Redo för loppdagen?


Loppsäsongen är igång och många har flera spännande tävlingar framför sig. Det är både bra och roligt att ha ett mål att träna mot. Det ger motivation och det är en fantastisk känsla att faktiskt klara sina mål. Den största delen av träningen inför sommarens lopp är redan gjord och nu är det finliret som är kvar. Jag tänkte dela med mig av mina tips sista veckan innan tävlingsdagen. Så vi förutsätter att loppdagen är en lördag och vi ska springa ett Marathon.

Måndag-
Kör ett kort pass med 4x5min tröskel.

Tisdag-
Vila. Idag kan du börja se över så du har allt hemma inför loppdagen. Tex energi i form av gels som du ska ta under loppet.

Onsdag-
Lätt distans eller vila. Kolla banprofilen för loppet, finns det några backar att lägga på minnet? Är det några extra fina platser längs banan där du ska passa på att njuta lite extra?

Torsdag-
Spring lätt distans med korta snabba fartökningar för att få upp lite snabbhet. Brukar börja dricka lite extra vatten samt äter något extra mellanmål.

Fredag-
Vila. Äter och dricker lite extra, dock testar jag inte några nya saker. Man vill inte riskera att få problem med magen. Idag lägger jag också fram ALLT jag ska ha med mig och på mig under loppdagen. Man vill ha så lite som möjligt att tänka på innan starten.

Lördag-
Loppdag! Är loppet tidigt, gå upp tidigt så du hinner äta ordentligt (även om det innebär JÄTTETIDIGT). Försök att äta ungefär samma saker som du brukar men lite mer. Sen är det bara att försöka slappna av och viktigast av allt- NJUTA! 🙂

Lycka till!

Oktobernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Träna Rätt! Långt eller kort, hårt eller lugnt
  • 6 snygga höstjackor i stor test
  • Ultralöparens smarta knep
  • Skorna som gör dig snabbare
  • Forskning: Bli bättre med bakterier
  • Hållbara maror
  • Slipp magont nu!

 

Prenumerera


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Återhämtning


Jag älskar att träna, men jag älskar också att tävla och springa lopp. Att tävla innebär stora påfrestningar på kroppen, speciellt om man springer så långa lopp som Marathon. Dock har jag svårt att ”acceptera” det, kroppen känns ju relativt fräsch och pigg och dessutom får man en kick av att tävla. Kicken kanske har en bidragande faktor till att man känner sig piggare än man egentligen är.
Det jag vill komma till är att jag efter loppet i Kina är jättetaggad på att tävla igen men måste låta kroppen vila först. Hade jag inte haft min tränare Ulfs hjälp hade jag antagligen sprungit Stockholm Marathon till helgen. Det är bara 14 dagar efter min senaste mara. Även om jag själv vet vad som är rätt och fel behöver jag någon som säger till mig vad jag ska göra.

Nu ska jag ladda om, komma igång med träningen som vanligt igen och planera sommarens lopp. Förhoppningsvis lite klokare och nu ännu ett marathon rikare.

Hur känner ni kring återhämtning? Är det lätt eller svårt?

Marathon på kinesiska muren- extremt tufft och extremt roligt!


Nu har jag klarat av mitt tuffaste lopp hittills. 42km, 38 grader, 5164 trappsteg och en fantastisk upplevelse! Att springa detta lopp har varit ett riktigt äventyr, dels att få träffa alla andra löpare vi reste med men också att få se dessa otroliga platser. Trots en extremt tuff bana kunde man njuta av vackra vyer från de högsta punkterna, fått träffa den härliga lokalbefolkningen när vi sprungit genom små byar och dessutom fått ta del av en plats med så mycket historia som kinesiska muren har.
Loppet startade tidigt på morgonen och man kunde nästan ta på stämningen, när vi stod i våra startfållor och laddade för vårat livslopp precis intill muren på Yin Yang Square. Startskottet går och vi börjar med en stigning upp på slingriga vägar i 5 km. Väl uppe börjar första sträckan på muren. Det är varmt, ingen skugga och ingen vind på hela banan. Vi springer mitt i solen längs den slingriga muren som går som en orm genom det vackra landskapet. Utsikten är riktigt vacker och man kan trots trapporna ändå njuta av stunden, det känns mäktigt. Efter 3,5km på muren är vi ute på en landsväg, här är det extremt varmt och mentalt tufft. Men när vi fått ihop runt 20km har vi kommit in i små byar och det växlar mellan asfalt och grusvägar. Inne i byarna får vi massor av hejarop av lokalbefolkningen, barn springer och cyklar med en där vi springer. De gör high five med oss och ropar och hälsar. Det blir en rejäl energipåladdning som var välbehövlig för strax efter påbörjar vi en 10km lång stigning upp på ett berg. Här är det långa raksträckor där det är torrt och varmt. Under hela loppet springer jag med en vattenflaska i handen som jag byter ut efter varje vätskestation. Jag dricker och häller vatten över huvudet om vartannat för att inte bli uttorkad eller få värmeslag. När vi nått toppen efter vår långa stigning väntar en kort slinga genom byn där vi åter igen får energi av lokalbefolkningens hejarop och detta följs av en längre utförsslinga som leder oss till muren igen, då är det bara 8 km kvar. 3km trappor och därefter en utförsbacke igen på 5 km. Det är riktigt tung men känns mentalt skönt att veta att snart är jag i mål. Jag försöker ta det försiktigt i trapporna och det är ojämna, höga trappsteg som suger extremt i benen. Jag trampar på och till slut är jag påväg ner mot mål. Jag räknar ner kilometer för kilometer och till slut passerar jag mållinjen, 4 timmar och 11 minuter…. och jag är första kvinna i mål! Känslan var så underbar och jag var så glad av att ha tagit mig i mål. Att dessutom få dela upplevelsen med så många andra gjorde att dagen blev ett riktigt minne för livet.

