Vad jag talar om när jag talar om skor


Jag fick ett tips om att skriva om skor här på bloggen so here goes! Jag har rätt länge haft ett asketiskt förhållande till att ha en stor skogarderob. Är ju lite så med träningskläder och grejer- vill ha ett fåtal saker som funkar men nu har det av olika anledningar börjat smyga sig in fler skor i min skohylla och jag märker att jag då använder dem allihop faktiskt även om det är lätt att välja ut ett par om jag var tvungen!

Löpning bygger ju på att fötterna tar i marken om och om igen och därför blir ju skorna väldigt intressanta.

Vissa springer helt barfota och har vant både fotsulor, skelett, senor, muskler och ligament vid det- hurra för er! Men jag gissar att du som läser detta lever i skor till vardags och rimligtvis kommer att använda det när du springer- för det mesta. Så vi börjar med det uppenbara:

1) (Allra oftast) behöver vi skor. Något som skyddar fötterna mot underlaget.

Sen springer man olika långt, på olika underlag- allt från kokande asfalt, till tartanbana, till isiga gator, till sand, till grus till rotiga stigar. Till myrmark. Till snö. Ja ni fattar. En slät sula kommer inte hjälpa dig på en isig gata och stora grova sulor kommer kännas lustigt på asfalt- och inte minst slitas ut där.

2) Vi behöver olika skor beroende på vad vi ska göra.

Här lever jag inte riktigt som jag lär eftersom jag gärna springer överallt med mina trasiga Inov-8 Xtalon 190. Ja även 4,2 mil på asfalt. Inga problem. Har man en bra sko funkar den för det mesta men inte för extremfall!

Och så kommer vi till det roligaste- våra fötter är olika! Ändå får man ofta frågan ”tips på bra terrängsko” och det beror ju helt på hur fötterna ser ut! Jag är ingen expert på löparskor- bara på att använda dem-och vissa skor sitter som en smäck och jag kan springa mil efter mil utan skavsår medan andra känns som jag dragit på mig en Kalle Ankafot. Som nu- jag har världens snyggaste Inov-8 F-lite för asfalt men tåboxen (området där framfoten och tårna är) är mycket större än på Xtalonserien och jag får inte alls samma känsla. Samma med asics-funkar inte alls i min hålfot och är ofta tight om hälen.

3) Prova skor efter din fottyp!

Du kan få hjälp genom att fråga efter skor och berätta hur din fot ser ut- har du knölar på dem, högt fotvalv? Lågt? Breda? Smala? Det gör stor skillnad!

4) Spring barfota- lite- ibland!

För några år sen var trenden fortfarande att använda väldigt uppbyggda skor- asics gel Kayano till exempel har ett stort uppbyggt hälparti. De här skorna ger stötdämpning förvisso även om de inte kan skydda ett dåligt löpsteg under en längre tid. Vad de dock gör är att maskera till exempel en hård hälisättning framför kroppen för du känner inte hur du sätter i foten på samma sätt. Tar du av dina uppbyggda skor och försöker springa på samma underlag så kommer du förändra steget för att anpassa det till underlaget men även till ett sätt som inte är att slänga i hälen hårt. Garanterat.

Att springa barfota är alltså ett ypperligt test på hur du springer. Du borde springa ungefär likadant när du har skor. Springer du annorlunda- så är det skon som formar steget. Det är du som ska driva ditt steg och skon hjälpa dig få fäste och skydda dig mot underlaget.

Därför är jag en varm förespråkare för att kasta skorna lite då och då för att springa några hundra meter till en början barfota eller kanske i en sk ”barfotasko”. Har du ”nakenkläder” att matcha till- grattis!

Jag vet inte hur många som blivit tunnskofrälsta, sprungit för långt och sen får problem med både vader och hälsenor. I tjocka skor är det många vävnader i fötterna som kan slappa med en drink tåbira medans några få större jobbar. Så inte fallet när du växlar till tunna skor och allt från hjärnan till lilltån får klura på det här nya sättet att ta sig framåt. Kan bli traumatiskt för många. Gör inte det misstaget. Vänj dig långsamt. Alltså ett steg fram. Inte tio och sen 20 tillbaka.

Det är fantastiskt att kunna springa mil efter mil i terräng med en ganska tunn sko som ger dig bra fäste, återkoppling på underlaget men även tviingar dig att välja smarta vägar då den inte är så dämpad så du kan stampa fram över vilken stock och sten som helst. Men du kan inte gå från A till Ö på en gång. Låt det ta sin tid. Har du ett bra löpsteg klarar du att springa i en uppbyggd sko med bra löpteknik också.

Och så vill jag verkligen slå ett slag för att

45 Skydda fötterna om du springer långt på asfalt.

Någonstans hörde jag att han som har handsken i baseball knappast vill ha silkesvantar för att känna hur bollen känns- nej man skyddar sig så gott jag kan. Det finns en tid och plats för att springa i tunna skor och jag gör det gärna i terräng men står det långpass med mycket asfaltsinslag på schemat- ja då hej och välkommen Hoka One One!

