Blogg

Rödbetor, nitrat, nitrit och rosa kiss


Vi är säkert flera som undrat om vi har en livshotande sjukdom vid ett badrumsbesök innan vi kommer ihåg att vi ätit rödbetor?

Den röda färgen är betacyanin och fastnar bra överallt.

Många har också hört att man ska äta mycket rödbetor. Och att det har något med nitrat att göra. Samtidigt har många oro över nitrthalter i tex kött. Vad gäller?

Jag ska försöka reda ut begreppen!

I en artikel som baseras på en studie utförd på Karolinska Institutet framgår att nitratrik mat som tex rödbetor, spenat, ruccola har flera hälsofördelar.

Nitrat tas upp i mage och tarm. Nitrat kan även i saliven omvandlas till nitrit som i sin tur i den sura miljön o magsäcken kan omvandlas (grovt förenklat nu hörni!) till kväveoxid (NO) NO är bra grejer det! Det är en härlig gas att ha i kroppen.

Nitrat har visat säg sänka blodtrycket och minska syreåtgången vid fysisk aktivitet (det är det här som ligger till grund för att uthållighetsidrottare kan ha nytta av att bälja rödbets/spenatjuice!). Vidare har nitrat visat sig hjälpa reparationen av skadade blodkärl genom att bidra till ökad bildning av sk CAC-celler.

Angående om nitrat och nitrit skulle vara skadliga så finns det inga långsiktiga studier som pekar på detta. Den här artikeln hänvisar dock till en studie som tas upp i British Journal of Medicine. Nitrit används som tilltsats i kött (som julskinka) och från nitritet är det sk nitrosaminer som kan bildas vid stekning som är cancerogena vid djurförsök. Det är lite invecklat men efter att ha läst här så vill man aldrig mer steka bacon.

Jag tänker att jag fortsätter äta mina rödbetor, spenat och ruccola och hoppar att steka bacon.

Här kan du läsa om rödbeta och här hittade jag en enorm tabell med näringsinnehåll för massa grönsaker. Mest fokus på makronäring förvisso.

Själv vill jag slå ett slag för: Kokta rödbetor med smulad chevre, balsamico, valnötter och rucola. MUMMA!

Bild: Godmat.org

 


Nya numret i butik 25 april – 20 maj! 

  • Stor skoguide! 22 nya modeller
  • Toppa formen. Så presterar du på topp under ditt nästa lopp
  • Tommy Myllymäkis bästa recept
  • När din träning blir ett tvång
  • Spring 75 minuter. Lev tolv år längre
  • Trasslande baksidor? Så gör du dem glada igen
  • Kom i gång med löpning! Så börjar du. Kostlära för nybörjare
  • Ny forskning: Brocccoligroddar kan vara den nya rödbetsjuicen
  • Hur känns det att inte längre kunna springa?
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

En dag med hälsochefen


Många undrar vad jag gör på jobbet. Det undrar jag med. Nej skoja bara men vissa dagar rusar förbi och det är mycket möten, mycket informationshämtande och många korta puckar varvat med långa bollar på..mig! Ingen dag är den andra lik och det gillar jag men det är mycket intryck och ideér att processa.

Idag är Lillan hos pappa så min dag är lite ”friare”. Har man inga barn att ta hand om hinner man ju precis hur mycket som helst känns det som.

Vaknar 05.00 och är INTE utsövd. Ställer om alarmet till 06.30

06.30 Yogar 10 minuter. Städar lite hemma-och plockar med lite papper.

07.15 Letar kläder. Har precis som många andra en hel garderob med kläder men ”inget att ta på mig”.

07.30 Går hemifrån. Scrollar Twitter, DN och lyssnar på P1.

08.00 Köper kaffe och kikar om det säljs ägg i bistron som jag bett om. Japp!

08.15 Frukost framför datorn på jobbet: Kesella med musli och färska bär och två mackor. Svarar på mail och ber restaurangen maila menyerna så jag ska kunna ”pinpointa” hälsosamma luncher. Dricker mer kaffe.

