Blogg

Run and live with your heart


Imorgon springer flera av mina ultravänner TEC 50 miles (80 km) eller 100 miles (161 km). Jag är GRYMT avnundsjuk. Jag vill också. Jag har högt uppsatta mål och jag längtar efter att sätta igång mot dem.

Samtidigt är jag en enormt glad och tacksam ganska höggravid Annie. Jag ska få hålla i vår lilla bebis- om inte så länge. Tiden flyger. Jag joggade glatt mina 5 kilometer imorse- ungefär som jag gjorde för ett år sen men med en helt annan helg framför mig. Just nu fokuserar jag på annat- med lika mycket energi jag lade i ultraträningen för ett år sen men på helt andra saker. Jag är fortfarande helt varm efter feedbacken från min föreläsning. Läs bara här. Fi fasen så fint- tack Jenny!

Det är väldigt mycket fokus på detaljer för många såhär i sista minuten. Det är ett sätt att skapa sig trygghet inför det smått ofattbara man ska göra. Springa 16 mil. Ja ni hör ju. jag grejade också med massa detaljer och det var bra att ha dem på plats för att slippa fokusera på det.

Strumpor, matschema, GPS, pulsklocka osv osv osv. Pyssslandet och packandet har en viktig roll men det är inte en detalj som avgör.

Jag har gärna klocka på för att först hålla nere farten och sen för att peppa mig att hålla den uppe. Pulsen släpper jag helt. Ingen puls kontrollerar ditt lopp. Ingen klocka kan ta dig i mål. Man kan förmodligen kasta allt. Hörde imorse om en kille som drömde om sub 6 hr på sin första halvIronMan. Han tappade klockan i simningen och gick in på 5.36 för att han genomförde på känsla.

Lyssna på kroppen. Det är en av de saker jag pratar om på min föreläsning. Vi kan matas med mätinstrument utifrån av alla de sätt men vår bästa mätare sitter inombords och lär vi oss läsa av den kan vi nog både hålla oss skadefria, friskare och leverera på vårt alldeles unika max.

När jag sprang BRR passerade jag några killar och hejade. ”Nej jag måste bryta det gör så ont”. OK! Det kanske var en skada men ONT kommer det att göra. Det gör kanske ont från mil 8-16. Watdafak! Så är det. Ingen semester. Ultra gör och sliter ont. 16 mil är ingen hälsoresa. Det är en pannbensresa med njutningsinslag. Men du ska inte gå sönder, eller jo, lite får man nog gå sönder faktiskt.

Du kan börja springa med kroppen. Den tar dig rätt långt. Sen börjar den knorra. Då är det dags att koppla på det där berömda pannbenet. Skallen. Kämpa. Fortsätta mot målet. Det börjar göra ont. Kroppen försöker lura dig att du får bryta. Att du får vila.  Du kämpar på.

Men det som tar dig i mål, det som leder dig rätt, det som i hela livet gör att det blir rätt till slut det är hjärtat. Väldigt ödmjukt men djefligt starkt tassande. Steg för steg.

Mina fötter var trasiga så det plaskade från blåsorna sista 5 milen på TEC. På BRR hade jag magsmärtor från 10 mil. Det var inte träningen i benen eller klockan som tog mig i mål. Det var en enorm tacksamhet över att få vara där och försöka fixa det. Det var ett tack till all träning, tack till all tid jag lagt ned, till alla som stöttade mig. Ett tack till mig själv att slutföra det jag investerat så mycket i och tagit hjälp att klara av med barnvakt och annat. Det fanns aldrig en tanke på att bryta något av loppen fast jag var trasig och magsjuk.

Att inte vika. Att klara det. Det var bara hjärtat som sprang/gick/snubblade då. Inget annat. Hjärtat som ledde vägen.

Imorgon finns mitt hjärta och min energi för de som springer. Det är så många underbara människor jag ska få träffa imorgon och heja fram och jag längtar verkligen! Det känns helt ok att stå på sidan och ge tillbaka lite av det stöd jag fick förra året. Ultra är att glädjas med andra, det känns nästan lika häftigt!

Spring med hjärtat så kommer det gå bra!

 


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#workit


Den här veckan är verkligen enormt spretig! Jag konstaterar att den innehåller faktiskt bara sånt jag tycker om- tänk att man ändå fått till det så efter snart 35 år i livet.

