Blogg

Inte hälsosamt men galet inspirerande


Hyvon Ngetich målgång på Austin Marathon var allt annat än en studie i löpning. Men en studie i hur målfokus kan ta över när det fysiska bokstavligen vacklar.  Blicken i hennes ögon. Så fokuserad och så målinriktad, så övertygad om att hon ska ta sig i mål no matter what så hon gör det på det enda sätt som går trots att hon kollapsat.

Nej. Inte hälsa. Något annat. Något större. Se Hyvon Ngetich fokuserade ögon här.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Investera i din löpning på Högbo i april


Kanske har du anmält dig till ett lopp och undrar hur du ska lägga upp träningen för att få livet att funka? Kanske är du sugen på lite mer inspiration? Kanske vill du komma bort en helg och äta gott, sova bra, spaa och träna mycket eller lite. Kanske vill du ha hjälp med löpteknik? Bli rörligare, få fler verktyg i din träningsbank?

Isåfall hoppas jag att du vill följa med till världens mysigaste, godaste Högbo i april! När våren är i full sving och morgnarna är ljusa! Jag, Sara, Sofia och personalen på Högbo ser så fram emot att få ta hand om dig där.

Hela helgen med fika och middag fredag, dignande frukostbuffé, lunch, fika och 4-rätters middag med efterrättsbuffé lördag, frukost och lunch söndag, spaentré och allt från löpcoaching till inspirerande föreläsningar och yoga kostar 3700 med del i dubbelrum.

Här kan du läsa om Högbo. Här kan du läsa mer om eventet! Vi har även en facebooksida och helgen kallas förstås för #Vavavoom-helg!

Varmt välkommen!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Nina: Tack 🙂
Henry: Det skulle bli torftigt bloggande både här och på andra ställen om vi för det första inte får skriva om vad vi jobbar med och tipsa läsare. För det andra inte skriva om bra produkter vi sett/testat/köpt/fått. Eller?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Var en vardagsatlet


Många av oss är sk weekend warriors. Vi försöker stuva in träning under veckan men är vi uthållighetsidrottare så blir det oftast mest träning på helgen. Under veckan pusslas det och skruvas loss tid för att träna och det är inte alltid lätt. En utmaning i sig.

Vi inspireras av eliten och lägger till både utrustning och kost för att förbättra vår prestation. Runt träningen.

Men många går miste om både att minska risken för skador och öka prestationen genom att inte ta in atlettänket i resten av vardagen. För bara sisådär hundra år sen, och senare än så, så krävde vår vardag betydligt mer fysisk aktivitet, styrka och rörlighet. Vi åt renare, sov mer och jobbade hårdare- fysiskt! Allt det här vet ni. Startsträckan från att tvätta för hand till att göra en burpee är betydligt mindre än att sitta framför en dator med dålig hållning, gå ned i tunnelbanan, byta om i ett omklädningsrum och sen sätta igång med dagens WOD eller dagens löppass. Vi är stagnerade. Stela. Rör oss för lite i för enkla banor och kroppen tappar sin vana att röra sig i alla plan som vi är skapta för.

Vi kan inte leva som de kenyanska elitlöparna men vi kan göra en massa små saker i vardagen för att vara lite mer som den atlet vi försöker vara när vi faktiskt tränar.

Träning är nedbrytande och återhämtning och förberedelse inför nästa pass är så mycket mer än att ta en proteinshake efter och byta om till träningskläder innan.

Jag är ju inte mycket för att komplicera saker men även om jag gillar uttrycket ” det är bara å springa” så kanske det inte riktigt funkar i ett liv där vi sitter ned, stressar, sover för lite och för dåligt eftersom vi har en massa mobiler och paddor i sovrummet. Vi andas avgaser, går i uppbyggda skor som tar bort fotens naturliga rörelsemönster och sen vips förväntar vi oss att kroppen ska prestera funktionellt några timmar i veckan.

