Träna ute är hett!


och det är egentligen struntsamma om det är hett eller ”inne”. Det är så jäkla bra! Det är så rätt!

Jag knarkar ju Twitter och där undrar jag ibland om många av de jag följer är hemlösa? För är ju kylan ett problem. Men likt mig så vaknar nog du i ett uppvärmt hus, jobbar i en uppvärmd byggnad och har råd att klä dig för att röra dig däremellan. VAD. ÄR. PROBLEMET? Undrar jag!

Nu låter jag kaxig. Det var jag inte klockan 05.00 när temperaturen visade -15 i Sumpan. Jag springer gärna flera mil tidigt på morgonen men lyfta saker och göra armhävningar det är jag inte lika flink på. Men nu var det så att jag sagt att jag skulle komma 06.00 till passet som även min chef kör och man vill ju inte vara en bangare eller hur?

Nä. Så upp. Lager på lager med ull och funktion och iväg.

Dan är en skön kille! Det är inte NMT, det är inte Crossfit. Det är funktionell träning som jag tycker den ska vara. Vi värmde upp och sen körde vi set med tre övningar: 2 styrka och en aktiv vila såsom jumping jacks. Dan har med sig kettlebells och anpassar övningen för såväl nybörjare som mer vana. VI körde 4 x 10 cirka av övningarna och joggade sen 400 meter innan vi körde igen. Hela kroppen fick sig en omgång under pepp och det var ett riktigt bra pass.

Dan arrangerar även med Sea&Sky travel hälsokryssningar där dessutom min bloggkollega Alexandra föreläser. Jag har aldrig varit på kyssning men tycker det här låter som ett smart alternativ att komma bort på en liten tränings- och inspirationskickoff!

Jag skulle tycka det vore roligt att träna tillsammans med er så för er som bor i Sthlmsområdet- håll utkik här på bloggen efter inbjudan till ett träningspass Runnerslove-style: utomhus på morgonen! 🙂

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Jante on its way out, women on the move.


20130122-082337.jpg

Jag har också läst artikeln i Aftonbladet och det var väl inget nytt under solen att i JanteSverige så måste någon med jämna mellanrum tala om att det minsann inte passar sig att sticka ut. Det passar sig inte att säga att ”jag är duktig, jag satsar på det här, det är kul! Jag vill bli bra, titta vad bra det går med min träning, visst verkar det roligt?”
Nej det passar sig inte. Det blir för mycket. Det är hets! Hur det kan vara hets är stört omöjligt att förstå eftersom det är politiskt inkorrekt i Sverige att påpeka för någon att de nog skulle må bra av att röra sig lite mer. Kanske följa med och jogga en sväng? Nej, det är att kritisera. Men det är helt ok att tala om för mig att jag ”tar sönder mig” när jag springer längre än den Jantelagsreglerade milen eller maratondistansen.
Och jo.
Jag har också dragit tung barnvagn med massa matkassar från mataffären och blivit omsprungen av löpare då och där har jag två val hur jag tänker:
Men åh måste man va så jäkla hurtig?
Eller:
Vad härligt, jag ska också försöka ta mig ut en sväng!
Enkelt val.
Fokuserar istället på sånt som är positivt. I år stödjer Tjejmarathon ”hjälp till självhjälp” i Bangladesh som är ett av världens fattigaste länder. Mycket skrämmande och negativa siffror och ststistik men jag gläds så när jag hör att det faktiskt blir bättre- och det ska vi hjälpa med i år.
Jag är som bekant en P1-knarkare och tankar för dagen är en essentiell del av min dag.
Igår pratade Stefan Berg om kvinnors ökade jämlikhet och företagande bland annat i just Bangladesh. Lyssna och gläds!
Nu- föreläsning med Mats Lindvall om hälsa, sen en fullspäckad dag som avslutas med utbildning hos Mentor.
Ha en fin dag!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Intervallstege till himlen


