sent #fredagsgottis 30 000 kr, break a leg and rock on.


Det finns fem band som jag skulle lista som de som de bästa i min värld. Det är svårt att lista dem inbördes men Pearl Jam, Foo Fighters och Dave Matthews Band ligger på första plats. Sen är U2 och Live också däruppe. Och eventuellt några fler.

Men Foo Fighters är mina favoriter live. Och gårdagens konsert på Ullevi kommer nog ingen glömma. Inte minst sångaren Dave Grohl som i ANDRA låten snubblar av scenen och bryter sin fibula. Alltså ett av vadbenen.

Men vad gör han? Han fortsätter. Sittandes på en stol efter att läkare och sjukvårdare akutgipsat. HOppar ut på kryckor och kör två av de bästa låtarna ackustiskt och alla sjunger med. Det var en helt EPISK kväll på Ullevi, solen strålade och vi sjöng allsång till klockan halv tolv. Gåshud. Jag och en av mina bästa vänner och 50 000 till.

Kanske verkar konstigt att hämta inspiration från en rockkkonsert men jag blir hög på sånt där. Imorgon kommer jag ha både the Foos och lite annat skojs i öronen.

Jag kommer mest av allt vara hög på de över 30 000 kr!!!! som vänner och bekanta stöttat vår insamling med. Läs mer här om du vill veta mer.

Nu ska jag åka till Borås och rodda vårt 4e Tjejmarathon. VAVAVOOM!

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

The power of you


Jag har ganska mycket weltschmerz just nu. Har svårt att tycka det är ok att gräva ned sig i sin egen prestation eller hälsa när världen är så galen. Men jag behöver inte titta långt för att få inspiration till att det finns människor som vill göra gott. Nära runt mig fast kanske inte alla rent geografiskt.

Kraften av när många går ihop och gör saker tillsammans. The power of you. Underskatta inte den!

På söndag tänkte jag springa 5 mil. OM jag får in över 10 000 kr till vår insamling till Panzisjukhuset i Kongo och deras verksamhet på transitboendet Maison Dorcas.

Vi har ganska få löpare i år. Så en av oss arrangörer skulle kunna springa. Jag har inte sprungit riktigt långt sen 19/9 2013. Definitivt inte fysiskt rätt tränad. Men mentalt peppad till tänderna.

Men som sagt. Får jag in över 10 000 kr så springer jag loppet. Med allas namn på nummerlappen. Varenda krona räknas.  Vårt fina Tjejmarathon (som förstås är för både tjejer och killar, det verkar många fortfarande inte förstå) som går för 4e året. Loppet och dess löpare och eldsjälar, funktionärer, anhöriga och andra som vill göra gott som snart samlat in en halv miljon kronor där varenda krona slussas till Panzisjukhuset som vi står i direkt kontakt med. Inga mellanhänder och vi tar inga administrativa avgifter i vår ideella insamlingsstiftelse som slussar pengarna. Allt kommer fram.

Fem snabba fakta om vad VARJE krona går till:

1) Kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld i krigets Kongo. De som kanske sett sin familj mördas och sen blivit våldtagna och sönderskurna i underlivet med en glasflaska. De som inte får komma hem efter det som hänt. De som inte har något alls kvar. DE stödjer vi.

2) På Panzisjukhuset som stöds av flera organisationer runtom i världen får de vård. Sen 1999 har snart 40 000 kvinnor och så små barn som 3 år fått vård efter övergreppen.

3) Sen behöver de mer hjälp. Att komma tillbaka till ett värdigt liv. Lära sig sy och skriva för att kunna tjäna sina egna pengar. Få psykisk vård för att hantera det som hänt dem.

4) På Maison Dorcas får det den här vården. Transitboendet som även är öppet för kvinnor i närliggande byar för att undvika stigma för de som vårdas där

5) Se filmen. Förstå hur olika världar vi lever i.

Här hittar du eventet på FB. Det är superlätt att stödja och jag blir lika glad för varje donation. Varje krona går fram.

Min stora tjej har skrivit nummer och mitt namn. Visst vill du att jag skriver dit ditt?

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Lärorikt, proffsigt och trevligt hos Aktivitus


Jag har varit i kontakt med Aktivitus i Solna för att göra lite tester hos dem. Hade tänkt göra dem i vintras men min rygg (nerver i kläm) har ju strulat under våren så jag har inte sprungit på så mycket som planerat och jag var helt enkelt inte så sugen på att göra ett laktattest när det nog skulle visa ”under baseline” på mig.

Men nu har jag iallafall varit igång även om min rygg fortfarande strular ibland. 

Men nog om det.

Jag är otroligt ovan att springa på löpband så var mest rädd för det. Rädd för att ramla av. Jag springer också väldigt annorlunda på löpband, drar upp axlarna och ”tåspringer” fram.

