Tänk ett varv först


Innan du snäser

Innan du suckar ljudligt

Innan du dömer

Innan du klagar

Innan du ifrågasätter

Innan du skäller

Innan du lägger på luren

Innan du skriver

Innan du delar ett inlägg

Innan du skriver under

Innan du trycker på ”send”

Innan du svarar.

Tänk ett varv först. Är det här bra? Är det det här jag menar? Vet jag att det är såhär? Har jag rätt att påstå att det är på det här viset? Vem gynnar jag? Blir något bättre av det här? Eller är det bara jag som är frustraherad och irriterad, kanske över något annat och behöver ta ut det på någon?

Vad är egentligen problemet? Hjälper jag till att lösa det? Är jag konstruktiv nu? Vem riktar jag detta mot? Är det hennes/hans fel? Det jag skriver, vad ska han/hon göra med den informationen? Kan jag formulera det så att mitt eventuella missnöje framgår men kanske med något som var bra också? Kanske en ide om hur det som inte var så bra kan bli bättre? Istället för att bara gnälla.

Jag gör helg nu. Jag är trött efter den här veckan. Siffror är lätta att hantera. Människor svårare. Nu laddar jag om i tre dagar. Men ovan är mina reflektioner efter den här veckan.

Ha en fin torsdag!

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

10 goda vanor på 100 dagar- god vana #6 – 10 grymma råvaror


Det här med kost…någon skrev på Twitter idag något i stil med ” jag är så trött på allt prat om dieter”. I samma forum följde jag Paulo Roberto, Colting och Gudiol från Träningslära som diskuterade om ätandet av frukt när vi levde på savannen…ja ni vet hur det är. Man tänker ibland- behöver det vara så knepigt?

Man pratar om att ADHD ökar bland barn men vi vuxna verkar självdiagnostisera oss med diverse bokstavskombinationer vi med. Tror inte det behövs. Kanske inte gör skada men tror det kanske kan vara viktigare att fokusera på att laga god mat av de råvaror som tillser ens individuella behov. Svårt? Ja kanske! Själv äter jag nog paleoinspirerat om jag måste svara. Men jag tittar ju inte något paleomatslexikon innan jag handlar. Jag konstaterar bara när jag läser om Paleokost att ja jo det där stämmer ju. Drömmen om det glutenfria livet fortsätter dock vara en illusion. Damn that surdegsbröd och damn tunnbröd alltså! Men då kan man unna sig det ibland, inte bygga dagsintaget runt det.

Lägger man fokus på rena råvaror och lagar dem utan att slänga något. Lite mindre kött. Då tror jag man är på god väg. Så kan man unna sig något skräpigt då och då när blodsockret släpar i skosulan. Bara för att. Bara för att man äter så bra annars.

Jag tänkte tipsa om 10 stycken råvaror som verkligen ger mer! Som är lätta att laga gott på och räcker långt för att få i sig mycket av det en människa behöver.

1) Havregryn! Långsamma kolhydrater, bra med protein, bra med vattenlösliga fibrer som binder dåligt kolestrol. Bra fettsyror. Bra mineraler (zink och magnesium bland annat). Därtill viktig E-vitamin.

2) Valnötter! Den nöt som innehåller bästa kvoten av viktig omega- 3 av alla nötter. Bästa nöten!

3) Ägg! Ja var ska man börja? Nästan det mest kompletta livsmedlet vi har. Protein, bra fetter, zink. Gärna ekologiska som har högre näringsvärde

4) Broccoli! Förutom galet gott så innehåller den bra med C-vitamin bra med fibrer. Dessutom har forskare sett att antioxidanten Sulfarofan stärker kroppens förmåga att försvara sig.

5) Blåbär! Det C-vitaminrikaste bäret. Stark antioxidant. Innehåller bra fibrer och även E-vitamin. Tänk er havregryn med blåbär på…

6) Tomater! Också rik på C-vitamin, antioxidanter, fibrer och passar i så otroligt mycket mat. Tomat innehåller också starkt hälsofrämjande lykopen som finns främst i skalet. Det tas upp bäst med fett och uppvärmd så ekologiska körsbärstomater som lagas lite kort i ugnen med lite olja…mumma!

