Blogg

Var med och skapa den bästa spellistan!


Vi är 135 personer som följer Runnerslovespellistan på Spotify. Den är en spretig historia och jag tänkte dela upp den i två nu!

En för de där långpassen när pulsen ska vara lite lugnare och musiken densamma.

Och en mer upbeat för intervaller och sånt.

Snälla! Dela med dig av din bästa träningslåt här i kommentarsfältet så ska jag stuva in den i intervalllistan eller LPlistan. Och kom ihåg att leta upp och följa båda listorna sen.

Idag sprang jag backintervaller. Försiktiga. Men musiken i örat var allt annat. Jag LÄNGTAR till 12e juni då jag får se:


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

YAY 🙂 Tack hörni!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Inte hälsosamt men galet inspirerande


Hyvon Ngetich målgång på Austin Marathon var allt annat än en studie i löpning. Men en studie i hur målfokus kan ta över när det fysiska bokstavligen vacklar.  Blicken i hennes ögon. Så fokuserad och så målinriktad, så övertygad om att hon ska ta sig i mål no matter what så hon gör det på det enda sätt som går trots att hon kollapsat.

Nej. Inte hälsa. Något annat. Något större. Se Hyvon Ngetich fokuserade ögon här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Veckans 5-lista -tips för nyblivna mammor


Hej mammamaffian som också läser! Och hej du som är nybliven mamma och tycker allt är lite läskigt och alla har så mycket åsikter och tycker så mycket och känner prestationsångest i ditt föräldraskap. Jag kommer också med tyckanden. Men ta dem inte till dig om det inte känns rätt!

1) Lär dig lyssna på din instinkt. Jag har aldrig haft så starka instinkter som runt mitt föräldraskap och även runt förlossningen. Ju mer vi frågar runt om hur vi ska göra med saker desto mer tappar vi tid till att lyssna till vår egen röst och viktigast av allt- barnets! Att vara närvarande med sitt barn är lösningen till många problem. Ägna tid åt att uppfatta och lära sig tolka sitt barns signaler snarare än att googla svar på nätet- där finns en stor potential till ett betydligt lugnare och mysigare liv både för dig och barnet.

2) Undrar du något- kontakta en barnsjuksköterska eller barnmorska. Delta för all del i diskussionstrådar på diverse sajter men risken är att du blir väldigt förvirrad. Jag har hört om diskussioner som spårat ur totalt och lämnar föräldrar med dåligt samvete snarare än större kunskap.

3) Skaffa mammamage-appen! Och följ den nitiskt! Din mage har haft nio månader på sig att bli sitt största. Du har varje vecka, varje dag hunnit vänja ditt rörelsemönster och bäckenbottenstöd till en allt större framvikt men på bara något dygn (eller kortare, eller längre) så har kroppen förändrats helt enormt på kort tid och du måste vara väldigt försiktig med att börja belasta den och belasta den rätt. Jobba inifrån och ut. Har du, som jag, tränat aktivt fram till förlossningen så är det absolut inte bara att sätta igång utan just den här drastiska förändringen som förlossningen innebär kräver att du börjar lära om rörelsemönster från början. Jag sprang 16 mil innan jag blev gravid. Idag är min dotter 8 månader och jag har tagit det så lugnt så jag är uppe på 90 minuter. Jag räknar med ett års full återhämtning och då kunde jag ändå tassa omkring i nionde månaden. Respekt för kroppen. Respekt för din kropp och din takt.

4) Jämför dig inte med andra! Det finns många därute som prompt ska visa upp platta rutiga magar tidigt efter förlossningen. Det säger inget om hur de inre magmusklerna fungerar och att deffa sig i form när man ammar är rent korkat. Du vill inte släppa ut det gift som lagras i kroppsfettet i bröstmjölken. Ta det lugnt. Ät bra och hälsosamt. Allt har sin tid.

5) Ta hand om din rygg! Knuffa inte vagnen framåtböjd uppför backen. Gå nära vagnen med aktiv bäckenbotten och ta gärna underhandsgrepp på handtaget. Och ta hand om ryggen. Du lyfter och bär och att lyfta bebis ur vagn, spjälsäng, från skötbord och bil sliter. Ta mitt ord på det. Aktivera bäckenbotten, böj på benen och låt dem jobba. Och när du står upp- sträck på dig- du är ju #badass!

Dagen innan barn nr 2 anlände. Uj så trött jag var på att släpa runt den här magen 10 dagar över tiden!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Klara! Tack! Haha- jo du kommer åt att aktivera bålmusklerna lätt då 🙂 Lycka till 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Investera i din löpning på Högbo i april


Kanske har du anmält dig till ett lopp och undrar hur du ska lägga upp träningen för att få livet att funka? Kanske är du sugen på lite mer inspiration? Kanske vill du komma bort en helg och äta gott, sova bra, spaa och träna mycket eller lite. Kanske vill du ha hjälp med löpteknik? Bli rörligare, få fler verktyg i din träningsbank?

Isåfall hoppas jag att du vill följa med till världens mysigaste, godaste Högbo i april! När våren är i full sving och morgnarna är ljusa! Jag, Sara, Sofia och personalen på Högbo ser så fram emot att få ta hand om dig där.