Jag blev varmt mottagen av Johan Hasselmark (Multisportare, vinnare Celtman 2014 etc etc) och det var med ens inte så läskigt. Trevlig men proffsig stämning.

Jag hade inte riktigt stämt av vad vi skulle göra men det förklarade Johan och det kändes väldigt tryggt och pedagogiskt. Man kan göra testen på löpband, på cykel eller i sån där stakmaskin. Gissa om jag valde löpband?

Vi började med laktattest, alltså ett submaximalt konditionstest där man går och springer på löpbandet och hastigheten successivt ökas och blodprov tas genom stick i fingret vid cirka 5 tillfällen. Från det här testet får man sen en väldigt bra och användbar rapport i grafform där man ser hur puls och intensitet ökar i förhållande till laktat och när laktatnivån ”drar iväg”.

Utifrån detta test är det sen möjligt att planera träningen utifrån den puls som härrör till den aeroba och anaeroba tröskeln.

Nu tänker nog några att jag brukar ju förespråka att springa på känsla och det kan man för all del göra och så har ju jag gjort för det mesta, speciellt eftersom min puls pga mitt hjärtfel varit allt annat än bra att lita på. Men för den som tenderar att ta i för hårt när det ska vara lugnt, och ta i för lite när det ska vara hårt, och vill förbättra sin syreupptagningsförmåga och göra träningen effektivare så är det ju ett fantastiskt verktyg att se hur ens olika trösklar ligger och sen kunna följa upp att den träning man gör förbättrar den.

Sen gjorde Johan ett löptekniktest på mig. Det var så mycket enklare än det jag gjorde på Salming i det mörka high-techrummet med alla små ”pluppar” jag hade på kroppen och folk var tvugna att gå ur rummet. Det här var, gissar jag, lika effektivt med motion capturekameror som fångade upp allt jag gjorde. Sprang en minut på strax under tröskelfart och sen kom en omfattande men väldigt överskådlig och bra rapport på mitt löpsteg. Energisnål som en miljövänlig tvättmaskin men gör något knas med vänstersidan fortfarande. Gör du testet får du både en genomgång på plats, rapporten på mail och med dig övningar för att jobba in ett förändrat löpsteg om det skulle behövas.

Efter laktat och löpstegsanalys fick jag göra maxpulstest. Laktattestet hade ju då gett indikationer om en bra hastighet att börja på så jag fick på mig den där masken (fick såna flashbacks till förlossningen så jag blev helt full i skratt). Sen sprang jag med successivt ökad lutning och blev påhejad att orka liiiite till. Även om det var tufft så var det inte alls så läskigt som jag trodde. Kändes väldigt tryggt hela tiden. Om än jobbigt!

Det mest värdefulla är ändå genomgången av resultatet efteråt. Jag halvlåg lite trött efter maxpulstestet på en soffa och Johan förklarade hur det här testet kan användas för att styra träningen och vad som skulle kunna förbättra just mina värden (som var typiska för någon som springer långsamt och långt- ingen överraskning). För min del är det ju intressant att veta på vilken puls och intensitet jag rent hypotetiskt kan ligga och nöta väldigt länge. Man har inte ”råd” att dra på sig syra när man ska springa 8-16 mil.

Resultatet då. Ja jag är ju en tävlingsmänniska så mina 50 mil/kg/minut var jag ju förstås inte nöjd med. Charlotte Kalla har över 70 tydligen. Svensk damelit har runt 60-65. Det vill jag också närma mig och det kommer jag kunna göra mer riktat om jag bara tränar som jag borde.

Min maxpuls är ganska låg, det visste jag. Landade på 173.  Jag tror att den lokala kapaciteten (mina ben) hindrade mig lite. Flåsmässigt var jag ganska ok men benen stummade rejält.

Det var så intressant. Det var så kul. Det var så givande att få rapporterna och det var så häftigt att lyssna på Johan. Han är otroligt kunnig men också bra på att dela med sig av sin kunskap vilket gör det funktionellt för dig som är där som kund.

Jag var ganska slut efter maxpulstestet förstås men var så himla glad och inspirerad när jag gick därifrån.

Under sommaren är det lite lugnare hos Aktivitus och lättare att få en tid! Du får 20% på alla deras tester under juni och juli månad om du uppger koden ”Runnerslove11”. Du behöver alltså inte vara vältränad eller bra på att springa- du har snarare mer att hämta om du inte är det!

Kika in här och läs mer.

Om du bokar in dig vore det kul att höra hur det gick för dig!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Styrketräning för uthållighet


Jag lyssnade på en väldigt intressant pod igår om styrketräning för uthållighetsidrottare.

Det råder ju lite delade meningar om vad och hur mycket det ska styrketränas. Att det är bra med styrketräning hoppas jag ni håller med om.

