Eurogames lockar stolta löpare och besökare till Stockholm

Eurogames lockar stolta löpare och besökare till Stockholm


En kvarts miljon – så många besökare från när och fjärran kommer att komma till Stockholm i augusti och heja på de 5000 deltagare som ska tävla i Eurogames. Det är världens största HBTQ-evenemang och äger rum under fem dagar varje sensommar. I år är det Sveriges tur att vara värdnation, och den svenska arrangören samarbetar med åtskilliga svenska idrottsföreningar för att kunna åstadkomma det här omfattande evenemanget.

I Eurogames kan löpintresserade välja att springa ett 50 kilometer långt ultramaratonlopp eller tävla i distanserna 5 kilometer på bana och 10 kilometer i terräng. Den som vill testa ett kortdistanstriathlon kan även göra det. Alla lopp utgår från Djurgården.

Men Eurogames är mer än löpning och triathlon, här finns 28 idrottsformer representerade; man kan tävla i allt från volleyboll till pingis. Här finns plats för människor i åldrarna 18 till 100, amatörer som proffs.

För ledordet i Eurogames stavas inkludering. Det menar Jakob Jansson, Eurogames Stockholms president och den som är ytterst ansvarig för projektet. Men i begreppet inkludering inbegrips inte bara olika former av sportpreferenser och ett brett åldersspann.

– Framför allt handlar det om att alla människor, oavsett om man är kvinna, man, har obestämbar könsidentitet, är bi- homo-, hetero- eller transsexuell, ska kunna delta på lika villkor med stolthet och självförtroende, säger Jakob Jansson.

Han menar att idrotten ligger 15 år efter resten av samhället när det gäller HBTQ-frågor.

– Det existerar fortfarande en väldigt könsnormativ, grabbig och hård jargong i många omklädningsrum. Männen står fortfarande i centrum i de flesta sporter, och många HBTQpersoner känner sig vilse och dåligt bemötta i de här miljöerna, säger han.

Studier visar att hela 80 procent av alla HBTQ-personer som har ägnat sig åt sport någon gång har upplevt att de har utsatts för kränkningar, menar Jakob Janson. Det kan handla om allt från psykningar under träningar och matcher till att man känner sig vilse och obekväm i omklädningsrummen.

I en enkät från Ungdomsstyrelsen framkom att var tionde ung homo- eller bisexuell känt sig otrygg eller rädd i samband med idrottsverksamhet. Motsvarande andel bland heterosexuella var bara en procent.

– HBTQ-personer slutar i regel tidigare med idrott, de brukar hoppa av i 13- till 14-årsåldern eftersom de inte känner att de blir bra bemötta. Man har också sett i studier att de mår sämre både fysiskt och psykiskt, säger Jakob Jansson.

Men hur kommer det sig egentligen att det är så svårt att sudda ut könsnormerna inom idrotten? Jakob Jansson anser att den grabbiga stämningen är djupt rotad inom till exempel ishockey och fotboll, den finns där enligt tradition och det är svårt att bryta mönstret.

Det finns dessutom få förebilder inom idrotten som vågar komma ut under sin aktiva karriär, även om det såklart finns undantag, som fotbollsspelaren och Let’s dance-stjärnan Anton Hysén. Andra exempel är den tidigare amerikanska friidrottsstjärnan Bruce Jenner, som på senare år mest har varit känd som styvfar i teve-såpan The Kardashians, har nyligen genomgått ett könsbyte, vilket har fått stor publicitet världen över.Vår egen slalomdrottning Anja Pärson kom ut efter att hon lade av med sin elitsatsning, liksom Kajsa Bergkvist gjorde efter sin höjdhoppskarriär.

Ett exempel på en firad idrottsstjärna som under sin karriär förnekade envisa rykten om att han skulle vara gay, men som slutade förneka ryktena efter att karriären var över, är femfaldige OS-medaljören i simning, Ian Thorpe, Australiens egen nationalhjälte. I en teve-intervju med Michael Parkinson förkunnade han att han varför han så länge hade mörkat sin sexuella läggning: “Jag ville göra min familj stolt. Jag ville göra min nation stolt över mig. En del av mig visste inte om Australien ville ha en mästare som var gay.”

Med Eurogames vill man att idrottsvärlden ska bli mer tolerant inför olika slags sexuell läggning. Man vill inte att idrottare ska må dåligt och känna att de måste dölja vilka de egentligen är.

– Vi försöker med det här evenemanget att ändra människors inställning. Vi vill att alla som vill, oavsett vilka sexuella preferenser de har, ska kunna medverka utan att behöva känna oro eller ångest över att ”inte passa in”. Ingen ska heller behöva fundera på könstillhörighet, fortsätter Jakob Jansson.

I varje enskild tävling kan man tävla i tre olika kategorier: kvinna, man eller obestämd. Den senare kategorin tävlar man i om man inte har lust eller inte kan placera sig i en viss könskategori.

– Många människor känner sig kluvna, att de inte passar in i ett specifikt kön av den traditionella bemärkelsen. De har kanske lidit sedan de var små när de har behövt kryssa i om de är man eller kvinna, i allt från enkäter till idrottssammanhang. I Eurogames ska ingen behöva känna att de måste kryssa i en särskild ruta om de inte vill, säger Jakob Jansson.

I sportvärlden spekuleras ofta huruvida vissa kvinnor ”verkligen är kvinnor” eller om de egentligen är förklädda män eller män som har gjort könsbyte. Frågan som brukar ställas är om de tävlar på lika villkor som kvinnorna.

– Det som inte brukar komma fram i debatten är att de män som gjort könsbyte och som får kvinnliga könshormoner snabbt tappar i muskelmassa och inte längre har samma fördel av att vara man som tidigare, säger Jakob Jansson.

Till syvende och sist tycker han att man ska fundera på vad meningen med sport egentligen är. Behöver vi verkligen tävla uppdelat i olika kön? Är det verkligen a och o att tävla efter samma genetiska förutsättningar?

– Personligen känns det viktigast att man som sportutövare känner sig bekväm bland andra utövare och att man känner sig respekterad för den man är, avslutar Jakob Jansson.

FAKTA
Eurogames Stockholm är ett sportevenemang som kommer att äga rum mellan 5:e och 9:e augusti i år. Tanken med evenemanget är att alla ska känna sig välkomna, oavsett sexuella preferenser, kön, religion eller nationalitet. Målet är att kunna erbjuda en säker miljö för HBTQ-personer från hela världen. Förutom löpning och triathlon kommer det att anordnas tävlingar i 26 andra idrotter. Vid sidan av sporttävlingarna kommer det även att anordnas kulturella evenemang, utställningar och politiska föreläsningar och workshops.

Läs mer om evenemanget på www.eurogamesstockholm.com

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.