskestationen som är med och anordnar detta och jag hade gärna varit med om jag inte ska på årets musikupplevelse imorgon. Sugna för en sista-minuten anmälan? Maila lunkan@etanet.se

En musikupplevelse ja.Den.här.låten.tröttnar.jag.aldrig.på. Mitt 14-åriga tonårstrotsiga hjärta slår inne i mitt halvkloka 33-åriga och det kommer kännas från tå till kluvna toppar imorgon i Globen. Kärlek!! Godnatt!

Nr 2 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Så blir du bäst!
  • Ett grönt löpsteg. De nya hållbara löparskorna är här
  • Så tränar du för maran!
  • Ta’t lugnt! Lätta veckor gör skillnad
  • Sittsjukan. Du påverkas – även om du tränar
  • 5 genvägar till bättre prestation
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

En dag på landet i bilder


När det var dags för löpning idag var energin slut. Så jag joggpeppade syrrans kille en runda istället. Jag hade varit två vändor på tippen och var rätt klar med fysisk aktivitet.
Istället ser jag fram emot simning imorgon. Oj vad kul det ska bli!
Åker till Stockholm en vecka ungefär och ser fram emot att ta mig ut i skärgården med Lillan.

20120705-213556.jpg
20120705-213601.jpg
20120705-213610.jpg
20120705-213618.jpg
20120705-213651.jpg
20120705-213705.jpg
20120705-213642.jpg
20120705-213658.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Sommarträningsplaner


Idag har vi röjt ur ett av småhusen här och raddat upp en lång rad med möbler som ska till tippen. Jag och min syster har storslagna planer för den här fina gården och var eld och lågor när vi räknade på sängplatser och vilka möbler vi skulle kunna använda.

Men i det första taget så ska vi lägga ut en del saker på Blocket. Slänga en del. Och renovera 2 hus. Nemas problemas.

Idag gick i återhämtningens tecken så jag passade på att handla mjölk i närliggande hålan Storfors på räcern. Det är 15 km dit och 15 hem. En backe åt vart håll. Gick rätt bra att trampa på idag. Eller vad vet jag hur fort det ska gå men försökte ligga strax över 30 km/h.

Imorgon är det backar som ligger på schemat. Riktigt jobbigt kommer det bli hur jag än gör eftersom jag sprungit 5 mil på mindre än 2 dagar och det är lite mer än jag brukar. Men jag är pigg. Man blir det när man är ledig och får sova på mornarna.

I övrigt så ser sommarträningsschemat ut såhär:

Denna vecka

Backintervaller tors

Simning – PREMIÄR!!! öppet vatten fre- kanske 1,5 km?

Lördag- tröskelpass nån mil sådär. Jag ska på årets första utekväll och vill vara vaken efter 22 så tänker inte träna mig sömnig direkt. Jag tror en Pearl Jam konsert kräver en utvilad Annie.

Söndag- styrka och rörlighet

Vecka 28

Måndag- om jag har barnvakt- 2tusingar x 5

Tisdag- styrka

Onsdag- tors- jag och Ebba är på äventyr så ingen barnvakt= ingen träning

Fredag- jogg

Lördag- ett maratonlångpass genom Jubileumsmaran. Försöka ligga i 5:50 fart i snitt

Söndag- Styrka och rörlighet

vecka 29-30 Mycket långbackar, något simpass, styrka ute (kommer skrapa och måla en altan så behöver inte så mycket mer än bålstyrka i övrigt). Cykla långt, köra ett långpass med mycket backar och jobba med långa intervaller. Mer terräng.

31-32 Åker upp till  Jämtland. 4e augusti springer jag Jämtlandstriangeln 47 km. En vecka senare- årets lopp- Axa Fjällmarathon. Så däremellan blir det lite terränglöpning på lederna runt Ottsjö och hålla benen pigga.

Efter det- vet jag inte än. Jag spretar. Jag har anmält mig till det kortaste lopp jag någonsin sprungit: Lidingöloppets 15 km. Jag funderar på Karlstad 6-timmars som verkar ett bra lopp att debutera på tidslopp på. Jag funderar på att testa ett triathlon.