De är helt underbara! Jag bara älskar hur de i den här eran av tunna skor gått in och levererar en sko som liknar de här Buffaloskorna som var trendiga när jag var 20 år. De är lätta. De är helt underbara och i dem står det ”Time to fly” och alla vi som testat dem vet att det är så det känns. Fula som stryk är mina. Älskar dem.

Och det ena utesluter inte det andra. Många ultralöpare som springer mil efter mil i tunna skor använder Hokas för att avlasta på långa lopp och träningspass.

Bambi på hal is?

Jag som älskar att springa på vintern kan man ju tro att jag sprungit mycket i dubbade skor. Jag har sprungit på is och snö i säkert 200 mil de senaste åren men jag har aldrig haft dubb. Och aldrig känt att jag behövt det.Men så har jag inte förlagt snabba pass när det är halt och när jag sprang fjällmaran så tog jag det enormt lugnt utför på blöta spänger.

Men ska man

5) springa lite snabbare på vintern och/eller ta sig fram på blöta spänger i fjällen då har dubbade skor en plats i skogarderoben.

Så. Vart lämnar det här oss då? Inga tips på skomärken (förutom det uppenbara att jag älskar Inov-8 Xtalon). Inga tips på skoförsäljare heller? Ja och nej. Jag har inte hittat en återförsäljare som har alla de skor jag velat ha. Inte ett märke som har allt- även om Inov-8 ligger nära men har inte prövat så många andra.

Så mina fem tips för själva skoinköpet blir:

1) Ska du köpa en sko du inte haft förut- testa och spring i den. Så enkelt. Inget spontant nätköp om du inte har mycket pengar att göra av med förstås.

2) Skaffa en sko som är för där du är i din löpning- och kanske en tunn sak att öva i för att få feedback på din isättning och/eller om du vill börja springa i tunnare skor.

3) Du kan springa asfalt i skor med bra grepp men det är inte kul att springa i asfaltsskor i svår terräng.

4) Skit i hur skorna ser ut. Är de bra kommer du smutsa ner dem till oigenkännelse iallafall.

5) Springer du ultra kan det vara bra med lite utrymme för att fötterna sväller.

Lycka till med löpningen!

Inov-8 Xtalon 190. Air-condition comes as standard efter några mil. Evig kärlek ändå.

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
 • Test: 9 nya kolfiberskor!
 • Mot myren! Löpträning som ger resultat
 • Allergi? Så vet du om du har det
 • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
 • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
 • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckans och månadens träning


Det här blev en vilovecka. Ja rent träningsmässigt. Annars är det full rulle nu och flera veckor framöver.

Förra veckan avslutade jag starkt med ett snabbt lätt pass men den här veckan har allt varit segt segt segt.

I måndags tränade jag lite styrka hemma. I tisdags hann jag ingenting så vilade. I onsdags tänkte jag köra tusingar hem från jobbet. Det gick inte alls. Jag är så glad att sommaren är slut för har man en lite dålig dag så är värmen någotn som bara gör det sämre. Jag klarade av tre stycken i allt långsammare fart från 4:25, 4:28, 4:48 och när jag kände att jag inte ens orkade starta den fjärde fast jag lät mig själv gå i flera minuter så joggade jag bara vidare.

Avskräckt av det var jag inte på humör att träna i torsdags och hann ändå inte heller.

Igår, fredag, åt jag frukost och stack sen ut för att köra backintervaller. Har en 350 meters backe här som avslutas brant. 8 ggr upp och ned i underbar höstig fuktig luft. En snabb kilometer som avslut och det kändes bättre.

Idag hade jag en tretimmars runda planerad. Jag har inte Garmin med och då kör jag på känsla och backar upp med Strava. Gick upp vid 06.30 för att hinna måla klart verandan efteråt och stack iväg efter min vanliga ”kaffe och 4 BCAA”. Man har väl blivit lite skadad när 3 timmar känns som en ok morgonjogg. Benen är inte så pigga nu så lät dem bara rulla på i mina nya Hoka One One. Njöt av den lugna tysta lördagsmorgonen helt ensam ute på landet. Mogna vetefält luktar så gott när det regnat.

Som vanligt så lossnade det ju längre jag sprang men ändå aldrig riktigt. Seg som kola.

Jag hade tänkt regga all min träning på jogg.se i år men har inte orkat under sommaren. Räknade dock snabbt ihop att augusti slutar på över 32 mil och September kommer nog hamna där någonstans också.

Det är inte så att jag är miljägare men många av de här milen är genomförda i enorm glädje, i vacker natur och med bra känsla och det är upplevelser jag samlar på!

Hoppas du haft en fin helg!