10.00 Har möte med Oskar från We+ som berättar om deras produkt. Riktigt inspirerande.

11.00 Svarar på mer mail och läser några artiklar om företagshälsa på nätet. Tycker allt pekar mot samma sak. Enkelt men inte lätt! Funderar på min ”hälsovision”. Bokar möten med cheferna. De är svåra att få tag på alla samtidigt och jobbar för tre olika verksamhetsgrenar som jag ska finnas till för alla tre men jag kan bäst den jag själv kommer ifrån märker jag väldigt tydligt.

11.30 Lunchmöte med potentiell hjälp med ett specifikt projekt jag har en ide om. Inspirerande!

12.30 Skriver ihop ett utkast på anmälan till inspirationsföreläsning med Sophia i februari och bokar föreläsningssal för mars också. Briefar en HLR-konsult som ska komma och ge en kurs imorgon.

14.00 Åker kommunalt till Bosön för att träffa Bennie och Jenny på SMS som driver konferens och hotellverksamheten. Vi har träffats på Lidingöloppets nätverksträff tidigare. Jag får en rundvisning i de nyrenoverade husen och blir helt lyrisk över en snart klar svit inredd i min favoritfärg (se nedan!). Mästarvillan som jag besökt tidigare har magnifik utsikt över Värtan och hela området vibrerar hälsa, idrott och historia.

Innan jag går får jag Bosöns Kokbok och blir helt lyrisk. Vi har bollat ideer för hälsosamma företagsmöten, kurser och konferenser och jag är sådär sprudlande inspirerad som jag älskar att vara! På Bosön är det hur enkelt som helst att vara aktiv med kollegorna: Allt från stavgång i vacker natur till hårdkörning på tartanbanan. I Rektorsvillan kan du gå en matlagningskurs i hälsans tecken och sen äta det ni lagat! Så rätt. Så i tiden.

Glad i hågen men galet trött åkte jag hem och var inte alls sugen på de backintervaller som stod på schemat. Eftersom jag älskar att träna så har jag inga problem med att vila om det inte känns rätt. Förhandlade med mig själv och beslöt att skippa passet.

17.30 Hemma. Fräste alla rester jag hittade i kylen: råris, kikärter, lök, broccoli, edamamebönor, spenat, feta, sugarsnap och serverade med pestodressingen och keso till. Hjärtat kom också och vi åt och sen tog vi en promenad och väl hemma var vi vrålhungriga igen så fick göra mackor och ägg. Tittar på min stackars bortglömda cykel som får husera bredvid dammsugaren.

19.30 Nyheter följt av Vetenskapens värld. Jag lyssnar med ett halvt öra och letar distansutbildningar på nätet. Bläddrar lite bland bloggar och orkar inte riktigt med allt träningspepp så läser efter ett nyhetsinslag om Breakthrough istället. Inspiration till min träning för att spränga gränser får jag oftast mer genom att läsa om arbete för mänskliga rättigheter än från bilder inifrån gym eller på flashiga träningskläder. Idag är Rosa Parks födelsedag. Inspiration.

Jag mailar en adept, ska nu jobba en kvart och sen blir det tidigt läggdags för att gå upp i svinottan och klippa några kilometer innan jag har en till fullspäckad dag på drömjobbet framför mig!

Det var min dag- den var toppen! Hoppas din också var det!

20130204-211045.jpg
20130204-211122.jpg
20130204-211132.jpg
20130204-211146.jpg
20130204-211158.jpg
20130204-211214.jpg



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Veckans träning


20130204-073937.jpg

Krogrännet
Ja den här veckan blev det:

8 km distans, 7 km morgonjogg, 5,5 km tempo, styrka, och idag 15 km med 5 km i marafart i mitten. Eftersom jag vilade från tisdag förmiddag till lördag eftermiddag får det ändå ses som helt ok. Och sjuk blev jag inte. PHU!

En lätt utopisk marafart för en snigellöpare som mig. Men 5:20- 5:30 är det tänkt att jag ska snitta på maraton någon gång under året för att trumma in på 3:30. Och då blir de här lite längre distanspassen med marafart eller trösklar insprängda jättebra träningspass som tar en effektivt ur mellanmjölksträsket.