Jag vet att jag har massa annat för mig- i september jobbar jag nästan uteslutande med vår Lidingöloppssatsning, jag går min Löpcoachutbildning och jag börjar en distanskurs i Idrottsnäringslära. Jag har en del att stå i som sagt.

Så just nu låter jag det bara rulla därbak i huvudet. Fokuserar på att vara ledig med min familj, bada, njuta och träna hårt när jag tränar.

Enkelt. Bäst.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Äntligen check på långpass


20120703-205545.jpg

Jag och SMHI. Vi lägger schemat helt olika. Idag när syster smörjde in sig för att lägga sig i solen var det dags att ge sig iväg för att hinna med 3 mil innan middag. Imorgon blir det samma väder och jag hade laddat med extra mat som jag brukar så kroppen var på G. Bara att genomföra.

När något tar emot kan man tänka på olika sätt för att bryta ned passet. Jag brukar ju lura ut mig själv på ”20 min jogg”. Idag var jag svårlurad- jag visste att det var 30 km på schemat. Och skitvarmt.
Så jag tänkte ”30 stycken”. Helt enkelt. 30 stycken. Och inget jäkla intervallande utan bara tuta och kör tills motorn tar slut. Efter 20 km visste jag att Hjälten skulle ansluta och då kunde jag gorma lite på honom istället för på solen.
Tog min förlängda 15 km asfaltsslinga först som då blir 19 km.Tanken var att ligga under 5:50 tempo i vilket tempo som helst. Det gick kalas. Jag har aldrig sprungit långpass fort. 15 km tar 90 minuter, så brukar det vara. Men idag gick det betydligt snabbare. Benen trummade på uppför som nedför i samma jämna tempo. Jag var så arg på värmen och det var som en extra växel. Vatten med Resorb i vätskesäcken. 2 Enervitgels och en bar med mig.
Efter 19 km fyllde jag på vätska, svor lite, lämnade ryggan till Hjälten och så trampade vi iväg på en kuperad, terrängig 11 km slinga. Vi enades om 5:50 tempo och jag höjde musiken och fokuserade på att behålla steget. Efter 3 km var det en 3 km sekvens med 2 km uppför och hela sträckan på knöggliga stora grus. ”Kattskallar” tror jag de kallas för. Slet i knäna som ömmade att tassa fram över dessa. Men sen blev det fin grusväg igen och lätt sluttning nedför och tempot gick upp. Slet som ett djur för att ligga på i ett bra tempo. Sen kommer den där uppförsbacken som alltid kramar ur det sista men 1 km kvar. Gav upp ett vrål och klippte sista kilometern med spurtslut innan jag nästan ramlade i diket.
Huva. Uthållighet är färskvara! Jag har inte sprungit längre än 2 mil sen TEC och allt jag har framför mig är långt och jag vill att 3 mil ska kännas kort.
Knäna är asfaltssjuka, alltså de ömmar. Annars mår jag gott här på soffan med massa lakrits.

Imorgon hoppas jag få cykla snabbt på min räcer!

20120703-205733.jpg
20120703-205801.jpg
20120703-205741.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Triathleten.se FTW


Idag hämtade jag ut ett mycket avgörande paket. Om jag ska börja träna triathlon på riktigt så behövs: löparskor (check!), cykel (check!) och våtdräkt- idag check!

Jag har köpt en våtdräkt genom Triathleten.se. Jag hyrde av dem förra året när jag körde Stockholm Triathlon och var mycket nöjd med den. Nu har jag köpt förra årets modell av Sailfish Vibrant till mycket bra pris.

Jag hintade om att jag även vågsurfar och även om triathlonvåtdräkter är lite känsligare än de rätt tåliga våtdräkter man ska ha om man ska surfa så kan jag ju använda denna om jag nu äntligen skulle komma iväg på en surfresa igen. Så jag fick med neoprensockor och huva till vilket kan komma till pass om det är riktigt kyligt.