Aint gonna happen fellas! Det du gör de 23 andra timmarna förutom den du kanske tränar har enorm påverkan på vad som händer under det där distanspasset, WODen eller vad det kan vara. Du tar med dig allt du gjort och allt du tänker in i din träning. Ett bra pass eller ett dåligt beror förmodligen mer på vad du gjort sen sista passet än vad du gjorde förra gången du tränade även om det förstås spelar stor roll och ofta är det du tänker på:

Sist sprang jag fortare här.

Förra veckan lyfte jag tyngre.

Vad segt det känns idag.

Du är du. Du är en atlet. Du kan vara atletisk. Om du vill. Jag tror att om man ser sig själv som en atlet, som jobbar mot ett mål så kommer man forma sin vardag till en vardag som är hälsosam och atletisk. En atletisk vardag. Sitt på den. Nej sitt inte på den förresten, stå på den. En atletisk vardag kan vara att orka stoja med två barn, bära hem tung mat, orka skoja med sin käraste och fråga en kollega hur det är. Orka lyssna närvarande. Orka vara glad. En atletisk vardag är en där du levererar med överkapacitet i dina måsten och dina val. Det handlar inte automatiskt om att vara deffad och i fysisk toppform benchmarkat mot någon annan. Men benchmarkat mot ditt unika liv.

Ditt mål. Som jag gissar att du har. Vad ska du göra idag för att stötta det? För att intervallpasset, styrkepasset, morgonpasset, simningen, trainerpasset imorgon ska bli bra? För att du ska orka ta det till dig inte bara genomföra.

Vad ska du äta till lunch då? Hur lite kan du komma undan med att sitta idag och slå ur höftböjaran ur action? Vad blir det till mellis? Till middag? När ska du lägga dig? Hur ska du behålla lugnet och en positiv målbild?

Var en vardagsatlet, börja nu!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Forskning: Träning påverkar arvsmassan


Forskning har visat att träning får så kallad epigenetiska förändringar i musklerna som är tillfälliga förändringar i arvsmassan genom miljöpåverkan- som träning!

Det här hjälper nysta i garnet om hur fysisk aktivitet är bra för hälsan i form av förbättrad ämnesomsättning och minskad inflammation.

Forskningen kan hjälpa att motivera att fysisk aktivitet ska användas för att både förebygga och behandla några av våra ökande välfärdssjukdomar som fetma, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Läs mer om studien från KI här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – roligare att göra än att inte!


Jag fick en idé om att testa att äta helt vegetariskt en månad. Hela familjen. och direkt började jag tänka på vad vi skulle välja bort. Inte vad vi skulle välja in. Och glömde en kort stund att leva som jag lär. Inga förbud. Så mycket lättare och roligare att fokusera på det man ska göra än det som ska bort. 

Så. Den här veckan när du säkert INTE ska göra något. Omformulera till vad du SKA göra. Det är så mycket roligare. Om du ”inte ska vara uppe så sent” så kanske du sks tänka att du ska börja läsa en bok i sängen klockan X. Och det kan hjälpa även med saker du SKA göra som låter jobbiga. ”Gå upp tidigt för att hinna träna” kanske måste fyllas på med att ”… så jag får den där sköna känslan resten av dagen och definitivt hinner med det.”

Hur du formulerar saker i huvudet kommer göra den största skillnaden i hur väl du genomför dem och hur det känns att tänka på att de ska göras. Enkelt men inte lätt!  #GÖRT 

Jag har en sån här dag idag.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Var beredd att försöka rädda ett liv


När något fruktansvärt händer så måste det få vara just fruktansvärt. Det kommer alltid vara det. Det kommer aldrig bli ”ogjort”. Det kommer alltid ge en klump i magen när man tänker på det.

Men i sinom tid kan man försöka ta med sig något konstruktivt från det som hänt.

Och så länge jag kommer ihåg ska jag använda den 15 februari till att påminna om att  lära sig eller uppdatera sig på hjärt- lungräddning. 

Det kommer alltid vara läskigt att våga agera om det skulle behövas. Men har du uppdaterade kunskaper så blir tröskeln lite mindre. 

Lär dig. Uppdatera dig. Och ha telefonen med när du springer! Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*