Här kan man se en kortare film från loppet för att få en känsla av detta fantastiska maraton!

En skön känsla


Har haft en riktigt skön helg och jag börjar få in ett bra flow i träningen igen. Jag har tränat utefter vad som känns bra för dagen och inte haft så mycket tanke bakom träningsupplägget. Mycket mängd och lite kvalitet har det blivit. Mina skador har dessutom inte känts av så mycket de senaste dagarna vilket gör att motivationen kommer tillbaka. För det är tungt att träna när det gör ont och kroppen inte gör som hjärnan vill. Det positiva är att det känns desto bättre när kroppen faktiskt börjar fungera igen.

Jag sprang mitt sista distanspass före maran i helgen. Det blev 30 lugna kilometrar i soligt väder och jag njöt av att springa. Jag sprang passet på tom mage innan frukost så sista biten var jag rejält hungrig. Som tur var avslutade jag passet med en god brunch på favoritstället- Artisan bageri.
Ni kan nog ana hur gott kaffet och baguetten smakar efter det passet 😉

Planen är nu att få till ett pass med lite mer fart i början av veckan, sedan bara hålla igång kroppen fram till lördag. Redan imorgon går flyget till Peking och jag är riktigt taggad. Min kille åker också med på resan och springer sin livs andra mara, vilken upplevelse det kommer bli! Vet också att det är Göteborgsvarvs-vecka, lite avundsjuk på alla som ska springa då det är ett av mina favoritlopp. Stort lycka till alla som springer i Göteborg eller något annat lopp denna vecka!

5164 trappsteg


Ja då var det ytterligare några dagar närmre The Great Wall Marathon, den 20e maj smäller det! Jag har läst på lite om banan och den bjuder på en hel del klättring i trappor. 5164 trappsteg ska jag ta mig an under 42km och enligt bilderna är det riktigt brant.
Det är en sträcka på muren som bjuder på dessa trappor och det är 2582 steg som ska avklaras två gånger, först efter ca 5km och sedan i slutet av loppet.
Överlag är det ganska hårt underlag i form av sten och asfalt men även kortare partier av vanliga jord/grusvägar. Loppet sträcker sig ca 10km på muren och resterande går i naturen runt omkring via små byar.
Jag kommer inte satsa på någon speciell tid på detta lopp. En anledning är att jag inte kunnat träna som jag tänkt under våren, jag har varit skadad och förkyld om vartannat. Tyvärr har jag fortfarande lite ont i både knä och fot men jag kan springa. Sett till tidigare resultat är det heller inget lopp man persar på direkt. Som exempel springer de snabbaste herrarna i mål på 3,5h vilket är över en timme långsammare än toppresultaten i vanliga marathonlopp.
Detta Marathon får bli en upplevelse och ett lopp jag kommer njuta av, jag är glad och tacksam över att jag åtminstone kan springa!

Läs mer om loppet HÄR! Vi reser med Albatros adventures.Planera inför maran


Jag har haft riktigt bra träningsdagar det senaste. Jag hade som jag nämnde lite problem med vänster knä, det känns fortfarande av men verkar gå åt rätt håll. Istället för löpning blev det enbart crosstrainer och spinning ett par dagar. Måste erkänna att jag glömt hur kul det är med spinning och att verkligen få pumpa ur kroppen ordentligt! Som grädde på moset fick jag också till två hyfsade löppass under helgen. 30km i lördags och 17km i söndags i kanonväder. Så än en gång ser jag hoppfullt på loppet om knappt två veckor. Alltså maran på kinesiska muren. 
Har börjat planera loppet, skoval, energi före, under och efter loppet, kläder med mera. Jag kommer springa loppet i mina ASICS Noosa FF eller ASICS Dynaflyte som jag också hade på Barcelona Marathon. Dock ska jag införskaffa ett par nya Dynaflyte snart då de gamla är inne på sina sista mil. Både Noosa och Dynaflyte är i alla fall lätta skor men dämpade, perfekt för maran.

Under Barcelona Marathon körde jag på gels från GU samt bars före och efter loppet från Better You. Det funkade bra men ska ta min första gel mycket tidigare. Vatten kommer jag vara ännu mer noggrann med under loppet på muren för det ser ut att kunna bli riktigt varmt (30 grader!). Ska även visa er banprofilen och några riktigt tuffa trappor i nästa inlägg.

Vad är viktigast för er när ni planerar inför maran?


Hoppfull!