Tips på kokböcker för att äta GOTT och hälsosamt


Här vilas det, mer eller mindre ofrivilligt men vissa veckor så är det svårare än andra att få till träning. Idag ställler N upp som barnvakt så jag kan smita iväg på iallafall en timmes löpning även om det inte blir något långpass. Ingen fara. Tar igen det nästa vecka.

Men mat är det fokus på iallafall! Jag tänkte tipsa om de fyra kokböcker som jag inspireras mest av just nu.

Min faster lagar alltid helt gudomlig mat ur den kokbok som jag tycker slår alla jag bläddrat i:Kärlek oliver och timjan.

Sen äter jag gärna enligt ayurveda så Ayurvedisk Vegetarisk Kokbok har jag tänkt bläddra mer i också.

Jonas Colting tycker jag gör sig bra på vissa sätt och tokigare på andra men hans kokbok gillar jag. Jag vill vara se bra ut naken kokboken.

Supermat är en helt underbar bok som är så mycket mer än en kokbok. Inspirerande läsning för att välja in sk ”superfoods” och sen recept med dem som ingredienser.

Nu ska jag snart ut och springa av mig det värsta krypet i kroppen. Ha en fin söndag!

20130106-095007.jpg

Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Årets stora skotest
  • Öka farten! Så toppar du formen
  • Hel och Stark! Den snabba vägen tillbaka från skadan
  • Så äter du dig i maraform
  • Tröskeltrenden: Spring långt och snabbt utan att gå sönder
  • 6 vårfina löpprylar
  • Comebacken! Anna Silvnader är starkare än någonsin
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Nyttigare köttbullar


Mitt mål med 2013 är att leva ett så rent liv som möjligt. Utan måsten men i största utsträckning utan tillsatser. Det gör jag redan men det går att förbättra.

Igår tex var det såklart dags för fredagsgodis! Då köpte jag nötter och torkad frukt istället för de här färglada konstruktionerna i lådor nära kassan. Inget svårt val!

Jag hade kunnat utesluta rött kött och alkohol också men sisådär 2 gånger i månaden tycker jag om att ta ett glas rött eller vitt och jag köper ekologiskt kött när det äts, och det är sällan ändå. Lillan ÄLSKAR köttbullar och jag tänkte att jag skulle försöka göra ett lite ”grönare” recept på dem.

Vi köper förstås aldrig färdiga köttbullar- när man bara lagar till ett barn finns ingen ursäkt att skylla på tid- bara att rulla och är de väl 3 år kan de hjälpa till! Små händer rullar riktigt fint!

Iallafall! Såhär gjorde vi igår och det blev riktigt gott:

400 ekologisk köttfärs

en burk avrunna ekologiska kikärter.

1/2 hackad lök

Blanda löken och kikärterna och mixa med en mixerstav.

Blanda röran med köttfärsen. ”Gaffla” ned två ägg, lite tomatpure, salt, peppar, oregano och vilka kryddor du må tänkas gilla.

Rulla fina bollar och stek i smör eller olja som tål höga grader.

Idag ska vi till husdjursmässan. Håll en tumme att jag kan stå emot att komma hem med en kaninunge…


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vinnare av en prenumeration på Fitness Lifestyle


Vilka svar! Det var tur att jag inte skulle välja någon- bara lotta två :).

Hade lite smått hoppats på någon tokig anekdot från ett galet urartat nyårslöfte men jag verkar ha alldeles för kloka och sunda äsare för sånt stolleri!

Jag tänker rätt och slätt åter ge era svar får de var så bra.

  Eva:

Mitt nyårslöfte som jag gett och ska försöka hålla hela 2013 är:

Att varje dag sträva efter att leva efter mottot att vara den bästa versionen av MIG som jag kan och inte begränsa mina möjligheter på grund av yttre omständigheter.

Det som jag har möjlighet att påverka ska jag fokusera på, resten lägger jag så lite energi på som möjligt. Ibland lätt att glömma bort, men viktigt!

