Blogg

Utmaning: Inte så himla fasansfullt jobbig maj


Sara har inne i sin Facebookgrupp ”Vägen till toppform” en utmaning på 31 dagar i maj. Jag tycker ni ska haka på! Maj är en fantastisk månad att träna utomhus. Inte för varmt och det här skira gröna det kan man ju bara inte få nog av. Känner med de som lider av allergi och hoppas det går att ta sig ut ändå. Jag gav några tips här och fick ännu fler i kommentarsfältet- kika där vetja!

Inte så himla fasansfullt jobbig maj består av 7 morgonjoggar, 7 terrängpasss, 7 styrkepass, 7 backpass och 3 pass av något du aldrig gjort förut.

Det här ger möjlighet till vid tolkning! Det behöver ju inte vara löpning för att det är backe och terräng!

Och saker man inte testat förut  kan också vara lite vadsomhelst.

Jag har inga problem med morgonjoggarna och 7 pass i terräng längtar jag till. 3 saker jag inte testat förut tänker jag tolka som 3 olika simpass! 7 backpass- där blir det svårt! Jag undviker att springa nedför och orkar inte mycket uppför just nu med mina 10 extrakilon.

7 styrkepass- där är det bara motivation som tryter. Fy fasen vad tråkig styrkan är just nu. Men ack så behövlig. Jag kommer sitta lite framåtlutat och bära runt Lillspark väldigt mycket och ryggen mår mycket bättre av styrka. Dessutom har jag ju helt ovetenskapligt fått för mig att mina ”skridskosteg” gör underverk för fogarna.

Så min utmaning blir:

7 morgonjoggar Inga problem- var nog ute 25 av 30 dagar i april och längtar ut varje morgon jag vaknar. Kroppen känns lättast på morgonen och luften och naturen är som finast!

7 pass styrka – helst utomhus. Annars kommer det inte bli av. Har ju skaffat ett gymkort på Friskis- oklart hur jag tänkte där.

7 pass rörlighet- jag har en provmånad yogobe. com nu så byter backintervaller mot yogobe!

7 terrängpass– om jag får tolka allt utom asfalt med stiginslag som terräng så behöver jag bara vara lite kreativ när jag springer runt sjöarna här där jag bor.

3 pass av något nytt– Jag ska testa lite olika simpass i simhallen tänkte jag: 5 x 200 meter, 10 x 100 meter, 2 x 8 x 50 m + 200 m. Så blir det en kilometer varje gång.

Där har vi 31 dagar och 31 aktiviteter som om man balanserar upp det inte behöver bli någon tyngre utmaning vare sig tidsmässigt eller fysiskt!

Månaden började bra: Igår sprang jag lite kors o tvärs i Ursvik innan jag, N och Skrotmos gick Knattespåret. Kändes helt fantastiskt att få tassa fram i mina Inov-8 Xtalon som inte får jobba så mycket just nu.

Ja ni ser. Löjligt mysigt. Otroligt glad att jag med ca 6 veckor var till beräknat födelsedatum kan vara ute och tassa omkring såhär. N säger att folk stirrar men det struntar jag i. Jag avslutade med lite utomhusstyrka: armhävningar, rodd och skridskohopp.

Idag tog jag en snabb sväng mellan dagislämning och jobb. Som sagt- naturen nu alltså! Det här ljusgröna och det glittrande vattnet. Love it!

Hoppas jag inspirerat dig att ta dig ut!

Jag ser fram emot en mysfredag med min lilla, nä oj rätt stora, tjej idag. ”Tjejdag med mamma” säger hon. Vi ska baka ur en ny bok jag fått ett recensionsex på- det kommer mer om det senare!

Ha en fin fredag!

 

 


Det senaste numret!

  • Så tränar du för Stockholm marathon. Träningsprogram/nyckelpass/tips och råd
  • Kom i Form! Fyra nycklar för dig som vill börja löpträna (igen)
  • 5 spännande skonyheter
  • Boosta ditt immunförsvar med ett enda träningspass
  • Benhinneinflammation? Rehabträna på rätt sätt
  • Från soffan till löpspåret. Så tar du dig över tröskeln
  • Är detta världens vackraste maratonlopp?
  • Ät havregrynsgröt! Forskare: ”Ett supergryn”
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lidingö Ultra i helgen och erbjudande från Falke!