20130121-205354.jpg

Jag har gjort den här resan hundra gånger. Den från att vara seg, slö och osugen på att springa. Till att komma tillbaka efter passet full av energi. Stark! Glad! Och med ett grymt pass i benen! Oftast vill jag ju springa – jag älskar det!
Men idag stack jag ut för att jag var helt seg i skallen efter flera timmar jobb som inte rörde sig åt något håll.
Skulle sprungit hem på kvällen men då blir dator, stövlar och kappa kvar på jobbet och imorgon är det föreläsning på morgonen.
Jadijada. Ut med dig.
Inspirerad avStaffan och passet som han körde för Ingmarie så var det 2 (1000, 800, 600, 400, 200) på schemat. För den hör veckan behöver jag beta av intervallpasset tidigt för att orka sisådär en 8 mil i helgen.
Kungsholmen runt blev det. Och riktigt bra intervaller. Den kortaste alltså 200 meter- hallå det är ju jättekort! Försökte verkligen fokusera på ett avslappnat löpsteg trots modd och halka och det gick bra. Finfin känsla i kroppen! 11 km klockade jag upp och ett sjuhelsikkes gott humör hade jag när jag kom tillbaka.
Lagom till att flytta in i mitt lilla kontor och lagom för att se att en av mina ändringar in the namn of hälsa blivit verklighet.

20130121-205222.jpg
Sen jobbade jag flera timmar till och nu är jag så trött så jag tror jag säger godnatt!
Godnatt!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

God vana #3/10- Veta vad du äter


Hej på er!

Måndag och en helt ny vecka att göra till det du vill! Mycket lättare sagt än gjort, men samtidigt bara du själv som kan göra.

Vid det här laget har du alltså haft 20 dagar, tre veckor på dig att jobba in en bra rutin att sova tidigt. Att inse att hur mycket du än har att göra så är sömnen alltid början på en bra stark dag!

Du har haft 10 dagar poå dig att få in frisk luft i dagsljus och att röra lite extra på dig här och var. Kliva av en hållplats tidigare. Kliva på en senare. Ta en promenad på lunchen.

Så nu är det dags att börja titta på vad vi äter. Att lägga om kostvanor tar tid men nu tar vi tio dagars fokus på att bara identifiera allt vi äter och läsa innehållsförteckningen. Jag tror att många hälsosamma val kan komma bara av det.

Vad innehåller det jag äter? Vad kommer det ifrån? Hur kom det till min mun? Vet jag vad det är?

Jag håller i skrivande stund på att se över övertidsmaten på jobbet och har läst på baksidan av några färdigrätter och förfasats. Det är inte så att alla tillsatser är gift- men många av dem är där för att fuska med råvaror- som förstås kostar. 

Så vänd och vrid, och använd er av Äkta Varas suveräna hemsida. Vad innehåller småkakorna? Vad innehåller lightmajonnäsen? Snabbmaten? Frysmaten? Hur görs margarin? Varför är det så mycket billigare än smör? Vad är det egentligen jag stoppar i mig, och eventuella barn. Vet jag verkligen vad det är och vad det gör med min kropp? Om inte- ska jag äta det då?

Jag tror att om vi tar oss tid att reflektera över vad vi äter, vad det innehåller, varifrån det kommer och vad det kommer göra i vår kropp så kommer vi börja göra klokare val. Det vore jättekul att höra vad ni läsare tänker om detta, om det är någon tillsats ni hittat som ni inte visste om att ni åt och framför allt- tips på rena alternativ! För visst är det så att man ofta lockas till snabba lösningar och att det inte alltid är så att man reflekterar över vad det egentligen är man äter?

Nu gör vi det!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Laddare


Helgerna är laddare. Veckorna är helt sprängfyllda. Jag ger upp. Det kommer tydligen vara såhär. Jag vänder och vrider men nej, alla bitar vill jag ska vara med. Och när jag liksom mentalt sopar åt sidan allt med jobb och träning för att ha minst en hel dag som bara är umgänge med Lillan, på hennes villkor så blir det sprängfyllt de andra sex dagarna. Och så får det vara.

