Framtidens löpning – 6 tydliga trender att hålla koll på!

Framtidens löpning – 6 tydliga trender att hålla koll på!


Runcation

En runcation är vad man får om man sätter ihop de engelska orden run och vacation. Aktiva semestrar är superhett och utbudet ökar i rasande takt just nu.

Seniorerna springer allt mer

”När jag jämför mig med dom runtomkring mig har de antingen ölmage eller rollator. Det är skönt att slippa” Karl-Emil Ottosson 78 år, lantbrukare, Gusum

Karl-Emil springer sitt 40:e maraton i år, men han blir inte äldst på Stockholm Marathon, det blir en annan löpare som heter Knut Ångström som är 89 år gammal. Det händer nämligen mycket på åldersfronten just nu och i nästa nummer av Runners World skriver vi om hur seniorerna tänjer på gränserna.

Framförallt är det 40-talisterna som kommer att driva utvecklingen och kommer slå åldersrekorden framöver. 70- och 80-talisterna däremot  springer inte så mycket som man kan tro. Vi vill mest ha kul och nöjer oss med lopp som Color Run där man springer 5 kilometer och blir nedsprejad med färg. Många från min generation har dessutom på sig löparskor för att det är trendigt och för att vi vet att många företag vill anställa människor som springer, men bara för att man har på sig löparskor idag betyder inte det att man springer.

Athleisure
 – Tidsoptimerande plagg som man kan bära på gymmet, jobbet och restaurangen. Stilen signalerar att bäraren är aktiv och alltid redo. Samma konsument som brukade lägga flera tusen på ett par jeans har nu börjat spendera samma summa på ett par löpartajts.

På grund av att den sportiga stilen har blivit trendig ser vi ett helt nytt löparmode. Löparkläder ser mer och mer ut som vanliga modekläder och sportmärken samarbetar idag med stora modehus. Alla vill göra sportkläder och vi som springer har aldrig haft mer att välja på. Men ur det här kommer också något nytt, löparlyxen. De exklusiva produkterna i limiterad blir fler och fler och pressar priserna uppåt.

Skräddarsydd shopping och träningstips

Nu kan du få dina löparkläder hemlevererade utan att ha beställt dem specifikt – en trend som kommer mer och mer. Fyll i dina storlekar, vilka färger och stilar du gillar och såklart ditt visakort så får du var tredje månad en ny löpargarderob.

Adidas har nyligen lanserat tjänsten och Nike kommer i sommar att lansera en löpar-app där man får fylla i vilken klädstil man har så att man kan få kläder levererat, men också vilka löparmål man har. Om man till exempel tränar för ett maraton får man ett träningsschema och sen fyller man i efter varje pass hur träningen har gått. Om man missar en runda som arbetar appen om ditt träningsschema.

Tanken är nämligen att det ska handla om just dig. I framtiden kommer fler och fler löparföretag vilja veta allt om dina vanor så att de ska kunna sälja prylar som passar just dig.

Miljömedvetenhet och arbetsvillkor

Vi svenskar köper 37,5 klädesplagg per år. En konsekvens av att vi shoppar så mycket är att vi bara använder plaggen någon gång innan de slängs – åtta kilo hamnar årligen i grovsoporna och bränns upp istället för att tas tillvara på.

Just nu ser vi dock ett större miljöengagemang hos fler och fler märken. Det handlar om att sluta använda giftiga kemikalier, se till att det blir mindre svinn när plaggen sys och om att återvinna gamla kläder. 

Dessutom vill flera märken ge oss konsumenter mer insyn i hur och var plaggen tillverkas.

Reebok och Adidas har till exempel helt slutat använda plastpåsar som annars lätt hamnar i världshaven. Både Adidas och Nike jobbar med skor som Ultraboost och Flytknit som har en överdel som sys med en sammanhängande tråd vilket minskar spill vid tillverkningsprocessen och vi kommer bara ser fler intressanta initiativ framöver.

Vi behöver dock inte köpa nytt för att vara hållbara. Det mest miljömedvetna vi kan göra som löpare är att verkligen använda våra kläder och skor. Det går att få ut runt 200 mil av ett par löparskor så spring ut dom innan du slänger.

Poddar

Vi ser fler och fler poddar som handlar om löpning. Och allt fler springer och lyssnar på poddar samtidigt. På psykologispråk kallas det för fusing, man förenar en aktivitet med något som är belönande. För alla som har svårt att komma igång med löpningen kan poddlyssnande hjälpa. I en tid där det pratats mycket om curling kan en löparpodd ses som ett slags curlande för själva löpningen.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Hasse

Seniorerna springer allt mer
!
Ja, det är väl snarare så att vi som blir/är seniorer nu, tränade mer löpning än dagens unga löpare (rent generellt). Och vi har fortsatt med löpträningen, för att vi tycker det är kul. För dagens unga är det så mycket annat som lockar.


Jörgen

200 mil ur ett par löparskor? Det var definitivt i kortaste laget!!! Tala om vilka skor det är så skall jag undvika dem. Själv springer jag tills skon går sönder. Men det är nog mycket en teknikfråga. Ju längre steg – desto mer snedbelastningar måste skorna, och kroppen hantera. Landa mitt under kroppen och skorna och resten av kroppen tål många fler mil. Är 48 år, väger 80 kg och har sprungit i många år.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår!

Breaking2 närmar sig - nu släpps allt mer detaljer kring det uppseendeväckande rekordförsöket ifrån Nike.

Läs mer

Här är de bästa löprundorna i New York!

Sofia Hedström bor sedan 12 år tillbaka i New York. Här tipsar hon om bästa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ledarkrönika: Att springa fritt - en mänsklig rättighet

Chefredaktör Christer Wernhult om det uppmärksammande ämnet "Sexuella trakasserier mot löpare."

Läs mer
Löpare föder löpare

Så mycket påverkar mammans aktivitetsnivå under graviditeten.

Läs mer
Löpning ger smarta barn!

Att hjälpa barnen med läxläsningen i all ära. Förmodligen är det lika viktigt för dina barns skolresultat att ta med...

Läs mer
Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna

En löpande mötesplats för svenskar och asylsökande flyktingar. Inlöparna är integrationsinitiativet som ser löpning som ett otvunget sätt att umgås.

Läs mer