Världsrekordförsök #ultracoolt


Det absolut mest fantastiska med att hålla på med ultra är två saker

1) All den egentid i natur som det möjliggör

2) Alla fantastiska människor som inte ens vet vad ”tänka innanför boxen” är. Som tagit bort ”inte” från kan och vågar. Det är otroligt befriande att kunna prata om träningspass på 5-6 timmar. Träning för 16 mil. Springa lugna långpass på 4-5 mil med gofika i mitten.

Det finns också en hel arme av människor att inspireras av. En av dem är Kristina Paltén som liksom ”utan pardon” och utan att överdramatisera har bestämt sig för att försöka slå världsrekord för damer på löpband.

12 timmar ska hon springa.

Hon gör det nu. På Actic i Kista och har just avverkat första milen.

Du kan följa Kristina här– live! Du ser henne springa. Du hinner gå till jobbet, äta lunch, komma hem och hon springer än.

Visst är det häftigt. Undra vad du kan göra om du vill?

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Träning med jobbet


Varje vecka kommer det hit ett gäng fantastiska löpcoacher från Running Sweden till oss.

I ur och skur. i minus 15 och snålblåst som i sol och värme.

De tar hand om styrketränare, stavgångare, joggare, löpare och intervallare och med hjälp av ”mina” hjälptränare får alla grupper ett riktigt härligt träningspass. En gång var styrketräningsgruppen inomhus i vår stora reception då det var väldigt kallt men annars är vi ute.

Nu har vi snart tränat ihop i två år och visst har nyhetens behag lagt sig men fortfarande är det under vintern en stadig grupp som tränar ihop. Under devisen ”träna tillsammans” så kan alla medarbetare varje vecka träna gratis direkt i anslutning till arbetstid och eftersom man både kan stavgå och träna prehabstyrka så passar det alla!

Jag hinner sällan dit. Men idag ska jag banne mig. Och träna intervaller ska jag också!

Jobbet är just nu väldigt mycket. Inspirera. Informera. Lyssna. Förhandla. Motivera. Förklara. Beställa. Förtydliga. Planera. Formulera. Skriva. Mycket möten. Mycket frågor och väldigt många förväntningar. I de flesta fall väldigt bra energi men självklart surpåsar att ta i också.

Jag är rätt trött i skallen av allt nytt. Känns som inskolning på ett helt nytt sätt att jobba. Jag är min egen avdelning och hur mycket jag än älskar frihet så måste jag också sätta mina egna begränsningar och känner man mig vet man att jag har väldigt svårt att säga att ”nu räcker det Annie”. Men jag håller hårt i min lediga tid. Tre dagar i veckan ledigt- fullt ös resten.

Löpningen är som en en stor kokong av lugn. Enkelt. En fot framför den andra. Andas. Slappna av. Låta hjärtat jobba. På’t igen imorgon med nyladdad energi.

Jag är inget träningsfreak. Jag är ett friskluftsfreak. Endorfinjunkie och egentligen en eremitlöpare men idag ska jag vara social med fina gänget!

Ha en fin kväll!

Bild lånad från Runners World- ett gäng starka PwC’are


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Livsviktig kunskap


Madde skrev om det här. Och det är lite samma för mig- gått flera gånger både i Sverige och England men Hjärt och LungRäddningskunskap är färskvara. För att det ska sitta i ryggen måste man fräscha upp.

Dessutom ändras direktiven- för ca 10 år sen var det 15-2 alltså 15 kompressioner och 2 inblås. I USA är det bara kompressioner då man anser att det syre som finns i kroppen ”räcker”. Detta gäller förstås inte om man kommer till en person som legat utan att andas under en stund så i Sverige går man på riktlinjerna 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

Jag var jättenervös. Det är närmare ett år sen jag var med vid ett dödsfall där jag fick göra just HLR. För mig är det otroligt viktigt att känna trygghet att våga agera igen och veta att jag gjorde rätt.

