Följ med oss och Saucony på en resa genom löparskons historia.

Följ med oss och Saucony på en resa genom löparskons historia.


Den här artikeln presenteras i samarbete med Saucony

Att löparskon har utvecklats från slutet av 1800-talet till nutid är knappast någon nyhet. Men har du koll på många av de banbrytande händelserna längs vägen som har påverkat och format vad vi sätter på fötterna när vi ger oss ut för att springa numera?

1896

Det är dags för världens första olympiska maraton i Aten. Sträckan är precis lika ny som företeelsen att springa långdistans vilket säkert medför en hel del fotskav längs vägen. Antingen för att det mer eller mindre saknades anpassade löparskor eller för att barfotalöpning på stenigt grekiskt underlag saknar en hel del av de stötdämpande egenskaper som vi löpare har vant oss vid idag.

 

1898

Redan året efter det första Boston Marathon-loppet grundas Saucony i USA. Även om inte löparskor var det första man tillverkade har företaget tack vare sin långa historia en unik erfarenhet av skoutveckling. Dessutom har farten alltid funnits med i namnet – Saucony (uttalas Sock-A-Knee) är ett indianskt namn för att beskriva en snabbt strömmande vatten och också passande nog namnet på floden vid företagets första fabrik.

 

1920-talet

Utvecklingen av löparskor går sakta men säkert framåt. Sulorna tillverkas numera oftast i flexibelt gummimaterial men ovansidan är fortfarande tillverkad av skinn. Designen som helhet skiljer sig inte heller så mycket från traditionella skor men man lyckas trots det skapa modeller som väger under 280 gram.

 

1940-talet

De allra flesta lopp under seklets första hälft avgörs på kolstybbsbanor eller i terräng. Därför utvecklas spikskorna snabbare än modellerna för långdistanslöpning. Bland annat finns det redan nu engelska företag som specialiserat sig på att tillverka skräddarsydda spikskor för de snabbaste löparna.

 

1951

Redan nu har flera tillverkare börjat experimentera med olika innovationer för att ge löpare fördelar mot sina konkurrenter. Den japanska löparen Shegekei Tanaki vinner till exempel Boston Marathon med skor som har en delad framfot som skiljer stortån från resten av foten.

 

1960

Att skorna inte är det enda som gör löparen visar etiopiern Abebe Bikila när han vinner det olympiska maratonloppet i Rom i överlägsen stil helt barfota. Men att rätt skor inte heller är till skada blev uppenbart fyra år senare då han vann samma distans lika överlägset vid OS i Tokyo.

 

1965

Vid mitten av 1960-talet börjar de första massproducerade löparskorna med mönstrade gummisulor dyka upp på marknaden. Något som var extra lämpligt då det också är året som det första Lidingöloppet avgörs där den leriga löpningen behövde hjälp med allt fäste som gick.

 

1970-tal

Den amerikanska löparvågen börjar ta fart på allvar och flera nya skommärken etableras. Det är också nu som Sauconys löparskor får en bredare uppmärksamhet bland de stora massorna beroende på bra betyg för kvalitet och komfort i bland annat Runner’s World.

 

1977

EVA börjar användas som material i löparskornas mellansulor och inom kort har de flesta skotillverkarna börjat experimentera med egna blandningar för bästa möjliga komfort.

 

1979

Kort efter EVA-materialets intåg dyker de första modellerna med stötdämpande material inbakat i sulan upp. Och i Sverige arrangerades Stockholm Marathon för första gången vilket också blev premiären för nylonmaterial hos löparkläder i Sverige genom SUB4.

 

1980

Saucony blir först ut med att sy ihop skons tygovandel med lästen för att ge en bättre löpkänsla hos sin modell Trainer 80. Året efter använder man den här erfarenheten för att skapa Sauconys storsäljande modell Jazz som fortfarande är en populär retromodell.

 

1983

Rod Dixon vinner Sauconys första stora seger då han är först över mållinjen i New York Marathon. Året före det hade märket lanserats i Sverige som första land utanför USA.