Idag var det två stumma ben jag hade med mig och en seg känsla i kroppen. Har dock svårt att hålla nere farten i början men försökte ligga på 5:40 fart för at värma upp lite. Det är rätt upp och ned men fick sen till att snitta 5:15 på femman i mitten och sen 5:40 sista fem kilometerna. Borsowhoppen från igår känns! Absolut inget hårt pass och var pigg och glad i resten av kroppen och knoppen när jag var framme i ”Viggan” där Ns föräldrar bor och dit mamma och N kört med Lillan medan jag sprang- så fiffigt så!

FABruari är inte vilken månad som helst. Kroppen har svarat bra på träningen och ökningen av distans senaste tiden. Inga skadekänningar och nu ska jag växla upp lite. Jag har svårt att få till dubbelpass och back to back men jag ska verkligen försöka nu. Springa mycket. Springa när jag är trött. Det är så loppet jag tränar för är och det är det jag behöver bli bra på-på mest skonsamma sätt.

Jag har verkligen ett sug efter att träna styrka också. Jag gillar hård, tung, intensiv, funktionell styrketräning med mycket ompz och vavavoomkänsla. Det behöver inte vara crossfit- precis som med kosten behöver jag inte ge träningen ett namn för att känna mig trygg med den. Tyvärr blir det då lite träning inomhus för förutom mina egna styrkepass så är det helt enkelt lättare.

På jobbet är det också fullt ös förstås. Jag är uppbokad med möten all over the place och uppskattar verkligen att jag kan jobba lite här och var ifrån.

Tjejmarathon är också något jag kommer ägna många timmar åt från och med nu. Cirka 70 hårdingar är anmälda och det finns en plats till DIG om du vill vara med på årets godaste äventyr!

Träningsplaner denna vecka:

Måndag: yoga på morgonen (årspremiär!) Kväll: backintervaller

Tisdag: Vila

Onsdag: Morgonlöpning och kvällsdistans med jobbet

Torsdag: Försök 3: styrketräning med Magnus

Fredag: Försök 3 6- timmarslöpning alt dubbelpass. 40 km + 20 km

Lördag: vila

Söndag: Engelbrektshalvan och säkert några kilometer till om det är fina spår runt Norberg



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Återtågspasset och andningsövning


20130203-103111.jpg

Jag hade en mysig dag i solen med Lillan igår. Men träningssuget kröp i kroppen. Och jag mådde helt ok.

Så när syster och N fikade så stack jag ut. 5 snabba kilometer runt sjöarna med fokus på pulsen. Den skötte sig bra, sprang i tröskelfart. Sen lite styrka:

3 x 20 utfallssteg med hopp

2 x 20 Borsowhopp (de är helt magiska men KÄNNS!)

Cirkel med 3 ( 10 svingar ,15 armhävningar, 1 min dynamisk planka)

Tips: Även om du gör armhävningar på knäna- börja på tårna och kom sen ned på knä för då får du till en teknik som liknar och hjälper den då du står på tårna.

Idag kommer jag med lite hjälp av N och mamma fått till ett träningspass i strålande sol: distanspass på cirka 17 med fartökning i mitten cirka 5 kilometer. Benen börjar känna av gårdagens Borsowhopp men att träna med ben som inte är 100% är också bra träning!

Nästa vecka blir det helt galet spretig och mycket träning men det är nio (gah!) veckor kvar nu till TEC och mycket träning ska in både för skalle och ben.

Andningsövning för löpare

Några undrade över andningsövningar. Båda mina adepter har andningsövningar som del av träningen eftersom jag själv använder mig av det. Kalla det minimeditation eller visualisering men jag tror stenhårt på det för att flytta fokus och ta sig lite ”ställtid”.

Andningen är ju det mest fundamentala vi gör. jag är på inget sätt expert inom området- det finns andningskurser att gå hos duktiga lärare. Men jag har yogat länge och har en övning jag själv gillar. Andningen sköts ju automatiskt av kroppen och jag tror att det ligger något väldigt rogivande i att fokusera på det enklaste, mest självklara!

Andas ”rätt” är svårt! Många, jag själv inräknad andas högre upp i bröstkorgen utan att engagera muskler längre ned i magen. För många åker magen in snarare än ut vid inandning.

