Eurogames lockar stolta löpare och besökare till Stockholm

Eurogames lockar stolta löpare och besökare till Stockholm


En kvarts miljon – så många besökare från när och fjärran kommer att komma till Stockholm i augusti och heja på de 5000 deltagare som ska tävla i Eurogames. Det är världens största HBTQ-evenemang och äger rum under fem dagar varje sensommar. I år är det Sveriges tur att vara värdnation, och den svenska arrangören samarbetar med åtskilliga svenska idrottsföreningar för att kunna åstadkomma det här omfattande evenemanget.

I Eurogames kan löpintresserade välja att springa ett 50 kilometer långt ultramaratonlopp eller tävla i distanserna 5 kilometer på bana och 10 kilometer i terräng. Den som vill testa ett kortdistanstriathlon kan även göra det. Alla lopp utgår från Djurgården.

Men Eurogames är mer än löpning och triathlon, här finns 28 idrottsformer representerade; man kan tävla i allt från volleyboll till pingis. Här finns plats för människor i åldrarna 18 till 100, amatörer som proffs.

För ledordet i Eurogames stavas inkludering. Det menar Jakob Jansson, Eurogames Stockholms president och den som är ytterst ansvarig för projektet. Men i begreppet inkludering inbegrips inte bara olika former av sportpreferenser och ett brett åldersspann.

– Framför allt handlar det om att alla människor, oavsett om man är kvinna, man, har obestämbar könsidentitet, är bi- homo-, hetero- eller transsexuell, ska kunna delta på lika villkor med stolthet och självförtroende, säger Jakob Jansson.

Han menar att idrotten ligger 15 år efter resten av samhället när det gäller HBTQ-frågor.

– Det existerar fortfarande en väldigt könsnormativ, grabbig och hård jargong i många omklädningsrum. Männen står fortfarande i centrum i de flesta sporter, och många HBTQpersoner känner sig vilse och dåligt bemötta i de här miljöerna, säger han.

Studier visar att hela 80 procent av alla HBTQ-personer som har ägnat sig åt sport någon gång har upplevt att de har utsatts för kränkningar, menar Jakob Janson. Det kan handla om allt från psykningar under träningar och matcher till att man känner sig vilse och obekväm i omklädningsrummen.

I en enkät från Ungdomsstyrelsen framkom att var tionde ung homo- eller bisexuell känt sig otrygg eller rädd i samband med idrottsverksamhet. Motsvarande andel bland heterosexuella var bara en procent.

– HBTQ-personer slutar i regel tidigare med idrott, de brukar hoppa av i 13- till 14-årsåldern eftersom de inte känner att de blir bra bemötta. Man har också sett i studier att de mår sämre både fysiskt och psykiskt, säger Jakob Jansson.

Men hur kommer det sig egentligen att det är så svårt att sudda ut könsnormerna inom idrotten? Jakob Jansson anser att den grabbiga stämningen är djupt rotad inom till exempel ishockey och fotboll, den finns där enligt tradition och det är svårt att bryta mönstret.

Det finns dessutom få förebilder inom idrotten som vågar komma ut under sin aktiva karriär, även om det såklart finns undantag, som fotbollsspelaren och Let’s dance-stjärnan Anton Hysén. Andra exempel är den tidigare amerikanska friidrottsstjärnan Bruce Jenner, som på senare år mest har varit känd som styvfar i teve-såpan The Kardashians, har nyligen genomgått ett könsbyte, vilket har fått stor publicitet världen över.Vår egen slalomdrottning Anja Pärson kom ut efter att hon lade av med sin elitsatsning, liksom Kajsa Bergkvist gjorde efter sin höjdhoppskarriär.

Ett exempel på en firad idrottsstjärna som under sin karriär förnekade envisa rykten om att han skulle vara gay, men som slutade förneka ryktena efter att karriären var över, är femfaldige OS-medaljören i simning, Ian Thorpe, Australiens egen nationalhjälte. I en teve-intervju med Michael Parkinson förkunnade han att han varför han så länge hade mörkat sin sexuella läggning: “Jag ville göra min familj stolt. Jag ville göra min nation stolt över mig. En del av mig visste inte om Australien ville ha en mästare som var gay.”

Med Eurogames vill man att idrottsvärlden ska bli mer tolerant inför olika slags sexuell läggning. Man vill inte att idrottare ska må dåligt och känna att de måste dölja vilka de egentligen är.

– Vi försöker med det här evenemanget att ändra människors inställning. Vi vill att alla som vill, oavsett vilka sexuella preferenser de har, ska kunna medverka utan att behöva känna oro eller ångest över att ”inte passa in”. Ingen ska heller behöva fundera på könstillhörighet, fortsätter Jakob Jansson.

I varje enskild tävling kan man tävla i tre olika kategorier: kvinna, man eller obestämd. Den senare kategorin tävlar man i om man inte har lust eller inte kan placera sig i en viss könskategori.

– Många människor känner sig kluvna, att de inte passar in i ett specifikt kön av den traditionella bemärkelsen. De har kanske lidit sedan de var små när de har behövt kryssa i om de är man eller kvinna, i allt från enkäter till idrottssammanhang. I Eurogames ska ingen behöva känna att de måste kryssa i en särskild ruta om de inte vill, säger Jakob Jansson.

I sportvärlden spekuleras ofta huruvida vissa kvinnor ”verkligen är kvinnor” eller om de egentligen är förklädda män eller män som har gjort könsbyte. Frågan som brukar ställas är om de tävlar på lika villkor som kvinnorna.

– Det som inte brukar komma fram i debatten är att de män som gjort könsbyte och som får kvinnliga könshormoner snabbt tappar i muskelmassa och inte längre har samma fördel av att vara man som tidigare, säger Jakob Jansson.

Till syvende och sist tycker han att man ska fundera på vad meningen med sport egentligen är. Behöver vi verkligen tävla uppdelat i olika kön? Är det verkligen a och o att tävla efter samma genetiska förutsättningar?

– Personligen känns det viktigast att man som sportutövare känner sig bekväm bland andra utövare och att man känner sig respekterad för den man är, avslutar Jakob Jansson.

FAKTA
Eurogames Stockholm är ett sportevenemang som kommer att äga rum mellan 5:e och 9:e augusti i år. Tanken med evenemanget är att alla ska känna sig välkomna, oavsett sexuella preferenser, kön, religion eller nationalitet. Målet är att kunna erbjuda en säker miljö för HBTQ-personer från hela världen. Förutom löpning och triathlon kommer det att anordnas tävlingar i 26 andra idrotter. Vid sidan av sporttävlingarna kommer det även att anordnas kulturella evenemang, utställningar och politiska föreläsningar och workshops.

Läs mer om evenemanget på www.eurogamesstockholm.com


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer