Blogg

Utmana i varje övning och heja maskinerna


Vi faller lätt in i gamla vanor när vi tränar. Ja när vi lever överhuvudtaget. Det tar emot att göra nytt och göra om. Lägga till och utmana. Jag försöker i gymet att göra annorlunda varje gång.

Att inte gå in med ett färdigt schema kan vara svårt, speciellt om man är ny. Men det finns ofta, med lite fantasi, något att variera övningen med som förbättrar den. För när du väl tränar så ska du utmana dig. Sen ska du låta kroppen återhämta och superkompensera sig. Saker som balans och rörlighet bryter inte alls ned lika mycket som hård träning gör och där kan du verkligen gå lös. Men se till att du bibehåller god form hela tiden i alla övningar: bra hållning i rygg, andningen med och knän på plats.

För oss löpare så kan styrketräningen användas till att förstärka och förbättra löpningen. Det man absolut inte gör när man springer är ju att stå på två ben. Och det gör vi ganska ofta i gymet. Eller hur?

Det finns säkert flera övningar du gör där du kan lägga till en dimension till:

Armhävningar på ett ben i taget, på bosuboll, med förflyttning, med knäuppdrag, med upphopp…listan kan göras lång.

Pressar med hantel- testa göra dem gåendes med knäuppdrag och känn hur bålen får jobba.

Springa med fötterna i TRX, 3 x 1 minut planka där du rör dig framåt, ”springer med fötterna”, har armbågarna eller fötterna på bosuboll, växelvis lyfter ena foten, sträcker ut armen framåt..ja så länge du inte står helt stilla så är plankan en fantastisk övning.

Samma gäller helgens eventuella långpass. Ibland är det bra att bara tassa fram i lugn mak i X antal minuter men tänk om du lägger in fem stycken backar i mitten? Eller ett segment med terräng i 3 x 10 minuter. Springer lite baklänges eller sicksack var 10e minut? Bara för att utmana och chocka kroppen lite.

Låt fantasin flöda!

Och vadå heja maskinerna? Jo men igår när jag var på gymet och reflektarade över hur stor yta de här värdelösa maskinerna för insida lår och utsida lår tar. Och alla andra stora gråa elefantprylar som isolerar som bäst en muskelgrupp. Så tänkte jag faktiskt om. För på gymet där på förmiddagen var några till åren äldre damer som hade börjat träna och föryngra sig. Och nej- de kommer inte gå in och ta en viktplatta och fara runt med den barfota som jag gjorde. Men de kan tryggt gå fram till maskinen och läsa hur man ska göra och sen gå därifrån och känna att de tränat. Ja- det är bättre med viktbärande träning och det får de också hjälp med. Men bara att man kan gå in och genomföra ett träningspass själv och känna sig trygg med att man gör rätt trots att man är helt ny. Det gillar jag. Sen gillar jag att PTn på mitt nya gym hjälper dem med assisterade dips, kettlebellsvingar och annat så de vågar sig bort från dem. Men each to their own som jag brukar säga.

Hoppa i varvning på ultralopp? Tror mina höftböjare gillade variationen!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Fredagsgottis – Bushallonkaka


Den här bakar min faster ofta och idag ska vi göra den till fredagsgottis! Den hette nog från början ”Busenkel hallonkaka” men blev med Storskrots ord bushallonkaka. Vi har ändrat i receptet också. Surprise surprise!

Rör ihop 2 ägg med 1 dl socker, 1 tsk vanillinsocker, 2 dl mjöl (gärna något ”annat” mjöl tex en dl dinkel) och 1 tsk bakpulver. Sen 75 g (nästan en dl) smält smör.

Stjälp upp i smord form (gott med kokos i!) och ”släpp” i så många frysta hallon du vill.

In i ugnen på strax under 200 grader tills det är klart. Man ser när det är klart men runt 20-30 minuter. Pudra eventuellt lite florsocker över.

Fika trevligt!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 tips för framgångsrikt hälsostrategiskt arbete


En munfull rubrik. Och jag skullle kunna skriva massor men nöjer mig med fem aptitretare här!

1) Gör inte friskvårdsmissen. Om ledarskapet är problemet så botas det inte genom att ni börjar stavgå på lunchen. Inte med ekologisk frukt elller löpning på lunchen heller.

2) Sjukfrånvaro och sjuknärvaro Även om det är svårt- våga försöka räkna på eller uppskatta sjuknärvaron. Många företag med stora hälsoutmaningar kan ha låg sjukfrånvaro. Många har inte en sjukdag innan de kraschar. Att ha hög sjuknärvaro är däremot dyrt på flera sätt både när det väl smäller och genom produktionsbortfall med medarbetare som inte presterar som de ska medan de mår dåligt och kanske längtar bort istället för att längta framåt i företaget.

3) Investera och förvänta dig avkastning Köp inte bara tjänster och saker ur ett kostnadsperspektiv. Rätt riktade insatser ska ge avkastning i form av mer lönsamma och hållbara medarbetare som blir starka varumärkesbärare. Strategi, mål och investeringar. Inte lösryckta aktiviteter som kostar. Stor skillnad.