Det jag gör, är det jag vill göra just nu.

På jobbet har jag genomfört två workshops, ett på temat work-life balance och ett för våra juniora medarbetare. Jag har varit på ett seminarie om Corporate Mindfulness och jag håller på och planerar in fler delar i den hälsostrategi (notera inte projekt) som jag jobbar i.

Därtill har jag föreläst i vår ideella förening Starstruck Unlimited och fått in flera tusen till vår insamling på Panzisjukhuset:

Igår föreläste jag i en stoooor fin lokal på Clarion Post. Vilket hotell förresten! Jag har blivit så fint omhändertagen och hade gärna tagit med mig den enorma kudden man hade i sängen hem! Frukosten också.

Föreläsningen lockade ett 40-tal personer och det blev ett par väldigt engagerande timmar med mycket frågor- så himla kul! Fick så fin feedback och frågor på mailen efteråt- tusen tack för att ni kom!

Idag har jag föreläst i min egna firma för Wipcore där Johan jobbar. Bra uppslutning och jättekul med ett företag där det är sånt engagemang runt hälsosamma aktiviteter som görs med en social inramning! Tack!

Imorgon har jag ett jätteintressant lunchmöte med en person som har ett väldigt spännande jobb.

Och till helgen har jag adepter som springer TEC och ser fram emot att vara funktionär under kvällen och natten i matkontrollen och heja fram dem och de andra löparna. Jag tänker se till att ta mig ett varv joggandes faktiskt bara för att det känns konstigt att det går ett år utan ett varv på TEC-banan och det är roligt att heja längs vägen också.

Därtill är det Mora Träskteater med N och Skrållan och vänner på söndag, häng med syster och som vanligt: sömn, bra mat (har blivit väldigt mycket mat senaste tiden…) och mina dagliga joggingrundor.

En vecka med mycket jobb men nästa vecka är det påsk och ledigt 3,5 dagar. Balans ni vet, balans!

Trädgården? Trädgårdsparken?- Joggingrunda någonstans i GBG!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tre par strumpor – tre användningsområden


Jag gillar inte mycket grejer. Jag gillar riktigt bra grejer och nu tänkte jag nörda ner mig i en av de viktigaste delarna i din utrustning när du ska springa långt och bekvämt! Falke är nog mest kända för sina suveräna strumpor fast de upptäckte jag först efter jag blev lite kär i kläderna.. En av mina adepter testade ett par löparstrumpor från Falke för första gången nyligen och mailade och sa att ”aha! Nu fattar jag hur strumpor ska kännas”.

Ungefär samma eureka moment hade jag när jag började använda dem. Jag har varit helt hopplös med strumpor och har en drös med dåliga bomullsstrumpor som hasar ned under hälen, kompressionsstrumpor som inte håller måttet och går sönder och därtill har jag sprungit långt i dåliga strumpor, blivit dyngsur och efter TEC förra året så fick vi klippa sönder strumporna eftersom fötterna var så trasiga. Det var nog ingen strumpa i världen som hade kunnat rädda läget då efter 16 mil men hade jag haft bättre sockar och därtill smörjt in fötterna ordentligt hade jag sluppit duscha med plastpåsar på fötterna…

Iallafall.

Nu snurrar jag tre typer av strumpor när jag tränar beroende på vad jag ska göra:

RU 4 Women´s running sock

En löparstrumpa som syftar till att leda fukt från sulan till ovansidan genom att det är bomull ovan och polypropylene under. Trots att den känns tunn och lätt är den i tre lager med ”luftkanaler” under foten för att minska risken för att foten blir för varm i friktionen mot skon. Materialet på undersidan består av speciella fibrer som transporterar fukt ut och upp på ovansidan. Detta minskar i sig risken för skavsår. Formen på strumpan är också patenterad och ja- man bara märker skillnad när man tar på sig dem. Sen märker man inte av dem något mer. Precis så som strumpor ska vara!

RU 4 invisble

Hur ofta har man inte ”osynliga” strumpor som hasar ned runt hälen? Det har irriterat mig och jag är ingen fascionista men gillar inte när strumporna sticker upp om jag har kortare tights till mina karamellskor :). Den här strumpan liknar RU4’an men har silikontrådar bak så den inte hasar ned. En klar favorit under träning!