Anna M:

Jag har aldrig varit så intresserad av nyårslöften. Däremot älskar jag att bli inspirerad av starka, framgångsrika människor. Särskilt kvinnor. Du har en underbar blogg och en otroligt sund syn på livet och träning. Du inspirerar mig till förändring!! Som definitivt inte har med nyårslöften om tex viktminskning att göra. 🙂

 Karin:

Jag ser det snarare som mål än löften, för jag ser det som att ett mål är något jag vill uppnå, medan löften snarare ses som ett tvång som ger mig dåligt samvete.
Men målet för mig i år är att hitta balans mellan träning, vila och kost. Jag har inget problem att träna mycket, jag tränar snarare för mycket. Jag ska försöka hitta en nivå där jag tränar och fortsätter utvecklas men där jag också hittar tillbaka till glädjen i träningen och har tid andra intressen och återhämtning 🙂

 

 Ellinor

Varje årsskifte innebär lite av tabula rasa för oss människor och trots att jag aldrig avgett några nyårslöften, har jag däremot mål och ambitioner med det nya året. I mångt och mycket handlar det om att ta hand om mig själv, min tid och de möjligheter som ges. Jag kommer att fortsätta att träna minst 5-6 gånger i veckan, men med lite nya mål, jag kommer att fortsätta att fokusera på en sund, balanserad och i längden hållbar kosthållning, resa mer och bjuda in till mer glädje i vardagen.

Rom byggdes inte på en dag och det många gör ”fel” är att gå ut alltför hårt och med allt för höga ambitioner, vilka kanske upprätthålls under en vecka eller två. Istället bör vi fokusera och framför allt acceptera att låta förändringen ta tid. Först då kan den också bli hållbar!

Eva

Ett löfte som jag många gånger delat med andra och misslyckats med är viktnedgång, dömt att misslyckas som nyårslöfte iaf för mig. Vad jag nu istället tänker är att skapa en förändring, ha roligt och göra saker som ger mig positiv energi. Kan vara en jogg i skogen, en cykeltur i ösregn, ett crosstraining pass eller spela spel med barnen. Lev i nuet och sikta mot framtiden!

    Kerstin J

ja .. bästa löftet någonsin jag avgett var att gå ner i vikt. jag lyckades.. 45 kilo.. sämsta någonsin var att lova att aldrig mer äta onyttigt.. helt omöjligt – jag kan inte motstå mjukglass sommartid eller salt godis t.ex.. så detta nyår fick det bli greppbara löften och nu är det att forsätta hålla vikten och motionera regelbundet!

  Emily B

Bästa: bryta gamla vanor 😉 som att sova för lite eller städa för sällan
Sämsta: pressa sig själv för hårt – oftast slutar det inte bra

Nina L

Bästa löftet: Min kompis brukar varje år lova att han ska BÖRJA röka. Han misslyckas varje gång men slipper känna sig besviken, bra va?
Själv har jag ofta för roligt på nyårsafton för att lova en massa. Alldeles för många krav ändå, liksom.
Men: min plan för 2013 kan nog få vara att komma ut på fler mikroäventyr i år, allra helst med familjen. Började bra ned två dygn på Arholma, nästa helg en tur runt sjön Trekanten med guide från Naturskyddsföreningen.

 

 Jennifer

En kompis till mig skulle bara göra saker HON ville göra. Kanske självklart, men jag tyckte det var en bra påminnelse ändå. Varför låta andra styra ens liv?

 

  Åsa

Jag ska läsa fler bloggar under 2013 som verkligen inspirerar mig. En av dem är du. God fortsättning!

 

 Löparflickan

Mitt bästa och faktiskt hittills ända nyårslöfte är i år. Att jag ska spränga gränser, ha roligt och utmana mig själv!

 

 Anette

Det bästa: Fortsätta med en hälsosam livsstil,
som fått mig att må så bra under 2012!

  gullfot

Gott nytt år! 2012 var det år vi lärde känna varandra, 2013 blir det år vi träffas på riktigt 😉

Något nyårslöfte får du inte av mig, för jag tror inte på kortsiktiga mål. Kram!

 

 Jessica sundberg

Bästa nyårslöftet är att ta hand om sig själv och se till ens egna behov och förutsättningar. Sämsta är att sluta njuta av livets goda. Livet är för kort och skört och se till att leva här och nu. Livet går inte i repris.