Hela helgen med fika och middag fredag, dignande frukostbuffé, lunch, fika och 4-rätters middag med efterrättsbuffé lördag, frukost och lunch söndag, spaentré och allt från löpcoaching till inspirerande föreläsningar och yoga kostar 3700 med del i dubbelrum.

Här kan du läsa om Högbo. Här kan du läsa mer om eventet! Vi har även en facebooksida och helgen kallas förstås för #Vavavoom-helg!

Varmt välkommen!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Nina: Tack 🙂
Henry: Det skulle bli torftigt bloggande både här och på andra ställen om vi för det första inte får skriva om vad vi jobbar med och tipsa läsare. För det andra inte skriva om bra produkter vi sett/testat/köpt/fått. Eller?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Var en vardagsatlet


Många av oss är sk weekend warriors. Vi försöker stuva in träning under veckan men är vi uthållighetsidrottare så blir det oftast mest träning på helgen. Under veckan pusslas det och skruvas loss tid för att träna och det är inte alltid lätt. En utmaning i sig.

Vi inspireras av eliten och lägger till både utrustning och kost för att förbättra vår prestation. Runt träningen.

Men många går miste om både att minska risken för skador och öka prestationen genom att inte ta in atlettänket i resten av vardagen. För bara sisådär hundra år sen, och senare än så, så krävde vår vardag betydligt mer fysisk aktivitet, styrka och rörlighet. Vi åt renare, sov mer och jobbade hårdare- fysiskt! Allt det här vet ni. Startsträckan från att tvätta för hand till att göra en burpee är betydligt mindre än att sitta framför en dator med dålig hållning, gå ned i tunnelbanan, byta om i ett omklädningsrum och sen sätta igång med dagens WOD eller dagens löppass. Vi är stagnerade. Stela. Rör oss för lite i för enkla banor och kroppen tappar sin vana att röra sig i alla plan som vi är skapta för.

Vi kan inte leva som de kenyanska elitlöparna men vi kan göra en massa små saker i vardagen för att vara lite mer som den atlet vi försöker vara när vi faktiskt tränar.

Träning är nedbrytande och återhämtning och förberedelse inför nästa pass är så mycket mer än att ta en proteinshake efter och byta om till träningskläder innan.

Jag är ju inte mycket för att komplicera saker men även om jag gillar uttrycket ” det är bara å springa” så kanske det inte riktigt funkar i ett liv där vi sitter ned, stressar, sover för lite och för dåligt eftersom vi har en massa mobiler och paddor i sovrummet. Vi andas avgaser, går i uppbyggda skor som tar bort fotens naturliga rörelsemönster och sen vips förväntar vi oss att kroppen ska prestera funktionellt några timmar i veckan.

Aint gonna happen fellas! Det du gör de 23 andra timmarna förutom den du kanske tränar har enorm påverkan på vad som händer under det där distanspasset, WODen eller vad det kan vara. Du tar med dig allt du gjort och allt du tänker in i din träning. Ett bra pass eller ett dåligt beror förmodligen mer på vad du gjort sen sista passet än vad du gjorde förra gången du tränade även om det förstås spelar stor roll och ofta är det du tänker på:

Sist sprang jag fortare här.

Förra veckan lyfte jag tyngre.

Vad segt det känns idag.

Du är du. Du är en atlet. Du kan vara atletisk. Om du vill. Jag tror att om man ser sig själv som en atlet, som jobbar mot ett mål så kommer man forma sin vardag till en vardag som är hälsosam och atletisk. En atletisk vardag. Sitt på den. Nej sitt inte på den förresten, stå på den. En atletisk vardag kan vara att orka stoja med två barn, bära hem tung mat, orka skoja med sin käraste och fråga en kollega hur det är. Orka lyssna närvarande. Orka vara glad. En atletisk vardag är en där du levererar med överkapacitet i dina måsten och dina val. Det handlar inte automatiskt om att vara deffad och i fysisk toppform benchmarkat mot någon annan. Men benchmarkat mot ditt unika liv.

Ditt mål. Som jag gissar att du har. Vad ska du göra idag för att stötta det? För att intervallpasset, styrkepasset, morgonpasset, simningen, trainerpasset imorgon ska bli bra? För att du ska orka ta det till dig inte bara genomföra.

Vad ska du äta till lunch då? Hur lite kan du komma undan med att sitta idag och slå ur höftböjaran ur action? Vad blir det till mellis? Till middag? När ska du lägga dig? Hur ska du behålla lugnet och en positiv målbild?

Var en vardagsatlet, börja nu!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Forskning: Träning påverkar arvsmassan


Forskning har visat att träning får så kallad epigenetiska förändringar i musklerna som är tillfälliga förändringar i arvsmassan genom miljöpåverkan- som träning!

Det här hjälper nysta i garnet om hur fysisk aktivitet är bra för hälsan i form av förbättrad ämnesomsättning och minskad inflammation.

Forskningen kan hjälpa att motivera att fysisk aktivitet ska användas för att både förebygga och behandla några av våra ökande välfärdssjukdomar som fetma, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Läs mer om studien från KI här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*