Den här helgen såg jag dessutom till att ha två hela dagar bara med roligheter. Från att jag hämtade på dagis i fredags till idag på eftermiddagen har vi bakat bullar, ”myst länge i mammas säng” efter önskemål, varit på kalas, lekt hos mormor, åkt skidor, gungat, åkt pulka, fikat i solen och jag är helt mosig av all frisk luft och full av energi inför nästa vecka.

Det är skitsvårt att få till träningen som jag vill. Jag är i teorin en expert på att pussla, vränga, vrida och extrahera tid där den inte finns. Få till synergier och effektivisera men nu är det mindre än tre månader till TEC och jag tycker det känns lite väl oroligt i självförtroendet vad gäller denna 16 mil långa utmaning.

Den här veckan hade jag egentligen ett tungt 25 km pass i stegrande fart inplanerat idag men jag måste jobba ikväll, både med mitt jobb för att planera veckan och med Tjejmarathon så det får stå tillbaks. Så fort man gjort det valet är det ingen ide att sura.

Veckan som kommer är iallafall långvecka rent löpmässigt. Men också en vecka med två kvällar på Mentor eftersom jag ska börja vara det nu. Otroligt spännande! Det är bröllop på lördag, det är massa jobb och det är ej sjuhelsikkes massa mil att springa. Träningsprogram att skriva, spinningpass att planera, lite plugg (ständigt lärande – just nu fokus på nutrition). Ett Tjejmarathon att jobba med och lite annat som hör mitt liv till.

Allt sånt jag valt. Jag gnäller inte. Jag bara luftar. Nu ska jag planera in det.

NI- ska få tips om tredje #10 goda vanor på 100 dagar också. Kommer! Såhär fint var det i helgen:

20130120-185328.jpg
20130120-185349.jpg
20130120-185354.jpg
20130120-185711.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ultramorgon och speciellt fredagsfika


20130118-131606.jpg

Maria balanserar

När jag styrketränade igår på gymet så hade jag inte tänkt köra ben. Men den träningsvärken brukar inte slå till förrän efter minst en dag så tänkte att jag ”hinner” springa imorgon.

Så upp med 10 kg viktplatta och hopp hopp. Hopp.

Aj. Imorse var jag lite smygstel. Mötte upp två av Sveriges ultralandskapslöpare, Maria och min TECidol Anna Grundahl. Var livrädd att de skulle rusa iväg men det gick relativt bra.

Dock var hela kroppen trött. Jag brukar inte ha problem att springa ”tom” på mornarna (lite BCAA, lite kaffe, lite cocosolja) men gårdagens hållkäftenpass i gymet satt i. Stel och svårt att få flow i kroppen.

Vi snattrade på några kilometer tills Anna behövde vända hem och då snattrade jag och Maria vidare medan Stockholm vaknade. Dimman över vattnet från Kungsholmen var magiskt vackert. Kylan bet i kinderna, tror att det var cirka – 13 grader då.

Maria vek av till jobbet och jag tog en sväng in mot Gamla Stan och tillbaka via Sveavägen mot Odenplan och till sist jobbet. Duschade skållhett och har fyllt på ordentligt.

Nu är träningsvärken rätt påtaglig. Jag är inte ett fan av träningsvärk. Jag vill ta i så det knakar men tycker inte det ska kännas.Känns lite orutinerat nästan. Knasigt va? Njuter inte alls av den och vill helst köra en timme yoga nu för att mjuka upp.

Nåja. Grrymt nöjd med mina 24 km imorse iallafall. Tung träning framför mig. Tre månader kvar. Ont om tid. Go Annie go.

Idag är det en speciell dag. Min fina älskade pappa skulle fyllt 67 år. Varje år sen han dog så fikar jag på hans födelsedag. Pappa var en tränings och friluftsälskare precis som jag- löpare och orienterare. OK Djerf var hans klubb och hans träningsfilosofi var ” spring tills du inte orkar mer, och så springer du lite till”. Tack pappa. Det mantrat tar jag med mig till jag ska springa mina första 16 mil.

Så idag blir jag glad om du tar dig en fika med någon du tycker om, eller ringer ett samtal till någon du ”borde” höra av dig till. Njuter lite extra av fredagsfikat, för att du kan!

Ha en fin helg!

20130118-131600.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in