 

  Wanja

Det bästa: jag ger inga löften, jag sätter bara mål!
Det sämsta, ja, det är väl klassikern – jag ska banta bort mig själv.
Tycker det varit ganska tyst om nyårslöften i år.

 

 Kristina Söderlund

Det bästa nyårslöftet är: Jag ska vara mig själv, jag ska kämpa mot mina egna mål och inte bry mig om vad andra tänker och tycker om mig. Jag är jag och du är du.

Så. Med det sagt. Så har jag dragit:

Jennifer och Kerstin J! Grattis! Maila mig med era adressuppgifter på adressen ansofisticated(a)gmail.com så kan ni se fram emot Fitness Lifestyle hem i brevlådan under 2013!

 

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Dagens yogastudio


När man har fokus inåt behövs inget lullull.

20130104-112146.jpg
Bytte bort lång morgonjogg för uppjogg, test av löpskoleövningar, corestyrka och rörlighet. Känns det stumt är det ingen ide att pusha på. Skadefri. Frisk. Energisk . Är fokus.
Ikväll drar jag vinnare av prenumerationerna.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

SKITPASS! Bra pass!


Man måste ha dem!

Jättebra träningspass är inte det om inte motsatsen finns. Snabbt är inte snabbt om inte långsamt är. Lätt är inte lätt om man inte upplevt tyngden i sega ben.

Idag var det rent bedrövligt väder inne i Karlskoga där jag passade på att springa medan bilen tvättades. Runt nollan och en grå sörja som matchades av en grå himmel som levererade kallt regn.

Jag kände direkt att det inte skulle funka idag. Det kändes inte som jag fick ned syre i benen. De var stumma efter utfallen i förrgår och kroppen var låg på energi efter en lätt frukost. Tanken var att värma upp 10 minuter och sen springa på tröskelfart i 40 minuter för att sen jogga ned. Jag kom till tröskeln förvisso men stummade direkt. Fick sakta ned.

Men det gör inget! Kroppen rules! Bara att växla ned och rulla på i det tempo som funkade. Är det inte den träning man tänkt så är det en stund ute i friska luften för egen maskin och det är inte fy skam.

Hem till prinsessan och faster istället och iväg till stallet.

Imorgon tillbaka till Stockholm. På måndag börjar jag nya jobbet. Redan nu är Tjejmarathons insamling igång. Jag kommer ge 1 kr/ km jag springer fram till loppet. Är du med?

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Träningsvecka #1


Förra veckan var go long go slow vecka och det blev en morgonjogg, en 3 timmars skidtur. En kortdistans. Styrka. 55 km ultrapass. Mer skidor. Veckan efter det är kortvecka med högre intensitet. Den här veckan alltså.

Redan onsdag. I måndags sprang jag vilse ute hos mamma i 11 km där jag tryckte på i sub 5 fart så mycket det gick. Halkigt underlag och jag kommer inte riktigt igång förrän efter 6-7 kilometer så när jag väl började sluta undra hur folk orkar springa milen så var det dags att sluta.

Börjar hitta ett bra steg runt 4:40 fart som jag ska jobba för ska bli bekvämt uppåt milen.

Igår körde jag 10 x 400 meter på bäcksvarta isfläckiga Värmlandsvägar. Det gick upp och ned både med fart och energi men ett riktigt bra pass. Vilade ordentligt mellan för att få upp farten. Avslutade med mina egna varianter på utfallssteg och de känns idag.

Fokus är alltså på kort och snabbt. Smyger runt min mjölksyratröskel och jobbar med hög puls.

Idag var det vila. Springer sällan tre dagar i rad. En lugn promenad ute i solen med barnvagnen räckte gott.

Imorgon ska bilen in på rengöring och det tar en timme så då kör jag 60 minuter distans med 10 min uppvärmning, 40 minuter tröskel och 10 min nedjogg. Styrka på eftermiddagen.

Fredag: morgonjogg ca 8 km. Lördag: Vila. Söndag: 15 km progressiv distans på kvällen.

Så ser veckan ut. Känner mig stark och utvilad och galet laddad!

Nu sover vi va?

20130102-222117.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in