Blogg

Veckans matlåda eller enkelt storkok


Kanske lite sent för det var visst fredag idag. Inte helt klart var veckan tog vägen, hojta om ni såg till den. För egen del försvann den i dagisinskolning och väldigt mycket möten och jobb.

Och av den anledningen så åt jag den här matlådan inte en men tre dagar i rad… för jag hann inte förbereda någon variation.

Går också att laga riktigt storkok av och servera många och beroende på tillbehör så kan det vara lite finare eller enklare.

God linsgryta 4 personer

Ingredienser:
En lök, tre vitlöksklyftor, en  stor morot eller en gul paprika eller selleri två burkar krossade tomater, en burk kokosmjölk, 6 dl röda linser (torra som ska kokas), peppar, grönsaksbuljong, currykrydda, örtsalt. Fryst persilja.

Hacka löken och vitlöksklyftorna och fräs dem i olja, tillsätt morot om det ska i annars kan du vänta med de andra grönsakerna.

Rör ned linserna och så mycket curry du gillar samt peppar, tillsätt krossade tomater och kokosmjölk. Koka upp så länge som linserna ska koka. Smaka av kryddorna och krydda mer om behövs. Hacka i paprika eller selleri. Stjälp i persiljan.

Om det ska bli matlådor och du behöver mer kolhydrater- koka ris, hirs, potatis (kan hackas och kokas med grytan också) eller pasta till.

Om du inte känner att du behöver det kan du äta turkisk youghurt till eller – som jag alltid gör- keso.

Vill du göra den lite ”smalare”- skippa kokosmjölken. Blir förstås inte lika gott och mättande.

Det är gott med lite färska spenatblad till också.

En middag man kan bjuda vänner på utan att skämmas är: Grytan med färsk spenat till, lite turkisk youghurt, färsk bladpersilja och tortillabröd så kan man göra en wrap och/eller ”doppa”.

Den här har jag tipsat om förut och äter ofta ofta!

Lycka till med matlådorna.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Trivs du på jobbet?


Känns det kul att gå dit?

Vet du varför din tjänst finns, hur den hänger ihop med företagets vision? För det finns väl en vision?

Känner du dig sedd?

Trivs du med dina kollegor- behöver inte vara alla men några?

Får du feedback på det du gör så du vet att du gör det bra, och vad du kan göra bättre?

Utvecklas du eller kan du göra det om du vill?

Har du energi kvar när arbetsdagen är slut så du orkar göra det du vill göra på fritiden?

Får du gehör för dina åsikter, eller en tydlig förklaring på varför något du önskar inte går att genomföra?

Kan du påverka din arbetssituation inom rim och reson?

Har ni roligt ibland?

Känner du meningsfullhet?

Är det mycket att göra men du vet vad du ska prioritera och det går att lämna jobbet både fysiskt och mentalt?

Kan du stänga av jobbtankarna när du är ledig så du får vila från det- på riktigt?

Har din/dina chefer respekt för ditt privatliv?

Har du möjlighet, inte bara på pappret, att ta regelbundna pauser och undvika att röra dig monotont eller vara stilla under längre perioder?

Känner du att det är prioriterat att du tar hand om din hälsa på det sätt som passar dig?

Det här är några frågor som om du svarar ”ja” på de flesta indikerar att du är på en hälsosam arbetsplats. Notera avsaknaden av frågor om egna gym, friskvårdsbidrag och andra friskvårdssatsningar.

Det handlar om ledarskapet, kulturen och medarbetarskapet. Meningsfullhet, delaktighet, hanterbarhet.

Om du vill höra mer om hur jag som hälsostrateg ser på hälsa så kan jag rekommendera avsnittet hos Unika Människor där jag babblar loss i en timme med Jojje Borssén samt förstås att lyssna på vår podd Health for wealth.

Jag är så taggad inför den här hösten i rollen som hälsostrateg både i min anställning, i podden och i mitt egna företag Formstark Hälsa. Och jag hoppas att du trivs på jobbet!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 transportlöpningstips- Gör det enkelt- och effektivt!


Transportlöpandet kan både vara smidigt och bökigt. Jag avskyr bökigt. Det måste vara smidigt och det får inte ta för mycket tid. Jag har lite tips och trix för att få det att rulla på smidigt i vardagen- och möjliggöra att springa både hit och dit.

