Blogg

#waybackto100miles- Omstart


Det är toppen att kunna börja om. Och om. Och om. Jag har ju tränat. Men slarvat. Jag har haft mycket annat i skallen och ett sätt att få träningen att bli bra är att inte bara glida in i den utan ta lite ställtid och gå igenom vad man ska göra så man inte behöver börja fundera på det under passet. Att ta med sig varför man gör passet är en annan morot att ta till när man börjar bli trött eller klockan ringer tidigt.

Jag var jättepepp på 100 miles fram till runt slutet på april någonstans. Sen tappade jag motorn. Jag tappade mitt varför därför att jag började fundera på hur viktigt det egentligen är för mig att klara det igen. Borde jag inte göra vettigare saker med min tid? Kan jag göra båda? Är det värt det? Jag är en extrovert grubblare. Jag har grubblat på det och kommit fram till att jo. Jag vill springa 100 miles igen. Jag hade faktiskt glömt om jag anmält mig till Black River Run 19 september men gick in och såg att det hade jag. Det blev lite gåshud på armarna och magen sa ja.

Jag har rett ut att löpningen för mig är först och främst ren rekreation. Och ett sätt att springa och klura ut bra saker jag ska göra. Inte att jaga tider.

Samtidigt så känner jag att jag inte kan ge mig förrän jag klarat det där målet. Sub 20 hr. Jag kan göra bra saker samtidigt. Sen kan jag satsa på rena upplevelser som inte kräver så rigorösa förberedelser och slänga tider all världens väg.

Ett lopp i september betyder mycket träning under semestern- det är bra. Det är då om någongång jag kan få till tiden. Nu är det visst bara tre månader kvar och även om 5 mil i terräng gick kalas så är det inte ens en tredjedel av 100 miles. Jag vet hur brutalt det var. Jag har inget behov av att springa ett 100 mileslopp med support som får vara uppe hela natten på under 24 timmar. Det har jag gjort 2 ggr. Jag ska in under 20. Kommer det gå?

Jag vet inte. Jag vet att jag klarar det. Frågan är om jag hinner till september.

Jag har nu iallafall ett uttalat mål med träningen. Igen. Det gör det lättare.

Att jag inte har någon struktur på träningen och inte ens kommer ihåg vad jag gjort den här veckan gör det lite svårare att utvärdera om jag är på rätt väg. Skomakarns barn och allt det där- jag håller koll på mina adepter men mig själv är det värre med.

Just nu känner jag mig som ett platt smörpaket: Jag kan springa länge i låg fart på lågkolhydratkost. Men jag har ingen fart. Man kan fråga sig vad man ska med fart till för ultra men att förbättra syerupptagningsförmågan gör ju att min långsamma fart blir snabbare. Sen ska jag inte springa milen på under 40 eller så men just nu är jag löjligt långsam. Förhållandevis.

Planen för de närmsta veckorna är:

2 stycken ”flåspass”. Ett kuperat och ett med intervaller- allt från 30 sekunder till 2 km.

Flera före frukostpass.

Varannan vecka ett riktigt långt pass. Varannan vecka blir det 5 km intervaller 3-4 stycken. Eller vad som passar in i familjelivet.

Två styrkepass: Ett helkropp och ett extra med löpstyrkefokus för mina svagheter.

Sen yogar och SOMA’r jag varje dag och det fortsätter jag med.

Den här veckan tror jag jag sprang till och från jobbet i tisdags. I onsdags till jobbet, sen kort styrka på em. I torsdags sprang jag bara några korta ruscher på andra landet. (Det var då jag insåg hur långsam jag var). I fredags sprang jag före frukost med N. Igår lördag körde vi skidbacken utanför Norberg 10 ggr. Hemskt. Underbart efteråt.

Idag har jag yogat och kört lite prehabstyrka för bål och höft. Och storstädat och tvättat fönster. Är ensam hemma för första gången sen Dackefejden och då hinner man ju sånt utan att små händer är överallt och ska hjälpa till. Men nu längtar jag redan efter att de ska komma hem och smutsa ned allting igen!