7) Granatäpple! Min nya favorit. Oj så kladdig men oj så bra! Dunderfull med C-vitamin och har i studier visats kunna förebygga både prostata och bröstcancer samt hämma åderförkalkning.

8) Linser och bönor! Kan inte välja någon. De är proteinrika, fiberrika, mättande. Går att variera på hundra sätt- själv laddar jag upp med kikärter som blir både krämig soppa, gryta och hummous! Bönor och linser innehåller även bra med järn.

9) Chiafrön! Snackisen! Bra med omega-3, protein, mineraler (kalcium och kalium tex). Går att strö ned i gröten, göra knäcke på eller lägga i blöt så det blir en gegga att sleva i sig.

10) Choklad! Riktigt hög kakaohalt, välj snällt producerad. I små mängder. Låt smälta på tungan. Bra med antioxidanter (flavanoider), magnesium och redigt bra med energi genom sin höga fetthalt. Men självklart ska choklad med på min lista.

Härutöver finns det ju massa mer bra saker. Spenat, rödbetor, lax, potatis avokado men det här var de 10 jag ville lyfta fram idag.

Skaffa hem dem och laga gott med dem!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Run for hope


Det finns så mycket fina människor som gör fina saker. Häftiga saker. Jag älskar att jag har en kanal ut till flera hundra läsare att sprida sånt som kommer min väg.

Idag är det Idas tur ( och Ninnis!). Jag blir lyrisk av löparbilderna från deras blogg! Och varm av initiativet! Jag kan inte vara med- men tänk om man skulle göra något liknande här i Tokholm?

Här berättar Ida om sitt projekt under sista året i gymnasiet:

Under mitt sista år på gymnasiet har jag haft möjlighet att välja något att arbeta med under mitt projekt arbete. Eftersom jag är en människa som gillar att vara fysisk ville jag göra någonting som var just fysiskt och som jag inte behövde sitta still i ett klassrum för att göra. Jag valde därför att arrangera ett event och valde då ett löparevent eftersom jag älskar löpning. Jag kommer även att delta i eventet själv, vilket också är en del av mitt projektarbete.

Eftersom jag vill nå så många människor som möjligt har jag valt att mitt arrangemag ska pågå under sex timmar, alltså ett ultralopp. Det är upp till var och en att välja hur länge just du vill springa/gå, därför kommer detta event att passa alla, från mindre träningsvana till mer vana löpare. Du kommer själv kunna välja hur mycket du vill betala i startavgift (dock minimumbelopp 50 kr) och alla pengar kommer oavkortat gå till cancerfonden.

Eventet kommer att gå på en varvbanan som är 1.6 km lång som startar och slutar vid Härjedalens Trä. Du väljer själv hur många varv du vill springa, jogga eller gå, självklart får hunden eller dina gåstavar följa med. Alla är med utifrån sina egna förutsättningar och det handlar inte om att springa eller gå flest varv, utan att bidra till en god sak och våga utmana sig själv och sin förmåga. Därför kommer ingen att vinna, det kommer alltså inte vara som en tävling, utan alla som deltar är vinnare. Därför kommer det inte finnas någon distansräknare, är det väldigt viktigt att veta exakt distans kan jag rekommendera att hålla koll på antal varv eller ha en löparklocka.

Var: Vid Härjedalens Trä i Hede, Härjedalen.

När: Den 16 mars start kl.10.00-16.00

Hur: Kom med ett glatt humör och springa eller gå så många varv du vill!

Startavgift: Väljer du själv hur mycket du vill skänka till Cancerfonden, minimibelopp är 50 kr. 

