Don Ritchie – världsrekordhållare mer än halva livet.

Don Ritchie – världsrekordhållare mer än halva livet.


I häftet Training for Ultras, som gavs ut av IAU för 30 år sedan berättar Don Ritchie om sin träning i allmänhet och om hur han toppade formen inför sitt fantastiska 100-kilometerslopp. Han jobbade som lärare och sprang fram och tillbaka till skolan fem dagar i veckan. Under veckosluten brukade han köra ett rejält långpass på upp till fem mil, och när tillfälle bjöds blev det alltid en tävling på distanser mellan 10 och 20 kilometer. Tempot på träningsturerna låg oftast omkring 3:40/kilometer. Ibland sprang han fartlek. Intervaller i dess traditionella form ägnade han sig knappast åt, mera än att han ibland kunde lägga in serier av fartökningar med förutbestämda längder på drag och återhämtning i distanspassen.

Formtoppningen inför världsrekordloppet på 100 kilometer bestod av en 10-veckorsperiod med extra många mil i högt tempo. Under de veckorna deltog han i flera tävlingar på distanser mellan 10 och 86 kilometer. Det enskilt hårdaste träningspasset var en femmilare som gick på tre timmar blankt.

Under sina bästa år som ultradistanslöpare var Ritchie även hyfsat bra på maraton, med kapacitet för strax över 2:20. Efter att han gift sig och bildat familj drog han ner på distansen och ökade tempot på träningspassen. Det resulterade i att han inte presterade lika bra i ultraloppen, men att han i gengäld blev en bättre maratonlöpare. Som bäst gjorde han 2:19.34 i London Marathon 1983.

Sin bredd som ultradistanslöpare bevisade Ritchie genom att springa 267 kilometer på 24-timmar, och inte minst genom att slå rekordet på den klassiska utmaningen John O’ Groat to Land’s End, alltså från Storbritanniens nordligaste punkt till dess sydligaste. De 136 milen sprang han på 10 dygn och 15 timmar. Det motsvarar en genomsnittlig distans på 127 kilometer per dygn.

Under sin aktiva karriär som löpare, mellan 1962 och 2011, loggade Ritchie in 33 400 mil i sina träningsdagböcker. Det motsvarar en sträcka på drygt åtta varv runt jorden. För sina prestationer som idrottsman, samt för sin välgörenhetsfond till förmån för cancerforskning tilldelade Drottning Elisabeth honom år 1995 ordern Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE).

När Don Ritchie dog den 16 juni var han 73 år och hade han varit världsrekordhållare på 100 kilometer i nästan 40 år, alltså mera än halva hans liv. En vecka senare slogs till slut detta fantastiska rekord av japanen Nao Kazami med knapp marginal. Det nya världsrekordet är 6:09.14. Men även om alla Don Ritchies rekord har blivit slagna anses han fortfarande av många vara den bäste ultradistanslöparen som någonsin levat.


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer