Eliud på tronen i London – suverän svensk maratondag

Eliud på tronen i London – suverän svensk maratondag


Eliud Kipchoge från Kenya gjorde det, levde upp till alla förväntningar och sprang ifrån alla och vann 2019 års London Marathon på nya banrekordet 2:02:37. Samtidigt blev det en oerhört stark dag för svensk maratonlöpning då flera av våra elitlöpare gjorde imponerande lopp i både Hamburg och London.

Eliud minst sagt befäster sin ställning som väldens bästa maratonlöpare på herrsidan genom alla tider. Nu gjorde han en oerhört imponerande löpning och skakade av sig hela stjärnstart fältet och vann till sist med 18 sekunder ner till Etiopiens Mossberg Geremew som tog andraplatsen.
Eliuds 2.02.37 innebar nytt banrekord på London Marathon banan. Hemma favoriten Mo Farah hängde länge med täten men kroknade på slutet till en slutlig 5:e plats på 2:05:39.
På damsidan vann Kenyas Brigid Kosgei damklassen efter en superavslutning. Damtäten öppnade till 1:11:38 hävvägs, sen speedade Brigid upp tempot och nådde målet på oerhört starka 2:18:20.

Inför London pratade vi med Spårvägens Mikaela Larsson och berättade att hon skulle spänna bågen mot 2.30, och det gjorde hon och höll oerhört bra hela vägen in. Efter 1:14:59 halvvägs kom fjolårets Stockholm Marathon segrarinna i mål på nya personbästat 2:31:40.

Samma dag, men några timmar tidigare avgjordes Hamburg Marathon, och där fanns flera svenska elitlöpare på plats. På damsidan gjorde Hanna Lindholm från Huddinge ett oerhört starkt lopp och gick för första gången under drömgränsen på 2:30 med sina 2:29:34. Det gjorde att Hanna passerade Charlotta Fougberg på årsbästalistan med 5 sekunders marginal, men missade den olympiska internationella kvalgränsen på 2:29:30 med retliga 4 sekunder. Dock lär Hanna nu vara helt klar för höstens VM-lopp i Doha.

Toppbredd på kvinnliga svensk maratonlöpning har aldrig varit starkare och i Hamburg gjorde även Runacademy löparen Johanna Bäcklund ett oerhört starkt lopp, när hon putsade sitt personbästa som tidigare löd på 2.39 ner till imponerande 2:35:11. Hannas lopp räckte till en mycket meriterande 5:e plats och Johanna kom 10:a. Etiopiskan Dibabe Kuma vann på fina 2:24:42.

– Men det var inte bara svensk kvinnlig maraton som levererade denna söndag, utan även två herrar sprang suveränt bra i Hamburg.
Efter en riktigt tuff öppning, klart under svensk rekordfart blev det en lite tyngre avslutning för Högbys David Nilsson och Eskilstunas Adhanom Abraha. Både fullföljde dock in på nya suveräna personbästa med 2:13:29 för David och 2:14:44 för veteranen Adhanom. Det gav 17:e rep 22:a plats i herrklassen som vanns av Etiopiern Tadu Abate på 2:08:26. Svenskarnas tider var klart under årets VM-gräns som för herrar lyder på 2.16.00.

BILD: London Marathon

Alla tider i artikeln är preliminära och fler bilder/korta rapporter hittar du på Runner´s Worlds instagramsida runnersworldswe


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Ragnar Relay pass på inspirerande Stadion - Runner's World

[…] Intervallpasset blir en ”intervallstege” på 2 x 4-3-2-1 minuter och sen avslutas intervalldelen med 1 km för de som orkar och vill. Här kan man jämföra sin kilometertid med vad kvällens gästlöpare, tillika krönikör i RW, David Nilsson höll i snitt över 42 km när han nyligen gjorde ett storlopp i Hamburg Marathon. […]


Ragnar-träning | Pias Lilla Kulturblogg

[…] Intervallpasset blir en ”intervallstege” på 2 x 4-3-2-1 minuter och sen avslutas intervalldelen med 1 km för de som orkar och vill. Här kan man jämföra sin kilometertid med vad kvällens gästlöpare, tillika krönikör i RW, David Nilsson höll i snitt över 42 km när han nyligen gjorde ett storlopp i Hamburg Marathon. […]Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer