Ursvik Ultra – Race report


Klockan 3:00 i morse (söndag morgon) var det äntligen dags för start för mig och alla andra löpare som skulle springa tre varv på Ursvik extremspår, det vill säga 45 kilometer och runt 1000 höjdmeter.

Jag har inte haft någon speciell uppladdning inför loppet utan försökt träna på som vanligt och så mycket som jag har hunnit. Dessvärre har jag inte hunnit träna full så mycket som jag har velat under årets första månader men hoppas på att det blir bättre med det framöver. Målsättningen inför årets Ursvik Ultra 45km var att hålla ett jämnt tempo på 1.5h per varv vilket skulle ge en sluttid på 4h och 30 min.

Jag var på plats i Ursvik vid 23-tiden då min sambo skulle springa 75km och starta vid midnatt. Efter att starten för 75km och stafetten hade gått gick jag till motionsgården för att vila ett litet tag, det var ju trots allt mitt i natten. Då de första löparna kom in efter 15km gick jag ut till målområdet för att förhöra mig om i vilket skick banan var i. Förra året var underlaget fruset i spåret men utan is och temperaturen på runt minus 8 garder, i år var det mycket lera och snöfall. För er som inte har testat att springa i skogen med pannlampa i snöfall kan jag berätta att det är ganska jobbigt och svårt att se. Det är ungefär som när man kör bil med helljus i snöstorm, det blir inte riktigt bra. Det är lite speciellt att springa ett lopp som startar mitt i natten med pannlampa på stigar med rötter och stenar även utan snöfall.

Då klockan slog 03.00 gick starten och vi som skulle springa 45:an gav oss iväg. Banan startar med en uppförsbacke så det är ingen risk att man inte får upp pulsen och värmen snabbt. Jag kände redan i starten att mina ben var ganska trötta men det var inte så mycket som jag kunde göra göra åt saken, det var bara att springa. Min plan att springa varje varv på 90 minuter gick fint första varvet, trots snöfall, och jag rundade varvningsplatsen på 1h 29 minuter.

Bild från Ursvik Ultra

Under andra varvet började det gå ganska tungt och jag fick krampkänningar under de sista tre kilometrarna in till varvning. Efter 05.00 någon gång började det ljusna och jag kunde äntligen ta av mig pannlampan. När jag kände av hur benen mådde började jag tvivla på att jag skulle ta mig runt och jag var inte fantastisk sugen på att springa ett varv till. Det krävdes väldigt mycket beslutsamhet för att fortsätta och jag bestämde mig för att bara snabbt passera varvningsområdet utan att tänka för mycket. Jag tog en bit banan och lite blåbärssoppa i farten och gav mig ut på det tredje och sista varvet tio minuter efter min tidsplan. Sista varvet var härligt men jobbigt och benen var inte riktigt med mig – det var skönt att veta att jag inte skulle springa ett varv till. Jag var så glad när jag närmade mig mål, även om banan är helt fantastisk och det är otroligt häftigt att springa med pannlampa längs en reflexbana i skogen kände jag att tre varv var fullt tillräckligt för mig idag.Lyckan var stor när jag spurtade in till mål och slutade på en andraplats i damernas 45km-klass.

Bild från Ursvik Ultra

Väl i målområdet väntade det förutom ett gäng härliga människor, där några hade sprungit stafett och andra var funktionärer, också blåbärssoppa och diverse godsaker (pizzabullar, munkar, mm). Sedan var det dags för prisutdelning, vilket för mig är lite ovant men mycket kul, med fina priser.

Jag och vinnaren av 45km-klassen, bild från Ursvik Ultra

Stort tack till Stockholms Multisportklubb för ett mycket bra arrangemang och för att ni var uppe hela natten för att serva alla löpare med god mat och hejarop. Bra kämpat alla löpare som krigade sig runt banan!

Septembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Kickstart i höst, roligaste passen, hetaste prylarna
 • Lidingöspecial
 • Plogga, svensk idé blev internationell succé
 • Höstens nya skor, Vi har testat 13 modeller
 • Forskning: Hjärnan älskar löpning
 • Träning: Hoppa dig i form
 • Smart mat

 

Prenumerera

Långpass på Söder


Helgens långpass på 30 kilometer gick runt de tre öarna Kungsholmen, Långholmen och Södermalm. 30 kilometer är ganska långt och ett perfekt tillfälle att passa på att se sig om i sitt närområde genom att springa en annan runda än den man brukar springa. För mig är det viktigt att få komma ut och uppleva nya rundor och platser. Oftast ser jag ingen mening med att springa samma runda två gånger på raken under ett pass bara för att samla kilometer, som att exempelvis springa Kungsholmen runt två gånger. Det finns så många fina platser att se och varje löprunda har sin charm.

En stor drivkraft i min löpning är att ständigt upptäcka nya platser, som ASICS kampanjen säger It’s a big world – go run it.

Backintervaller i skidbacke


I veckan var det dags för 10×60 sekunders backintervaller i ett tempo något snabbare än milfart. Som den ingenjör jag är räknade jag ut lite snabbt att jag skulle behöva en backe som var runt 230 meter lång. Man tager vad man haver tänkte jag och gav mig iväg till den längsta backen i närheten som jag känner till, en gammal skidhoppsbacke.

Efter att ha släpat mig upp till backen via en skogsstig var jag på plats och redo för dagens pass och väl på plats såg jag att backen kanske lite väl brant men ändå tillräckligt lång, vilket var det viktigaste.  Backintervaller är något som jag tycker ju väldigt mycket om men jag måste medge att backen var väldigt jobbig och jag fick kämpa hårt för att behålla löptekniken. Backintervaller ger så mycket, både styrka och löpteknik – det är helt klar värt allt slit!