RU 4 Energizing-kompression

Riktigt bra kompressionsstrumpar har olika grader av kompression längs med benet. Den här strumpan har en kylande effekt längs benet och de två lagren i själva fotdelen leder fukt från sulan och uppåt för att minska risken för skavsår. De här kompressionsstrumporna är inga budgetstrumpor men så håller de också och gör sitt jobb. Jag springer vissa långpass i kompression men mest använder jag dem direkt efter träning och har dem på så mycket jag kan när jag går och står och när jag sover. Speciellt nu när jag är gravid är de en skänk från ovan (fast från Falke) då benen svullnar. Snygga som attan är de också :).

Alla strumporna finns i olika färger. Runners Store och flera andra välsorterade butiker har flera av modellerna men det går även att beställa på hemsidan.

RU4 Invisible

RU Energizing- kompression


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Intressanta tips tack!
– nej nu när jag använt Falke har jag inga problem alls så jag håller mig till dem!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hej Göteborg


Imorgon åker jag till Göteborg tills torsdag.

Fördelen med mitt jobb är att jag kan göra väldigt mycket av det lite varsomhelst. Hos frissan idag till exempel. Det är work-life balance för mig. Ett ämne jag ledde ett lunchseminarium om idag.

Och jobba på tåg är bland det bäst jag vet. Imorgon har jag 3,5 timmar ostört där det inte går att hitta på något annat medan jag reser till Göteborg för två dagar där.

Imorgon kväll håller jag en föreläsning till förmån för vår insamling till Panzisjukhuset på Clarion Post i centrala Gbg. Det finns platser kvar så om du har tid mellan 18-19.30 och vill höra mer om löpträning i en hektiskt vardag, kost och tankar runt att hålla hälsan så är du varmt välkommen!

Det går att betala på plats men anmäl dig isåfall gärna här. Varmt välkommen!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#badass #ultrapepp


En del av mig kommer alltid att vara surfare i hjärtat. Jag längtade inte efter stora vågor men är man surfare vet man vem Laird Hamilton är. Världens bästa big wave surfer.

Ta 5 minuter om du har, tscrolla in 2 minuter om du vill se när han surfar en av världens farligaste vågor- Teahupoo har tänder. Vassa tänder.

Coach Lucho påminde på fejan om ett citat från Laird:

Fear is good. Failure isn’t bad. Treat your body like a truck, not a temple.

Vipar man out på en sån våg så kan man slås sönder och samman. Att våga spänna bågen och bita ihop i ett ultralopp kommer inte slita dig sönder och samman men du kommer komma ut som ur en tunnelvåg jäkligt lyrisk på andra sidan.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen- beröm!


På kursen jag var på förra veckan lärde jag mig att vi får 80% av allt beröm i livet innan sex års ålder. Sen fördelas resterande 20 % med 10 när vi är gamla (och igen får beröm för vi ätit  upp maten) och så har vi då 10 % däremellan.

Samtidigt visar forskningen att vi är så sjuuuukt mycket mer benägna att fortsätta göra bra saker om vi får beröm för dem när vi gör dem. Alltså att vi uppmuntrar bra beteenden snarare än skäller på dåliga.

Det här behöver vi föräldrar bli bättre på för visst är det det oftare så att man säger ”nej gör inte så” än ”bra fortsätt med det”. Eller så säger vi ”åh vad duktig du är” men vi säger inte på vad.

Tips på att ge beröm till barn: Sätt dig på huk. Lägg en hand på barnets arm och säg VAD de gjorde bra och VARFÖR. Se dem i ögonen. Beröringen förstärker budskapet.

Vad gäller vuxna- samma sak (sätt dig inte på huk dock- kan bli very awkward!)! Våga ge beröm. För visst är det ofta vi tycker att någon gör något bra. Säg varför. ”Fasen vad bra du är när du XYZ”.

Lär dig ta emot beröm. Det ger både dig mervärde  men även till den som ger: Stå kvar. Ta emot. Sparka jante. Säg ”tack, vad glad jag blir att du tycker det”. Sug åt dig.

Till dig själv. Ge dig själv cred för det du gör. För det du klarar av. Sannolikheten att du går in i en ny dag, en ny situation med en positiv känsla, som i sin tur gör att du gör bättre ifrån dig och mår bättre, är större om du tar med dig det som var bra ur den förra.

Beröm. Någon annan. Dig själv. Den här måndagen- och framöver!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*