Den nya sortens löparklubbar

Den nya sortens löparklubbar


 Janette Millboms stickkompis efterlyste träningspepp. Janette peppade, men insåg också att hon skulle kunna förena sina två intressen stickning och löpning – så hon startade gruppen knit-and-run på Facebook.

– Helt andra intressen kan vara en inkörsport till löpning. Stickning kan motivera dig att springa och löpning kan motivera dig att sticka, säger Janette och berättar att gruppen idag har 140 medlemmar. 

Janette bor i Göteborg, men gruppen välkomnar medlemmar i hela landet. Peppandet sker både via chatt och personliga möten och Janette är inte förvånad över den stora uppslutningen till gruppen, utan menar att hennes båda intressen har mycket gemensamt.

– Steg för steg, maska för maska. Båda bygger på samma typ av upprepning som leder till meditation och som gör att det blir lättare att tänka klart.

Medlemmarna i gruppen ger ofta varandra utmaningar. Före jul handlade det exempelvis om att maximera antalet stickade centimetrar men också längden på löprundorna. Janette säger att gruppens gemenskap är viktig eftersom den peppar henne att komma vidare och gör att hon mår bra även när hon är skadad. Hon tror också att knit-and-run och andra kombinationsgrupper kan hjälpa till att göra löpningen mer inbjudande.

– Tidigare kunde man inte identifiera sig med de som sprang. Nu håller alla på med allt och det har blivit lättare att hitta sin form av löpning, säger Janette.

Det kan låta storslaget, men löparvärlden genomgår en smärre revolution. Allt fler vill ha kul istället för att pressa tider och det gör att det inte längre är så lätt att raljera över vad det innebär att vara löpare.

En prestationsjagande, slimmad karriärist med många maratonlopp på sitt CV är en typ, en öldrickande tjej med tatueringar som gjort after run till en del av sin fredagsrutin är en annan.

Båda är lika viktiga i det moderna löparlandskapet och ingen har mer rätt att kalla sig löpare än någon annan. Idag krävs nämligen inga specifika prestationer för att få kalla sig löpare, och inte heller för att få starta en klubb.

Grupper som kombinerar löpning med allt ifrån gourmetmiddagar till stickning blir därför allt vanligare, men det blir också urbana och sociala klubbar i storstäderna – där man under rundorna fokuserar på upplevelsen av staden.

Run Dem Crew i London, NBRO Running i Köpenhamn och Bridge Runners i New York var några av de första sociala klubbarna. Bridge Runners startades redan 2004, men trenden med de sociala löparklubbarna har framförallt växt de senaste fem åren.

Gemensamt för alla urbana löparklubbar som startas är att de inte vill stämplas som traditionella löparklubbar. Fokus ligger inte nödvändigtvis på att bli en bättre löpare utan snarare på att göra något tillsammans med andra människor.

Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 2 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår!

Breaking2 närmar sig - nu släpps allt mer detaljer kring det uppseendeväckande rekordförsöket ifrån Nike.

Läs mer

Här är de bästa löprundorna i New York!

Sofia Hedström bor sedan 12 år tillbaka i New York. Här tipsar hon om bästa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ledarkrönika: Att springa fritt - en mänsklig rättighet

Chefredaktör Christer Wernhult om det uppmärksammande ämnet "Sexuella trakasserier mot löpare."

Läs mer
Löpare föder löpare

Så mycket påverkar mammans aktivitetsnivå under graviditeten.

Läs mer
Löpning ger smarta barn!

Att hjälpa barnen med läxläsningen i all ära. Förmodligen är det lika viktigt för dina barns skolresultat att ta med...

Läs mer
Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna

En löpande mötesplats för svenskar och asylsökande flyktingar. Inlöparna är integrationsinitiativet som ser löpning som ett otvunget sätt att umgås.

Läs mer