Det var absolut inte sista gången jag sprang upp och ned för den backen, jag tror att vi ska bli bästa vänner.

Årets första dopp


I helgen var jag hemma på Västkusten, det är verkligen härligt att bara umgås med familjen en helg när man bor långt hemifrån. Jag ser alltid fram emot att få komma ut och njuta av naturen och omgivningen när jag är hemma, det är något speciellt med att springa längs med kustlinjen och det glittrande havet. Som tur är har jag en morbror som är lika löptokig som jag, vilket innebar sällskap på veckans långpass. Vi har vart ganska jämna tidsmässigt de gånger som vi har sprungit Stockholm Marathon, det är alltid diskussioner om vilken tid man sikar på och taktik inför loppet. Tur att jag har någon i släkten som jag kan tävla lite med!

Vi gav oss iväg tidigt på söndagsmorgonen och sprang söder ut längs landsvägarna från Varberg, förbi gårdar och hus i strålande solsken. Det är helt fantastiskt att kunna springa och få uppleva världen på det viset, fötterna tar dig till platser där du inte har vart förut och antagligen aldrig heller skulle ha fått tillfälle att besöka om det inte hade vart för löpningen. Det blev en löprunda på 140 minuter i behagligt 5:33 min/km tempo. När löprundan började närma sig slutet så kom vi på den fantastiska idén att avsluta löprundan med ett dopp i havet, årets första dopp. De andra besökarna på stranden måste nog trott att vi var lite smått galna.


Vilken frihetskänsla – kallt men underbart och bra för återhämtningen har jag hört!

Yasso 800’s – Intervaller när dom är som värst


Under förra veckan sprang jag det hittills klart jobbigaste passet under hela vår träningsperiod, Yasso800’s. Det är ett pass som innebär att man springer tio stycken 800 meters intervaller med 400 meters joggvila mellan intervallerna. Det sägs ju att snabba 800 meters intervaller kan vara en av de jobbigaste distanserna som finns och under detta passet skulle man springa distansen tio gånger. Det är lite konstigt att jag kan tycka att det är jobbigare att gå ut och springa tio stycken 800 meters intervaller snabbt än att springa tre mil i kuperad terräng. Jag var även lite nervös och spänd inför passet eftersom att Yasso 800’s också är ett test för att förutspå den tid som du skulle kunna springa ett marathon på, genom att räkna ut den genomsnittliga tiden i minuter och sekunder för de tio intervallerna. Då jag aldrig har kört ett sådant pass tidigare var jag osäker på exakt hur hårt jag skulle pressa mig för att orka med alla tio intervaller.

Efter 3 kilometers uppvärmning till Kristinebergs IP var det dags för testet. Den första intervallen var ganska jobbig och de nio återstående intervallerna kändes då nästan omöjliga, men intervallerna gick bara bättre och bättre ju fler jag gjorde. Efter att jag hade klarat av de fem första intervallerna och började jag känna hopp om att detta pass skulle nog mot allt förmodan gå att genomföra. Passet gav en massa energi efteråt när jag hade klarat av alla intervaller men under passet var det stundtals väldigt jobbigt. Genomsnittstiden på mina intervaller blev 3 minuter och 12 sekunder vilket enligt testet skulle motsvara ett marathon på 3 timmar och 12 minuter. Det skulle innebära en förbättring av mitt PB med 32 minuter! Det ska bli så spännande och se vilken tid jag kan göra på Stockholm Marathon. Efter det passet kan jag inte annat än att vara lite stolt över mig själv!

Motivation


Vad som ger någon motivation kan vara väldigt olika saker från person till person. Enlig Nationalencyklopedin definieras motivation på följande sätt:

”motivation (av motiv), psykologisk term för de faktorer hos individen som väcker, formar och riktar beteendet mot olika mål.”

Min bästa tipps för att hitta motivationen att komma ut på den där planerade rundan när man inte alls kanske har lust till det eller om man tycker att man inte har tid hittar ni i listan nedan:

 1. Det blir inte roligare än vad man gör det, inställningen är allt. Ser du fram emot att få gå ut och springa och du visualiserar att det kommer att bli en härlig löprunda med vänner eller ett tillfälle att få lite egentid kommer löprundan att kännas kul.
 2. Ta på dig kläder och skor som du känner dig riktigt fin och snabb i. Huvudsaken är att du tar på dig något som du känner att du trivs i och samtidigt är bekvämt att springa i.
 3. Anmäl dig till ett lopp. När man har ett lopp att springa måste man komma ut och springa för att förbereda sig för det loppet. Jag brukar ibland tänka att om jag inte ger mig ut nu och har det lite jobbigt idag så kommer det att bli väldigt jobbigt under loppet.
 4. Boka in löpning med en vän eller med några kollegor och gör det till en kul grej och en del av veckan.
 5. Gör det till ett äventyr och se skogen eller staden som din lekplats. Spring en helt annan väg och se vad du hittar. Jag brukar ibland springa lite vilse med flit bara för att utforska nya områden.
 6. Spring till eller ifrån jobbet. Det är ganska härligt att kunna springa förbi alla bilköer på morgonen eller springa hem i en magisk skymning om kvällen.
 7. Tänk tillbaka på första gången du var ute och sprang och hur långt du har kommit sedan dess. Det är viktigt att komma ihåg att träning ger resultat.