Jag har även suttit still i solen. En minut. Minst!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lyssningstips i midsommarhelgen


Ja förutom Sommar i P1 förstås!

Jag som planerar att springa flera dagar i sträck med lite packning i sommar lyssnade spänt på senaste avsnittet av Löparsnack. Det pratas om just det, springa i flera dagar!

Dessutom är veckans Kropp o Själ som vanligt ett tips att lyssna på. ”35 och sönderstresssad” handlar om vårt växande problem med utbrändhet.

Vad och var springer du i helgen?

Jag kommer harva skidbacke utanför Norberg. Nästa helg springer jag nämligen Stockholm Trails ultradistans. Hade lite förträngt det mitt i allt annat som hänt. Sent ska syndaren vakna liksom.

Ha en fin helg därute!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#fredagsgottis Midsommarparträning


När min N var ung var han på college i USA. Han var med i track & fieldlaget och då gjorde de en övning som vi tydligen ska göra i helgen. Som med alla recept och tips jag har är inget exakt och nu är han inte här så jag kan inte fråga vad exakt han menade men jag tolkade passet såhär:

Värm upp 10 minuter. Gärna med några fartökningar så kroppen hajar vad det är fråga om.

Ta sen en fotbollsplan. Ja eller en så stor yta ni kan hitta. Ställ er i varsin diagonal. Den ena spurtar över. När denne kommer till dig spurtar du tillbaka till dennes startposition. Medan du gör det joggar den andre längs kortsidan så ni står på varsin långsidas ändar.

Sen spurtar hen till dig  längs långsidan och du spurtar tillbaka längs den långsidan. Medan du gör det joggar hen längs kortsidan och springer sen över diagonalen igen.

Visst hänger ni med? Det blir lite hjärngympa också.

När ni gjort 20 ruscher var så möts ni i mitten och där kör den ena armhävningar och den andra benböj (med hopp om man har kraft kvar). 10 st var- byt. Gånger två eller tre.

Sen ned på marken och den ena kör höftlyft medan den andra kör breakdance x 20.

Sen kan ni göra några kullerbyttor, jogga ned, high-fivea och lägga er på rygg med ett grässtrå i munnen och tänka ”bra skit”.

Styrkedelen hittade jag på nu. Lägg gärna till en ryggövning genom att ”ro” med ett tillhygge- full vattenkanna till exempel.

Ha en fin midsommar. Ät gott, drick sunt! Själv kommer jag hålla mig till bubbelvatten och unna mig att lägga mig medan jag nattar bebisen. Each to their own!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Stockholm Trail- 9 dagar och platser kvar!


Tiden flyger som vi alla vet. Det var nyss låååångt till Stockholm Trail och deras första ultradistans som jag ska springa nästa helg för Stark Ute/Crossnature.

Nu var det visst inte så långt kvar och jag som, precis som vanligt, haft lite mycket annat (jobbat, roddat årets GODaste lopp osv osv ) har inte riktigt kört den träning som loppet kräver:

Ett ultralopp, extremt tufft, kräver mental och fysisk styrka. Nytt för 2015!


Gulp liksom.

Jag hade till exempel planerat att springa i Hammarbybacken några gånger för loppet går upp där två gånger.

Det har jag inte gjort.

Jag hade också tänkt springa lite långa intervaller i kuperad terräng.

Det har jag inte gjort.

Jag hade vidare tänkt haka på några av de grymma provlöpningar av banan som Stockholm Trail så snällt arrangerat.

Det har jag. Inte gjort.

Sprungit har jag ju gjort. Och lite otippat har jag iallafall avverkat distansen genom att jag tassade/gick/sprang 5 mil i terräng förra helgen och känner knappt av det. Det bådar ju gott förutom att jag inte har någon fart i kroppen alls.

Med 9 dagar kvar är det inte mycket jag kan göra för att förbättra formen. Däremot kan jag välja att springa i den typ av terräng som loppet går i. Nu vet jag inte riktigt vad det är för terräng men jag tänkte köra lite backar i helgen här i gruvområdet Klackberg utanför Norberg där vi är över midsommar. Nästa vecka blir det transportlöp och styrka som vanligt.

