Tips för att springa långt och Det lilla stora fantastiska loppet Tjejmarathon 2017
”Men hur fasen tränar man för 16 mil” frågade Veronica innan start. Ett svar kommer längre ned.
Det var det sjätte Tjejmarathon som gick av stapeln i helgen. Med den korta attention span som vi verkar lida av så finns de fortfarande de som tror att loppet bara är för tjejer Det var det bara första året. Nu är det sen 5 år för grabbar och sen 4 år vinner Tobbe Gyllebring. Så ock i år.
Vi har under de här åren rört om i tjejloppsgrytan, ställt frågan om tjejlopp verkligen bara ska vara korta och gulliga när tjejer är så grymma på uthållighet? Varje år debuterar några hårdingar på ultradistans- och det ger mig gåshud varje år.
Men de senaste två åren har vi också velat öppna dörren för de som inte vill springa lika långt. Min erfarenhet är att bara att se andra göra det kan ge inspiration och sug efter att göra det senare. Därav stafetten som i år drog tre lag.
Stämningen är alltid lika fin, lika varm, jag får träffa flera av de som jag lärt känna via just Tjejmarathon och ultralöpningen. Alla gör sin prestation men vi gör den tillsammans.
Mer om loppet kan du läsa här. Och vi planerar ett lopp till och då hoppas jag att just du vill vara med. Det är speciellt. Det är utöver det vanliga.
Vill du stötta insamlingen gör du det här.
Men åter till Veronicas fråga. En fråga jag får ofta. Hur tränar man för att springa långt? Här är mina tankar om det:
1) Fundera på varför du vill springa långt. Är det för att det verkar coolt och ballt att berätta för andra- då kommer du ledsna. Ä det för att du undrar vad som händer i huvud o kropp när du tagit ut dig fullständigt och är less på tidshets- now we are talking.
2) Bygg en stark grund. Ju starkare grund, desto längre kan du springa. Grunden består i att sova bra, äta bra, bygga ett starkt pannben men det får inte vara starkare än kroppen. Ta hand om höfter, fötter, bröstrygg och se till att du är ready to run. Om du är stillavarande i ditt arbete kan det krävas lite förberedelser. Jag går till Isabelle Franzen för att ta hand om min kropp och bygga den hållbar inifrån och ut.
3) Bygg volym smart. Det måste inte alltid vara det längsta passet- det kan vara flera pass under en vecka som ackumulerar volym. Du tränar inte för de första milen i loppet utan de sista. Vid det laget är du sliten, kanske hungrig och trött i benen. Att träna när man är i det skicket sliter- men det förbereder dig också för den tuffaste delen av loppet. Du kan dela på passen under en dag eller två dagar. Livet kommer före.
4) Öva på att äta. Bättre äta under tiden du springer än preppa innan. Magen är ofta det största problemet för ultralöpare. Det är ju inte tänkt att vi ska springa och äta samtidigt- vi ska ju jaga maten! Så öva på att äta och lär känna din mage- vad den tål och inte tål
5) Njut av resan mot målet. Vad det än är. Lopp kan gå åt helskotta. Och löpningen är ju frivillig så försök njuta av den. Ibland är det misär, men den är självvald. Har du njutit av resan gör det inget om det går lite fel på loppen du springer.
Vill du ha fler tips och bolla med andra som gillar att springa långt är du välkommen att hänga med på min Facebooksida.

Tjejmarathons ständige vinnare…Tobbe!
Om ni undrar om pengarna kommer fram… de går inte bara till mediciner utan också till annan vård och till att komma tillbaka till livet genom att lära sig ett hantverk. Varje krona räknas.

Blir helt varm i kroppen när jag ser den här bilden. Världens goaste tjejer!