4) Se till att frågorna hamnar på rätt bord. Hälsostrategi för hålllbara medarbetare är en ledningsgruppsfråga. En affärsplansfråga. Sen om man skär korven på tvärsen eller längden det kan bero på företagets verksamhet men det kan inte vara enbart en HR-uppgift eller ett tema eller en rad aktiviteter. Om medarbetarna är företagets business så är medarbetarnas hälsa en del av businessen.

5) Den gamla dängan culture eats strategy for breakfast stämmer mycket bra. Att erbjuda sönderjobbade medarbetare med hundratals övertidstimmar träning på jobbet, men inte ha en kultur som tillåter att man säger att ”nu räcker det, jag måste motionera för att jag ska orka” gör att initiativ faller ganska platt.

Hälsa på jobbet är, som jag skrivit om flera gånger tidigare, mycket mer KASAM och hälsosamt ledarskap än samvetsdrivna friskvårdsinsatser.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Var med och skapa den bästa spellistan!


Vi är 135 personer som följer Runnerslovespellistan på Spotify. Den är en spretig historia och jag tänkte dela upp den i två nu!

En för de där långpassen när pulsen ska vara lite lugnare och musiken densamma.

Och en mer upbeat för intervaller och sånt.

Snälla! Dela med dig av din bästa träningslåt här i kommentarsfältet så ska jag stuva in den i intervalllistan eller LPlistan. Och kom ihåg att leta upp och följa båda listorna sen.

Idag sprang jag backintervaller. Försiktiga. Men musiken i örat var allt annat. Jag LÄNGTAR till 12e juni då jag får se:


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

YAY 🙂 Tack hörni!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Inte hälsosamt men galet inspirerande


Hyvon Ngetich målgång på Austin Marathon var allt annat än en studie i löpning. Men en studie i hur målfokus kan ta över när det fysiska bokstavligen vacklar.  Blicken i hennes ögon. Så fokuserad och så målinriktad, så övertygad om att hon ska ta sig i mål no matter what så hon gör det på det enda sätt som går trots att hon kollapsat.

Nej. Inte hälsa. Något annat. Något större. Se Hyvon Ngetich fokuserade ögon här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Veckans 5-lista -tips för nyblivna mammor


Hej mammamaffian som också läser! Och hej du som är nybliven mamma och tycker allt är lite läskigt och alla har så mycket åsikter och tycker så mycket och känner prestationsångest i ditt föräldraskap. Jag kommer också med tyckanden. Men ta dem inte till dig om det inte känns rätt!

1) Lär dig lyssna på din instinkt. Jag har aldrig haft så starka instinkter som runt mitt föräldraskap och även runt förlossningen. Ju mer vi frågar runt om hur vi ska göra med saker desto mer tappar vi tid till att lyssna till vår egen röst och viktigast av allt- barnets! Att vara närvarande med sitt barn är lösningen till många problem. Ägna tid åt att uppfatta och lära sig tolka sitt barns signaler snarare än att googla svar på nätet- där finns en stor potential till ett betydligt lugnare och mysigare liv både för dig och barnet.

2) Undrar du något- kontakta en barnsjuksköterska eller barnmorska. Delta för all del i diskussionstrådar på diverse sajter men risken är att du blir väldigt förvirrad. Jag har hört om diskussioner som spårat ur totalt och lämnar föräldrar med dåligt samvete snarare än större kunskap.

3) Skaffa mammamage-appen! Och följ den nitiskt! Din mage har haft nio månader på sig att bli sitt största. Du har varje vecka, varje dag hunnit vänja ditt rörelsemönster och bäckenbottenstöd till en allt större framvikt men på bara något dygn (eller kortare, eller längre) så har kroppen förändrats helt enormt på kort tid och du måste vara väldigt försiktig med att börja belasta den och belasta den rätt. Jobba inifrån och ut. Har du, som jag, tränat aktivt fram till förlossningen så är det absolut inte bara att sätta igång utan just den här drastiska förändringen som förlossningen innebär kräver att du börjar lära om rörelsemönster från början. Jag sprang 16 mil innan jag blev gravid. Idag är min dotter 8 månader och jag har tagit det så lugnt så jag är uppe på 90 minuter. Jag räknar med ett års full återhämtning och då kunde jag ändå tassa omkring i nionde månaden. Respekt för kroppen. Respekt för din kropp och din takt.

4) Jämför dig inte med andra! Det finns många därute som prompt ska visa upp platta rutiga magar tidigt efter förlossningen. Det säger inget om hur de inre magmusklerna fungerar och att deffa sig i form när man ammar är rent korkat. Du vill inte släppa ut det gift som lagras i kroppsfettet i bröstmjölken. Ta det lugnt. Ät bra och hälsosamt. Allt har sin tid.

5) Ta hand om din rygg! Knuffa inte vagnen framåtböjd uppför backen. Gå nära vagnen med aktiv bäckenbotten och ta gärna underhandsgrepp på handtaget. Och ta hand om ryggen. Du lyfter och bär och att lyfta bebis ur vagn, spjälsäng, från skötbord och bil sliter. Ta mitt ord på det. Aktivera bäckenbotten, böj på benen och låt dem jobba. Och när du står upp- sträck på dig- du är ju #badass!

Dagen innan barn nr 2 anlände. Uj så trött jag var på att släpa runt den här magen 10 dagar över tiden!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Klara! Tack! Haha- jo du kommer åt att aktivera bålmusklerna lätt då 🙂 Lycka till 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*