Kjell från HLR-konsulten är brandman och har lång erfarenhet från alla möjliga sorters olyckor och krissituationer. Bland annat flög han ned till Thailand direkt efter tsunamin. En mycket bra utbildning.

Imorse klippte jag en mil joggandes innan jobbet. Var så himla pigg och hade kunnat fortsätta hela dagen kändes det som. Så med en tidig start är det dags att lägga sig och idag ska jag läsa senaste Runners World där mitt stora hjärta är med i en jättefin artikel skriven av Ingmarie förstås.

Jag delar livet med honom och har följt med upp och ned sen besked om transplantation, till och  efter transplantation och rehab och tarmvred men blir ändå rörd och inspirerad när jag läser det på pränt. För övrigt tror jag vi sprang nästan en mil den där gången han ”flåsade efter” :).

Äsch. Läs själva! I affären snart!

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Rödbetor, nitrat, nitrit och rosa kiss


Vi är säkert flera som undrat om vi har en livshotande sjukdom vid ett badrumsbesök innan vi kommer ihåg att vi ätit rödbetor?

Den röda färgen är betacyanin och fastnar bra överallt.

Många har också hört att man ska äta mycket rödbetor. Och att det har något med nitrat att göra. Samtidigt har många oro över nitrthalter i tex kött. Vad gäller?

Jag ska försöka reda ut begreppen!

I en artikel som baseras på en studie utförd på Karolinska Institutet framgår att nitratrik mat som tex rödbetor, spenat, ruccola har flera hälsofördelar.

Nitrat tas upp i mage och tarm. Nitrat kan även i saliven omvandlas till nitrit som i sin tur i den sura miljön o magsäcken kan omvandlas (grovt förenklat nu hörni!) till kväveoxid (NO) NO är bra grejer det! Det är en härlig gas att ha i kroppen.

Nitrat har visat säg sänka blodtrycket och minska syreåtgången vid fysisk aktivitet (det är det här som ligger till grund för att uthållighetsidrottare kan ha nytta av att bälja rödbets/spenatjuice!). Vidare har nitrat visat sig hjälpa reparationen av skadade blodkärl genom att bidra till ökad bildning av sk CAC-celler.

Angående om nitrat och nitrit skulle vara skadliga så finns det inga långsiktiga studier som pekar på detta. Den här artikeln hänvisar dock till en studie som tas upp i British Journal of Medicine. Nitrit används som tilltsats i kött (som julskinka) och från nitritet är det sk nitrosaminer som kan bildas vid stekning som är cancerogena vid djurförsök. Det är lite invecklat men efter att ha läst här så vill man aldrig mer steka bacon.

Jag tänker att jag fortsätter äta mina rödbetor, spenat och ruccola och hoppar att steka bacon.

Här kan du läsa om rödbeta och här hittade jag en enorm tabell med näringsinnehåll för massa grönsaker. Mest fokus på makronäring förvisso.

Själv vill jag slå ett slag för: Kokta rödbetor med smulad chevre, balsamico, valnötter och rucola. MUMMA!

Bild: Godmat.org

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

En dag med hälsochefen


Många undrar vad jag gör på jobbet. Det undrar jag med. Nej skoja bara men vissa dagar rusar förbi och det är mycket möten, mycket informationshämtande och många korta puckar varvat med långa bollar på..mig! Ingen dag är den andra lik och det gillar jag men det är mycket intryck och ideér att processa.

Idag är Lillan hos pappa så min dag är lite ”friare”. Har man inga barn att ta hand om hinner man ju precis hur mycket som helst känns det som.