I podden deltog tre grabbar från ETSU, East Tennessee State University där de på olika sätt är inblandade i träning för uthållighetsidrottare. I podden diskuterar de vad forskningen sammanfattningsvis faktiskt pekar på och vad de själva upplever och i artikeln som finns i Strengh & Conditioning journal kan du grotta ned dig mer.

Själv försöker jag träna lite styrka två gånger i veckan. En gång på gymet och då kör jag sånt som inte går lika bra ute: marklyft och assisterade chins (jag kan inte göra en enda). Jag brukar inte ha någon plan utan far runt där i strumplästen sisådär en 30 minuter och försöker jobba så stora muskelgrupper det går, så utmanande som möjligt.

Sen kör jag lite mer bål och höft och balansövningar utomhus samt armhävningar en separat dag. Ja det är ingen struktur direkt på min styrketräning (som om det var det med löpningen….) men jag tycker jag får in det jag behöver även om man säkert kunde göra mer.

Imorse hann jag med 30 minuter supersets innan jobbet. Känner mig inte starkare men känner mig stark!

Tränar du styrka? Inne? Ute? Vad är roligast?

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Fred! Sorry här: http://www.bengreenfieldfitness.com/2015/06/strength-training-for-endurance-athletes/
Tapio- ja så är det för många tror jag 🙂Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

#Måndagspeppen Fem sanningar


Jag har väl levt en tredjedel av livet ungefär rent tidsmässigt. Jag tänkte bli 100 år. Jag måste. Jag hinner inte med allt jag ska göra annars.

Har insett att först tror man att man vet massor och sen lär man sig successivt att man vet ju ingenting. Ju mer man lär sig, desto mer förstår man att man inte har någon aning om. Det skulle kunna leda till en sorts vis ödmjukhet men jag vet inte om jag är så bra på att leva så. Fråga min bästman vem som alltid vet bäst.

Några saker jag lärt mig som jag försöker leva efter är iallafall:

1) Om det är illa så kommer det bli bättre. This too shalt pass liksom. Klen tröst ibland, men när det är i-landsproblem så kan det hjälpa att tänka så.

2) Om det är riktigt bra så kommer det tids nog gå illa. Så bäst att verkligen njuta.

3) ”Igår gick jag och lade mig alldeles för tidigt”. Sa ingen. Någonsin. Svaret på många frågor och hälsoproblem är att sova på saken. Sova ordentligt på saken.

4) Tid med vänner och/eller familj före jobb och ”to-do’s” ångrar man aldrig.

5) Det viktigaste. Jag kan bara påverka mitt läge utifrån mig själv. Jag kan bara påverka dig utifrån hur jag beter mig. Jag kan bara förändra världen genom att förändra mig själv. Den sanningen bär jag väldigt, tja, prominent just nu. Motton blir bara på riktigt, betyder bara något om man lever efter dem.

 

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Linda!Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckans 5-lista : Fem saker alltid i löparryggan


Handväska har jag nästan lagt ned nu. Löparryggan rockar. Det har gått bra att springa till och från jobbet den här veckan. Jag har inte utvecklat löprundorna till några längre utsvävningar till eller från än men har varierat lite hur jag springer dit. Mer om det i ett annat inlägg.

Jag packar om lite då och då men några saker är standard att ha med för mig:

1) Telefonen. Alltid. Nå och nås. Och springer jag till jobbet så lyssnar jag på pod eller P1 i ett öra.

2) Våtservetter. Smart och smidigt om man vill fräscha upp händerna.

3) Näsdukar. Kan funka som toapapper.

4) Vattenflaska. Ibland tom. Ibland har jag vatten med om jag ska springa lite längre eller är törstig. Jag är rätt törstig av mig och svettas lätt när det blir varmt. (Tycker allt över 15 grader är otyg).

5) BCAA. Lite tveeggat: jag är ju mest för att äta vanlig mat och inte tillskott men ofta springer jag på tom mage och det kanske tar tid efteråt innan jag äter. BCAAkapslar väger inget och är lätta att svälja med lite vatten. Jag brukar ta fyra stycken innan och sen varje timme jag springer samt efteråt om jag inte ska äta på ett tag eller bara kanske har en banan med mig. De har i flera studier visat sig hjälpa proteinsyntes och motverka nedbytning i musklerna (som förstås är nödvändig för adaptering). Ja jag har helt enkelt kört med BCAA på långpass ett tag och, tja jag tycker det besväret är helt klart värt det. Skulle aldrig köpa proteinpulver men lätta smidiga kapslar som kan göra bra skillnad men ingen skada- ja det kör jag på.

Har du något du alltid tar med dig när du springer?

Just nu springer jag i dessa. Älskar dem! Fantastisk skön sko med ”barfota”känsla!
 

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Jonas- BRA med visselpipan- glömde skriva det- den sitter fast i min rygga så tänkte inte ens på det 🙂
Christina- ja visakortet är bra för spontanfika 🙂Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in