20130831-174354.jpg
20130831-174413.jpg
20130831-174407.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fredagsgottis- Svenska äpplen


20130830-093508.jpg

Äpplen! Överallt är de! Inte besprutade heller om du nallar dem i någon trädgård!
Fulla med vattenlösliga fibrer, vitaminer, antioxidanter. Goda. Billiga!
För fyra personer, ta tre äpplen. Skär i små bitar. Lägg i ugnsfast form. Pudra med lite strösocker och vanillinsocker. Sen kanel och kardemumma.
Smula lite smör (eller lite flytande raps och smör) med tre deciliter havregryn. Hacka 1,5 dl valfria osaltade nötter. Blanda ihop. Strö ut över äpplena.
In i ugnen cirka 20 min på 200 grader. Ät med kall mager kesella eller utan!

20130830-093430.jpg
Svenska äpplen- logiskt!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Din och andras framgång


Det är ytterst sällan som en annan persons framgångar har en negativ effekt på din egen. Väldigt sällan åker du bakåt när någon annan går framåt. Men det är nog ofta det känns så. Som att andra rör sig framåt och man själv står still. Och lägger man energi på att tänka så- så är det energi man skulle kunna ägna åt att antingen njuta av att vara där man är eller ta sig själv framåt på sin egen väg.

När livet inte går bra- visst är det så att det verkar gå så himla bra för alla andra men när du själv är i ett flow- då spelar det ingen roll hur det går för han eller hon och och just då är det lätt att gratta andra till framgångar?

Går det inte bra för dig men för någon annan kan man se det på två sätt:

1) Bli missunsam och avundsjuk och tänka att alla andra lyckas.

Det kommer inte ta dig någonstans. Är inte snyggt och det är inte så du vill att andra ska reagera när du delar något bra som hänt. Det ger ingen bra energi och det tar dig som sagt inte heller framåt.

Du blir inte starkare, inte snabbare. Barnen blir inte friskare och jobbhögen minskar inte (lita på mig här!). Du blir mest bitter.

 2) Bli inspirerad att själv jobba med dina mål.

Gratta från hjärtat! Heja! Precis så som du vill bli bemött när du berättar om något bra. Det kommer kännas fantastiskt! 

Och sen snor du några knep från de här framgångsrika personerna och applicerar i din egen vardag!

GÖRT!

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckans träning- tre veckor kvar till #BRR


Den här veckan är det inte lika lätt att få till långa pass. Det är ok. Det visste jag redan innan. Jag gör det bästa och tänker att det jag inte får ut nu får jag ut nästa vecka!

I måndags tränade jag snabb styrka i lekparken. Jag kör alltid superset eller cirklar för att spara tid och just nu är det inte så mycket fokus på styrka som så- det blir mer i vinter.

Jag körde:

 • Armhävningar växlat med upphopp på mur
 • Rodd ståendes på ett ben som i draken ungefär med 8 kg kettlebell- lite lätt 10 på varje sida x 3 set
 • Pressar med 8 kg kettlebell växlat med dynamisk planka.
 • Rörlighet.

Inget långt pass alls men fick räcka. Igår blev det vila från träning.

Idag springer jag från jobbet till dagis med en extra sväng. Tanken är 5 x  1 km Ska bli intressant att se vad jag får för fart på dem eftersom jag knappt kört några slätintervaller på flera veckor.

Tors-söndag ska jag försöka köra backintervaller och ett väldigt tidigt långt pass.

Nästa vecka tränar jag på ganska hårt med ett väldigt långt pass på fredagen där jag tänker testa banan i Västerås för att se hur den är. Sen är det i stort sett noll distans fram till loppet. Jag springer då bara för att hålla igång benen och kör rörlighet och styrka. Sista ultrapasset 16 dagar ut från loppet är lite tightare än vanligt men har inte så mycket val så då blir det en skarpare nedtrappning istället.

Kroppen känns bra. Har haft en skum känsla runt vänster häl i början av varje pass men som sen magiskt försvinner.

Nu ser jag fram emot att värmen försvinner för lite löpvänligare väder. Jag är inget fan av gassande sol och längtar verkligen till hösten!

Ha en fin onsdag och vad ni än tänkte göra:

!

 

Tack Rundtramp för loggan! 🙂


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Get the WHY


Oj vilken dag. Bus, puss och kram, trots. Lämning. Jobb. Nätverkslunch, jobb, simskola och varför mamma får jag inte simma i stora bassängen med de stora barnen? Storhandling. Tvätt. Lek. Plock. Natta, Bråka med Telia. Hänga tvätt. Jobb och hej bloggen 🙂

Det är inga som helst problem. Något av ovan. Älskar mitt liv. Älskar inte tvätt och inte att laga mat ibland och storhandla och köra fel och torka rödbetsspill på parkett men det finns ett starkt

WHY

i mitt liv och i allt jag gör och det ger en starkt lysande väg framåt precis överallt även mellan tvätten och tvättställningen. Ibland- otydlig! Då får man stanna upp. Fråga varför gör jag det här? Vart för det mig? Dit jag vill?

Äsch. Lyssna här istället.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in