Lägg dig på rygg på golvet med en hand på magen och en under ryggen strax ovanför där svanken börjar. Andas in genom näsan med långa andetag och andas ut med samma längd. Känn att buken fylls och bröstkorgen spänns ut som en ballong. Visualisera gärna hur du vill att passet du ska genomföra ska kännas. Hur tar du dig igenom det som blir den tyngsta passagen?

Repetera andetagen tills du känner dig lugn.

Väl värda minuter!

Nu ska vi ut i solen- ha en fin söndag!

20130203-103058.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Min kostfilosofi och 2 snabba veggoluncher


Jag var vegetarian i flera år. Inte längre men fortfarande så äter jag sällan rött kött och helst inte alls gris. Har att göra med varför jag blev vegetarian från början:

Hyrde ett rum hos en dam i England- Cornwall, under en språkresa och där bjöds man på vidriga ”pork steaks” som simmade i sås som i sin tur simmade i lite diskmedel eftersom många i både England och Australien (rent anekdotbaserade erfarenheter) ofta diskar av-men inte sköljer tallrikarna.

Huva!

Sen var jag vegan ett tag i Australien och med ekologiskt närodlad mat runt hörnet i en by som osade hög medvetenhet om sunt leverne och ätande så var det lätt!

Men jag tror inte på förbud och absolutism (utom våld och droger som jag skrivit tidigare). Så varje gång jag frestas att ”hoppa på” någon ny kostlogik: till exempel Paleo som jag ändå sympatiserar med i stort så känner jag att nä! Vet du vad, jag är 33 år och vuxen nog att göra kloka matval utan att behöva stoppa in mig själv i ett fack. Jag klarar av att äta mig igenom livet, runt träning och vid sociala event där jag själv inte styr utan att behöva tala om att jag minsann är ”paleo” eller ”GI” eller ”LCHQ”. Jag behöver inte ha en matidentitet för att ha en hög medvetenhet om vad jag äter.

Har man en allergi är det förstås annorlunda.

Min dotter är 3,5 år och äter gröt till frukost. Hon gillar grönsaker och äter det mesta jag äter helt enkelt för att jag alltid gjort så tror jag. Hon har vant sig och det är helt ok att hon inte gillar allt- tex lagade morötter och broccoli men äter dem råa.

Hon får inte äta godis men gärna en bulle bakad med smör och torkad frukt och nötter. Glass förstås! Vi äter ekologiskt så gott det går och mycket fisk. Lite svårt med bönor och linser men fasters linssoppa älskar hon. Av mig får hon endast i nödfall Risifrutti och fruktyoughurt, kex och saft. Att ursäkta att ge sitt barn dålig mat för att man inte har tid. Njäej, tror inte på det.

Vi äter inget halvfabrikat förutom blodpudding och korv då och då (med hög kötthalt). Jag försöker köpa ekologiskt så mycket jag kan och välja närproducerat och i säsong även om det känns svårt runt grönsaker ibland som jag är storkonsument av. Inget margarin, magra mejeriprodukter utan tillsatser till mig, fetare till Lillan. Slänger aldrig mat utan äter rester flera dagar i veckan för att ”rensa”. Har ingen micro men micrar min lunch på jobbet.

Jag avskyr disk. Jag tycker det är roligt att laga mat. Men tycker inte om att det tar tid. Speciellt inte på helgen. Gillar snabba lösningar och igår och idag har jag gjort två sallader, till vilka jag äter en stor knäckemacka med ost eller avokado.

Den första är helt enkelt wokad rödkål med lite rödlök. Smula ned fetaost och kanske lite valnötter. Krydda med sånt du tycker om Häll upp i en skål. Vänd ned bladspenat och lite edamamebönor och jag äter oftast keso till ALLT!

Igår hade jag lite kycklingfilé kvar som jag fräste- inte vego alltså men går utan kycklingen. I med lök, broccoli, sugarsnap (som jag sällan köper då de kommer så himla långt ifrån), kikärtor och sen edamamebönor.

Till det hade jag en dressing med olivolja, äppelcidervinäger, salladskrydda och två matskedar pesto. Och keso. Älskar keso.

Lillan fick idag stekta ekologiska ägg med råris, creme fraice riven morot och tomat.

Och nu ska vi åka iväg så hon får fika semla! Ha en fin lördag!

20130202-122514.jpg
20130202-122525.jpg



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*