Nu är det bara två dagar kvar till Lidingö Ultra  där du på lördag kan springa antingen 10 km på Vårmilen (seedningsgrundande för Lidingöloppet), 26 km eller 50 km. Därtill har de ”Knatteultran” för 5-9-åringar vilket består av en hinderbana på 150 meter som min Skrotmos är supertaggad inför.

Min samarbetspartner Falke samarbetar också med Lidingö Ultra och kommer vara på plats i helgen med riktigt fina erbjudanden- speciellt om du är tjej!

Jag fick en kommentar för länge sen om att tipsa om sportBHar så här kommer det!

Det här ned sportBHar är en ny värld för mig som jag inte behövt bry mig så mycket om men, well, det händer saker när man blir gravid och vi ska inte tala om när man ammar. Jag har Falke Bra top maximum support  nu som sitter som gjuten med sina dubbla lager. Jag ser fram emot att använda den mer om några månader när jag ska sätta igång med löpträningen igen snarare än joggandet jag bedriver nu- och samtidigt amma!

Den andas så det blir inte boobbastu av det. Den finns också i medium och light support och i flera färger.

Det turkosa i bilden ovan är den här ”skorten”- löparkjolen som jag kommer använda mycket mer sen när magen är borta. Samma sköna material och liten ficka bak för nycklar eller annat. Den kommer också finnas att köpa i helgen.

Därtill kommer det finnas komprimerande underställ och sömlösa underkläder för både män och kvinnor att prova.

Genom min blogg har du 15% rabatt hos Falke på lördag ute vid loppet- bara uppge ”Runnerslove”! Kanske ses vi där- lycka till om du ska springa! Mer information, tips och inspiration finns på Lidingö Ultras hemsida!

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Framtidens hälsa på jobbet #workit


Igår var jag en av tre i panelen för ett HR executive hälsoforum på Sturebadet (note to self, gå dit någongång!) anordnat av IF Care. Det är andra gången jag är inbjuden av IF och jag är så glad att de ville bjuda mig att prata igen!

Anna Dyhre var moderator och vi var tre i panelen: Jag, Charlotte Witt från ÅF och Joachim Hellman som är ansvarig för Health and Mind på HM, jobbar väldigt olika men ändå lika med hälsofrågor.

Charlotte är en riktigt duktig erfaren HR direktör. En sån man skulle vilja ha som HR-chef på sitt företag: Kunnig, trygg och supertrevlig.

Joachim och jag har diskuterat utmaningar med ”Generation 3 hälsoarbete” vid flera tillfällen nu och har mycket liknande åsikter även om vi jobbar inom otroligt olika verksamheter!

Temat var hälsa och varumärke med ett 20-tal HRchefer i publiken.

Jag har varit på flera events med företagshälsa som tema men ofta har det handlat om prestation, sjuktal, friskvård och gärna inramat av VDar som förutom att vara högpresterande i arbetslivet också åker vasalopp och vår prestationstrend förväxlas och blandas ofta ihop med intresse och behov av att fokusera på förebyggande, verksamhetsintegrerad hälsa.

Jag lyfte fram den hälsostrategi som jag jobbar i för vår största avdelning med stöd från den ledningsgruppen. Jag duckar friskt för en massa friskvårdsföretag som kommer med paketlösningar utifrån och försöker styra min tid och mitt engagemang till det som har mer med vår psykosociala arbetsmiljö att göra. Friskvårdssatsningar får bäst effekt på en arbetsplats där man trivs, känner sig sedd, kan påverka och kan ha balans i sin vardag. Vad hjälper det om vi har gratis träning på kvällarna om folk inte hinner dit?

Som Joachim säger ” business är people och people är business” och som Charlotte lyfte fram- man kan få hälsoeffekter av att fokuera på att ge medarbetare de behöver för att trivas på jobbet. Stegtävlingar är jätteroliga men har lite med företagets övergripande frisktal att göra. Hälsa måste in i strategi och i kultur.

Det senare är det som är den stora utmaningen och diskussionen igår rörde sig mycket om var ansvaret för dessa frågor ska vara och hur de ska drivas?

I en undersökning bland 1300 personer utförd av Insightlab under våren, under namnet ”Må bra i Vardagen” kom fram att det som företag erbjuder och det som medarbetare efterfrågar inom ramen för ”hälsa på jobbet” inte riktigt är samma sak:

57% anser att en hälsofrämjande kultur är det som behövs, men bara 29% ansåg att det fanns. 80 % av företagen erbjöd fria/rabatterade träningskort vilket eftefrågades av 40%. Och jag gissar att de 40 % skaffar sig det där kortet ändå…

En hälsofrämjande kultur måste levas drivas och promotas  i själva organisationen. Det kan inte HR göra själva. De kan vara en aktiv part, stötta med kompetens och pusha men för att få till en förändring som verkligen får effekt måste alla vara med på sitt sätt. Här är några punkter jag vill trycka på:

1) Den psykosociala arbetsmijön kommer först, sen friskvård och motionssatsningar. Vem gör vad? Vem är ansvarig för vilka delar?