För alla som deltar kommer det finnas proviant att förse sig med under alla sex timmar. Det kommer finnas en toalett vid varvningen och möjlighet att gå inomhus att värma sig eller vila, möjlighet att duscha efteråt kommer att finnas. Betalning sker på plats. Undrar du något? Kontakta mig: idasv94@hotmail.com


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Stressen, fotstyrkan och kosten


20130219-164504.jpg

Stress är helt naturligt. I små doser så kan man prestera mer- men det kräver återhämtning. Får man ingen återhämtning så slits systemet.

Utbränd är ett jobbigt ord. Ett ibland slarvigt använt ord. Det syns inte och många av oss som varit eller är utbrända önskar att det syntes mer fysiskt för det är otroligt jobbigt att bli mött med misstroende när man inte klarar av relativt enkla vardagliga saker. För det syns inte.

Men det känns. Och har du drabbats, så är du drabbad för alltid. Det blir bra- men marginalerna är små.

Jag är inte stressad på ett farligt sätt längre. Det blir stressigt ibland men jag låter det oftast rinna av mig. Har det inte att göra med nära och kära och /eller hälsa så kan det inte vara så viktigt att man ska må dåligt över det. Nästan allt går att göra imorgon. Däremot förväxlar många min fartfylldhet med stress och det är ofta här jag blir irriterad och arg. Jag är helt grym på att vara effektiv och få saker gjorda. Och sen är jag lika fantastisk på att vara ledig med min dotter och hyfsad på att vara med mitt stora hjärta. Den tiden är det inte många som ser- men den finns, tro mig. Den får jag genom att många dagar ta en kort lunch och gå tidigt. Social? Nej. Lycklig? Ja.

Sen är jag mänsklig. När jag ibland känner irritaion på mig själv över att jag hoppade av karriären, jag inte lappat Lillans kläder, inte hade hembakt surdegsbröd till hennes matsäck, har håriga ben, är rufsig i håret, skrynklig. Inte har tränat. Inte läst bloggar och Facebook, aldrig går ut, aldrig stryker berget med tvätt som legat sen..jag skämtar inte-förra våren! Tvättkorgen är full och jag har spillt kaffe på tröjan. Då. Säger jag lite som Pippi till mig själv:

Chill the f*** down bitch! Du är inte mitt i en operation på liv och död. Du har tak över huvudet. Mat på bordet och varma kläder. Familj, vänner och ett jobb att gå till. CHILLA din bortskämda mammazilla. Liksom.

Sen måste man gräva där man står och ta itu med de problem man har. Med perspektiv.

Imorse hade en av våra grupper – som försökskaniner, ett ”Hälsosamt frukostmöte” på Friskis som jag ordnat med. Vi började klockan sju med ett roligt och relativt tufft träningspass (går att anpassa för alla nivåer) och gruppen hade sen möte i fräscha konferenslokaler med catrad frukost. Friskis har ett bra tänk för att hjälpa företag med friska initiativ. Läs mer här

Jag körde chins och squatjumps innan och är öm överallt. Hejohå.

Jag tog mig också tid för en av mina favoritövningar: fotstyrka på bosuboll. Se bild nedan. Stå på bosubollen på en fot och gör det så vingligt åt olika håll det bara går. 30 sekunder på varje fot. Gånger tre.

Idag är det också dags för februaris inspirationsföreläsning på jobbet. Som vanligt stor uppslutning. Jag har bokat in världsduktiga Sophia och ser fram emot att höra hennes klokheter om kost.

En full tisdag. Inte stressig någonstans! Må så gott!

20130219-164509.jpg
20130219-164515.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckans träning- eller man tager vad man haver och skapar det man behöver


Förra veckan blev ju helt ok ändå. Sömnlösa nätter lägger inte grunden för bra träningspass men  jag har faktiskt inte varit så trött som jag trodde jag skulle vara. Jag blir sällan irriterad längre när det inte blir som jag tänkt. Styrkan som människa är ju att kunna tänka om. Påverka det man kan, släppa resten.