1) Ha en enkel frisyr. Jag har fläta, tofs eller ”knutbulle” typ varje dag. Den tar no time att göra. Behöver inte ha med några produkter eller ens en borste för det mesta. Bara knöla ihop det i en knut och vara klar. 

2) En enkel garderob. Gärna strykfri. Kanske inte det mest spännande men för både tid och miljö så diggar jag att ha enkla tidlösa plagg. Jag har typ marinblått, blå, beige, rosa och vitt. Något mönstrat då och då. Enkelt att kombinera och har tunikor från Stockholms Klänningsfabrik som man inte behöver stryka. Har lite kläder på kontoret som alltid går att matcha. Tycker jag alltså.

3) Inte så noga med hudvårdsprodukter och smink På riktigt. Läs på innehållsförteckningen. Så olika är det inte mellan duschcreme och shampoo, det är tensider som rengör. HTH hudkräm funkar i nyllet. Jag brukar tvätta håret med duschcreme om det kniper. Sen har jag unnat mig lösfransar- inte så långa och inte så tjocka men rackarns vad skönt det är att inte behöva sminka sig. Jag har lite ID-puder med som ju väger nada för att jämna till men fördelen med att röra på sig till jobbet är ju att man är naturligt rosig om kinderna!

4) Ha med smart energi. Kokar ägg, häller lite örtsalt i folie och lindar om äggen. Har med nötter. Kanske en banan. Något enkelt. Bunkrar med lunchlådor/kvarg/avokado/ägg att mikra på jobbet så det finns där.

5) Ibland träning, ibland meditation,reflektion, kontemplation, lektion… Ibland tränar jag på vägen till/från jobbet. Alltså kör intervaller eller tröskel. Ibland springer jag och förbereder mig för ett möte. Ibland bara andas jag och vilar skallen. Ibland klurar jag på något, planerar något och ibland försöker jag lära mig något när jag lyssnar på en poddcast. Det blir en stor variation på upplevelsen beroende på vad jag ägnar tankekraften och energin åt. Ingen risk att bli uttråkad- snarare väldigt beroende!

Lycka till!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Linda- vad kul att du också diggar det och tack 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Att lyckas hålla goda vanor #Måndagspeppen


Kanske började du, precis som jag, om med något idag. Tog nytt tag om någon plan, ett mål, ett beslut. För egen del handlade det mest om att påminna sig om att det behöver vara lite extra fokus på kost/sömn/rehab just nu för att jag ska klara mitt 16-mils lopp om under 4 veckor.

Många sätter mål som man hänger upp på att det måste vara på ett väldigt specifikt sätt: ”Gå till gymet tre gånger i veckan”. ”Inte äta socker”. ”Yoga varje morgon”, gå på något visst pass, springa en viss sträcka på ett visst ställe, äta något visst, göra något vid ett visst tillfälle. Som bara funkar när man är hemma, inte på semester, inte på kurs, inte på besök hos andra.

Det gör att det blir väldigt svårt att skapa just den vanan, det blir lätt en upplevelse av misslyckande för man inte får till just det. 

Man fastnar i att försöka få till just den där maten, just det där träningspasset vid just det där tillfället.

Livet serverar sällan perfekta förutsättningar och att vara flexibel och lösningsfokuserad är nycklar till att nå sina mål och skapa goda vanor.

Ta rörlighetsträning eller löpning till exempel.

Att få till tid att genomföra ett långt pass på en matta i lugn och ro, kanske i en studio någonstans, en fast tid eller flera tider flera gånger i veckan- det är ganska lätt att misslyckas med.

Att däremot föra in vanan att ägna fem minuter på morgonen och fem minuter på kvällen på vardagsrumsgolvet, eller på en matta hemma, till att göra övningar som du googlar fram på nätet (Tips Yogobe!!! eller yoga with Adriane på dutuben)- DET är en vana som är lätt att föra in, lätt att hålla och svår att hitta en ursäkt till att inte göra- oavsett om du är bortrest eller har en hektiskt vardag.

