Teknik som hjälper dig, inte ersätter ditt inre öra
För ett tag sen blev jag erbjuden att testa Firstbeats livsstilsanalys. En analys av hur man anstränger och återhämtar sig baserat på puls och hjärtvariabilitet.
Alla vet att man behöver balansera ansträngning och vila. Men alla vet inte skillnad på dem. Många har tappat känslan för vad som är gas och broms, på och av. Och hur mycket de behöver av vardera.
Sömn till exempel. Hur kommer det sig att vissa människor kan vara pigga på samma timmar sömn som gör någon annan trött?
Jag fick ha en mätare på mig i tre dagar, den fäste strax under nyckelbenet och under bröstet. Man tog av den när man duschade men hade på den annars. Inga konstigheter alls.
Under tiden registrerade jag mina förehavanden i en sorts kalender på Firstbeats hemsida. När testperioden var klar skickade jag tillbaka manicken till dem och efter ett tag fick jag en rapport hemskickad och förslag på Skypemöte med Magnus Lönqvist på Firstbeat i Finland för att gå igenom rapporten.
Jag vet att jag är i balans med ansträngning och vila. Jag är väldigt noga med min sömn: att sova ungefär samma tid och samma antal timmar. Vaknar alltid och är superpigg hela dagarna. Känner mig lugn och harmonisk flera perioder varje dag men har självklart bråttom och upplever stress då och då. Och tränar. Men jag balanserar det.Men många känner sig ändå nödgade att tala om för mig att jag ska ”ta det lugnt” för absolut, jag gör mycket och är intensiv. Men jag är i flow.
Så när Magnus feedback till mig var att jag var en av de bästa rapporter han sett så var ju det fantastiskt men jag visste ju att allt var bra! Han sa att jag var typ unik i att vara i återhämtningsfas så långa perioder. ”Vad gör du mellan 9-11 på dagarna?” ”Jag har oftast just sprungit till jobbet och står och jobbar”. ”Ja du spinner inombords”. Sånt liksom! I och med att man jämförde puls och hjärtvarabilitet med det jag uppgav att jag gjorde kunde man också se om det stämde. Magnus var lugn, pedagogisk, proffsig och metodisk och det ger ett mervärde att gå igenom rapporten med en konsult.
Dessutom- att se hur jag är nere i riktigt låg puls (runt 38) under sömn och att hjärtvariabiliteten var hög, sömnen riktigt ”effektiv” snabbt efter jag somnat, det var skönt att se.
För mig var alltså detta mest en bekräftelse på det jag redan visste och mer ur ren nyfikenhet och att jag agerade testperson för att utvärdera ur mitt jobbperspektiv.
Men för en annan person kan det leda till att identifiera vad det är som saknas, när det saknas och en förändring till det bättre.
Att se vad som händer när man sover, kanske se att återhämtningen inte alls börjar bara för man somnat för att man kanske stressat framför en skärm innan, sånt kan vara bra att få reda på. Att man tror att man vilar när man inte tränar men kanske går runt med ett stresspåslag både på jobbet och på väg därirfån.
Att få kvantitativ återkoppling på hur stor del av dygnet kroppen faktiskt stressar och när den vilar. Att se varför träningen inte ger resultat, varför man är trött fast man sover. Det kan vara en vändpunkt för att börja ta hand om sig bättre.
På arbetsplatser där man utför hälsoundersökningar så kan detta absolut vara ett komplement till livsstilsanalys.
Firstbeat är en av flera leverantörer som både företag, privatpersoner och tränande kan använda sig av.
Det man ska tänka på tycker jag är två saker.
Ur ett organisatoriskt perspektiv så är det en sak att erbjuda mätning, och en annan att agera på resultatet. Vad är organisationens ansvar och vad är individens? Om en individ identifierar att det är mycket negativ stress på jobbet- vad ska göras?
Sen tycker jag det är så viktigt, och det förtjänar ett inlägg i sig själv, att inte ersätta det inre örat med teknik. Det är en rikedom och en av nycklarna till hälsa att känna sig själv. Att ha den inre kompassen som roder, inte en manick en app, en klocka, ett armband. Att inte börja i änden ”oj det står att jag är stressad/behöver vila/det är dags att träna utan lära sig känna sin egen kropps signaler. Teknik kan vara ett stöd och ett komplement. Men det kan inte ersätta det du känner.
Magkänslan kan ingen teknik ersätta!