2 korta löppass, ett jogg ett lite snabbare så 6+6 km. Styrka. 10 km stakträning. 6 x 2 km med upp och ned jogg – 18 km. 30 km. Skulle vara en lätt vecka som följde en tung och så blev det.

Den här veckan ska vara stor. Det är inte det lättaste men när jag lämnade Lillan till mormor för två nätter där så löste sig lite tid.

Så drömveckan ser ut såhär:

Måndag: Intervallstege

Tisdag: styrka på Friskis på morgonen med jobbet.

Onsdag. Distans till och från jobbet och dagis

Torsdag: Löp till jobbet.

Fredag: Långpass före frukost. Var ett tag sen nu. 4 timmar cirka. Sen frukost med andra ord.

Lördag: Vila-nåja, hopp och lek med Lillan är ett helt träningspass ibland.

Söndag: Hoppas få till ett pass med lite fart om jag kan få barnvakt.

Till detta så gör jag rörlighetsövningar varje dag. Eller yoga om du så vill. Bröstrygg, höfter och hålfötterna får sig en omgång. Jag tänker inte bli skadad. Tänker inte få skavsår. Tänker inte tappa tånaglar. Inte heller tänker jag springa med broddar eller på löpband och tränar utomhus så gott det går. Läser mycket om andras skador, rehab och sjukdom och jag gör allt som står i min väg för att inte hamna där.

Hur? Det tål att repeteras: Sömn och vila som ger energi, mat som ger näring och energi. Inte halvfabrikat som lämnar dig ”på minus” då det går åt näring att bryta ned skräpet. Och välbalanserad träning- i mitt fall löpning och styrka. Där handlar det ofta om att man springer med fel teknik, springer för mycket mot vad kroppen är van vid. Tränar för hårt för vad kroppen är van vid. Sen kan det vara en blandning av en massa saker. Men det gäller att förekomma snarare än förekommas och det är mycket lättare att säga för någon som inte är skadad-jag vet! Viktigt ehuru!

idag insåg jag vips att jag kunde få till ett träningspass i dagsljus eftersom jag lämnade E till mormor. Vad göra? Lite längre, gärna med lite tröskel…. Medan jag värmde upp klurade jag ut ett pass:

4 + 3 + 2 + 1 km med 3 min gåvila emellan. Sagt och dags för gjort. Riktigt tufft pass blev det med tempo som svängde än hit än dit. Dock starkt avslut med en snabb sista kilometer. Totalt 13 kilometer.

Riktigt trögt i början. Riktigt segt under. Riktigt skönt efteråt.

Nu är det snart dags för nya vanan: 30 minuter studier varje kväll någonstans mellan 21-22. Sen läggdags.

Imorgon ska vi ha vårt första ” hälsosamma gruppmöte” på nya Friskis Hagastan. Ska bli jätteroligt! En kul vecka framför mig, hoppas du också har det!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

#Grönt, nyttigt gott!


Jag tänkte försöka tipsa er om mina bästa vego- recept! Alltså ibland är de mina, ibland är de såna jag ändrat lite i. ”Bonusmat” brukar jag tänka – mat som mättar, ger makro och mikronutrienter och är gott.
Jag brukar avsky frukt i mat men nu har jag funnit ett undantag: granatäpple!
Granatäpple är också något av det mest potenta du kan äta med avseende på antioxidanter i form av flavanoider. En riktig hälsokick alltså!
Fänkål i sin tur gör gott i mage och tarm och smakar ju gudomligt.
När vi var på Ns landställe gjorde hans mamma en så otroligt god sallad, med just granatäpple. Jag modifierade receptet lite, som jag gör med alla recept!
Igår lyckades jag äta en hel sån här sallad själv:
1 fänkål tunt skivad
1 urkärnat granatäpple ( hålls i hon, bryt försiktigt och skrapa ur så skapar du inte fruktblodbad!)
Lite strimlad vitkål
Saften av 1/3 citron
Vinäger efter smak
3 msk olivolja
Rör runt alltihop och ät!

20130218-131649.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in