2) Medarbetare veta vad de kan kräva av organisationen och få möjlighet och pepp att ta hand om sin hälsa under eget ansvar.

3) Ledare leda med ett hälsosamt ledarskap i fokus och våga utvärderas mot hur deras organisation faktiskt mår, inte bara hur siffrorna pekar kortsiktigt. Det är inte lätt men det är inte en ursäkt att inte ta i frågan.

4) Förstå skillnaden mellan hälsa och en prestationstrend. Hälsa är betydligt svårare än att benchmarka mot deltagande i olika motionslopp. Sjuktal är en sak men döljer ofta en stor sjuknärvaro som långsiktigt kommer att slå mot verksamheten. Hälsa är också pengar. Och money talks.

5) Inget kortsiktigt funkar. Inga temaveckor- om de inte syftar till att fånga upp behov som sen får ta långsiktig förändring. Hälsosam kultur tar tid. Alla måste med. På sitt sätt efter sina förutsättningar.

Tack IF för ett event där det kändes som frågorna lyftes till en högre nivå! Jag sliter vidare…. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#runnerslove skotest: Salming Speed


Jag gick möjligheten att testa ett helt nytt skomärke vars namn man kanske mest kopplar till underkläder. Jag är ju en Inov-8 tjej men var lite nyfiken på att testa en asfaltssko och tyckte den här lät spännande med en rätt gedigen hemsida med mycket information om  skons uppbyggnad- var den verkligen så bra och häftig som den beskrevs?

Jo men det var den! Rackarns vilken sko!

Jag testade Salming Speed Women och den är helt fantastisk för snabba pass på asfalt eller lättare terräng.

Jag springer ju inte alls snabbt nu men blir väldigt sugen på det när jag tar på mig den. Man landar väldigt fint och det känns nästan svårt att ”dunsa” i den.

På minussidan tycker jag att den ger skavsår lätt- det gör inte Inov-8! Därtill så är den rätt smal i passformen med smal tåbox så skulle gissa att för de som har breda fötter så kan det bli lite tight.

De är väldigt små i storlekarna- jag har 41 1/3 i mina och de är lite väl trånga på kvällen när mina fötter är svullna så bra att tänka på om du ska prova dem!

De kommer få följa med mig på korta asfaltspass och när jag sen kör intervaller på tartan med barnvagnen i mitten. I helgen var de med på en fin solig löptur också.

Det är definitivt en #runnerslove produkt!

Jag tycker det var intressant info på hemsidan om man vill läsa mer om natural running som Salming säger sig promota genom skorna. Det står om ”myter” och ”vetenskapen” och just såna här ”metafysiska” fakta om en produkt gör ofta att köpet känns mer..tja värt? Det fanns en del att läsa där iallafall!

#barbarunning i 8e månaden

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Finaste grönområdet i Stockholm?


Snabb fråga- det här forumet rockar för såna här saker:

Vilket är det finaste friluftsområdet i Stockholm tycker du? Varför? Vad kan man göra där?

Tack!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen-våga tro


Steve Jobs alltså. Det finns mycket att hämta från de som vågat, som gjort. Som förändrat på riktigt. Apples produkter är helt genialiska. Det finns säkert vissa som tex IBM levererar en prestandamässigt mottsvarande kvalitet för- men man vill ha Apple. Eller hur?

Därtill har Jobs kläckt en hel den vettiga saker.

Som det som är så sant. Som är så lätt att förkasta som något som inte berör en själv. Men vi kan alla förändra världen på vårt sätt. Till det bättre. Men då måste vi först ge oss själva möjligheten att tänka att vi kan det.

De som gjort stora och eller viktiga förändringar i livet är de som vågat tro att det går. Inget nytt, inget revolutionerande händer i gamla tankebanor. Inga förändringar möjliggörs av att tänka att det inte går. Allt börjar i tanken.

Det här handlar inte om att tro att du ska kunna stoppa konflikten i Ukraina idag. Det handlar om att du är den enda som kan förändra din värld. Om du först vågar tro att du kan det.

Bild: Ichangewithmike.com

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*