Löpning- samma där. Om du behöver springa på en viss plats, vid en viss tidpunkt, utan regn till exempel- ja då kommer det bli svårt. Om du däremot sätter som mål att ”hitta möjligheter att få till x antal löppass i veckan oavsett var du är” – ja då dyker det upp många lösningar och många möjligheter.

Samma med mat: Istället för att låsta fast sig vid att bara äta vissa saker kan målet kanske vara att förbereda bra kostval där du vet att det blir svårt och göra det bästa valet vid de flesta tillfällen. Och med gott samvete strunta i vett och sans då och då.

Sammanfattningsvis- sätt mål för dina vanor som är oberoende av plats och tidpunkt så ger du dig en mycket större chans att hålla dem- och lyckas!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Jävligt jobbigt hurtig morsa


är jag. Tydligen.

Idag var det inskolning på dagis. Tredje dagen. Tro inte att en två-åring automatiskt är lätt att skola in för att hen är stor och gått på dagis förut. Vår har humör. Hon fattar. Hon vill bestämma. Hon har fått sin pappas humör, säger jag.

Hon skulle iallafall vara där ett tag själv. Där som väldigt nära utegymet.

Jag ser bara möjligheter. På med träningskläderna på morgonen.

Iväg till gymet när tiden gavs. 

3 x 10 armhävningar växlat med 3 x 10 spänsthopp

3 x 8 latsdrag i ringar i utegymet växlat med 3 x 1 minut dynamisk planka.

Höftlyft.

Klar. På med tischa och tillbaka till dagis, sladda in i matsalen, äta som den ardenner jag är, och omg så god mat det är i vår kommun!

Lite svettig mamma tillbaka på inskolningen.

Lätt som en plätt. Se möjligheter. Våga vara jävligt jobbigt hurtig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tre lopptips i höst


Lopputbudet växer så det knakar. Det är ofta det krockar och det är ofta det kanske bara passar just dig som ska springa även om många lär sig att kringarrangemang för familjer är bra!

Jag springer ganska få lopp och just nu är allt fokus på årets största utmaning- Black River Run 100 miles. Det och lite annat gör att jag missar några riktigt fina, mysiga och BRA lopp i höst!

Glädjeruset

Det skrev jag om förra året – det mysigaste lopp jag sprungit!  I år har de dessutom ett knattelopp på 400 meter och det kan man springa flera gånger och starta lite när man vill- är inte det bra så säg?

Själva loppet är 5 eller 10 kilometer på en jättefin bana längs vattnet ute i Täby. Förra året sprang jag med vår lilla tjej i springvagn och Mikael, hans fru och deras son Hugo springer loppet med Hugo, som har en allvarlig hjärnskada, i en vagn. Syftet är att uppmärksamma barn och ungdomar med funktionshinder även om funktionshinder verkligen inte kändes som vare sig ett hinder eller ”tema” under loppet- det är verkligen för alla och värmde ända in i hjärtat. Överskottet går till projektet ”aktivt liv för alla”.Det är som sagt också i en väldigt fin miljö, passar dig som vill springa både fort, jogga, gå och eller ha en fin dag med familjen. 27e augusti. Läs mer här.

Flatenloppet

Mn vän Annelie startade Flatenloppet för 4 år sen. Hon har sen dess sett till att pengarna går till välgörande ändamål, Stadsmissionen, Trygga Barnen och nu Beroendepodden som hon driver för att lyfta fram berättelser om missbruk och beroende.

Loppet går den 17e september, förstås vid Flaten, runt sjön på en fin slinga. strax under 6 kilometer. Alla får medalj. Läs mer här.

Sätila Trail 12:e november

Nytt lopp i år! Sätila Trail – ”Ett nytt lopp i historiens spår, spring förbi helande djupblå sjöar i Nordhallands inland och över trollens Texelberg. Genom Äskhults gamla kulturbygder, över vattenfall, bräckor och svindlande branter. På stigar, skogsvägar och grusvägar – med start och mål på Lygnerns strand i Sätila” Så beskrivs det på hemsidan.

Det låter onekligen magiskt och du kan välja mellan 5,10,21,42, 80 eller 120 kilometer. Verkligen något för alla. Mysigt och murrigt att springa i novemberrusket. Arrangeras av proffsen på Sandsjöbacka Trail.

Så- varsågod! Tre tips för i höst! Har du något lopp du vill tipsa om?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*