Tips för Axa Fjällmarathon från Andreas Svanebo!
Jag vet att det är många som springer Axa Fjällmarathon för första gången. Och även om det är andra gången så är det värdefullt med lite tips inför det här mäktiga loppet. Eller vad sägs om 1800 stigmeter och 43 kilometer i fjällterräng?
Jag sprang första gången 2010, då med stukad fot som jag ådrog mig 3 veckor innan loppet. Det gick väl sådär men njöt ändå. Förra året sprang jag delar av banan för loppet var fullt. Den turen glömmer jag inte för det var bland det det värsta av väder. Under själva loppet var jag funktionär för förra året var loppet- precis som nu, fullt! Nu är jag galet revanschsugen inför 2012 års tävling.
Förra året vann Andreas Svanebo genom att krossa banrekordet- 3.40 gick han i mål på. Jag kommer ihåg när vi stod på första vätskekontrollen och såg någon komma- redan nu??? sa alla. När man ser Andreas springa i terräng är det på fantastiskt lätta ben. Han är en av Sveriges i särklass bästa traillöpare med flera fantastiska meriter.
Så jag tänkte att jag ställer lite frågor till honom som ni får ta del av och så kanske vi alla får lite tips för hur vi ska tackla den här beryktade banan på ett bra sätt! Mer om Andreas kan du läsa på hans blogg hos Runners World och på sin hemsida.
1) Vad är det bästa med Axa Fjällmarathon tycker du?
Naturen, upplevelsen, utsikten! Det finns ju inget bättre än att springa i fjälls! Det går inte att beskriva med ord, det måste upplevas.
2) Vilken del uppfattade du som finast att springa?
Utan tvekan uppför Ottfjället, även om man är som tröttast där..
3) Vilken del var tuffast?
Även här uppför Ottfjället. Sedan är det ju bara nedförs och slutspurten till en skön målgång med massage och badkar :).
4) Hur skulle du beskriva underlaget för de som inte sprungit i fjällen?
Underlaget är ojämt i princip hela sträckan men tränar man ”trail” och lite obanat innan är det inga som helst problem att genomföra fjällmaran.
5) Vad har du för utrustningstips?
Som jag ser det är två grejor viktigare än allt annat.
1) Bra skor (själv skulle jag tipsa om Salomon Speedcross/Fellcross eller nya Sense).
2) Bra ryggsäck. Utan tvekan Salomon Advanced Skin S-lab 5. Synd att kalla den ryggsäck, utan snarare ett klädesplagg, så bra sitter den!
6) Vad har du för träningstips inför de 1800 stigmeter som loppet bjuder på?
Kör gärna mycket ”trail”, dvs i skogen. Blanda terränglöpning med några svängar obanat jämna mellanrum. Det stärker både ben och vrister. Kom ihåg enstaka långpass i högt tempo för att ”vänja” er i tempot och distansen. Kör med fördel i kuperad terräng.
7) Något annat du vill tipsa om angående loppet?
Kom ihåg att dricka och ät på engång under loppet. Se till att få i er någonting var 30:e minut, både dricka och gel (eller lite bars).
Tack Andreas och lycka till i år!
Axa Fjällmarathon är nog det lopp som ger mig mest gåshud i år. De senaste två åren har det varit soligt och varmt men man måste förbereda sig på nästan vilket väder som helst. I nästa inlägg ska jag skriva lite om bra utrustning och ni kommer få ett erbjudande på de grejer som jag kommer använda och använde på TEC.
Ha en fin tisdag!