Det kommer inte gå fort och jag planerar att springa på puls första 3 milen och sen får jag se vad jag har för krafter kvar de sista 16. Min rygg har strulat enormt sista veckorna men jag jobbar på den varje dag. Andas….

Omdömena från loppet förra året är riktigt fina. Och det finns platser kvar. Är du sugen på en fin utmaning, 10, 21 eller 46 kilometer så tycker jag du ska anmäla dig så ses vi där!

Trail-46k

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Transportlöpning- Från A till B på tre olika sätt


Jag tar ju apostalhästarna till jobbet så gott det går i juni. Tänkte sätta något ”spikat” mål med det men är så less på absolutism. Jag springer så ofta jag kan tänkte jag.

Det har jag gjort! Och för att variera mig (är född i tvilligarnas tecken och blir lätt uttråkad) så har jag haft olika fokus när jag sprungit.

Det är egentligen ingen höjdare att springa och andas in avgaser, du behöver ju mer syre och drar således in mer skit om du springer i trafik.

Jag är dessutom inget fan av asfalt. Inte av trängsel heller. Alla de här sakerna möter jag på vägen till jobbet och tänkte att jag måste försöka göra något åt det.

Här är fem olika fokus jag brukar ha, antingen för sig eller ihop!

1) Inte nudda asfalt. Går att ta hur långt som helst. Jag gör så gott det går. Blir mycket sicksack.

2) Undvika trafik. Jag har Solnavägen som närmsta väg men har lyckats undvika den ganska bra. Klättrar över ett staket vid Subway som ligger nära KI och sen har det blivit Torsgatan raka vägen in men går att göra mer.

3) Leta upp alla backar. Eller ta alla backar två gånger.

Har du några roliga transportlöpningstips du vill dela? Shoot!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Logga ut, varva ned, ladda upp!


I min bekantskapskrets ser jag till att ha riktigt bra folk. En av dem är Elin Bjärkstedt (vass PT och skribent på Stark Magasin) som jag hann träna med en gång, lite optimistiskt sådär men sen hinner jag inte sånt.

Elin har haft ett projekt på G ett tag som jag väntat på att hon ska släppa.

Och nu är det ute! Vedträet är kastat liksom!

Som motvikt till vår ständigt uppkopplade vardag och teknikhypade events och konferenser har Elin och hennes kompanjon (också) Elin tagit fasta på ett behov som jag tror att många är beredda att börja lyssna till: Att logga ut. Komma närmare naturen. Närmare sig själv. Utan att det blir flummigt. Men med att det blir riktigt härligt! Med tid som räcker till viktiga saker som laddar kroppen snarare än tömmer den.

Fredag till söndag. I Stockholms vackra skärgård. Yoga, träning, god mat, god sömn. Du bestämmer över din tid och hur du disponerar den.

Som de skriver på hemsidan:

En logout är en digital detox och ett lyxigt läger i Stockholms skärgård med allt ifrån morgonyoga, bastubad och matupplevelser till vedhuggning och eldning. Man tar med sin halvlästa bok, sitt teckningsblock eller kanske en påbörjad stickning. Sover i enkelrum med krispiga lakan. Det vi erbjuder är avkoppling och tid! Tid att promenera, träna eller bara tänka långa tankar. Medan man gör det ordnar våra kockar rawfood, bakar kanelbullar och helgrillar lamm över öppen eld.

Tänk långa tankar, tänd av och äg din egen tid.

För dig som planerar företagets konferens. Undvik risken att slarva bort flera dagar med att växelvis titta på en överbelamrad powepoint med att läsa mailen på mobilen och ha flera flikar uppe på datorn. Det är ju varandra ni ska konferera med och tar man bort det tekniska överflödet och stänger ute distraktioner så jobbar man nog in värdegrunden starkare och ärligare i organisationen.

Kommande resor:

18-20 september

9-11 oktober

6-8 november (Barn- och familjeresa, Special)

Jag skulle varmt rekommendera en helg i oktober. När man jobbat ett tag och allt börjat hopa sig efter sommaren igen. Ladda med tid som ger mer.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*