Nu känner jag mig rustad och väldigt sugen på att träna men jag ogillar att sticka ut i vattnet själv. Hoppas få sällis i något vatten i Tokhol i helgen redan? Någon?

20120703-185759.jpg
20120703-185808.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Styrka med hemmagjord TRX #sommarträning


20120702-203250.jpg

Jag var på vippen att skriva ” funktionell styrka” men herregud vilket urholkat begrepp! Vad tycker ni är funktionell styrka? Shoot!

Funktionell styrka för mig är den styrketräning som gör att det jag egentligen ska göra kan utföras bättre och med mindre skador. Alltså- bära en 16 kg tung dotter ibland, lattja med henne, springa flera mil utan att tappa hållningen, orka greja i trädgården på landet och bära övertunga matkassar. Tydligen också att släpa en cykel över klippor i ösregn (även om jag falerade där genom att vurpa men det hade knappast med svaga bukmuskler att göra, snarare ett missförstånd mellan mig och Newton).

Rolig styrketräning är också den som går undan. Smidig träning är den jag kan göra utan att åka till ett gym. Bästa träningen är den jag gör utomhus.

Idag hade jag till min hjälp: Hjältens ben och armar, hemmagjord TRX av ett rep runt ett gummirör, ett järnspett med ojämn viktfördelning.

Jag började med de här satans armhävningarna. Sen gick jag över till att ligga på rygg med grepp om hjältens fotleder. Han kastade mina fötter än framåt än åt sidan- ni vet, man gör den i lumpen och på gympan! Jag är rätt stark i magmusklerna, de raka så jag gör det värre genom att när benen är parallella med marken dutta ihop fötterna två gånger. Men jag fixade två långa sets ändå.

Varvade detta med stående rodd i TRX’n och sen gick jag runt på gräsmattan och ”kastade” spettet från ena sidan till den andra ungefär som jag förberedde ett spjutkast. Avslutade med 2 x 1 min planka med rörelse och sen släpade jag några säckar. Lättare styrka idag, högre antal reps. På torsdag blir det färre reps och tyngre.

Den hemmagjorda TRX’n kostar alltså nästan ingenting att göra och går att sätta upp i vadsomhelst. Här är det lillstugans ena verandapelare som vi sliter i.

Annars har jag varit hos min bästa Helena idag och fikat. Hjälten kom på eftermiddagen och sen syster och hennes kille och deras lilla Kinesiska navelludd till hund- Frasse. Han och Lillan kan få det att låta som det är minst tio personer till här.

Imorgon blir det att äta riktigt bra fram till lunch för sen är det grisiga träningspasset inplanerat till eftermiddagen. Jag vill få till 3 riktigt långa pass innan Axa Fjällmarathon och vill att de ska ligga med 2 veckors mellanrum. Nu blir det 10 dagar till Asfaltsplågan och sen blir det kanske 12 dagar till det längsta och tyngsta passet innan jag åker till Jämtland. Kroppen känns bra förutom att jag är otroligt tight i piriformis och rumpmusklerna så nerven spökar men det fantastiska med att vara ledig är att jag kan ägna mig åt att stretcha och sova mer än vanligt så vaknar laddad varje dag. Njuter.

Semestern är en fantastisk tid att fundera på var det hjul man snurrar i resten av året ska snurra framöver. Börja med en ny fritidsaktivitet? Planera in ett lopp att träna för? Planera en resa? Söka nytt jobb? Allt sånt tycker jag passar så bra att fundera på när man varvar ned. Jag vet hur mitt nästa år ska se ut. Hur jag vill att det ska se ut.Har kastat ut en krok och har några till om jag inte får napp på det.

Kasta ut krokar där man vill ha napp. Faller de orörda utan napp så får man håva in och fundera på om man ska kasta någon annanstans. En del tvekar att kasta. Vågar inte. Inte kan jag. Inte förtjänar jag. Men jo. Just det förtjänar du. Den allra bästa chansen att göra det du allra helst vill. Passa på. Det vakar. Jag lovar.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in