Vaknar 05.00 och är INTE utsövd. Ställer om alarmet till 06.30

06.30 Yogar 10 minuter. Städar lite hemma-och plockar med lite papper.

07.15 Letar kläder. Har precis som många andra en hel garderob med kläder men ”inget att ta på mig”.

07.30 Går hemifrån. Scrollar Twitter, DN och lyssnar på P1.

08.00 Köper kaffe och kikar om det säljs ägg i bistron som jag bett om. Japp!

08.15 Frukost framför datorn på jobbet: Kesella med musli och färska bär och två mackor. Svarar på mail och ber restaurangen maila menyerna så jag ska kunna ”pinpointa” hälsosamma luncher. Dricker mer kaffe.

10.00 Har möte med Oskar från We+ som berättar om deras produkt. Riktigt inspirerande.

11.00 Svarar på mer mail och läser några artiklar om företagshälsa på nätet. Tycker allt pekar mot samma sak. Enkelt men inte lätt! Funderar på min ”hälsovision”. Bokar möten med cheferna. De är svåra att få tag på alla samtidigt och jobbar för tre olika verksamhetsgrenar som jag ska finnas till för alla tre men jag kan bäst den jag själv kommer ifrån märker jag väldigt tydligt.

11.30 Lunchmöte med potentiell hjälp med ett specifikt projekt jag har en ide om. Inspirerande!

12.30 Skriver ihop ett utkast på anmälan till inspirationsföreläsning med Sophia i februari och bokar föreläsningssal för mars också. Briefar en HLR-konsult som ska komma och ge en kurs imorgon.

14.00 Åker kommunalt till Bosön för att träffa Bennie och Jenny på SMS som driver konferens och hotellverksamheten. Vi har träffats på Lidingöloppets nätverksträff tidigare. Jag får en rundvisning i de nyrenoverade husen och blir helt lyrisk över en snart klar svit inredd i min favoritfärg (se nedan!). Mästarvillan som jag besökt tidigare har magnifik utsikt över Värtan och hela området vibrerar hälsa, idrott och historia.

Innan jag går får jag Bosöns Kokbok och blir helt lyrisk. Vi har bollat ideer för hälsosamma företagsmöten, kurser och konferenser och jag är sådär sprudlande inspirerad som jag älskar att vara! På Bosön är det hur enkelt som helst att vara aktiv med kollegorna: Allt från stavgång i vacker natur till hårdkörning på tartanbanan. I Rektorsvillan kan du gå en matlagningskurs i hälsans tecken och sen äta det ni lagat! Så rätt. Så i tiden.

Glad i hågen men galet trött åkte jag hem och var inte alls sugen på de backintervaller som stod på schemat. Eftersom jag älskar att träna så har jag inga problem med att vila om det inte känns rätt. Förhandlade med mig själv och beslöt att skippa passet.

17.30 Hemma. Fräste alla rester jag hittade i kylen: råris, kikärter, lök, broccoli, edamamebönor, spenat, feta, sugarsnap och serverade med pestodressingen och keso till. Hjärtat kom också och vi åt och sen tog vi en promenad och väl hemma var vi vrålhungriga igen så fick göra mackor och ägg. Tittar på min stackars bortglömda cykel som får husera bredvid dammsugaren.

19.30 Nyheter följt av Vetenskapens värld. Jag lyssnar med ett halvt öra och letar distansutbildningar på nätet. Bläddrar lite bland bloggar och orkar inte riktigt med allt träningspepp så läser efter ett nyhetsinslag om Breakthrough istället. Inspiration till min träning för att spränga gränser får jag oftast mer genom att läsa om arbete för mänskliga rättigheter än från bilder inifrån gym eller på flashiga träningskläder. Idag är Rosa Parks födelsedag. Inspiration.

Jag mailar en adept, ska nu jobba en kvart och sen blir det tidigt läggdags för att gå upp i svinottan och klippa några kilometer innan jag har en till fullspäckad dag på drömjobbet framför mig!

Det var min dag- den var toppen! Hoppas din också var det!

20130204-211045.jpg
20130204-211122.jpg
20130204-211132.jpg
20130204-211146.jpg
20130204-211158.jpg
20130204-211214.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in