 

Sent 1980-tal

Experimentlustan är på topp. De första testen med att få in elektronik i skorna eller hitta alternativ till traditionella snören dyker upp. Men framför allt handlar utvecklingen om att hitta nya kombinationer av stötdämpning och EVA-material. Löpningen blir också bredare men många nya lopp, inte minst i form av Tjejmilens första upplaga 1986.

 

1991

Under början av 1990-talet är trenden tydlig att fortsätta skapa bättre stötdämpning i skorna men också att erbjuda bättre stabilitet för att minimera effekten av biomekaniska defekter i löparens steg. 1991 tar Saucony därför fram systemet GRID (Ground Reaction Inertia Device).

GRID är en lika enkel som genialisk lösning, där en liten ”hytrelkassett” i skons urholkade hälparti ger en överlägsen stötdämpning i alla labbtester. Teknologin utgörs av ett nät likt ett uppspänt tennisracket som som emot belastning på ett sätt som ger både stötdämpning och stabilitet. Det här är en teknik som utvecklats och fortfarande finns kvar i några Sauconymodeller under namnet PWRGRID+.

 

1995

Bikilas ande vilar över hinderloppet vid VM 1995 i Göteborg då kenyanen Christopher Kosgei blir den senaste löparen att vinna guld i VM eller OS utan skor på fötterna. Helt barfota var han däremot inte, han hade faktiskt tejpat ihop ett antal tår, vad det gjorde för skillnad är däremot oklart.

 

2004

Om det var Kosgei som sådde fröet till att det de första så kallade barfotaskorna börjar dyka upp 2004 är oklart. Men i kombination med att boken Born To Run kommer ut 2009 finns det inget som kan stoppa jakten på att hitta det naturliga steget med hjälp av så minimala skor som möjligt – eller allra helst helt barfota.

 

2010

Som på beställning lanserade Saucony modellen Kinvara för att uppnå minimalism utan att ta bort all sula och stötdämpning. Nyckeln till att lyckas med det var en justering av det så kallade häl-till-tå-droppet, skillnaden i höjd mellan häl och tå. Kinvara var den första stora modellen på marknaden med 4 mm häl-till-tå dropp.

Vanligtvis brukar nivåskillnaden ligga på 10-15 mm, något som de första löparskorna på 70-talet ärvt från klackskor och vilket sedan levt kvar av tradition. Kinvara gjorde att löparen hade möjlighet att landa på fotens mitt eller främre del samtidigt som de hade tillräckligt med stötdämpning.

Att tala om dropp blev nu en lika viktig faktor som dämpning eller vikt för många löpare. Därför kan du alltid se hur stor nivåskillnaden är hos en specifik Sauconymodell genom att titta på märkningen i hälen på innersulan.

 

2014

Med nya tekniska landvinningar inom materialutvecklingen har hela skobranschen skapat lättare modeller som sitter bättre på foten utan att tappa den stötdämpande komforten. 2014 tog Saucony nästa steg genom att lansera ISOFIT som omsluter foten som en socka för att ge komfort, stöd och följsamhet. 

 

2015

Under slutet av förra året och början av 2016 kommer Saucony på att implementera det helt nya stötdämpande materialet EVERUN i sina skor. Det nya materialet är en polymer, som bevisat ger bättre energiåtergivning och placeras mer eller mindre i direkt kontakt med din fot istället för djupt inne i sulan för en effekt som är tillräckligt stor för att du ska känna den från första steget.

Eftersom EVERUN läggs in som en ”toppsula” direkt under hela fotbäddens längd får din fot möjlighet att fördela hela kraften på en större yta jämfört med en traditionell sula i EVA-material vilket bland annat kan minska risken för hälsporre.

Framtid

Som du märker är EVERUN (som du kan läsa mer om här) bara det senaste steget i Sauconys utveckling av sina löparskor. Vad som är nästa steg är fortfarande en hemlighet men missa inte att bli först med att få reda på den genom att följa Sauconys fortsatta utveckling på deras Facebooksida eller sajt.

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.